Welke is de bevoegde rechter als consument de BTW betwist ?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: Welke is de bevoegde rechter als consument de BTW betwist ? Auteur: grmohlmann BerichtGeplaatst: vr 01 mrt 2019 10:01
    —
Een pensiongast die langer dan 6 maanden volledig pension (inclusief maaltijden, etc.) geniet/afneemt, beweert dat hierop geen (maar door de pensionhouder) wel in rekening gebrachte 9% BTW van toepassing is en dat deze pension-prestatie BTW onbelast is en heeft een advocaat in de arm genomen om zodoende een rechterlijke procedure te starten om teruggave van de (naar zijn opvatting ten onrechte teveel betaalde) BTW (+ wettelijke rente daarover) te vorderen.
De pensionhouder doet sinds 1999 aangifte van de BTW (voorheen 6% en per 01-01-2019 thans 9%) en draagt die ook steeds af aan de Belastingdienst.
De vraag van de pensionhouder (die van opvatting is dat het wel een BTW belaste prestatie betreft) is nu: bij welke (bevoegde) rechter kan een consument (de pensiongast) dan eigenlijk terecht als hij de in rekening gebrachte en aan de Belastingdienst afgedragen BTW betwist en die betaalde BTW + rente wil terugvorderen van de pensionhouder ?

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: za 02 mrt 2019 15:44
    —
De pensiongast zal de pensionhouder moeten dagvaarden voor de civiele rechter.

Hoe hij zijn vordering precies moet inkleden en of hij gaat winnen indienen hij gelijk heeft dat de prestatie onbelast is, is mij niet direct duidelijk.

Ik neem aan dat pensionhouder en pensiongast (al dan niet op papier) een prijs inclusief BTW zijn overeengekomen. De pensiongast heeft die prijs betaald in ruil voor de geleverde prestatie. De overeenkomst is dus door beide zijden correct nagekomen. Wat valt er dan te vorderen? Wellicht is een beroep op wederzijdse dwaling (art. 6:228 lid 1 sub c BW) mogelijk?

#3:  Auteur: grmohlmann BerichtGeplaatst: zo 03 mrt 2019 13:03
    —
Ja, de civiele rechter, maar dan rijst bij mij wel de volgende vraag/opmerking: dit BTW-onderwerp is inhoudelijk tamelijk lastig; gaat de rechter zich dan alleen bezighouden met de privaatrechtelijke kant van de zaak (de overeenkomst ?; de advocaat van pensiongast stelt als kern van de zaak in zijn (vorderings-)brief aan de pensionhouder dat de prestatie BTW-onbelast is; dat is een BTW-inhoudelijke opmerking; gaat de civiele rechter aan die bewering geheel voorbij ? Ik kan me niet indenken dat de civiele rechter zijn vingers gaat branden aan een inhoudelijke BTW-kwestie. Kan de civiele rechter zich dan onbevoegd verklaren ?
Nog een vraag terzijde: kan ik naast deze draad de inhoudelijke BTW-kwestie ook nog in de belastingrechtafdeling van dit forum plaatsen, of is dat niet toegestaan/onorthodox ?

#4:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 03 mrt 2019 23:12
    —
De inhoudelijke BTW vraag in het "Fiscaal Recht" subforum lijkt mij geen enkel probleem. Het zijn inderdaad twee verschillende vragen.

De pensiongast stelt dat de pensionhouder geen omzetbelasting hoeft af te dragen, maar dat geeft nog niet aan op welke rechtsgrond de pensiongast zijn vordering nu precies op baseert.

ZIjn pensionhouder en pensiongast het bedrag inclusief BTW overeengekomen (vermoedelijk is dat zo)? Dan gaat een vordering uit onverschuldigde betaling m.i. niet op. De BTW vraag gaat de pensiongast in dit geval helemaal niets aan, net zoals het een werkgever niets aangaat hoeveel inkomstenbelasting een werknemer uiteindelijk verschuldigd zal zijn.

ZIjn ze een bepaald bedrag plus de eventueel daarover verschuldigde BTW overeengekomen, dan is er meer betaald dan overeengekomen (als het inderdaad om een onbelaste prestatie gaat) en zal een vordering uit onverschuldigde betaling slagen.



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl