Recht op informatie kind vs. privacy moeder
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

#1: Recht op informatie kind vs. privacy moeder Auteur: Marmer30 BerichtGeplaatst: di 05 feb 2019 20:12
    —
Een vraag namens mijn vriend. Hij is al heel lang gescheiden en heeft een omgangsregeling met zijn kinderen. Zij hebben hun hoofdverblijf bij moeder. Er is daar vanalles aan de hand. Bepaalde zaken weten we en zal ik ivm herkenbaarheid niet melden, maar hun woonsituatie in op z'n zachtst gezegd niet ideaal. Dit zou tijdelijk zijn, maar duur nu alweer bijna een jaar. Daarnaast kun je erg veel vraagtekens zetten bij de manier van 'opvoeding' (geen regels, laat naar bed, alleen maar gamen). Nu heeft de school maatschappelijk werk ingeschakeld, omdat de kinderen duidelijk niet lekker in hun vel zitten. Vriend heeft contact met maatschappelijk werk gehad, maar ivm privacy van moeder mogen ze niet zeggen wat er daar aan de hand. Mijn vriend vroeg of hij zich zorgen moest maken, maar er werd hem gezegd dat dat niet hoeft en dat het bij hen 'in beeld' is.

De kinderen hebben ondertussen bijeenkomsten gehad met andere kinderen in moeilijke thuissituaties. Binnenkort is hier van zoon het eindgesprek voor. Er gaan meerdere instanties aanschuiven werd gemeld. Mijn vriend vroeg welke instanties en met welke reden. Er wordt gezegd dat er meerdere begeleiders bij 'zijn deel van het gesprek' zitten, mensen van maatschappelijk werk en een STW-medewerker (sociaal wijkteam). (Blijkbaar is er dus een apart deel met moeder.) Verder worden er geen redenen gegeven, maar weer zo ontwijkend vaag geantwoord. Nu vermoeden wij dat het dus helemaal niet goed gaat bij moeder thuis, maar we worden er moe van dat mijn vriend niet duidelijk verteld wordt wat er aan de hand is. Hij heeft gezag en hier toch recht op?

Zolang mijn vriend niet weet wat er precies aan de hand is, kan hij als ouder met gezag niet goed beoordelen of zijn kinderen wel veilig zijn en hoe het gaat met hun welzijn. Ik weet van het wettelijke recht op informatie, maar waar heeft hij precies recht op in deze situatie? Waar begint zijn recht op informatie als vader en stopt de privacy van moeder? We willen dit niet direct via de advocaat spelen, omdat we nu eindelijk on speaking terms met moeder zijn en dat is ook belangrijk. Als het nodig blijkt, zullen we dat natuurlijk wel doen.

#2:  Auteur: jkeunen BerichtGeplaatst: ma 16 mei 2022 14:44
    —
Uit het verhaal begrijp ik dat er sprake is van gezamenlijk gezag en een omgangsregeling. Als het goed is, dan heeft uw vriend met zijn ex ook een ouderschapsplan gemaakt. Dit is op grond van artikel 1:247a BW verplicht. Een onderdeel van dat ouderschapsplan is een informatie- en consultatieregeling. Hierin spreken de ouders met elkaar af hoe vaak en op welke manier ze elkaar informeren over belangrijke zaken die met de opvoeding en verzorging van het kind te maken hebben.

De plicht houdt ook in dat de ouder waar het kind hoofdzakelijk woont, de andere ouder informeert over zijn kind en om hem te betrekken bij belangrijke beslissingen die moeten worden genomen.

De gezaghebbende ouder heeft ook recht op informatie vanuit bijvoorbeeld de school. Als er sprake is van gezamenlijk gezag, dan hebben allebei de ouders recht op alle informatie. Er zijn uitzonderingen op deze plicht van informatieverstrekking. Zo hoeft iemand geen informatie te geven als hij in verband met een beroepsgeheim de informatie ook niet aan de andere ouder zou geven of als het geven van de informatie in strijd is met de belangen van het kind

Als de ouders er onderling niet in slagen om afspraken te maken over de uitwisseling van informatie, dan kan een rechter gevraagd worden om dit voor ze te doen. Deze bepaalt dat hoe en hoe vaak er belangrijke informatie wordt uitgewisseld. Zijn de kinderen ouder dan 12 jaar, dan zal de rechter het kind ook om zijn of haar mening vragen en dit meenemen in zijn beslissing.



Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl