Zorgvuldigheidsbeginsel 3.2 Awb
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: Zorgvuldigheidsbeginsel 3.2 Awb Auteur: Hessel BerichtGeplaatst: zo 11 nov 2018 16:37
    —
Beste forumleden,

Ik ben bezig met mijn afstudeerstudie en ik heb hiervoor een casus genomen waarin het volgende aan bod komt:

De gemeente heeft een bestemmingsplan opgesteld in 2009 en is nu onherroepelijk. Destijds woonde de betrokkene er nog niet en heeft dus geen bezwaar ingediend tegen het plan.

Het plan voorziet een buitenverkoop terrein voor een tuincentra. Bij het opstellen van het bestemmingsplan zijn er veel zorgvuldigheidsfouten gemaakt. -Zo zijn er delen van woongrond planologisch ingetekend als detailhandel
-Er is geen rekening mee gehouden dat bestaande bijgebouwen (een paardenstal) nu gezien wordt volgens het bestemmingsplan als een bouwvlak waar 13,5m hoog gebouwd mag worden (ligt pal tegen omwonenden aan).
-Het bestemmingsplan is zeer summier, zo zijn is geen bebouwingspercentage gegeven van het bouwvlak en is heel het buitengebied inclusief parkeerplekken aangemerkt als buitenverkoopterrein. (conform jurisprudentie is buitenverkoop aan te merken als verkoopvloeropp.)
-Het belangrijkste, er is totaal geen rekening gehouden met de VNG norm. Hierbij moet er tussen een tuincentra en een woning minstens 30 meter zijn (in gemengd gebied). Er is bij de voorbereiding op geen enkele wijze rekening gehouden met de belangen en aantasting van het woon en leefklimaat van omwonenden (die bijna direct tegen de erfgrens aan wonen).

Nu wil ik als advies afgeven om conform artikel 3.2 Awb bij de Raad van State aan te vechten dat het besluit niet met de juiste voorbereiding genomen is en hierbij niet de belangen van omwonenden zijn meegenomen. Daarbij ook 3.4 lid 2. Dat de overlast nu er geen rekening gehouden is met de VNG norm van 30m onevenredig zijn ten op zichtte van het te dienen doel. Bedrijfsvoering ten opzichte van woongenot. Hiermee hoop ik dat het huidige bestemmingsplan wordt vernietigd dan wel wordt gewijzigd waarbij de juiste VNG norm gehanteerd wordt en de overige fouten herstelt worden.

Mijn vraag:
Heeft bovenstaande enige kans van slagen?
Of zijn er andere wegen, behalve 3.2 Awb, om een onherroepelijk geworden bestemmingsplan aan te vechten?

Alvast hartelijk dank voor jullie reactie en het helpen bij mijn afstudeerproject.

Met vriendelijke groet,

Hessel

#2:  Auteur: ro-er BerichtGeplaatst: ma 12 nov 2018 11:41
    —
Zoals je zelf aangeeft: het bestemmingsplan is onherroepelijk.
Tip: zoek zelf eens goed uit wat dat nu betekent en welke juridische gevolgen dat heeft.

#3: Reactie op 3:2 Awb Auteur: DA BerichtGeplaatst: wo 05 dec 2018 22:45
    —
Voordat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State toekomt aan een inhoudelijke behandeling van het beroep, zal allereerst de ontvankelijkheid worden beoordeeld. Alleen indien sprake is van verschoonbare termijnoverschrijding zal het beroep ontvankelijk verklaard worden, aangezien de beroepstermijn is overschreden.

Overigens is het criterium bij het vaststellen van een bestemmingsplan dat het in overeenstemming moet zijn met een goede ruimtelijke ordening. Aspecten dat het plan niet voldoet aan VNG-normen zou dan ook (eenvoudig gezegd) aannemelijk maken dat er geen sprake is van een goede ruimtelijke ordening.

#4:  Auteur: ro-er BerichtGeplaatst: do 06 dec 2018 11:25
    —
Quote:
Overigens is het criterium bij het vaststellen van een bestemmingsplan dat het in overeenstemming moet zijn met een goede ruimtelijke ordening. Aspecten dat het plan niet voldoet aan VNG-normen zou dan ook (eenvoudig gezegd) aannemelijk maken dat er geen sprake is van een goede ruimtelijke ordening.


Vraag is of bovenstaande redenering nog opgaat bij een onherroepelijk besluit.

#5: Onherroepelijk besluit Auteur: DA BerichtGeplaatst: do 06 dec 2018 11:43
    —
Reactie op ro-er:
Inderdaad, maar als er toch sprake is van verschoonbare termijnoverschrijding, kom je aan een inhoudelijke behandeling wel toe. Vandaar dat ik de zin startte met 'Overigens'.



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl