Geslaagde overdracht
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Civiel recht

#1: Geslaagde overdracht Auteur: DoubleA BerichtGeplaatst: di 26 jun 2018 10:57
    —
Hallo mede-juristen.

Het is duidelijk voor me dat een geldige overdracht aan voldaan is als men voldoet aan 3:84 (Beschikkingsbevoegd, titel en de levering).

Mij gaat het om de geslaagde overdracht (stel voornamelijk overdracht van registergoederen voor). Dus men moet kijken naar de geldstromen. Zo moet je naast 3:84 voldoen aan het feit dat bijvoorbeeld de bank een hypotheekrecht verkrijgt op het huis. Dus naast de inschrijving van overdracht voor de levering van koper naar verkoper is er ook nog de inschrijving van de hypotheek op zich die eigenlijk alleen plaats kan vinden zodra er voldaan is aan de voorwaarde dat er een geldige levering plaats heeft gevonden. Maar deze twee leveringen vinden dus op hetzelfde moment plaats (bij de notaris en zijn derdenrekening)?
Is dat trouwens het enige waar naar gekeken moet worden om te spreken van een geslaagde overdracht of moet men ook kijken naar de koper?

Bij voorbaat dank Very Happy

Repost want leek me geschikter om hier bij civiel recht de vraag te stellen.

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: wo 27 jun 2018 21:40
    —
De voorwaarden voor een geldige overdracht vind je inderdaad in art. 3:84 BW. Met geldstromen en hypotheek heeft dat niets te maken. De voorwaarden zijn:
- geldige titel,
- levering,
- beschikkingsbevoegdheid.

#3:  Auteur: DoubleA BerichtGeplaatst: do 28 jun 2018 13:21
    —
Dacht dat ik duidelijk had gemaakt dat het me ging om de geslaagde overdracht en niet een geldige Sad .

Maar goed ben er inmiddels al uit. Naast BTL (geldige overdracht) moet je voldoen aan:
- beschikkingsbevoegdheid van de verkoper tijdens de inschrijving van de leveringsakte
- koper onbelast het registergoed verkregen (geen klevende hypotheken en beslagen)
- Notaris moet narecherche verrichten

En er is inderdaad iets raars ivm de geldstromen. Zo is de verkoper pas gerechtigd tot het geld dat de koper (met een hypotheeklening) betaalt zodra het registergoed is overgedragen en er een hypotheek op gevestigd is. Dit gebeurt simultaan. Hoe dat precies in zijn werking gaat begrijp ik nog steeds niet zo goed eerlijk gezegd (voor diegenen die dat wel snappen bijdrage aan het me uitleggen waardeer ik Smile )

Waar het op neerkomt is dat aan het einde van de rit koper een onbezwaard registergoed overgedragen moet krijgen en er op dat registergoed weer een hypotheek op gevestigd moet worden (normaal gesproken dan je kan natuurlijk ook geen hypotheeklening hebben maar de meesten nemen er wel een).

Overigens gehaald uit Heyman & Bartels, Vastgoedtransacties, Koop



Rechtenforum.nl -> Civiel recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl