Beroep in cassatie door een benadeelde partij
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Strafrecht

#1: Beroep in cassatie door een benadeelde partij Auteur: jt09 BerichtGeplaatst: zo 24 jun 2018 15:33
    —
Op basis van artikel 51a Sv kan degene die rechtstreeks schade heeft geleden door een strafbaar feit zich voegen in het strafproces als benadeelde partij. Bijvoorbeeld bij een vordering tot schadevergoeding. De benadeelde partij wordt dus erkend als volwaardig deelnemer in het strafproces. Maar is dat wel zo? Een slachtoffer of benadeelde partij kan zelf geen cassatieberoep instellen, indien verdachte of OM geen cassatie instelt.

"Art. 421, vierde lid, Sv voorziet in het instellen van hoger beroep door een benadeelde partij tegen de afwijzing van haar vordering door de rechter in eerste aanleg indien noch de verdachte noch het openbaar ministerie hoger beroep heeft ingesteld. De wet bevat geen regeling ten aanzien van het instellen van beroep in cassatie door een benadeelde partij indien haar vordering door de appelrechter in het strafgeding niet-ontvankelijk is verklaard dan wel is afgewezen en noch de verdachte noch het openbaar ministerie cassatieberoep heeft ingesteld (vgl. HR 25 maart 2003, LJN AF4207, NJ 2003, 329)".

Op grond van art. 361 lid 3 Sv kan de benadeelde partij zijn vordering tot schadevergoeding ook voorleggen aan de burgerlijke rechter. Maar voor een civiele procedure ben je opeens griffierecht verschuldigd.

De minister heeft een voorstel tot wetswijziging aangekondigd dat het slachtoffer dat zich als de benadeelde partij heeft gevoegd, beoogt te voorzien in "de mogelijkheid zelfstandig hoger beroep in te stellen tegen beslissingen over zijn vordering bij de strafkamer van het hof dan wel (indien het hof al over de vordering heeft beslist) cassatie in te stellen bij de strafkamer van de Hoge Raad" (Kamerstukken II 2016/17, 34 236, F, p. 6).

Mvg,
jt09



Rechtenforum.nl -> Strafrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl