Contracturen
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: Contracturen Auteur: Rufes BerichtGeplaatst: zo 20 aug 2017 16:53
    —
Beste,

Ik wil eens een balletje opgooien over het volgende:

Beste, Ik ben van mening dat mijn werkgever de CAO (CAO Bakkersbedrijf) niet juist naleeft. Ik heb een 152 uur contract dus 38 uur per week.

Er zijn weken bij dat ik meer werk dan mijn contracturen. In week 32 heb ik bijvoorbeeld 49,45 uur gewerkt. Dat betekend dat ik 11,45 uur meer gewerkt heb dan mijn contract. Deze 11,45 uur wordt daarna verleend in vrije tijd of zogenoemde Tijd voor Tijd uren.

Maar het rooster dat wij werken voorziet niet in 38 uur per week of 152 uur per 4 weken. In week 33 heb ik maar 29,45 uur gewerkt terwijl ik een contract heb voor 38 uur. Wat mijn werkgever dan doet is de Tijd voor Tijd uren die ik in week 32 heb gekregen omdat ik boven m`n contracturen heb gewerkt compenseren met week 33. Dus in week 33 raak ik 8,15 uur Tijd voor Tijd uren kwijt.

Kortgezegd wat ik tekort werk wordt aangevuld met mijn Tijd voor Tijd uren. Ik kom eigenlijk nooit aan mijn contracturen van 38 uur per week of 152 per vier weken maar dit wordt standaard dus aangevuld met de Tijd voor Tijd uren. Eigenlijk sta ik het gehele jaar in de min qua tijd voor tijd uren. Vanaf week 7, 2017 tot en met week 32, 2017 heb ik maar 3 keer in de plus gestaan met mijn tijd voor tijd uren. Zelfs als ik al in de min sta met mijn tijd voor tijd uren worden er gewoon tijd voor tijd uren afgeschreven om de tekort aan gewerkte uren op te vullen.

Echter ben ik van mening dat ik een contract heb van 38 uur per week en dat mijn werkgever moet zorgen dat ik die uren kan maken. Maar dat is 9 van de 10 keer niet het geval en daardoor worden je overuren (tijd voor tijd) gebruikt.

Dus concreet is mijn vraag: Mag mijn werkgever de uren die ik te weinig werk omdat het rooster niet voorziet in 38 uur per week of 152 uur per 4 weken zomaar aanvullen met tijd voor tijd uren, zelfs als die uren er niet zijn. En zijn die tijd voor tijd uren niet gewoon overuren waarover een toeslag betaald moet worden en dat ik als werknemer zelf bepaal wat ik met die uren doe zoals in de CAO staat aangegeven?

#2:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: ma 21 aug 2017 10:38
    —
De cao moet worden toegepast. In uw geval gaat het om artikel 2.12. Zoals u het omschrijft past werkgever de cao niet correct toe qua minuren.

En de wet bepaalt dat de werkgever het risico draagt als hij een werknemer te weinig uren laat werken.
Dit is geregeld in artikel 7:628 lid 1 Burgerlijk Wetboek:
De werknemer behoudt het recht op het naar tijdruimte vastgestelde loon indien hij de overeengekomen arbeid niet heeft verricht door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen.

Er bestaat dan recht op het loon over deze uren of die nu gewerkt worden of niet.

Wijs de werkgever op de cao en schakel zo nodig een arbeidsrechtjurist in.

#3:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: ma 21 aug 2017 14:06
    —
Het is in de bedrijfstak blijkbaar gebruikelijk dat er steeds naar perioden van 4 weken wordt gekeken. Het lijkt de werkgever te zijn toegestaan om binnen zo'n periode van 4 weken te schuiven met uren. Maar als over zo'n periode meer dan gemiddeld 38 uren wordt gewerkt (dus meer dan 152 in totaal), dan leveren de extra uren overwerk op (art. 2.12 c)).

Na overleg met de werknemer kan de werkgever de vergoeding voor het overwerk (125% van het functie-uurloon voor de eerste 8 overuren, 150% daarna) in de vorm van vrije tijd uitkeren in de periode van 4 weken volgend op de periode waarin de overuren zijn gemaakt.

Dus als je 10 overuren hebt gemaakt, heb je recht op 8 x 1.25 + 2 x 1.5 = 13 uurlonen aan overwerkvergoeding. De werkgever kan dan "na overleg" in de volgende periode van 4 weken die 13 uurlonen uitkeren in de vorm van 13 vrije uren, dus door je 152 - 13 = 139 uren in te roosteren. Je werkt dan in totaal 162 + 139 uur over twee perioden van 4 weken en krijgt 2 x 152 uur uitbetaald (3 vrije uren als overwerkvergoeding).

De toevoeging "na overleg" is redelijk vaag. Ik vermoed dat de keuze tussen uitbetaling in geld en uitbetaling in vrije uren uiteindelijk aan de werkgever is.

Dus zoals ik het begrijp:
- als je na afloop van een periode van 4 weken "in de min" zit, dan is dat winst voor jou. Die niet gewerkte uren moeten worden uitbetaald maar hoeven niet te worden ingehaald.
- als je na afloop van een periode van 4 weken "in de plus" zit, dan kan het aantal uren boven de 152 met overwerktoeslag worden uitbetaald in geld of in uren. Voor zover wordt uitbetaald in vrije uren, moeten die vrije uren in de eerstvolgende period van 4 weken worden uitbetaald (dus in de vorm van uren die je minder dan 152 uur werkt).



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl