Opvolgend werkgeverschap
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: Opvolgend werkgeverschap Auteur: sjappie_ BerichtGeplaatst: vr 04 aug 2017 10:32
    —
Mijn zus heeft een geschil met haar werkgever, een Ministerie in Den Haag, over opvolgend werkgeverschap. Via een uitzendorganisatie werkt zij op afdeling X en heeft daar ca. 2 jaar via uitzendcontracten gewerkt. De functie wordt nu als structureel uitgezet en zij kan er niet op solliciteren omdat zij dan direct een vast contract moet krijgen volgens de ketenregeling uit art. 7:668a BW. Dit Ministerie wil de functie alleen tijdelijk laten vervullen.

Hoewel ik dit ook niet netjes vindt kan ik de redenatie dat zij op deze vacature niet kan solliciteren volgen, want het Ministerie is redelijkerwijs de opvolgend werkgever van de uitzendorganisatie, ze gaat precies dezelfde werkzaamheden verrichten en de ketenregeling is dan van toepassing.

Nu is er echter ook een tijdelijke (1 jaar) plek vrij in een ander team binnen datzelfde Ministerie. Het betreffen hele andere werkzaamheden, oftewel er is geen overlap tussen haar oude functie en de functie waarop ze solliciteert. Toch is ze afgewezen omdat volgens de P&O afdeling zij direct een vast contract zou moeten krijgen.

Als ik kijk naar art. 7:668a lid 2 BW, dan valt mij vooral op "ten aanzien van de verrichte arbeid redelijkerwijze geacht moeten worden elkaars opvolger te zijn". Als ik de wijzigingsnota van de WWZ erbij pak dan zie ik dat dit vooral inhoudt dat je dezelfde of vergelijkbare werkzaamheden moet vervullen in je nieuwe functie, wil er sprake zijn van opvolgend werkgeverschap.

De afdeling P&O zegt echter dat het werken voor één organisatie al met zich meebrengt dat ze niet kan solliciteren. Volgens mij klopt dit niet. Ze gaat van uitzendorganisatie naar het Ministerie in een heel ander team hele andere werkzaamheden verrichten. Klopt het dat hier nog wel een tijdelijk contract kan worden aangegaan?

#2:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: vr 04 aug 2017 11:29
    —
Men wil het risico - en dat is er - niet nemen, zo simpel is het. Het ministerie geldt in principe als opvolgend werkgever van het uitzendbureau.

En hoe anders kan het werk zijn? Zonder enige overlap? In het geheel niet dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden? Ze heeft toch niet twee beroepen neem ik aan.

Ik ben benieuwd naar de twee functies.

#3:  Auteur: sjappie_ BerichtGeplaatst: vr 04 aug 2017 12:05
    —
Bedankt voor het meedenken.

Zij werkte voorheen in een meer ondersteunend, niet inhoudelijke, functie. Voorbereiden en notuleren van vergaderingen, onderhoud van de website, invoeren in ICT systeem van vergunningaanvragen, meedenken over procesverbeteringen, financiën regelen.

De functie waarop zij is afgewezen betreft afhandelen van Wob verzoeken. Daarin zou ze na een Wob verzoek stukken bij elkaar moeten zoeken, zienswijzen opvragen bij derde belanghebbenden, besluit opstellen.

Overeenkomsten zijn denk ik dat in beide functies schrijfvaardigheid belangrijk is. Anderzijds is de 1e functie meer administratief en de 2e functie juridisch van aard. In de eerste functie waren juridische vaardigheden niet van belang. Ook heeft zij in de 2e functie andere verantwoordelijkheden.

Ik neem aan dat zij overigens niet van een eventueel recht op een contract voor onbepaalde tijd kan afzien (schriftelijk)

#4:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: vr 04 aug 2017 13:05
    —
Daar zijn toch deels dezelfde vaardigheden voor nodig.

En schriftelijk afzien van je recht op een vaste baan, voor zover dat al zou kunnen, kan je altijd weer intrekken. Dus een werkgever zal daarmee niet akkoord gaan.



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl