Opleiding gedwongen andere baan zoeken, mag dat?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: Opleiding gedwongen andere baan zoeken, mag dat? Auteur: Isabel2017 BerichtGeplaatst: zo 18 jun 2017 12:06
    —
Ik werk al 15 jaar bij deze werkgever en ik heb in januari aangegeven bij jaargesprek dat ik een 2-jarige opleiding wilde doen ter uitbreiding van mijn huidige functie. Dit is de 1e keer in 15 jaar dat ik een opleiding wil en ga volgen. Mijn teamleider was erg enthousiast en heeft dit allemaal uitgezocht voor mij. Ik zou stage doen op mijn eigen afdeling indien dit kon.

Uiteindelijk kreeg ik tijdens bijeenkomst van deze opleiding te horen via iemand anders dat ik mijn stage niet op eigen afdeling kon doen, dus niet via teamleider. Hem hierop aangesproken, maar stages zouden nu elders zijn maar wel ter voorbereiding op een onderdeel van mijn afdeling. Ik heb contract getekend voor mijn opleiding en tussen werk en opleiding.

Week hierna kreeg ik te horen dat het hoofd boven mijn opleiding nog een aanvullend contract wilde met afspraken welke ik moet ondertekenen. Deze heb ik deze week gekregen en met de mededeling dat er geen functies zijn mbt de opleiding, dat deze er niet gaan komen en ze deze ook niet voor 1 persoon gaan creëren. Dit zou meteen al gezegd zijn tegen mijn teamleider, maar nooit tegen mij.

Opleiding wordt betaald door hun en alles is tijdens werktijden. Dus niets mis mee, is meer dan waar ik zelf vanuit was gegaan. Tot het laatste punt:

- Na het behalen en/of ten tijden van de opleiding wordt er actief gezocht naar een baan die voldoet aan de opleiding, dit wordt een vast punt in het jaargesprek.

Nu is mijn vraag of dit laatste punt mag. Het voelt als kiezen tussen mijn baan die ik met veel plezier nog steeds doe en een opleiding. Ik heb het document tot op heden niet getekend, dit ga ik ook niet zomaar doen.

Ik hoop dat iemand hier mij duidelijkheid kan geven. Alvast bedankt!

#2:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: zo 18 jun 2017 12:14
    —
Ik raad u aan niet te tekenen voor die zinsnede. De werkgever kan hier achteraf ook niet ineens mee aankomen.

#3:  Auteur: Isabel2017 BerichtGeplaatst: zo 18 jun 2017 14:09
    —
Het vreemde is dat ze deze regel erin gezet hebben, maar wat de gevolgen zijn, als ik niet solliciteer, staan er niet in.

#4: Re: Opleiding gedwongen andere baan zoeken, mag dat? Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: di 20 jun 2017 22:56
    —
Isabel2017 schreef:
Tot het laatste punt:

- Na het behalen en/of ten tijden van de opleiding wordt er actief gezocht naar een baan die voldoet aan de opleiding, dit wordt een vast punt in het jaargesprek.

Maar wat wordt hier precies mee bedoeld? Ik neem aan dat met "een baan" bedoeld wordt een andere baan bij de huidige werkgever. Want waarom zou een werkgever erop staan dat een werknemer, waarin zelfs wordt geïnvesteerd, op zoek gaat naar een andere werkgever?

De volgende vraag is: wie gaat er binnen het bedrijf of de organisatie actief zoeken naar zo'n baan? Jij? De werkgever? Er staat slechts "er wordt actief gezocht". Het lijkt mij dat dit van twee kanten moet komen.

Misschien is het voor jou wel duidelijk, maar anders lijkt het me een goed idee om om verduidelijking van die zin te vragen. (En er ook op te staan dat één en ander op papier duidelijk wordt vastgelegd.)

Op zich vind ik het niet vreemd dat als je in je huidige functie niet direct nut hebt bij de opleiding en je werkgever desondanks toch bereid is die opleiding te betalen, er wordt vastgelegd dat het de bedoeling is dat de investering van je werkgever in jouw opleiding zich op termijn voor de werkgever (en dan ook voor jou in de vorm van een hogere functie) gaat uitbetalen.Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl