Vakantiedagen
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: Vakantiedagen Auteur: Cel BerichtGeplaatst: do 02 feb 2017 12:57
    —
Hallo

Het blijkt nogal moeilijk te zijn om hier het juiste antwoord op te vinden gezien geen reacties tot nog toe via diverse media.

Ik werkte in het openbaar onderwijs en ben na 2 jaar ziekte volledig afgekeurd(ook bij tussentijds oordeel). Volgens mijn informatie heb ik bij de eindafrekening recht op betaling van de vakantie dagen bij ziekte, 2 x 20 dagen. Volgens mijn werkgever niet, zie onderstaand:

Over compensatie van verlof. We passen uiteraard de CAO toe. Hoofdstuk 15 gaat over verlof. Onder artikel 8 tref je de volgende tekst:

8. Zodra de werknemer in een schooljaar twintig dagen vakantieverlof heeft genoten als bedoeld in lid 1 wordt hij geacht het wettelijk minimum aan vakantiedagen als bedoeld in artikel 7:634 lid 1 BW in dat schooljaar te hebben genoten. Indien er vanaf dat moment gedurende dat schooljaar sprake is van samenloop van vakantieverlof en ziekteverlof komen deze vakantiedagen te vervallen. Indien een werknemer wegens arbeidsongeschiktheid gedurende het schooljaar in het geheel geen vakantieverlof heeft kunnen genieten, bestaat aanspraak op compensatie van maximaal twintig vakantiedagen.

link: https://www.vo-raad.nl/themas/cao-vo

Men stelt dat ik wel in de gelegenheid bent geweest om verlof op te nemen, dan komen die dagen niet voor uitkering in aanmerking. Het accent wordt dus gelegd op het 1e deel van art. 8 terwijl ik kijk naar het 2e deel.

Een collega bij een andere onderwijsinstelling heeft de vakantiedagen wel uitbetaald gekregen. Wat is in deze maatgevend?

#2:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: do 02 feb 2017 13:44
    —
De eerste vraag is of u wel of niet in de gelegenheid bent geweest vakantie op te nemen (vaak is dat wel het geval; als u bijv. overspannen was, kon u op vakantie). De tweede vraag is of dit onderwerp niet is geregeld in een vaststellingsovereenkomst.

#3:  Auteur: Cel BerichtGeplaatst: do 02 feb 2017 14:26
    —
Ik was docent en de vakantiedagen liggen vast. School stelt dat ik in de gelegenheid was om vakantie te genieten. Ik zeg van niet omdat na operatie/chemo/aantoonbare blijvende schade door chemo ik nog steeds bezig ben met proberen te herstellen. Wie bepaald dan het juiste? Is het dan niet altijd een eeuwige ja/nee vraag? Is het dan een rechter die moet bepalen wat juist is?

Vaststellingsovereenkomst neem ik aan dat u de CAO bedoeld die afhankelijk van interpretatie dus beide kanten gelijk kan geven volgens art. 8

Ik lees menig keer dat volgens de regels van de EU op 20 januari 2009 is bepaald dat men de vakantiedagen bij ziekte/arbeidsongeschiktheid moet uitbetalen. EU regels gaan voor een CAO?

Zoals ik het tot nog toe lees is het niet eenduidig en daardoor onderhevig aan willekeur. Wie en wat bepaald of ik wel of niet in de gelegenheid was om vakantie te genieten.

#4:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: do 02 feb 2017 14:50
    —
Er is een eindafrekening, dus is de overeenkomst blijkbaar beëindigd. Als dat niet met een vaststellingsovereenkomst is gegaan (dat is dus iets heel anders dan een cao), hoe is dat dan gegaan?

Of u wel of niet in de gelegenheid bent geweest vakantie te houden, hangt af van de omstandigheden en kan ik alleen na overleg over veel details beantwoorden.


Laatst aangepast door UwJurist.nl op do 02 feb 2017 15:49, in totaal 1 keer bewerkt

#5:  Auteur: Cel BerichtGeplaatst: do 02 feb 2017 15:33
    —
OK, duidelijk.

Vaststellingsovereenkomt heeft via eind salarisspecificatie plaats gevonden. Daar heb ik op gereageerd ivm de wettelijke termijn. Antwoord was de opening van dit onderwerp.

Omstandigheden zoals omschreven. Als ik het goed begrijp kan aanvechten een moeilijke en kostbare zaak gaan worden in verhouding tot wat er tegenover staat? Werkte parttime.

#6:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: do 02 feb 2017 15:46
    —
Hebt u mijn persoonlijke bericht niet gelezen?

#7:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: do 02 feb 2017 15:48
    —
Cel schreef:
OK, duidelijk.

Vaststellingsovereenkomt heeft via eind salarisspecificatie plaats gevonden. Daar heb ik op gereageerd ivm de wettelijke termijn. Antwoord was de opening van dit onderwerp.

Omstandigheden zoals omschreven. Als ik het goed begrijp kan aanvechten een moeilijke en kostbare zaak gaan worden in verhouding tot wat er tegenover staat? Werkte parttime.

Er is dus helemaal niets geregeld. Er is gewoon maar ingestemd met beëindiging? Uitermate vreemd. Ook geen procedure via het UWV?
En nee, u begrijpt het helaas niet goed, dat gaf ik namelijk niet aan.

Verder adviseer ik u om mijn persoonlijke bericht aan u te lezen en mijn raad daarin op te volgen.


Laatst aangepast door UwJurist.nl op do 02 feb 2017 16:11, in totaal 1 keer bewerkt

#8:  Auteur: Cel BerichtGeplaatst: do 02 feb 2017 15:52
    —
Sorry, ben net lid en had het niet gezien, inmiddels gevonden.



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl