voorstel werknemer lagere functie bij goed functioneren
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: voorstel werknemer lagere functie bij goed functioneren Auteur: JorisB BerichtGeplaatst: zo 29 jan 2017 10:24
    —
Hallo allemaal,
We zitten met het volgende probleem. Mijn man werkt al 27 jaar met ontzettend veel plezier bij een bedrijf. Is ruim 10 jaar bedrijfsleider en functioneert goed. Cijfermatig bekeken doet het bedrijf het goed, ziekteverzuim laag, en omzetten steeds beter. Ook alle functioneringsgesprekken waren positief. In september j.l. is het hele bedrijf nog onder de verantwoordelijkheid van mijn man gevallen omdat eigenaars aantal weken op vakantie waren en moeilijk te bereiken waren.
En ineens is daar een omslag in november, tijdens een tweewekelijkse bijeenkomst met de directeur wordt hem verteld dat ze hem niet geschikt vinden als bedrijfsleider en dat ze willen dat mijn man een assessment gaat doen. Mijn man heeft hier geen bezwaar tegen en wil dat assessment doen. Heeft voordat hij de functie bedrijfsleider accepteerde ook al een assessment gedaan en ziet dit dan ook met vertrouwen tegemoet. Een paar weken lang wordt er niet meer over gesproken. En ineens is daar op een maandag een telefoontje dat hij de dag erna op kantoor moet komen. En daar wordt hem verteld dat ze hem graag behouden voor het bedrijf, hij is een loyale medewerker, heeft veel kennis maar ze vinden hem niet geschikt als bedrijfsleider. Ze zullen de week erna met een voorstel komen. Het assessment hoeft ineens niet meer.
Het voorstel van de werkgever is het volgende: Mijn man gaat werken als sectorleider (soort assistentbedrijfsleider) en behoud tot mei aanstaande zijn huidig salaris maar daarna levert hij ruim een derde in van zijn salaris.
Wat kunnen wij doen? En is zo'n voorstel terecht?

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 29 jan 2017 15:24
    —
Met zo'n voorstel hoeft je man uiteraard niet akkoord te gaan.

Afgaande op wat je schrijft lijkt er geen sprake te zijn van een geldige ontslaggrond (zie bijv. http://www.wwzproof.nl/ontslaggronden). Wel bestaat de kans dat de rechter na het verwerpen van alle hopeloze argumenten van de kant van de werkgever zal oordelen dat de arbeidsrelatie nu wel helaas verstoord is geraakt...

#3:  Auteur: Vermeulen_J BerichtGeplaatst: di 31 jan 2017 14:27
    —
Zonder meer akkoord gaan met een verslechttering van (financiele) positie lijkt me niet verstandig.

Ook als blijkt dat middels een 'assessment' blijkt dat de functie van bedrijfsleider toch niet meer in zijn capaciteit past ga je niet zomaar even een functie en/of salaris verlagen.

Als je werkgever er een probleem van maakt dan sleep je die gewoon voor het hekje (in het uiterste geval).

Je moet in zo'n geval ook even naar de bijzaken en toekomst kijken. Kom je nog aan het werk als je uiteindelijk werkloos raakt? Is de transitievergoeding hoog genoeg om bepaalde kosten te dekken (misschien is de pensioen leeftijd nabij). Dit kan ook bepalend zijn in hoeverre je de 'hakken in het zand' wil steken om je gelijk te halen.

Onder aan de streep is het goed overleggen en eventueel onderhandelen

In hoeverre zijn de problemen de verantwoordelijkheid geweest van medewerker? Wat ik er uit opmaak zijn eindverantwoordelijken niet aanwezig geweest voor een bepaalde periode waardoor het hele bedrijf 'gevallen' is. En behoorde de verantwoordelijkheden waardoor dit is gebeurt wel tot het takenpakket van een bedrijfsleider?


Heb zelf een geval meegemaakt dat mensen worden afgerekend omdat ze een bepaalde rol moesten vullen maar vervolgens veel meer verantwoordelijkheid kregen toegeschoven. Dat is mooi als dat goed uit pakt, maar je moet niet zeuren als het fout gaat.

#4:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: wo 01 feb 2017 12:11
    —
Beste vraagsteller,

Uw man moet hier absoluut niet mee akkoord gaan. En er is geen enkele reden voor ontslag, zoals u de kwestie omschrijft. Dus de rechter zal nooit de arbeidsovereenkomst binden. Zeker sinds de nieuwe wet (WWZ) doet de rechter dat niet snel. Als de werkgever vervolgt aanstuurt op een verstoorde arbeidsrelatie gaat hij dat niet redden voor de rechter.
Hij moet dus e.e.a. weigeren en zo nodig juridische hulp inschakelen van een arbeidsrechtspecialist.



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl