Werken als vrijwilliger voor een ANBI
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Fiscaal recht

#1: Werken als vrijwilliger voor een ANBI Auteur: Abdel BerichtGeplaatst: di 28 jun 2016 5:06
    —
Geachte,
Ik was in 2015 en nog steeds vrijwilliger (huiswerkbegeleiding en juridisch advies) bij een stichting (Anbi). Graag wil ik de "vergoeding"/ kosten die ik maak als gewone gift aangeven bij de aangifte van 2015. De voorwaarden die de Belastingdienst stelt zijn:
1) Wij hebben de instelling aangewezen als ANBI of culturele ANBI.
2) De instelling heeft een verklaring afgegeven dat u zich hebt ingezet als vrijwilliger.
3) De (culturele) ANBI heeft een regeling getroffen waardoor u in aanmerking komt voor een vergoeding.
4) De financiële situatie van de (culturele) ANBI is zo dat zij de vergoeding ook kan uitbetalen.
5) De (culturele) ANBI heeft de bedoeling om de vergoeding daadwerkelijk uit te betalen.
6) U moet zelf kunnen bepalen dat u de vergoeding niet wilt ontvangen en aan de (culturele) ANBI schenkt.

Punt 2,3 en 5 vindt ik niet zo duidelijk hoe de stichting dat moet hebben vormgegeven (mondeling of alleen schriftelijk). Ik weet wel van het bestaan van een vrijwilligersverklaring. Is dit wat ze bedoelen daarmee en dient de stichting die vrijwilligersverklaring namens mij bij de Belastingdienst aan te geven. Mij is alleen mondeling medegedeeld dat ik kosten kan declareren en ik heb daarvan afgezien. Ik weet ook niet hoe ik portokosten, papierkosten etc. kan bewijzen bij Belastingdienst mochten ze vragen hierover hebben.

#2:  Auteur: Ronald78 BerichtGeplaatst: di 28 jun 2016 14:49
    —
Er hoeft in eerste instantie niets bij de belastingdienst ingediend te worden. Pas als er vragen gesteld worden naar aanleiding van de aangifte, dan dient de aftrekpost aannemelijk gemaakt te worden. Ter onderbouwing zijn dan schriftelijke stukken nodig.

De voorwaarden zijn de voorwaarden die de belastingdienst stelt in het geval dat de ANBI een vergoeding geeft voor het vrijwilligerswerk (dus voor de werkzaamheden, niet voor eventuele kosten die je maakt) en je afziet van die vergoeding. Dat afzien van die vergoeding wordt als een gift aangemerkt.

Echter, omdat "iedereen" die vrijwilligerswerk deed op een gegeven moment aftrek begon te claimen, is er door de belastingdienst duidelijkheid gegeven over wanneer dit mag. Bij een gift moet namelijk sprake zijn van vrijgevigheid: jij moet bepalen of je iets geeft en hoeveel je geeft. Met andere woorden: als de ANBI zegt: je krijgt 1000 euro, maar alleen als we die niet echt aan je hoeven betalen maar jij daarvan afziet", dan is dat dus geen vrijwillige gift. Daar komen deze voorwaarden vandaan. De voorwaarden zijn in feite:
- de vergoeding moet (schriftelijk) zijn toegezegd (bv in een reglement)
- je moet de vergoeding daadwerkelijk uitbetaald kunnen krijgen (de ANBI moet dat willen en er het geld voor hebben)
- je moet vrijwillig hebben afgezien van die daadwerkelijke uitbetaling.

2. Google even op vrijwilligersverklaring. Op vrijwilligerswerk.nl staat een model met toelichting. Daarin zie je het vorenstaande ook beschreven.

3. Dat betreft een reglement, bestuursbesluit, of ander stuk waarin is vastgelegd voor welke werkzaamheden welke vrijwilligersvergoeding kan worden verkregen.

5. Dat is wat ongrijpbaar. Als ergens op papier staat dat de vergoeding uiteindelijk niet zal worden uitbetaald, of dat uitbetaling niet wenselijk is, dan gaat het mis. In beginsel ook als een vrijwilliger zich onder druk gezet voelt om af te zien van de vergoeding, bijvoorbeeld omdat hij dan met de nek aangekeken wordt door de anderen. Maar dat is erg lastig te bewijzen voor de belastingdienst. Wel geldt de wet van de grote aantallen: hoe meer vrijwilligers, hoe ongeloofwaardiger dat ze allemaal afzien van uitbetaling. In dat geval zul je dus meer moeite moeten doen om aannemelijk te maken dat uitbetaling niet wordt belemmerd.

Maar deze voorwaarden gelden dus niet voor daadwerkelijke kosten die je hebt gemaakt en waarvoor je afziet van vergoeding. Kosten die je voor een ander maakt, kun je in beginsel (met de nodige uitzonderingen) altijd door die ander vergoed krijgen. Dat maakt dat het al veel sneller aannemelijk is dat je hebt afgezien van een vergoeding en dus voor aftrek in aanmerking komt. Wel moet je dan nog steeds de kosten aannemelijk kunnen maken - dus bijhouden hoeveel postzegels en papier je gebruikt én dat dat inderdaad voor die ANBI is. Doorgaans kom je met (alleen) dit soort uitgaven niet aan de drempel voor giftenaftrek. Dan moet je wel zoveel brieven hebben verstuurd dat daarvan wel enig bewijs voorhanden is.



Rechtenforum.nl -> Fiscaal recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl