Vandalismeschade aftrekbaar?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Fiscaal recht

#1: Vandalismeschade aftrekbaar? Auteur: ErwinSteinmeier BerichtGeplaatst: za 16 apr 2016 8:43
    —
Goedemorgen iedereen,

Ik ben voornemens om een auto te kopen bij partij A (bemiddelt in de verkoop van o.a. klassieke auto's). Partij A had de auto bij partij B te koop staan (autoverkoper) in verband met het feit dat deze ondernemer op een meer zichtbare locatie is gevestigd. Ik had met partij A al een mondeling voorovereenkomst gesloten om de auto te kopen. Nu heeft er helaas bij partij B enkele nachten geleden een laf vandalisme incident plaatsgevonden. De hele autovloot (waaronder de auto van partij B) is bekrast door iemand. De schade aan de auto's van partij B is gedekt, echter valt de schade aan de auto van partij A (die ik wil kopen) niet onder de verzekering van partij B. Ik heb reeds de afwijzigingsbrief en polisvoorwaarden opgevraagd bij de verzekeraar van partij B. De verzekeraar van partij A biedt ook geen uitkomst.

Stel dat de verzekeraar van partij B na aandringen geen uitkomst biedt. Kan partij A de volledige schade dan (circa 2.000 ex de BTW) aftrekken? Het betrof overigens een auto met een groen kentekenplaat (bedrijfsauto dus).

Ik ben erg benieuwd naar jullie reactie. Dank alvast!

Hartelijke groet,
Erwin

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: za 16 apr 2016 20:30
    —
Of partij A de schade kan aftrekken van de belasting? Welke belasting?

A "bemiddelt" in de verkoop van auto's, maar je koopt een auto van A? Dat lijkt elkaar tegen te spreken.

Voor zover de autoverkoopactiviteiten van A belast zijn (inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting), zal hij de schade aan de auto kunnen aftrekken.

Als A hier handelt als particulier persoon, dan valt er niets af te trekken. Maar hij betaalt dan ook geen belasting over de "winst" die hij op de auto maakt.

Wat jij te maken hebt met de verzekering van partij B of partij A is mij een raadsel. Als jij de auto wilt kopen, dan zul je het met A eens moeten worden over de verkoopprijs en de staat waarin de auto aan je zal worden geleverd.

Voor zover er al een bindende koopovereenkomst is met A, zal A de auto moeten leveren in de staat die is overeengekomen, dus zonder krassen. Voor zover A dat niet lukt, heb jij de normale mogelijkheden die het civiele recht biedt om tegen A's wanprestatie en/of de non-conformiteit van de geleverde auto op te treden.

Mocht de auto al aan jou geleverd zijn voordat de krassen werden aangebracht, dan is het A's probleem niet meer, maar is het jouw probleem. Is dat misschien de situatie? (En nu probeer je A te overtuigen om de belastingdienst aan jouw pech mee te laten betalen?)

Eén en ander hangt ook af van wat precies is overeengekomen over wie wanneer het risico draagt en in hoeverre B verantwoordelijk valt te houden voor het vandalisme.



Rechtenforum.nl -> Fiscaal recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl