#1: Concurrentiebeding en het starten van een eigen bedrijf Auteur: MagdalenaBerichtGeplaatst: ma 19 apr 2004 18:21
    —
Concurrentiebeding en het starten van een eigen bedrijf
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Heb je weleens te maken gehad met een concurrentiebeding?
Ja
20%
 20%  [ 3 ]
Ja, ik heb dat overtreden en ik heb er problemen mee gekregen
6%
 6%  [ 1 ]
Ja, ik heb dat overtreden en ik heb er geen problemen mee gekregen
13%
 13%  [ 2 ]
Nee
60%
 60%  [ 9 ]
Totaal aantal stemmen : 15

Wie kan mij helpen met literatuur/jurisprudentie/links over concurrentiebeding en het starten van een eigen bedrijf?

Nu gaat het niet over de standaard zoekresultaten van Google met concurrentiebeding en het starten van een eigen bedrijf, maar vooral over hoe het is opgelost als iemand een eigen bedrijf begon, maar volgens het vorige arbeidscontract gebonden is aan een concurrentiebeding.

Dus bijvoorbeeld casus met:
- (gedeeltelijk) vernietinging van het concurrentiebeding;
- het concurrentiebeding matigen in tijd/plaats en vergoedingen die daarbij horen;
- etc.

Alvast hardstikke bedankt! (Ik moet dit uitzoeken voor iemand die in deze situatie zit.)

#2:  Auteur: BG BerichtGeplaatst: ma 19 apr 2004 19:21
    —
En ook al juridische bronnen zoals de NJ geraadpleegd of Plaza Kluwer en dan arbeidsrecht? Misschien kun je daar wat vinden, Google is zoals je zelf ook aangeeft niet echt een bron voor juridische leerstukken.

#3:  Auteur: Magdalena BerichtGeplaatst: ma 19 apr 2004 19:34
    —
Nee, ik ben zelf net op de hoogte van wat ik moet gaan zoeken. Ik ga natuurlijk zelf nog NJ en Plaza Kluwer raadplegen.

Google is om te beginnen wel handig hoor. Er zijn veel instanties die een soort "handleiding" van arbeidsrecht geven. Voor de "normale burger", zal ik maar zeggen. Daar staan veel praktische vragen en antwoorden op.

Nu ga ik wat juridisch-professioneler zoeken. Ik was alleen benieuwd of er toevallig mensen waren die er speciaal wat vanaf wisten. Als ik net iemand tref die zich er net in heeft verdiept, is dat natuurlijk erg handig!

#4:  Auteur: Michèle BerichtGeplaatst: ma 19 apr 2004 19:47
    —
Tot nu toe niet helaas... Sad

#5:  Auteur: Flash BerichtGeplaatst: ma 19 apr 2004 19:51
    —
Ik heb mezelf er helaas niet in verdiept dus daar kan ik je niet mee helpen, eventueel wel een advies als je moeite hebt met dingen hierover te vinden is om eens te gaan kijken bij de notariele stichting (aangezien je ook in Amsterdam studeert is het lekker dichtbij!). Je kunt ze ook op internet vinden en daar staat ook wat meer info over van alles en nog wat!
De site is: www.notarielestichting.nl

Hier hebben ze ook vrij veel info over ondernemingsrecht en dergelijke.

#6:  Auteur: Diana BerichtGeplaatst: ma 19 apr 2004 23:41
    —
Kun je je bevindingen met ons delen? Ik vind het namelijk wel een erg interessant onderwerp.

Ik ken iemand die zich er niets van aangetrokken heeft, omdat het concurrentiebeding in haar contract volgens haar te maken had met gaan werken bij een andere werkgever en niet wanneer ze zelf een bedrijf op zou starten. Ik vond dat zelf niet aannemelijk klinken. Concurrentie is concurrentie wat mij betreft of je erbij gaat werken of dat je zelf een bedrijf opricht.
Haar oude werkgeefster was er niet blij mee, maar heeft geen verdere stappen genomen. Dus daar is verder (nog) niets uitgekomen.

#7:  Auteur: Eva BerichtGeplaatst: di 20 apr 2004 0:08
    —
Het enige wat ik erover weet is dat er wel strenge eisen gesteld worden aan een concurrentiebeding en dat het bij rechtszaken dus meestal in het voordeel van de werknemer valt, niet altijd natuurlijk.
Ik weet ook dat het sterk met het soort werk te maken heeft, als er van een beroep héél weinig in NL zijn, bv klokkenmakers dan mag er geen concurrentiebeding opgenomen worden omdat men daarna dan dus nergens meer aan de slag kan, maar ik denk dat het in jouw geval niet gaat om iemand die klokkenmaker is Wink
En het is ook zo dat als je bij het begin van je baan een concurrentiebeding overeenkomt en je bent bv assistent-iets ofzo en je krijgt later een heel andere functie in het bedrijf, bv directeur en er is niet meer gekeken naar het beding, dus geen nieuw conurrentiebeding aangegaan dat het dan ook niet geldig is omdat het in 1e instantie dus om een heel andere functie ging.
Dit is helaas het enige wat ik ervan weet!

#8:  Auteur: Meester Ruud BerichtGeplaatst: di 20 apr 2004 11:38
    —
Grapperhaus heeft hier een boek over geschreven. Volgens mij kom je in veel gevallen wel onder het concurrentiebeding uit, omdat je iemand het recht op werk niet kan ontzeggen. Voor onrechtmatigheid dient er (meestal) sprake te zijn van bijkomende omstandigheden, zoals het actief werven onder oude klanten en collega's.

#9:  Auteur: Magdalena BerichtGeplaatst: di 20 apr 2004 15:08
    —
@Flash:

Bedankt voor de tip! Wink

@Dianaa:

Ik wil jullie wel op de hoogte houden van mijn bevindingen hoor! Ik ga alles wel op m'n dooie akkertje doen hoor. Het heeft geen megahaast in die zin dat ik het voor volgende week uitgezocht moet hebben ofzo..

De persoon waar het nu om gaat, verwacht wel actie. Het concurrentiebedrijf is dan ook erg duidelijk en omvat ook zeker het drijven van een eigen onderneming.

En bedankt natuurlijk voor je eigen praktijkvoorbeeld.

@Eva en Meester Ruud:

Bedankt voor alle hersenspinsels die in jullie opkomen! Alles helpt! Wink

#10:  Auteur: jam7 BerichtGeplaatst: di 25 mei 2004 17:11
    —
Even een tip,

Ik denk dat je het beste aan die kennis kan zeggen dat hij maar beter niet een eigen bedrijfje moet beginnen want in deze barre economische tijden kan het niet anders dan dat hij over een maand failliet is. En dan wil hij weer terug naar zijn oude baas EN WAT DAN?! (dan heb jij hem dus geholpen met zijn eigen bedrijfje). En dan heb jij het dus gedaan!
Ja, het houdt allemaal psychologisch verband met elkaar he, Rolling Eyes

Nou succes!

J.

#11:  Auteur: Magdalena BerichtGeplaatst: di 25 mei 2004 18:31
    —
@ jam7:

Bedankt voor je reactie, maar is het niet een beetje kort door de bocht?

Zelfs in deze tijden worden er eigen bedrijfjes opgestart. Soms noodgedwongen, omdat je bij je baas geen uren meer kan krijgen of dat je ontslagen bent.

Deze economische tijden geven geen garantie dat je failliet gaat. Anders zouden banken per definitie niet lenen aan mensen in deze tijden.

In casu wil deze persoon helemaal niet terug naar zijn oude baas, want zijn oude baas kan hem ook geen uren geven.

#12: Arresten.. Auteur: V. van den Bos BerichtGeplaatst: di 25 mei 2004 18:54
    —
Ik heb even gekeken in mn arrestenbundel van arbeids

Arresten over concurrentiebedingen:
HR, 9 maart 1979 (Brabant / Van Uffelen)
HR, 23 oktober 1987 (Ibes / Atmos)
HR, 23 oktober 1987 (Hydraudyne / Van der Pasch)
HR, 5 december 1997 (TPTS / Visser)
HR, 4 april 2003 (Ghisyawan/ LAN-Alyst)

Misschien heb je er wat aan...

#13:  Auteur: Magdalena BerichtGeplaatst: di 25 mei 2004 21:31
    —
Bedankt! Ik heb zelf ook een arrestenbundel, maar natuurlijk hardstikke bedankt voor de moeite! Het laatste arrest heb ik niet.

#14:  Auteur: chrisvakp BerichtGeplaatst: di 08 nov 2005 17:08
    —
Een stukje tekst, mischien ga ik over een zaak bij ons procederen...

Een concurrentiebeding is een afspraak tussen u en uw werkgever, waarbij u beperkt wordt in uw vrijheid om na het einde van het dienstverband ergens anders werkzaam te (kunnen) zijn. Uw werkgever wil hiermee voorkomen dat u voor hem economisch nadelige handelingen gaat verrichten na het einde van het dienstverband. Het maakt dan niet uit of u als werknemer bij een concurrent gaat werken of als zelfstandige. Het doel is om te voorkomen dat u gebruik zou kunnen maken van de door u opgedane kennis en ervaring.

Na ondertekening van een arbeidsovereenkomst met een concurrentiebeding bent u daaraan gebonden. Bij overtreding van het beding kan uw voormalig werkgever de daardoor geleden schade op u verhalen en de bedongen boete opeisen. U kunt altijd overleggen met uw werkgever om van het concurrentiebeding af te zien of dit te versoepelen. Het is aan te raden dit dan schriftelijk vast te leggen.

Er is een aantal mogelijkheden om onder het concurrentiebeding uit te komen.

In de eerste plaats kunt u, nog tijdens uw huidige dienstverband, de rechter verzoeken het concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk buiten werking te stellen. De rechter kan bijvoorbeeld de duur van het verbod of de straal van kilometers waarbinnen het verbod valt beperken. Verder kan de rechter, indien het beding u sterk belemmert, bepalen dat uw werkgever u voor de duur van de beperking een vergoeding betaalt.

In de tweede plaats kunt u afwachten wat uw werkgever doet nadat u het concurrentiebeding heeft overtreden. Als uw werkgever naar de rechter gaat om een boete op te eisen, dan kunt u de rechter om wijziging van het beding vragen of om matiging van de boete. U loopt dan wel het risico dat u de boete (al dan niet gematigd) moet betalen.

De rechter zal altijd een belangenafweging maken. Een groot aantal omstandigheden speelt daarbij een rol. Uw belang wordt afgewogen tegen dat van uw werkgever. Het gaat met name om de volgende omstandigheden:

* duur van het dienstverband
* aard van de werkzaamheden
* van wie gaat het initiatief tot ontslag uit
* gevaar voor benadeling doordat de werknemer kennis of informatie heeft, die hij ten nadele van de werkgever zou kunnen gebruiken tegenover relaties en klanten van het bedrijf (bijvoorbeeld het meelokken van klanten)
* de eventuele investering van het bedrijf in de opleiding en deskundigheid van de werknemer
* de mogelijkheid van positieverbetering voor de werknemer
* de concrete belemmering bij het vinden van werk
* de tijdsduur en omvang van het concurrentiebeding



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl