Eigendomsvoorbehoud
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Ondernemingsrecht

#1: Eigendomsvoorbehoud Auteur: Vraagjes BerichtGeplaatst: wo 26 aug 2015 10:04
    —
Hallo mede forum leden,

Ik hou me oa bezig met debiteurbeheer van moeilijk inbare vorderingen en incasso’s bij een middel groot bedrijf en kom door het faillissement van Imtech op een stukje voor mij onbekend terrein terecht.

Zoals zoveel bedrijven hebben we bij Imtech nog wat openstaande posten (gelukkig beperkt tot 30K), maar ook nog goederen die we moeten leveren. Er zijn een aantal oplossingen waarvan ik even met jullie wil dubbel checken of dit geen problemen kan geven met de curator en geoorloofd zijn.

Situatie 1
Mijn collega’s hebben de volgende actie ondernomen, Er staan hier goederen klaar om verzonden te worden, Imtech is op 18 Augustus failliet verklaard, in dit specifieke geval zit Imtech in een consortium met een ander bouwbedrijf welke zich garant stelt voor de betaling van de factuur. De contracten van ons zijn afgesloten met Imtech. Op 20 Augustus hebben ze contact gehad met het bouwbedrijf wat garant staat voor de betaling en afgesproken dat 60% voorruit betaald moest worden en dat de goederen daarna betaald zouden worden. Dit bedrijf is hiermee akkoord gegaan, waarna er een factuur (gericht aan Imtech) gestuurd is naar deze partij, welke zal gaan zorg dragen voor de betaling. Hier zit dan ook mijn zorg. Na 18 Augustus kan je formeel geen zaken meer doen met Imtech, maar aangezien hij toch volledig betaald gaat worden, voorzien ze hier geen problemen.
Weet jij of hier nog risico’s aanzitten. Het eerste risico wat bij mij opkomt is als het andere bouwbedrijf besluit alleen de 60% te betalen we op geen enkele manier de resterende 40% kunnen vorderen (tenzij er een schriftelijke garantstelling is, wat ik betwijfel), dit risico is echter beperkt omdat we ook meer zaken met dit andere bedrijf doen. Daarnaast kan de Curator nog voor problemen zorgen, als hij hier achter komt? Aangezien wij een betaling op een factuur krijgen op naam van Imtech zou ik mij voor kunnen stellen dat Curator zich op het standpunt stelt dat een (gedeelte) van deze transactie in de boedel van Imtech zou moeten vallen (let op! Zowel levering als betaling vinden na uitspraak van het faillissement plaats). Dit is ook van belang voor de overige leveringen die nog gepland staan, kunnen deze op de zelfde manier afgehandeld worden of (wat ik denk) moeten er nieuwe directe overeenkomsten gemaakt worden.

Situatie 2
Wij hebben nog diverse facturen open staan, omdat in de meeste gevallen bekend is wie de eindklant is kunnen we contact met hen opnemen. Nu is mijn vraag: Als de eindklant de factuur nog niet aan Imtech betaald heeft en Imtech ons nog niet betaald heeft, kunnen we dan ons eigendomsvoorbehoud (staat in algemene voorwaarde). Wij crediteren dan de factuur aan Imtech en Imtech zou in dat geval ook haar vordering op de eindklant moeten laten vallen. Vervolgens sluiten wij een nieuwe overeenkomst met de eindklant en sturen hen direct een factuur. In alle gevallen zijn de goederen direct geleverd aan de eindklant. Mijns inziens zijn we dan ook geen boedelbijdrage verschuldigd, aangezien er geen handelingen door de curator gemaakt hoeven te worden om de goederen voor ons beschikbaar te maken.

Situatie 2
Wij hebben nog een aantal leveringen direct aan Imtech, De meeste facturen hebben een waarde van onder de 700 Euro, Weet jij toevallig wat als redelijke boedelbijdrage wordt gezien? Vind zelf een variatie van tussen de 4% van de factuurwaarde en ca 300 euro per eigendomsvoorbehoud.
Vanzelfsprekend is het bij 4% interessanter om dit uit te oefenen dan als we meer dan de helft aan boedelbijdrage en transportkosten kwijt zijn.


Ik hoop dat ik duidelijk en volledig ben geweest, mocht er nog belangrijke informatie missen, laat het weten en ik vul het zo snel mogelijk aan.

Alvast iedereen heel erg bedankt voor de tijd en moeite die jullie gestoken hebben in het beantwoorden van mijn vragen.

Job



Rechtenforum.nl -> Ondernemingsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl