Bescherming model internationaal
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Intellectueel eigendom

#1: Bescherming model internationaal Auteur: Johan77 BerichtGeplaatst: do 05 jun 2014 19:20
    —
Ik hoorde onlangs van een jurist dat wanneer een model in de VS al enige tijd wordt beschermd, laat zeggen 2 jaar, dit niet meer beschermt kan worden binnen bijvoorbeeld de EU?

Of kan het binnen de EU alsnog beschermt worden onder voorwaarde dat het niet aan publiek binnen de EU beschermt is gemaakt?

Bedankt alvast voor de reacties!

#2:  Auteur: dr.dunno BerichtGeplaatst: do 05 jun 2014 22:35
    —
Ik denk dat je onzin kletst. Bescherming is niet afhankelijk van bescherming in een ander land, maar of er sprake is van feitelijke bescherming (al dan niet in aanvraag) in het land waar je die bescherming wilt hebben. Is iets eenmaal bekend gemaakt in een land, dan is het niet mogelijk (tenzij je bv als het om octrooien gaat, waar je op lijkt te doelen, een zgn. PCT-aanvraag doet, waarin een beschermingsverlenging is opgenomen) alsnog bescherming in een ander land kunt krijgen, omdat het dan eenmaal openbaar is gemaakt.

#3:  Auteur: Rienzilla BerichtGeplaatst: vr 06 jun 2014 14:35
    —
Modellen binnen de EU kunnen bescherming genieten onder verordening 6/2002 (community design regulation).

Om in aanmerking te komen voor deze bescherming moet een model nieuw zijn, en een eigen karakter hebben (art. 4(1) cdr). Je probleem is hier de nieuwheid. Iets is nieuw als het model niet eerder bekend gemaakt is aan het publiek (art. 5 cdr)

In art. 7 cdr wordt duidelijk gemaakt wanneer een design geacht wordt bekend te zijn gemaakt aan het publiek:

Quote:
...published following registration or otherwise, or exhibited, used in trade or otherwise, before the date .... except where these events could not reasonably have become known in the normal course of business to the circles specialized in the sector concerned, operating within the community


Er zijn dus mogelijkheden waarbij eerdere publicatie van een model niet tot nieuwheidsschade leidt (bijvoorbeeld: het model is al een keer gepresenteerd op een markt in een of ander onbekend chinees dorp). Echter, registratie in een modelregister in de VS zal eigenlijk vrijwel zeker altijd nieuwheidsschadelijk zijn.

Er zijn twee mogelijke "escapes":

Je zegt "laat zeggen twee jaar". Twee jaar is te lang, maar je hebt ingevolge art. 41 cdr zes maanden de tijd om, na het registreren van een model in de VS, het model ook in de EU te registreren.

Daarnaast is je model mogelijk wel beschermd als Unregistered Community Design, al is de beschermingsomvang daarvan klein, en geldt de bescherming maar voor 3 jaar sinds de eerste bekendmaking van het model. Je model geniet dus 3 jaar na registratie in de VS de beperkte modellenbescherming van het unregistered community design.
--
R



Rechtenforum.nl -> Intellectueel eigendom

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl