#1: hbo-rechten moet afgeschaft worden ????? Auteur: sapperBerichtGeplaatst: di 05 jul 2005 19:59
    —
hbo-rechten moet afgeschaft worden ?????
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Volgende  Laat alle berichten zien
Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Deeltijd

hbo-rechten had nooit opgericht mogen worden
mee eens, hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren
29%
 29%  [ 39 ]
speciaal voor sovereign: ik wil dat hbo-r per direct word vernietigd
12%
 12%  [ 17 ]
oneens, hbo-rechten is top
58%
 58%  [ 78 ]
Totaal aantal stemmen : 134

ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die een ontzettend probleem hebben met het bestaan van de opleiding hbo-rechten omdat ze dit zien als een slap minderwaardig aftreksel van de 'echte' universitaire rechten-studie. hier kan ik me opzich iets bij voorstellen omdat ik de opleiding zelf ook doe/gedaan heb. vind/vond het zelf ook niet bepaald een echte rechtenstudie, het was t beste geweest als rechten alleen op de uni bestond.

meningen

#2:  Auteur: Sovereign BerichtGeplaatst: di 05 jul 2005 20:13
    —
Wat aardig van je om speciaal aan mij te denken. Laughing

#3:  Auteur: StevenK BerichtGeplaatst: di 05 jul 2005 20:31
    —
Met HBO rechten is helemaal niets mis; we laten tenslotte onze jeugd ook door HBO-ers opleiden en het juridische werk, tja, daar hoef je zeker geen genie voor te zijn.

Ik stel voor: HBO rechten met civiel effect, en de rechtenstudie weer wat het hoort te zijn: een wetenschappelijke opleiding, die voorbereidt op je promotie.

Ik ook graag de oude titulatuur weer terugzien, omdat daarin treffend uitgedrukt werd dat iemand die een universitaire studie afgerond heeft, nog iets af te maken heeft. Bijkomend voordeel: geen overstap-mogelijkheid.

#4:  Auteur: Sovereign BerichtGeplaatst: di 05 jul 2005 20:40
    —
StevenK schreef:
Met HBO rechten is helemaal niets mis; we laten tenslotte onze jeugd ook door HBO-ers opleiden en het juridische werk, tja, daar hoef je zeker geen genie voor te zijn.

Ik stel voor: HBO rechten met civiel effect, en de rechtenstudie weer wat het hoort te zijn: een wetenschappelijke opleiding, die voorbereidt op je promotie.
Ik ben helemaal niet van mening dat HBO afgestudeerden het goed zullen doen in de toga beroepen. Dat hogere abstractieniveau wat je bij een academische studie meekrijgt lijkt mij toch wel enigszins belangrijk als je met wat complexere casussen aan de gang gaat. Dat blijkt wel als veel HBO'ers stuk lopen op het eerste jaar aan de universiteit.

Over het HBO van tegenwoordig kan trouwens heel wat gezegd worden.

#5:  Auteur: Michael Dekkers BerichtGeplaatst: wo 06 jul 2005 21:54
    —
Waaruit blijkt dat HBO' ers het niet goed doen in de togaberoepen? Inderdaad, nergens uit, En zoals het een goed jurist betaamt behoren argumenten een mening te ondersteunen en dat gebeurt niet bij iedereen merk ik.

Het feit dat heel veel HBO'ers stranden in de eerstejaars van de Universiteit, is geen enkele reden - integendeel zelfs - om hbo-rechten af te schaffen. Doordat deze mensen in de huidige structuur al stranden, is het absoluut niet nodig om extra maatregelen te treffen. Bovendien is het mogelijk om HBO-bachelor te halen en Universitaire master.

Als het zo is dat een HBO'er niet meekan met een masterprogramma,dan zal die dus nooit zijn master-titel krijgen. Als een HBO'er het wel haalt, is er geen enkele reden om aan te nemen dat het abstractieniveau van casussen te hoog zou zijn voor hem. Totale onzin en m.i. ligt de reden meer in het bedreigd voelen van de positie van mensen op de Universiteit, immers het zou weleens kunnen zijn dat de studiepunten opgeschroefd worden.

Ik ga overigens naar de UvT... en toch ben ik voor hbo-rechten. Maar dat zal wel komen omdat ik wel een gemotiveerd type ben.

#6:  Auteur: Michael Dekkers BerichtGeplaatst: wo 06 jul 2005 21:57
    —
Ik vergeet nog te stellen dat hbo-rechten is opgericht omdat er geen enkele jurist van de Universiteit te vinden die een normaal Nederlandse zin kan schrijven, en juristen bij een verzekeringspartij moeten op heldere wijze kunnen communiceren met mensen. Kennenlijk hebben Universitair geschoolden minder capaciteit tot helder en duidelijk juridisch schrijven dan een HBO'er. Gelukkig hebben Universitair afgestuurdeerden weer andere capaciteiten, zodat het elkaar prima aanvult.

#7:  Auteur: StevenK BerichtGeplaatst: wo 06 jul 2005 22:32
    —
Michael Dekkers schreef:
Ik vergeet nog te stellen dat hbo-rechten is opgericht omdat er geen enkele jurist van de Universiteit te vinden die een normaal Nederlandse zin kan schrijven, en juristen bij een verzekeringspartij moeten op heldere wijze kunnen communiceren met mensen. Kennenlijk hebben Universitair geschoolden minder capaciteit tot helder en duidelijk juridisch schrijven dan een HBO'er.

Waar heb je het nu weer over ? Wel of niet kunnen communiceren heeft echt geen zak met HBO of WO te maken en als je toch dit soort lompe opmerkingen wilt plaatsen dan durf ik er wel tegenover te stellen dat er maar heel weinig HBO-ers in staat zijn niet alleen in spelling en grammatica foutloos, maar ook nog met inachtneming van elementaire beginselen van stijl een tekst in elkaar te draaien.

Ik ken iemand die is bezig met een lerarenopleiding (ook HBO) en hij wist echt niet wat een persoonsvorm is Sad

Maar eerlijk gezegd denk ik dat dit soort generaliseren geen enkel doel dient en ik denk dat er ook in de togaberoepen ruimte kan zijn voor HBO-ers, want een HBO-er die een specifiek privaatrecht traject heeft gevolgd kan heel goed een betere jurist op dat gebied zijn dat een op strafrecht afgestudeerde WO-er.

En daar zit nu ook toch iets wat op een probleem lijkt in het Nederlandse systeem: het zo begeerde civieleffect is niet aan een vakgebied gekoppeld en daarmee zegt het werkelijk niets over iemands vaardigheden binnen een bepaald vakgebied.

#8:  Auteur: Sovereign BerichtGeplaatst: wo 06 jul 2005 22:51
    —
Michael Dekkers schreef:
Als het zo is dat een HBO'er niet meekan met een masterprogramma,dan zal die dus nooit zijn master-titel krijgen. Als een HBO'er het wel haalt, is er geen enkele reden om aan te nemen dat het abstractieniveau van casussen te hoog zou zijn voor hem.
Als een HBO'er het niveau haalt, wat natuurlijk altijd maar de vraag is:

Quote:
In de praktijk blijkt echter dat veel hbo'ers het niveau van de universiteit niet zomaar aankunnen. In Utrecht hebben ze daar ervaring mee. Sinds september bieden de universiteit en de hogeschool na het eerste studiejaar een verzwaard programma aan voor de meest getalenteerde hbo-juristen. Via dat programma kunnen ze uiteindelijk rechtstreeks naar de universitaire master doorstromen. Maar het resultaat is "teleurstellend", vindt Nikkie Meijers, hoofd onderwijs- en studentzaken van de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.

"Zeventig studenten hadden zich dit jaar aangemeld. Daarvan zijn er achttien geselecteerd en van start gegaan. Dat zijn dus de beste hbo-studenten. Maar we moeten ze flink bijspijkeren, want ze zijn absoluut nog niet geschikt. Het analytische denken en het niveau is aan de universiteit veel hoger dan aan de hogeschool. De vraag is of we in de toekomst zoveel energie in het verzwaarde programma moeten stoppen", zegt Meijers.


Quote:
onzin en m.i. ligt de reden meer in het bedreigd voelen van de positie van mensen op de Universiteit, immers het zou weleens kunnen zijn dat de studiepunten opgeschroefd worden.
Ik ben reeds afgestudeerd, dus voor zover dit gissen op mij betrekking zou moeten hebben is het volstrekt onzinnig. Daarnaast ben ik een fervent voorstander van het argument dat het universitair traject te gemakkelijk is, zelfs op de UvT.

Tevens ben ik zelf ingestroomd met een HBO-propedeuse.

Wil je me nog meer betichten van enige bevooroordeeldheid, dan zul je beter je best moeten doen. Wink

#9:  Auteur: Ramonkey BerichtGeplaatst: do 07 jul 2005 9:35
    —
Michael Dekkers schreef:
Ik vergeet nog te stellen dat hbo-rechten is opgericht omdat er geen enkele jurist van de Universiteit te vinden die een normaal Nederlandse zin kan schrijven, en juristen bij een verzekeringspartij moeten op heldere wijze kunnen communiceren met mensen. Kennenlijk hebben Universitair geschoolden minder capaciteit tot helder en duidelijk juridisch schrijven dan een HBO'er. Gelukkig hebben Universitair afgestuurdeerden weer andere capaciteiten, zodat het elkaar prima aanvult.


Quote:
En zoals het een goed jurist betaamt behoren argumenten een mening te ondersteunen en dat gebeurt niet bij iedereen merk ik
Je spreekt jezelf wel een beetje tegen nu. Vind het bovendien nogal gewaagd om te beweren dat HBO'ers beter zouden zijn in het juridisch taalgebruik, laat staan dat Universitaire juristen geen normale Nederlandse zin zouden kunnen formuleren. Zijn al die studieboeken en proefschriften allemaal geschreven door HBO'ers? wow...

#10: HBO Auteur: Martine BerichtGeplaatst: do 07 jul 2005 14:49
    —
Ik wil niemand op de tenen trappen, maar wat mij betreft mag de rechtenstudie en bijbehorende titels enkel voorbehouden blijven aan academici. Er is, zowel op als buiten dit forum, al veel gezegd over de verhouding HBO-Uni, dus daar ga ik niet meer op in. Wat ik nog wil toevoegen is dat m.i. het niveau van de universitaire rechtenstudie wel een stuk omhoog kan, zodat er ook niet meer gezegd kan worden dat het een flutstudie is.

#11:  Auteur: anne-marijke BerichtGeplaatst: do 07 jul 2005 15:03
    —
Ik ben het met Michael eens; als je voldoet aan de eisen die gesteld worden aan een universitaire master heb je recht op de titel die daarbij hoort. Wat maakt het dan uit wat je daarvoor gedaan hebt. Ik heb al een universitaire studie voltooid (geschiedenis) en doe nu HBO rechten dus ik weet uit ervaring dat er inderdaad een verschil bestaat in vooral theoretische diepgang en in abstractienuveau.
Aan de andere kant: een HBO bachelor is dan ook een jaar langer. Bovendien is er nergens sprake van 'zomaar doorstromen' van HBO naar de universiteit. Alle universiteiten stellen redelijk wat aanvullende eisen voor je toegang krijgt tot hun masters die varieren van speciale schakeprogramma's tot nog eens 1,5 jaar extra bachelor universiteit. Kortom: tegen de tijd dat je als HBO'er afstudeert aan de universiteit heb je die masters titel echt wel verdiend!

Anne-Marijke

#12:  Auteur: sapper BerichtGeplaatst: do 07 jul 2005 17:36
    —
[quote="Sovereign"]
Quote:
[...]Tevens ben ik zelf ingestroomd met een HBO-propedeuse.[...]


welke hbo opleiding heb je gedaan en waarom ben je ingestroomd, wat was de reden?

#13:  Auteur: marcel BerichtGeplaatst: vr 08 jul 2005 11:35
    —
drie keer raden wat mijn stem was Razz

Deze discussie is leuk, maar begint een beetje uitgekauwd te worden. Wie mijn mening wil weten raad ik aan andere threads over dit onderwerp te lezen.

#14:  Auteur: Sovereign BerichtGeplaatst: vr 08 jul 2005 23:31
    —
sapper schreef:

welke hbo opleiding heb je gedaan en waarom ben je ingestroomd, wat was de reden?
Technische natuurkunde.

En ja, dat is idd heel wat anders. Surprised

#15:  Auteur: Sovereign BerichtGeplaatst: vr 08 jul 2005 23:35
    —
anne-marijke schreef:
Ik ben het met Michael eens; als je voldoet aan de eisen die gesteld worden aan een universitaire master heb je recht op de titel die daarbij hoort.
Wellicht, maar met het huidige bama stelsel zijn zeer vreemde constructies mogelijk. Zo laten sommige universiteiten toe dat je met een niet-juridische bul gewoon kan deelnemen aan een regulier schakelprogramma om zo de master in te stromen. Maar dat is een andere discussie dan de vraag of HBO-recht bestaansrecht heeft.

Quote:
Wat maakt het dan uit wat je daarvoor gedaan hebt. Ik heb al een universitaire studie voltooid (geschiedenis) en doe nu HBO rechten
Waarom geen recht op WO-niveau? Confused



Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Deeltijd

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Volgende  Laat alle berichten zien
Pagina 1 van 12

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl