omgangsrecht grootouders in belgië - ook in nederland?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Internationaal privaatrecht

#1: omgangsrecht grootouders in belgië - ook in nederland? Auteur: janssens BerichtGeplaatst: zo 15 jan 2012 15:40
    —
Ik had dit gepost onder burgerlijk recht, maar dit hoort waarschijnlijk meer thuis onder internationaal privaatrecht.
In België kunnen grootouders omgangsrecht krijgen voor hun kleinkinderen zonder enige emotionele band te hebben, gewoon grootouders zijn is al voldoende. Ik heb begrepen dat dit in Nederland niet zo is, dat daar wel degelijk een emotionele band moet kunnen worden aangetoond. Klopt dat?

Wat zou er gebeuren indien er een omgangsrecht wordt goedgekeurd in België via het gerecht maar de ouders verhuizen naar Nederland (net over de grens, werken in België) en weigeren om het kind mee te geven met de grootouders?

Ik heb me laten vertellen dat dit dan voor het Nederlandse gerecht moet komen aangezien de woonplaats van het kleinkind en diens ouders dan Nederland wordt.
Gaat een Nederlandse rechter in zo'n geval het Belgische vonnis overnemen zodat het kind toch moet worden meegegeven of gaat een Nederlandse rechter enkel naar de Nederlandse wetgeving kijken en, indien er geen band is, het omgangsrecht afkeuren?

#2:  Auteur: Para legal BerichtGeplaatst: za 03 mrt 2012 22:15
    —
Als er al een bestaande omgangsregeling is, moeten er eventuele nieuwe afspraken worden gemaakt als de ouders verhuizen naar Nederland, aangezien de grootouders rechten hebben en het de vraag is of de huidige omgangsregeling kan worden gehandhaafd als de ouders naar Nederland verhuizen. Dit moet dan in België worden geregeld. Een vonnis in België wordt in principe in Nederland ook gehonoreerd. Wat de grootouders kunnen doen is het Belgische vonnis in Nederland in laten schrijven. In dat geval zal de rechter in Nederland het vonnis overnemen als het niet tegen de wetten van de Nederlandse wet ingaat. In dit geval is er geen reden om die omgang volgens Nederlandse grond te weigeren, dus ga ik ervan uit dat het vonnis zonder problemen kan worden overgenomen.

Ik ben geen advocaat, dus om er zeker van te zijn zou ik contact opnemen met een advocaat die gespecialiseerd is in internationaal recht.



Rechtenforum.nl -> Internationaal privaatrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl