Extracurriculaire ontwikkeling
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Juridische vaardigheden

#1: Extracurriculaire ontwikkeling Auteur: Guthman BerichtGeplaatst: di 25 okt 2011 15:55
    —
Ik ben voor mezelf aan het brainstormen over mogelijkheden tot verdere educatie en "werk"ervaring. De opleiding HBO-Rechten is een prima opleiding maar biedt verder niet veel verdieping en expertise.

Quote:
I have no special talent. I am only passionately curious.


Op dit moment zit ik in het derde jaar en ben ik bijna halverwege mijn stage. Ik heb het zeer getroffen met mijn stageplek nu ik daar behoorlijk vrij ben in wat ik precies doe en mijn doelen zo hoog kan stellen als ik wens.

Ik ben van nature een generalist en lees veel over diverse onderwerpen. In theorie is de theorie de praktijk, in de praktijk blijkt dat echter anders waardoor er een noodzaak ontstaat tot enige vorm van specialisatie om brood op de plank te krijgen tijdens het verwezenlijken van de droom (denk aan marmer, blauw water en palmbomen).

Ik onderscheid twee opties:

1. cursussen, seminars en workshops
2. kennis en ervaring opdoen in een arbeidsrelatie

De eerste optie valt af vanwege de kosten. Een blik in bijvoorbeeld de Mr. laat 1-daagse cursussen zien van €500+ waarbij het nog maar de vraag is of niet je met een stel "ouwe lullen" in een rij stoelen zit te luisteren naar iemand de 3 uur lang iets loopt te vertellen. Dan kan ik net zo goed een boek lezen lijkt me.

De tweede optie is, voor zover ik weet, de "normale" weg. Solliciteer bij een interessant bedrijf en hoop dat het wat is zodat je nog het een en ander opsteekt. Ik wil echter niet gebonden zijn aan een "baan", een baan bindt en beperkt veel meer dan ik wenselijk acht. Daarnaast raak je vast in een stramien en zijn er te veel zaken die een blok aan het been kunnen vormen. En dan vergeet ik zelfs nog op te merken dat ik helemaal geen "carrière" in de juridische wereld nastreef.

Freelance jurist. Dat is de hoek waarin ik het zoek. Wie huurt echter een 19-jarige student in met een posthistorie als de mijne? Ik zou 't zelf niet eens doen.

Om die (warrige) redenen mijn vraag, hoe kom ik aan "werk" om ervaring op te doen? Hoe kan ik als "ghostworker" aan de slag? Echte casus voorgelegd krijgen om op te lossen en mijn werk te vergelijken met dat van een professional. Stel dat ik wil specialiseren in onrechtmatigedaadsacties tegen energiemaatschappijen. Hoe doe ik dat zonder op zoek te gaan naar een advocatenkantoor die zich daarmee bezig houdt (als zo'n kantoor al bestaat)? De boeken in duiken brengt me nog niet halverwege.

Ik ben voornemens contact op te nemen met organisaties als De Clinic, StudentJurist, Het Juridisch Loket en dergelijke om na mijn stage in elk geval een basisniveau te bereiken wat betreft advisering en consultatie.

Inzicht gewenst.

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: di 25 okt 2011 16:59
    —
Waarom probeer je geen universitaire studie?

#3:  Auteur: Guthman BerichtGeplaatst: di 25 okt 2011 19:40
    —
Alhoewel ik geen eerstehands ervaring heb met universitaire studies, lijkt het toch veilig om af te gaan op dat wat altijd gezegd wordt over het verschil tussen het HBO en het WO. Het HBO is praktischer ingesteld terwijl het WO meer diepgang biedt en meer gericht is op onderzoek dan op casuïstiek.

Ik overwoog het vorige studiejaar het doorstroomprogramma te volgen om zo na een verzwaard derde en vierde jaar HBO in één jaar de master rechtsgeleerdheid aan de UvA af te ronden. Ik heb echter besloten dat het de extra moeite en tijd om mr. voor m'n naam te kunnen zetten.

Ik ben niet overtuigd dat een WO-studie het geld, de tijd en de moeite waard is.

#4:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: wo 26 okt 2011 14:53
    —
Je bent geïnteresseerd in diepgang. Als je werk wilt met voldoende diepgang, zal het enorm helpen om een universitaire studie afgerond te hebben.

#5:  Auteur: Guthman BerichtGeplaatst: wo 26 okt 2011 16:07
    —
Ik ben inderdaad erg geïnteresseerd in diepgang.

Het probleem dat ik echter nog steeds voor me zie is de combinatie van geld verdienen (=werk) en kennis opdoen, én die kennis tegelijkertijd toepassen.

Indien ik zelfstandig bezig zou zijn en geld daarmee zou verdienen, zie ik geen probleem, ik kan dan zelf uitbouwen en mijn dienstenpakket uitbreiden. Bij een "gewone" baan word ik geacht "gewoon mijn werk te doen". Zelfs met een sympathieke baas is er maar tot zover ruimte om die kennis toe te passen.

Ik weet niet of ik zo goed verwoord wat ik bedoel.

Suggereer jij dat ik het "conventionele" traject moet doorlopen en pas ècht de praktijk in kan gaan na afronding van voldoende scholing?



Rechtenforum.nl -> Juridische vaardigheden

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl