Eigenaar kampeerhal hangt poster dievegge op
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Actualiteiten

#1: Eigenaar kampeerhal hangt poster dievegge op Auteur: Bolle BerichtGeplaatst: di 31 mei 2005 0:25
    —
Eigenaar kampeerhal hangt poster dievegge op
Onderstaand bericht las ik op nu.nl


Uitgegeven: 30 mei 2005 17:33
Laatst gewijzigd: 30 mei 2005 17:37

RODEN - Ondernemer J. van Zuylekom heeft in zijn kampeerhal De Vrijbuiter in Roden grote foto's hangen van een vermeende dievegge. Hiermee overtreedt Van Zuylekom de auteurswet, omdat de afgebeelde vrouw toestemming moet geven voor deze publicaties, zei maandag een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

De politie kan echter pas iets doen als deze vrouw aangifte doet. De politie heeft Van Zuylekom wel verzocht de foto's te verwijderen. "Ik laat ze hangen. Laat haar maar aangifte doen, dan hebben wij haar", meent de ondernemer. Volgens hem heeft de vrouw op tweede pinksterdag een dure tent van 1000 euro meegenomen.


Videobeelden

Videoregistratie heeft aangetoond dat de vrouw zonder te betalen de zaak verliet. "Wij spelen niet voor eigen rechter, wij helpen de politie in het onderzoek", legt Van Zuylekom uit. Zijn zaak trekt klanten uit het hele land.

Een politiewoordvoerder liet maandag weten niet blij te zijn met deze actie van de ondernemer: "Wij kunnen niet telkens een mannetje sturen om de posters van de ramen te scheuren. De ondernemer overtreedt de wet. Natuurlijk kunnen wij op onze vingers natellen dat de afgebeelde vrouw geen aangifte doet."

Volgens de woordvoerder komt het het publiceren van criminelen steeds vaker voor. "Ondernemers in onder meer Amsterdam en Groningen plakten een foto van een dief voor het raam. De politie wist deze ondernemers ervan te overtuigen de afbeeldingen weer uit hun zaak te verwijderen", aldus de politie.


Einde bericht

Vorige week werden er in diverse media foto's getoont van vermeende relschoppers na afloop van de voetbalwedstrijd Feyenoord - Ajax van 17 april jl.

Kan iemand mij eens uitleggen waarom het geval waarover het bericht gaat een overtreding is van het auteursrecht, en het publiceren van foto's van vermeende relschoppers niet.

#2:  Auteur: Nemine contradicente BerichtGeplaatst: di 31 mei 2005 1:05
    —
Het tonen van foto- of beeldmateriaal van een vermeende dief door een burger is een overtreding.
Het tonen van beeld- of videomateriaal van een vermeende relschopper, in "Opsporing Verzocht", is een bevoegdheid van het OM.

www.om.nl schreef:

Mogen foto's van veelplegers in de etalage?

Kort gezegd: nee. Winkeliers foto's van veelplegers die ze van de politie krijgen, gebruiken om deze lieden te kunnen weren of controleren. Ook mogen ze ze voor hetzelfde doel aan andere winkeliers beschikbaar stellen. Het gaat echter te ver om ze publiek tentoon te stellen.
Dit is kort samengevat het standpunt van zowel het openbaar Ministerie als van de betrokken ministers. Het publiceren van foto's van veelplegers in een etalage of op internet werkt het risico van vergissingen en eigenrichting in de hand. Bovendien staat de pricavywetgeving het ongericht vrijgeven van dit soort gegevens niet toe.
Het OM vindt het wel begrijpelijk dat winkeliers, ter preventie van diefstallen, elkaar waarschuwen voor veelplegers en daartoe foto's uitwisselen die ter waarschuwing aan personeelsleden worden getoond. het tonen van foto's van veelplegers aan een veel breder publiek dient naar het oordeel van het OM echter geen ander doel dan 'naming and shaming' en dat is geen legitiem doel.
Op initiatief van de minister van Justitie is overigens een werkgroep geformeerd die onderzoekt welke mogelijkheden er zijn voor toepassing van winkelverboden. Het onderzoeken van de mogelijklheden voor de opzet van een landelijke databank een onderdeel van de taakopdracht van deze werkgroep. DFe werkgroep zal haar werkzaamheden naar verwachting rond deze zomer afronden.
De politie mag thans op grond van haar politietaak (artikel 30 Wet politieregisters) als dat nodig is voor de politietaak, gegevens van veelplegers (waaronder foto's) verstrekken aan winkeliers. Dit geschiedt met een duidelijk en legitiem doel: doordat winkeliers over deze gegevens beschikken, kunnen ze veelplegers weren of controleren. Daarmee draagt de winkelier bij aan een gezamenlijk belang van politie en winkelbranche, namelijk het voorkomen van criminaliteit. Niettemin zijn winkeliers in beginsel ook gehouden aan de verplichting tot geheimhouding van de gegevens, al kan doorgifte aan andere winkeliers wel toelaatbaar zijn. Ook dan moet zijn voldaan aan de vereisten van noodzaak en proportionaleit. Niet alle vormen van het publiceren van deze gegevens zijn toelaatbaar.


Type fout verbeterd.


Laatst aangepast door Nemine contradicente op di 07 jun 2005 17:37, in totaal 2 keer bewerkt

#3: Tonen van foto- of beeldmateriaal van een vermeende dief. Auteur: Sebastiaano BerichtGeplaatst: di 07 jun 2005 16:53
    —
''Neminee: Het tonen van beeld- of videomateriaal van een vermeende relschopper, in "Opsporing Verzocht", is een bevoegdheid van het OM. ''

Eerlijk gezegd heb ik nooit geweten dat Opsporing Verzocht (OV) en Openbaar Ministerie (OM) hetzelfde zijn.
Confused

Het verschil ligt elders Neminee. Lees om.nl nogmaals.

#4: Re: Tonen van foto- of beeldmateriaal van een vermeende dief Auteur: Nemine contradicente BerichtGeplaatst: di 07 jun 2005 17:39
    —
*Zucht*
Het tonen van beeld- of videomateriaal van een vermeende relschopper, in bijvoorbeeld"Opsporing Verzocht", is een bevoegdheid van het OM. ''
Sebastiaano schreef:

Eerlijk gezegd heb ik nooit geweten dat Opsporing Verzocht (OV) en Openbaar Ministerie (OM) hetzelfde zijn.

Wie zegt dat dan?

#5:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: di 07 jun 2005 23:43
    —
Ok, laten we eens heel precies zijn.

1. Als "het tonen van beeld- of videomateriaal van een vermeende relschopper" een bevoegdheid is van het OM, dan is "het tonen van beeld- of videomateriaal van een vermeende relschopper in Opsporing Verzocht", dat ook.

2. In de zin

Het tonen van beeld- of videomateriaal van een vermeende relschopper, in "Opsporing Verzocht", is een bevoegdheid van het OM

wordt zeer zeker niet gezegd dat het tonen door "Opsporing Verzocht" gebeurt, maar alleen dat het in dat programma plaatsvindt. Weliswaar wordt ook niet vastgelegd dat dit tonen van het OM uitgaat, maar uit het contrast met de zin "Het tonen ... door een burger is een overtreding" mogen we dit toch wel afleiden.

Onzinnig allemaal Smile.

#6:  Auteur: marcel BerichtGeplaatst: ma 27 jun 2005 15:28
    —
hmz t muggenziften is nog lang niet uitgestorven op rechtenforum... Vraag me af of een dergelijk beperkt vermogen tot interpretatie niet voor problemen zorgt bij bepaalde mensen... op tentamens alleen al!
Wat betreft de winkelier: begrijpelijk doch niet wenselijk. Simpel als wat. *uch*



Rechtenforum.nl -> Actualiteiten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl