Universiteitskeuze (leiden,uva,vu,erasmus)
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Voltijd

#1: Universiteitskeuze (leiden,uva,vu,erasmus) Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: zo 30 jan 2011 17:25
    —
Ik wil in september met een studie Rechten beginnen en heb nog een paar vragen over enkele universiteiten, te weten: Erasmus, Leiden, UvA, VU.

1 Hoe is het niveau van deze vier universiteiten? Aan welke universiteit is de studie 'makkelijker' en aan welke universiteit 'uitdagender'?
Sommige universiteiten hebben de reputatie makkelijker of moeilijker te zijn, maar het liefst hoor ik van mensen die zelf aan een van deze universiteiten studeren wat ze van het niveau vinden.
2 Zijn er in het eerste jaar (en in het tweede en derde jaar) vakken waarbij verplichte aanwezigheid geldt? Zijn de werkcolleges verplicht?
3 Zouden jullie een voorbeeld van een rooster willen geven? Hoeveel uren per week college en ongeveer op welke tijdstippen (middag, ochtend)? Wanneer zijn de werkcolleges (overdag, 's avonds)?

Dankjewel!

Vik

#2:  Auteur: gab BerichtGeplaatst: ma 31 jan 2011 0:25
    —
Elsevier heeft ook in 2010 weer de verschillende universiteiten onder de loep genomen en hun opleidingen een cijfer gekeken. Kijk voor de resultaten op: Beste studies 2010 - Elsevier

Ik studeer zelf in Leiden, en zowel de studie Fiscaal Recht als de studie Rechtsgeleerdheid staan hoog aangeschreven aan deze universiteit. Voor Rechtsgeleerdheid leid ik dit af uit het onderzoek van Elsevier, dus kijk zelf ook even op Leiden op de verschillende onderdelen scoort.

De studie is tot op heden (halverwege eerste jaar) nog geen uitdaging voor mij, dat wil zeggen: geen onoverkomelijke uitdaging. Je kunt makkelijk werken, een sociaal leven hebben en dan ook nog achten en negens halen. Maar dat verschilt natuurlijk per persoon!

Ik vind het niveau niet te hoog, maar ook zeker niet te laag. Ik heb wel het gevoel dat ik dingen leer waar ik echt iets aan heb, dat er een grondige basis wordt gelegd. Daarnaast is de beoordeling van het niveau natuurlijk subjectief, de een heeft er meer moeite mee of heeft minder "studeercapaciteit" dan de ander, en zal het niveau dus hoger inschatten.

Wat betreft de kwaliteit van de opleiding: zie Elsevier. Ik doe zelf Fiscaal Recht, maar het eerste jaar is identiek aan de propedeuse Rechtsgeleerdheid.

Als je Rechtsgeleerdheid (of een andere rechtenstudie) gaat doen, ben je in het eerste jaar dus verplicht om de werkgroepen bij te wonen. (In het tweede jaar en verder ook, mits je je inschrijft. Dat is niet verplicht, maar inschrijven = komen.) Eén of twee werkgroepen missen is geen punt, zodra je er meer mist, zonder geldige reden, word je uitgesloten van het tentamen. Daarnaast moet je naast de vakken die je in de studiegids tegenkomt verplicht het vak Leiden Law Practices (LLP) volgen, waar je bekend wordt gemaakt met het gebruik van de wettenbundel, een rechtbankbezoek doet, etc. Het niet volgen van LLP (je mag één of twee bijeenkomsten missen) betekent automatisch geen P, zo werd ons verteld.

Ik had en heb iedere week 4 uur hoorcollege en 4 uur werkgroepen. We doen twee vakken tegelijk, dus 2 uur werk- en hoorcollege voor het ene vak, en idem voor het andere vak. Voorbeeld van een rooster heb je niet veel aan, dat wisselt continue. Daarnaast hoef je niet per se je eigen rooster te volgen qua hoorcolleges, je kunt ook bij de andere groepen gaan zitten, als dat je beter uitkomt. Werkgroepen moet je wel verplicht volgens je rooster volgen.

De hoor- en werkcolleges zijn altijd 's ochtends of 's middags, in ieder geval wel voor de voltijd studenten. Dus vanaf 9.00 uur zou er iets kunnen beginnen, en je bent om uiterlijk 17.00 uur klaar.

Succes met het maken van je keuze en mocht je nog wat algemene vragen over Leiden hebben, ga je gang. Smile

#3:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: ma 31 jan 2011 0:59
    —
Dankjewel voor je uitgebriede antwoord, gab. Nog heel effe ter verduidelijking: klopt het dat je 2 keer 4 uur achter elkaar les hebt? Voorbeeld: 4 uur op maandag en 4 uur op woensdag.
Hoe vaak per week heb je het vak LLP?



Graag hoor ik nog ervaringen van andere mensen van andere universiteiten.





Misschien nog ter info, voor de mensen die geinteresseerd zijn: ik heb al een universitaire studie afgerond (twee masters, kan je nagaan), maar op de arbeidsmarkt vlot het niet en daarnaast zijn er nog andere kleine redenen. Ik wil dus een weloverwogen besluit maken.

#4:  Auteur: gab BerichtGeplaatst: ma 31 jan 2011 1:30
    —
Nee, je hebt niet per definitie 4 uur achter elkaar les, maar zo'n rooster kan er natuurlijk altijd uitrollen, en dat is de afgelopen periode ook gebeurd.

Wij volgen standaard twee vakken, voor ieder vak volg je een hoorcollege en een werkgroep, welke allebei twee uur duren. Deze worden over de week verspreid, of worden vlak achter elkaar geplaatst, dat ligt er maar net aan hoe het uitkomt.

Je hebt in principe vier losse delen van telkens twee uur die op heel veel verschillende manieren in je week gepland kunnen worden door de universiteit.

Wat betreft LLP, het rooster voor dat vak was nogal rommelig, de ene week wel, de andere week niet, een rechtbank bezocht in Haarlem, enzovoort. Hier is een rooster voor LLP zoals dat aan het begin van het jaar gold:

Werkgroep Di 09-11-2010 13:00 - 15:00 KOG C012
Werkgroep Vr 10-09-2010 14:00 - 17:00 KOG C014
Werkgroep Vr 24-09-2010 t/m 01-10-2010 15:00 - 17:00 KOG C014
Werkgroep Vr 22-10-2010 15:00 - 17:00 KOG C014
Werkgroep Vr 29-10-2010 09:00 - 17:00 N.A N.A
Werkgroep Vr 05-11-2010 11:00 - 13:00 KOG A144

In principe dus één keer per week, in beginsel twee uur per keer, maar dat kan per activiteit (reguliere bijeenkomst / bezoek rechtbank / evaluatieronde) verschillen, maar dat wordt duidelijk op voorhand gecommuniceerd.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat je gestudeerd hebt, waarmee je niet makkelijk aan een baan komt, maar daarnaast ook nog interesse en motivatie hebt voor rechten? Je refereert er naar, dus ik dacht, ik vraag het even! Smile

#5:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: ma 31 jan 2011 15:05
    —
Oh, jammer dat het niet altijd zo kan zijn dat je achter elkaar les hebt, dan kun je namelijk de overige drie dagen nog werken. Ja, ik wil niet weer de student uithangen en voor de leukigheid erbij werken, maar juist zoveel mogelijk werken.

Rechten spreekt mij aan vanwege een sterk rechtvaardigheidsgevoel dat ik altijd al gehad heb, het lijkt me dus echt leuk om op te komen voor rechten van mensen (strafrecht heeft mijn interesse).
De aard van het werk spreekt me ook aan, het 'debatteren', continu argumenten verzinnen en weerleggen om je standpunt duidelijk te maken.




Zijn er echt geen mensen van EUR, UvA of VU hier?

#6:  Auteur: Lexspecialis BerichtGeplaatst: di 01 feb 2011 9:45
    —
gab schreef:


Als je Rechtsgeleerdheid (of een andere rechtenstudie) gaat doen, ben je in het eerste jaar dus verplicht om de werkgroepen bij te wonen. (In het tweede jaar en verder ook, mits je je inschrijft. Dat is niet verplicht, maar inschrijven = komen.)


Vanaf het tweede jaar wordt echter niet meer de toegang tot het tentamen ontzegd als je te vaak niet naar de werkgroep komt. Wat wel kan gebeuren is dat de toegang tot de werkgroep wordt ontzegd.

#7:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: di 01 feb 2011 14:55
    —
Lexspecialis schreef:
gab schreef:


Als je Rechtsgeleerdheid (of een andere rechtenstudie) gaat doen, ben je in het eerste jaar dus verplicht om de werkgroepen bij te wonen. (In het tweede jaar en verder ook, mits je je inschrijft. Dat is niet verplicht, maar inschrijven = komen.)


Vanaf het tweede jaar wordt echter niet meer de toegang tot het tentamen ontzegd als je te vaak niet naar de werkgroep komt. Wat wel kan gebeuren is dat de toegang tot de werkgroep wordt ontzegd.


Nu j ehier toch reageert, mag ik je vragen wat jouw ervaring is met Leiden (het gaat dan vooral om vraag 1 die ik gesteld heb)?
O ja, was jouw rooster in het eerste jaar ook altijd precies zo dat je 4 uur achter elkaar les had?

#8:  Auteur: Lexspecialis BerichtGeplaatst: di 01 feb 2011 17:03
    —
Het gekke bij mij is dat hoewel mijn eerste jaar me ook wel redelijk goed afging, het vanaf mijn tweede jaar bij de meeste vakken stukken beter gaat.

In principe is het overgrootte deel van de vakken die je krijgt goed te doen (zeker voor een ervaren student als jij bent). Wel zitten er af en toe een paar struikelblokken tussen (Romeins Recht bijvoorbeeld).

Hoe de universiteit Leiden het qua niveau doet vergeleken met andere universiteiten zou ik niet kunnen zeggen. Op grond van de Elsevier-test kan je echter wel aannemen dat het met de kwaliteit en het niveau van Leiden wel goed zit.

Over mijn rooster in het eerste jaar; Dat hing echt af van de periode. De eerste paar maanden was het perfect geregeld en sloot alles mooi aan. Voor zover ik me kan herinneren was het de laatste periode echter wat minder. Toen had ik elke dag wel één studieactiviteit geloof ik. Ik heb ook wel eens tijden gehad dat er een paar uur tussen de verschillende blokken op een dag zat.

Het probleem is uiteraard dat hoorcolleges niet afgestemd worden per werkgroep. Je hebt in het eerste jaar wel vaak een keuzemogelijkheid tussen twee hoorcolleges(bijv. één van 11 tot 1 en één van 1 tot 3) Betwijfel of dit beter geregeld is op een andere universiteit.

Als je meer vragen hebt hoor ik het wel.

edit: Vergeet trouwens niet dat in een juridisch beroep 'je standpunt verdedigen' bijna altijd neer komt op 'het standpunt van mijn cliënt verdedigen, hoe zeer ik het er ook mee oneens kan zijn'.

#9:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: wo 02 feb 2011 11:21
    —
Weer een vraag die bij me opkomt: moet je veel opdrachten maken?
Ik vind het zelf beter als opdrachten maken optioneel is en je er dus ook voo rkan kiezen om gewoon alle stof te lezen en dan het tentamen te maken.

#10:  Auteur: Lexspecialis BerichtGeplaatst: do 03 feb 2011 1:42
    —
Of je per week VEEL opdrachten moet maken hangt er echt vanaf welke 2 vakken je op dat moment hebt. Af en toe is het behoorlijk wat, en soms vlieg je er gewoon binnen een uur doorheen.

In principe geldt; ingeschreven en aanwezig in de werkgroep = opdrachten gemaakt.

#11:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: vr 04 feb 2011 13:20
    —
Zou je meer kunnen vertellen over de opdrachten. Ervan uitgaande dat je twee vakken hebt waarvoor redelijk wat gemaakt moet worden, hoeveel tijd ben je dan in een week ongeveer kwijt aan het makenvan de opdrachten?

#12:  Auteur: Rianne999 BerichtGeplaatst: vr 04 feb 2011 22:59
    —
Sjonge, wat hebben jullie het makkelijk in Leiden zeg Wink Ik heb op dit moment zelfs één blok 5 vakken... nog 2 van het eerste semester die een blok doorlopen en 3 nieuwe erbij.... en 18 a 20 uur les per week. Gelukkig maar tot april en dan wordt het weer minder, maar toch.. Verder is Nijmegen heeeel leuk, dus je kan ook daar nog voor kiezen Very Happy

#13:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: zo 06 feb 2011 1:10
    —
Rianne999 schreef:
Sjonge, wat hebben jullie het makkelijk in Leiden zeg Wink Ik heb op dit moment zelfs één blok 5 vakken... nog 2 van het eerste semester die een blok doorlopen en 3 nieuwe erbij.... en 18 a 20 uur les per week. Gelukkig maar tot april en dan wordt het weer minder, maar toch.. Verder is Nijmegen heeeel leuk, dus je kan ook daar nog voor kiezen Very Happy


Ik geloof je direct op je woord als je zegt dat het leuk is Smile , maar Nijmegen is best ver als Den Haag het vertrekpunt is. (Op kamers gaan lijkt me niks.)

#14:  Auteur: Rianne999 BerichtGeplaatst: zo 06 feb 2011 12:02
    —
vik_r schreef:
Rianne999 schreef:
Sjonge, wat hebben jullie het makkelijk in Leiden zeg Wink Ik heb op dit moment zelfs één blok 5 vakken... nog 2 van het eerste semester die een blok doorlopen en 3 nieuwe erbij.... en 18 a 20 uur les per week. Gelukkig maar tot april en dan wordt het weer minder, maar toch.. Verder is Nijmegen heeeel leuk, dus je kan ook daar nog voor kiezen Very Happy


Ik geloof je direct op je woord als je zegt dat het leuk is Smile , maar Nijmegen is best ver als Den Haag het vertrekpunt is. (Op kamers gaan lijkt me niks.)


Den Haag en Nijmegen is niet echt heel erg handig nee, haha. Ik wilde trouwens eerst ook echt niet op kamers.... en nu woon ik er alweer ruim 3 maanden.

Maar over Leiden hoor je altijd wel goede verhalen.. Staat volgens mij wel beter bekend als bijvoorbeeld rotterdam, amsterdam, utrecht.

#15:  Auteur: John Locke BerichtGeplaatst: zo 06 feb 2011 12:32
    —
Zo kun je het niet helemaal vergelijken. Je weet bijv hoeveel je voor een vak moet lezen.. veel colleges zegt ook niet alles.

#16:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: zo 06 feb 2011 15:15
    —
John Locke schreef:
Zo kun je het niet helemaal vergelijken. Je weet bijv hoeveel je voor een vak moet lezen.. veel colleges zegt ook niet alles.


Het aantal colleges geeft aan hoeveel ik naast de studie kan werken.
Het aantal bladzijdes lezen per week is een goede indicatie voor de tijd die je erin moet steken, ik heb wel eens 250 bladzijdes per week moeten lezen, zolang het niet meer is, kan ik de tijd goed inschatten.
En als iemand de studie over het algemeen makkelijk vindt, dan kan ik het ook best makkelijk vinden, omdat ik, in alle bescheidenheid, best wel makkelijk studiestof tot me neem.


Maare John, wat kun jij me vertellen over Leiden?


(Het lijkt wel alsof iedereen in Leiden zit en niemand in Amsterdam!)

#17:  Auteur: John Locke BerichtGeplaatst: ma 07 feb 2011 17:51
    —
Ik kan best wat vertellen over de UL maar er is al het een en ander verteld en ik weet niet wat je precies wilt weten...

Als je moet werken ernaast is het idd wel nuttig om te weten hoeveel colleges je krijgt. Ik vind het best schools met opkomstverplichtingen en zo, maar dat is voor iedereen persoonlijk.
Als je een idee wilt hebben over de zwaarte van de vakken zou ik hier eens kijken. Grofweg kun je dan zeggen dat elk 1 ects-punt 100 pagina's aan literatuur betekent. Ik neem aan dat je weet hoeveel pagina's je per uur leert.. Reken maar uit dus Smile

http://studiegids.leidenuniv.nl/studies/show/rechtsgeleerdheid

#18:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: ma 07 feb 2011 22:47
    —
Ik gok dat je per week zo´n 50 tot 100 bladzijden per vak moet lezen. Althans, dat is mijn ervaring tot nu toe en ik ben 1e jaars in Leiden.

LLP kan idd schools aandoen, maar mijn ervaring is dat je niet direct in het diepe wordt gegooid en allerhande vaardigheden opdoet die je later goed van pas komen. Verder heeft Leiden prima docenten (op een enkele kwal na verstaan ze hun vak en zijn ze aardig tegen de studenten). Ook zijn er genoeg kritische docenten met een mening die afwijkt van wat je zou verwachten. Fijn om ook eens een verhaal van een andere kant te horen moet ik zeggen.

Over dingen als het rooster kan ik idd niet veel zeggen, maar ik kan je wel een link geven naar het rooster van een gemiddelde eerstejaars.

#19:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: di 08 feb 2011 14:24
    —
Allen, wederom bedankt voor de informatie.


En nu wordt het hoog tijd dat er eens een paar 'Amsterdammers' komen reageren! Very Happy

#20:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: di 08 feb 2011 14:37
    —
advocaatjeleefjenog schreef:

Over dingen als het rooster kan ik idd niet veel zeggen, maar ik kan je wel een link geven naar het rooster van een gemiddelde eerstejaars.


De link is niet doorgekomen.

#21:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: wo 09 feb 2011 14:06
    —
Sorry, link was niet geplaatst dus het klopt dat je niks zag. Bij deze het link naar mijn rooster: http://www.leidenuniv.nl/rechten/osi/wgp//TG14.html

#22:  Auteur: 1e_jaars_fiscaal_recht BerichtGeplaatst: wo 09 feb 2011 16:02
    —
Overige is mijn ervaring:

UvA: brede kennis in eerste jaar met nadruk op het denkwerk, met vakken als Conflictsbeslechting (10 ECTS), Encyclopedie en de in perspectief vakken. Contractenrecht en aansprakelijkheidsrecht zijn een apart vak. Niet een vak zoals op de VU. De lokatie is leuk oudemanhuispoort, de collegezalen zijn ruim. Super universiteit. Alleen ik zag in elsevier dat het niveau wel tegen viel en van Amsterdam is het keuze nummer 2 om te studeren. De Vu blijkt voor rechtsgeleerdheid beter. Ook staat de UvA bekend om de chaos.
VU: strenger en killer dan uva. Atmosfeer is anders. Ik heb er 3 jaar succesvol gezeten en ik vind het een leuke universiteit. De rechtenfaculteit is helaas minder vriendelijk voor eerste jaars in vergelijking met UvA. Samenvattingen zijn te koop bij de QBDBD, erg leuk en goedkoper dan JoHO. Erg onhandig dat er bij rechtenvakken geen blackboard discussion cultuur is dus je zult het eigenlijk alleen moeten uitvogelen. Bij de UVA leeft dit wel erg sterk, met zelfs docenten die hier antwoord op geven. Een dikke plus voor de UvA in dit geval.


UvT (ik doe hier master): met vlag en wimpel de beste uni. Voor eerste jaars studiecoaching. Tilburg is klein en compact en ik ben er niet snel afgeleid. Bibliotheek is parktisch en ruim genoeg om te leren. Kamerhuur is laag. Het niveau is super, met vlaamse/belgische docenten uit Leuven, Antwerpen/ Gent die een zeer hoog niveau hebben. Veel bekende hoogleraren. En maar 12000 studenten. Dus erg klein. Het niveau van recht is hoog. Ik geloof dat het iets hoger ligt dan in Amsterdam, maar dat ligt ook natuurlijk aan jezelf. Je hebt iets gemotiveerdere studenten want je zit in iets kleinere groepjes en je hebt 1 herkansing, ipv 2 . Jurivies kun je bijles regelen als eerste jaars. Wel een BSA van 42 ofzo, maar goed als je voor kwaliteit wilt gaan raad ik je wel Tilburg aan en elke dag zo'n 8 uur te studeren, zodat je ook je vakken wel haalt, lijkt mij wel handig met maar 1 her en 42 ects BSA (kan wel meer zijn). Tilburg is Nederlands beste Law School en erg internationaal georienteerd. Veel studenten zijn buitenlands. Een ander voordeel is de UB: elke werkdag open van 08:00 - 23:00 en in weekenden van 10:00 - 18:00 dat zijn uitzonderlijk ruime openingstijden. Ze hebben op de campus overigens ook erg goede beveiliging. Wat vind ik wel slecht: ga niet eten daar 's avonds bij het campus restaurant, 2x gegeten en beide keren een ramp. Piekuur is zo rond 11:00 - 15:00 dan is de campus helemaal vol en is het lastig om een plek te krijgen in de UB, maar na 17:00 is het opeens helemaal leeg. Vrijwel iedereen die er studeert woont in Tilburg of gaat met de trein naar een nabijgelegen stad. Dus 's avonds is het lekker rustig. Ook nog een voordeel: deeltijd onderwijs. Je kunt je college dat je sochtends hebt gemist 's avonds lekker inhalen in een kleine groep.

Geen tilburg? dan Leiden denk ik, oudste universiteit met de meeste rechtenervaring. Ik heb van horen zeggen dat Leiden beter is dan UvA of Vu. Erasmus raad ik af, want het is veel te massaal.

Succes met je keuze

#23:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: wo 09 feb 2011 16:21
    —
1e_jaars_fiscaal_recht schreef:
Overige is mijn ervaring:

UvA: brede kennis in eerste jaar met nadruk op het denkwerk, met vakken als Conflictsbeslechting (10 ECTS), Encyclopedie en de in perspectief vakken. Contractenrecht en aansprakelijkheidsrecht zijn een apart vak. Niet een vak zoals op de VU. De lokatie is leuk oudemanhuispoort, de collegezalen zijn ruim. Super universiteit. Alleen ik zag in elsevier dat het niveau wel tegen viel en van Amsterdam is het keuze nummer 2 om te studeren. De Vu blijkt voor rechtsgeleerdheid beter. Ook staat de UvA bekend om de chaos.
VU: strenger en killer dan uva. Atmosfeer is anders. Ik heb er 3 jaar succesvol gezeten en ik vind het een leuke universiteit. De rechtenfaculteit is helaas minder vriendelijk voor eerste jaars in vergelijking met UvA. Samenvattingen zijn te koop bij de QBDBD, erg leuk en goedkoper dan JoHO. Erg onhandig dat er bij rechtenvakken geen blackboard discussion cultuur is dus je zult het eigenlijk alleen moeten uitvogelen. Bij de UVA leeft dit wel erg sterk, met zelfs docenten die hier antwoord op geven. Een dikke plus voor de UvA in dit geval.



Bedankt voor de info, hier wachtte ik op! Nog wel wat vragen.

Heb je alleen gelzen in de Elsevier dat het niveau slecht is van de UvA of weet je ook van andere mensen dat het niveau tegenvalt. En wordt daarmee bedoeld dat je na het afronden van de studie niet de kennis hebt die je zou moeten hebben? Of moet ik het zo begrijpen dat je simpele tentamens krijgt die na 2 dagen studeren te halen zijn wat zorgt voor een zesjescultuur?


Wat vind je van het niveau van VU? Aangezien je daar hebt gezeten zal je er wel een duidelijk beeld van hebben.

#24:  Auteur: 1e_jaars_fiscaal_recht BerichtGeplaatst: wo 09 feb 2011 16:41
    —
Je zult aan elke in Nederland zijnde universiteit een niveau halen dat goed genoeg is voor je beroepspraktijk. Alleen bij de ene universiteit heb je meer de mogelijkheid op een hoger niveau en meer uit jezelf te halen. Bij de Vu had ik dat veel minder dan nu bij de UvT. De sfeer van de Vu viel mij tegen en het is mij iets te groot (en de reistijd, jezus, in tilburg is het maar 10min huis-> uni, in a'dam was het 45min heen en terug en als je een keertje naar het centrum wilt ook nog zoiets), gelukkig studeerde ik lekker thuis en in de UB van de UVA . Was voor mij prettiger. Het niveau van de VU is prima hoor, niks mis mee en ik ben er als kritische en goede student uitgekomen. Maar ik had liever al mijn tijd aan de UvT doorgebracht. Als ik spreek met eerste jaars daar, vraag ik mij wel eens af of ik dat niveau had toen (ze kunnen al aardig in juridische termen praten) en bij de UvT houden ze het allemaal er leuk en luchtig, de tentamens sluiten aan bij het werkgroeponderwijs en zijn van hoog niveau. De Vu heeft overigens verplicht juridische vaardigheden traject in het eerste jaar. Dit vind ik persoonlijk onzin, rechten moet gewoon te studeren zijn zonder ergens een verplichting voor te hebben overigens kwam het mij persoonlijk wel te goede omdat ik wat motivatie problemen had. Nu zijn die allemaal wel opgelost, door cursussen als effectief en actief leren, uitstelgedrag en snelleren en heel veel nadenken over wat ik precies wil. Nu studeer ik erg effectief en is het allemaal stukken en stukken leuker dan mijn eerste jaar. Ben je van plan lid te worden en ben je 18-19? Wordt dan lid na je BSA, want het maakt echt niet uit of je nou 20 bent of 21, maar het maakt wel degelijk uit of je je BSA en een dikke boete van 3000 euro krijgt. En je eerste jaar bij een studentenvereniging ben je erg druk bezig met je dispuut/club of iets dergelijks. Het kostte mij in ieder geval mijn kans om door te gaan aan de UvA. 25/30 ects gehaald en toen moest ik naar de Vu.

#25:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: vr 11 feb 2011 22:33
    —
Ik hoor het al, je wilt me overhalen naar de UvT te komen Laughing

Je hebt dus ook op de UvA gezeten. Wat is het niveauverschil tussen UvA en VU? De reden dat ik deze vraag stel is omdat ik een idee wil krijgen van de tijd die je in je studie moet steken.
Zoals je misschien heb tkunnen lezen op de eerste pagina wil ik het liefst zoveel mogelijk thuisstudie doen.

Hoeveel uren heb je gemiddeld les an beide universiteiten?
Wat is juridische vaardigheden?
Zijn werkgroepen, voor zover die er zijn, verplicht?

#26:  Auteur: 1e_jaars_fiscaal_recht BerichtGeplaatst: zo 13 feb 2011 19:31
    —
beide universiteiten is 60 ects x 28 uur = 1680 uur les en zelfstudie, waarvan het overgrote deel zelfstudie is (thuis of in de UB)
Les: wekelijks denk ik 6 uur hoorcollege / 8 uur werkgroep of zoiets in die verhouding.

Juridische vaardigheden is een project,
dat je moet doorlopen op de VU om door te mogen naar je 2e jaar bachelor. Hier geldt aanwezigheidsplicht. Bij de uva is dat volgens mij alleen bij conflictsbeslechting zo, maar kan veranderd zijn. Of kon toen ook niet zijn geweest, maar je meot sowieso dingen op tijd inleveren via de email/blackboard.

niveau verschil is er haast niet, allemaal even goed. De VU en uva strijden wel eens, maar eigenlijk is het het ene jaar de VU dat beter is en andere jaar de Uva. Over het algemeen geeft Elsevier de Vu net iets hogere cijfers.

check

http://www.elsevier.nl/web/Weekblad/Onderzoeken/De-beste-studies-2010-1.htm

succes

#27:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: ma 14 feb 2011 16:24
    —
1e_jaars_fiscaal_recht schreef:
beide universiteiten is 60 ects x 28 uur = 1680 uur les en zelfstudie, waarvan het overgrote deel zelfstudie is (thuis of in de UB)
Les: wekelijks denk ik 6 uur hoorcollege / 8 uur werkgroep of zoiets in die verhouding.


Meer les dus dan in Leiden.

Uiteraard staat elke ects voor een bepaalde studielast, maar in de praktijk kan dat anders uitpakken. Heb jij het idee at je altijd veel tijd kwijt was aan het lezen van stof of het leren of vond je dat je genoeg vrije tijd kon hebben om ook ernaast te werken. Dat laatste is wel belangrijk voor me.

#28:  Auteur: Ronald78 BerichtGeplaatst: di 15 feb 2011 12:31
    —
Dat lijkt me nogal subjectief. Hoe makkelijk neem je de stof tot je, met welke onderwijsmethode kun je het beste uit de voeten en hoeveel jaar ben je van plan te gaan studeren zijn bijvoorbeeld factoren die daarbij nogal van invloed zijn. Waarbij de tweede factor naar mijn mening een belangrijke is: als je juist door te lezen het beste leert, heb je aan colleges wat minder. Zijn de praktische verhalen om de stof heen juist belangrijk, dan kun je wellicht beter een universiteit kiezen die wat meer colleges geeft (of wat meer verschillende: hoor- vs werkcollege, groepsopdrachten, etc.).

#29: hooi Auteur: 1e_jaars_fiscaal_recht BerichtGeplaatst: di 15 feb 2011 14:37
    —
Ik denk persoonlijk dat je veel te veel hooi op je vork neemt door naast te studeren te gaan werken. Ga eerst je terrein verkennen. Neem voor je eerste jaar een lening bij de IB-groep, ben er geen voorstander van, maar het is beter en voordeliger voor je als je gewoon met je kop bij je studie bent en niet 300 dingen tegelijk hebt. Haal je propedeuse in 1 jaar. Ik had een 7 gemiddeld op het vwo, was wel laks. Maar het is voor mij gemakkelijk te doen. Vooral vakken als nederlands, maatschappijleer, geschiedenis, aardrijkskunde etc. die moeten je wel een beetje liggen. zelf had ik voor wiskunde dan weer wat hoger dan voor nederlands, maar ik doe ook fiscaal. En mijn Nederlands leraar was ruk, die ging met pensioen en kon het allemaal niks meer schelen.

Mocht het tegen vallen dan kun je je in februari uitschrijven en kun je dan gaan werken. 853 euro max kun je lenen + collegegeldkrediet van 139 euro nog wat, heb ik voor je opgezocht. Betaal in termijnen als het kan mocht je niet genoeg geld hebben om de volle 1672 te betalen. Huur een kamertje van max 250-300 euro (geen hospita), het liefst een serieus studentenhuis. Dit alles maakt je kansen groter voor succes. Als je werkt doe je 15 jaar of minder over het terugbetalen van je schuld. Met een salaris van 2500 heb je dat snel terugbetaald.

- Koop het boekje Nog Slimmer bij de VU en ga er persoonlijk naartoe om het bij de Vu bookstore te kopen. Heb je meteen een indruk. Het boekje is een goed geschreven boek en handig voor een beginnende student.

vergeet het volgende niet in te plannen:
- sport
- 8 uur slaap/lichamelijke verzorging en wat je nodig hebt om jezelf te zijn
- 6 uur iets anders dan studeren.
- je reistijd
- mocht je een vriendin/vriend hebben, die willen ook tijd.


overige
- lees de eerste jaars sites van de universiteiten.
- neem een spaarrekening en dump daar 10% op van je inkomen/maand.
kijk of je dit wel kan missen trouwens. Dus eerste 6 maanden gewoon
veilig 5% of minder.
- beleg alleen als je weet wat je doet.
- laptop/netbook is even goed 2e hands, als je technisch bent. Heb er zelf een voor 100 euro, ben er nog tevreden over.

als laatst: lees dit nog een keer. Is een hoop informatie, maar als master student ben ik wel ver gekomen dankzij dit systeem.

Als je vragen hebt over studentenverenigingen dan ben je welkom.

#30: hooi Auteur: 1e_jaars_fiscaal_recht BerichtGeplaatst: di 15 feb 2011 14:38
    —
Ik denk persoonlijk dat je veel te veel hooi op je vork neemt door naast te studeren te gaan werken. Ga eerst je terrein verkennen. Neem voor je eerste jaar een lening bij de IB-groep, ben er geen voorstander van, maar het is beter en voordeliger voor je als je gewoon met je kop bij je studie bent en niet 300 dingen tegelijk hebt. Haal je propedeuse in 1 jaar. Ik had een 7 gemiddeld op het vwo, was wel laks. Maar het is voor mij gemakkelijk te doen. Vooral vakken als nederlands, maatschappijleer, geschiedenis, aardrijkskunde etc. die moeten je wel een beetje liggen. zelf had ik voor wiskunde dan weer wat hoger dan voor nederlands, maar ik doe ook fiscaal. En mijn Nederlands leraar was ruk, die ging met pensioen en kon het allemaal niks meer schelen.

Mocht het tegen vallen dan kun je je in februari uitschrijven en kun je dan gaan werken. 853 euro max kun je lenen + collegegeldkrediet van 139 euro nog wat, heb ik voor je opgezocht. Betaal in termijnen als het kan mocht je niet genoeg geld hebben om de volle 1672 te betalen. Huur een kamertje van max 250-300 euro (geen hospita), het liefst een serieus studentenhuis. Dit alles maakt je kansen groter voor succes. Als je werkt doe je 15 jaar of minder over het terugbetalen van je schuld. Met een salaris van 2500 heb je dat snel terugbetaald.

- Koop het boekje Nog Slimmer bij de VU en ga er persoonlijk naartoe om het bij de Vu bookstore te kopen. Heb je meteen een indruk. Het boekje is een goed geschreven boek en handig voor een beginnende student.

vergeet het volgende niet in te plannen:
- sport
- 8 uur slaap/lichamelijke verzorging en wat je nodig hebt om jezelf te zijn
- 6 uur iets anders dan studeren.
- je reistijd
- mocht je een vriendin/vriend hebben, die willen ook tijd.


overige
- lees de eerste jaars sites van de universiteiten.
- neem een spaarrekening en dump daar 10% op van je inkomen/maand.
kijk of je dit wel kan missen trouwens. Dus eerste 6 maanden gewoon
veilig 5% of minder.
- beleg alleen als je weet wat je doet.
- laptop/netbook is even goed 2e hands, als je technisch bent. Heb er zelf een voor 100 euro, ben er nog tevreden over.

als laatst: lees dit nog een keer. Is een hoop informatie, maar als master student ben ik wel ver gekomen dankzij dit systeem.

Als je vragen hebt over studentenverenigingen dan ben je welkom.

#31:  Auteur: John Locke BerichtGeplaatst: do 17 feb 2011 0:27
    —
Ik denk persoonlijk dat je veel te veel hooi op je vork neemt door naast te studeren te gaan werken. Ga eerst je terrein verkennen. Neem voor je eerste jaar een lening bij de IB-groep, ben er geen voorstander van, maar het is beter en voordeliger voor je als je gewoon met je kop bij je studie bent en niet 300 dingen tegelijk hebt. Haal je propedeuse in 1 jaar. Ik had een 7 gemiddeld op het vwo, was wel laks. Maar het is voor mij gemakkelijk te doen. Vooral vakken als nederlands, maatschappijleer, geschiedenis, aardrijkskunde etc. die moeten je wel een beetje liggen. zelf had ik voor wiskunde dan weer wat hoger dan voor nederlands, maar ik doe ook fiscaal. En mijn Nederlands leraar was ruk, die ging met pensioen en kon het allemaal niks meer schelen.

Mocht het tegen vallen dan kun je je in februari uitschrijven en kun je dan gaan werken. 853 euro max kun je lenen + collegegeldkrediet van 139 euro nog wat, heb ik voor je opgezocht. Betaal in termijnen als het kan mocht je niet genoeg geld hebben om de volle 1672 te betalen. Huur een kamertje van max 250-300 euro (geen hospita), het liefst een serieus studentenhuis. Dit alles maakt je kansen groter voor succes. Als je werkt doe je 15 jaar of minder over het terugbetalen van je schuld. Met een salaris van 2500 heb je dat snel terugbetaald.

- Koop het boekje Nog Slimmer bij de VU en ga er persoonlijk naartoe om het bij de Vu bookstore te kopen. Heb je meteen een indruk. Het boekje is een goed geschreven boek en handig voor een beginnende student.

vergeet het volgende niet in te plannen:
- sport
- 8 uur slaap/lichamelijke verzorging en wat je nodig hebt om jezelf te zijn
- 6 uur iets anders dan studeren.
- je reistijd
- mocht je een vriendin/vriend hebben, die willen ook tijd.


overige
- lees de eerste jaars sites van de universiteiten.
- neem een spaarrekening en dump daar 10% op van je inkomen/maand.
kijk of je dit wel kan missen trouwens. Dus eerste 6 maanden gewoon
veilig 5% of minder.
- beleg alleen als je weet wat je doet.
- laptop/netbook is even goed 2e hands, als je technisch bent. Heb er zelf een voor 100 euro, ben er nog tevreden over.

als laatst: lees dit nog een keer. Is een hoop informatie, maar als master student ben ik wel ver gekomen dankzij dit systeem.

Als je vragen hebt over studentenverenigingen dan ben je welkom.

#32:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: vr 18 feb 2011 11:32
    —
Ronald78 schreef:
Dat lijkt me nogal subjectief. Hoe makkelijk neem je de stof tot je, met welke onderwijsmethode kun je het beste uit de voeten en hoeveel jaar ben je van plan te gaan studeren zijn bijvoorbeeld factoren die daarbij nogal van invloed zijn. Waarbij de tweede factor naar mijn mening een belangrijke is: als je juist door te lezen het beste leert, heb je aan colleges wat minder. Zijn de praktische verhalen om de stof heen juist belangrijk, dan kun je wellicht beter een universiteit kiezen die wat meer colleges geeft (of wat meer verschillende: hoor- vs werkcollege, groepsopdrachten, etc.).


Ik neem stof makkelijk tot me, dus zou het daarom waarderen als ik veel vrije tijd heb, weinig werkcolleges heb en niet veel opdrachten moet maken.
En ik wil uiteraard de studie in 4 jaar afronden.

#33:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: vr 18 feb 2011 11:36
    —
John Locke schreef:
Ik denk persoonlijk dat je veel te veel hooi op je vork neemt door naast te studeren te gaan werken. Ga eerst je terrein verkennen. Neem voor je eerste jaar een lening bij de IB-groep, ben er geen voorstander van, maar het is beter en voordeliger voor je als je gewoon met je kop bij je studie bent en niet 300 dingen tegelijk hebt. Haal je propedeuse in 1 jaar. Ik had een 7 gemiddeld op het vwo, was wel laks. Maar het is voor mij gemakkelijk te doen. Vooral vakken als nederlands, maatschappijleer, geschiedenis, aardrijkskunde etc. die moeten je wel een beetje liggen. zelf had ik voor wiskunde dan weer wat hoger dan voor nederlands, maar ik doe ook fiscaal. En mijn Nederlands leraar was ruk, die ging met pensioen en kon het allemaal niks meer schelen.

Mocht het tegen vallen dan kun je je in februari uitschrijven en kun je dan gaan werken. 853 euro max kun je lenen + collegegeldkrediet van 139 euro nog wat, heb ik voor je opgezocht. Betaal in termijnen als het kan mocht je niet genoeg geld hebben om de volle 1672 te betalen. Huur een kamertje van max 250-300 euro (geen hospita), het liefst een serieus studentenhuis. Dit alles maakt je kansen groter voor succes. Als je werkt doe je 15 jaar of minder over het terugbetalen van je schuld. Met een salaris van 2500 heb je dat snel terugbetaald.

- Koop het boekje Nog Slimmer bij de VU en ga er persoonlijk naartoe om het bij de Vu bookstore te kopen. Heb je meteen een indruk. Het boekje is een goed geschreven boek en handig voor een beginnende student.

vergeet het volgende niet in te plannen:
- sport
- 8 uur slaap/lichamelijke verzorging en wat je nodig hebt om jezelf te zijn
- 6 uur iets anders dan studeren.
- je reistijd
- mocht je een vriendin/vriend hebben, die willen ook tijd.


overige
- lees de eerste jaars sites van de universiteiten.
- neem een spaarrekening en dump daar 10% op van je inkomen/maand.
kijk of je dit wel kan missen trouwens. Dus eerste 6 maanden gewoon
veilig 5% of minder.
- beleg alleen als je weet wat je doet.
- laptop/netbook is even goed 2e hands, als je technisch bent. Heb er zelf een voor 100 euro, ben er nog tevreden over.

als laatst: lees dit nog een keer. Is een hoop informatie, maar als master student ben ik wel ver gekomen dankzij dit systeem.

Als je vragen hebt over studentenverenigingen dan ben je welkom.


Jeetje, wat een uitzoekwerk. Ik zal het nu waarschijnlijk nog makkelijekr maken door te zeggen dat ik niet op mezelf woon. Werken is dus geen verplichting en ik wil ook niet fulltime werken, maar iets van 2 of 3 dagen.

Ik denk dat een paar dagen werken wel te doen moet zijn met 100 bladzijdes lezen per week. Omdat opdrachten veel tijd in beslag nemen zou ik dus het liefst naar een universiteit gaan waar je niet veel hoeft te doen en gewoon op j egemak alles in je eigen tijd kan lezen.

#34:  Auteur: 1e_jaars_fiscaal_recht BerichtGeplaatst: vr 18 feb 2011 15:19
    —
Open Universiteit dan niet iets voor jou, of deeltijd.
Het is echt en ik benadruk echt belangrijk voor een goede jurist dat je ook de klassikale dingen doet. Ik heb zoveel geleerd in werkgroepen. Ik ging er vaak naartoe en ik begreep het half, toen ik er vandaan kwam begreep ik vrijwel alles en daarbij kreeg ik nog een samenvatting van de stof als bonus.
Mocht je het allemaal niet willen, dan is de UvA wel een goed alternatief. Ga er gewoon naartoe en spreek een student aan. Rook je zelf dan is dat een makkelijk gesprek voor je, staan er genoeg bij het poortje die roken en student rechten zijn.

overschat je energie aub niet, dan hang je. Voornamelijk als je iets nieuws probeert met een BSA. Het is echt stress. Mocht je het kunnen lenen haal dan tenminste je BSA. Kun je in 3/4 jaar hebben. Het liefst zorg je natuurlijk dat je studie z.s.m. klaar hebt. Dit ivm kostenbesparing. Het voordeel van een snel afgeronde studie is ook dat je sneller over kan naar een hoger loon. Je verdient met de tijd die je nu besteed, waarschijnlijk minder dan je zal verdienen als je jurist bent. Daar kun je al over 4 jaar zijn.

#35:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: za 19 feb 2011 2:14
    —
1e_jaars_fiscaal_recht schreef:
Open Universiteit dan niet iets voor jou, of deeltijd.
Het is echt en ik benadruk echt belangrijk voor een goede jurist dat je ook de klassikale dingen doet. Ik heb zoveel geleerd in werkgroepen. Ik ging er vaak naartoe en ik begreep het half, toen ik er vandaan kwam begreep ik vrijwel alles en daarbij kreeg ik nog een samenvatting van de stof als bonus.
Mocht je het allemaal niet willen, dan is de UvA wel een goed alternatief. Ga er gewoon naartoe en spreek een student aan. Rook je zelf dan is dat een makkelijk gesprek voor je, staan er genoeg bij het poortje die roken en student rechten zijn.

overschat je energie aub niet, dan hang je. Voornamelijk als je iets nieuws probeert met een BSA. Het is echt stress. Mocht je het kunnen lenen haal dan tenminste je BSA. Kun je in 3/4 jaar hebben. Het liefst zorg je natuurlijk dat je studie z.s.m. klaar hebt. Dit ivm kostenbesparing. Het voordeel van een snel afgeronde studie is ook dat je sneller over kan naar een hoger loon. Je verdient met de tijd die je nu besteed, waarschijnlijk minder dan je zal verdienen als je jurist bent. Daar kun je al over 4 jaar zijn.


Ik ga nog wat onderzoek doen over de OU, ik vind dat concept toch een beetje eng. Het nadeel vind ik ook dat het prijziger is. Deeltijd zal het niet worden, want zeven jaar studeren vind ik te veel.

In het eerste jaar ontkom je niet aan werkgroepen, dus dan zal ik zeker wel gaan.
Maar leg eens uit wat er precies daar gedaan wordt? Worden er gewoon opdrachten gemaakt en besproken die betrekking hebben op de lesstof zodat je de theorie in de praktijk toepast?


Waarom raad je wat werkgroepn betreft de VU aan? Zijn er daar niet zoveel werkgroepen?

#36:  Auteur: 1e_jaars_fiscaal_recht BerichtGeplaatst: za 19 feb 2011 15:34
    —
In een werkgroep bespreek je opdrachten die een reflectie geven van de stof die je moet kennen voor je tentamen. Je oefent ook met een correcte beantwoording van deze vragen en tevens wordt erop gelet dat je je mondeling goed kunt uitdrukken als jurist. Soms worden er voor eerstejaars bonuspunten gegeven als je werkgroep onderwijs volgt. Ook terecht, want als je werkgroepen volgt heb je veel en veel meer kans om uiteindelijk je tentamen te halen. Het verplicht je ook om bij te zijn en niet op het laatste moment ermee te beginnen en dan niet te halen. Daar is de stof dan weer net iets te moeilijk voor.

Vu werkgroepen zijn in het bijzonder niet anders dan de uva of uvt werkgroepen.

#37:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: ma 21 feb 2011 16:10
    —
Ik heb bijna besloten om naar Amsterdam te gaan en niet naar Leiden. Ik twijfel nu dus alleen nog tussen UvA en VU, Leiden is afgevallen.

#38:  Auteur: 1e_jaars_fiscaal_recht BerichtGeplaatst: ma 21 feb 2011 16:48
    —
- eigenlijk maakt het niet super veel uit.
- In jouw geval zal ik naar de UvA gaan.
- UvA is centraler, minder verplichtingen (volgens mij geen), blackboard discussion cultuur, avondcolleges met inloop (dus 's ochtends om 09:15 geen zin om college te volgen? doe dat dan om 18:45 's avonds. )
- Volgens mij heeft de Vu ook deeltijd, maar de UvA herinner ik het mij nog. - UvA heeft iets grotere college zalen.
- UvA is een mooiere en rijkere universiteit gevestigd in veel oude panden.
- Afstuderen in de Agnietenkapel is niet niks...beter dan aula Vu.
- UvA heeft goede studeermogelijkheden (kelder van het poortje), Bushuis en niet te vergeten de legendarische UB (singel).

dus ga dan gewoon naar de GU (gemeente uni) en niet naar de VU.


lees dit:
http://www.kluwershop.nl/onderwijs/degids.asp?artikel=tentamens

en wees een excellente student en verdoe je tijd niet met dat tijdsnood. Dat is net niks en dat weet je werkgever ook. Liever een goed jurist dan
bij de albert heijn ofzo tijdens je studie te hebben gewerkt. Kan ook beide maar dan niet 2-3 dagen per week. Ikzelf studeer nu eigenlijk elke dag.
dus 7 dagen in de week zo'n 6-8 uur gemiddeld. Ik vind het prima want ik doe wat ik leuk vind. Dus dat vermoeit niet zo.

succes met je keuze. En ga een keertje naar beide universiteiten en stel jezelf eens voor dat je elke dag daar loopt. Drink koffie, spreek studenten aan etc.

#39: Studiehandleiding? Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: zo 27 feb 2011 0:44
    —
gab schreef:

Ik studeer zelf in Leiden, en zowel de studie Fiscaal Recht als de studie Rechtsgeleerdheid staan hoog aangeschreven aan deze universiteit. Voor Rechtsgeleerdheid leid ik dit af uit het onderzoek van Elsevier, dus kijk zelf ook even op Leiden op de verschillende onderdelen scoort.

Succes met het maken van je keuze en mocht je nog wat algemene vragen over Leiden hebben, ga je gang. Smile


Ik ben ook van plan om Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit in Leiden te studeren. Ik heb op deze topic veel behulpzame informatie gevonden en ben nu zeker van mijn keuze voor Leiden.

Ik zit momenteel op de Erasmus Universiteit in Rotterdam Geschiedenis te studeren maar wil toch liever rechten studeren. Ik twijfelde tussen in Rotterdam aan de Erasmus Universiteit te blijven of om naar Leiden te gaan of rechten te studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Mijn resterende vraag is eigenlijk alleen maar nog:
Aan de mensen die recent hun eerste jaar recht hebben gestudeerd in Leiden, hebben jullie een .doc of .pdf bestand van de studiehandleiding van de vakken van het eerste jaar? (In iedergeval die van de eerste semester het liefst van Encyclopedie van de rechtswetenschap en en Inleiding staats- en bestuursrecht)

Ik zou graag namelijk het schema willen zien van het leesstof dat per week wordt opgegeven zodat ik een idee heb welk hoofdstuk etc. van de boeken gelezen moeten worden. Zo kan ik van de zomervakantie alvast de leesstof vooruit werken want ik maak altijd aantekeningen overal van wat een tijdrovend klus is.

Ik zou het echt absoluut top vinden als iemand die zou willen delen en ik zou je eeuwig dankbaar zijn.

#40:  Auteur: John Locke BerichtGeplaatst: ma 28 feb 2011 18:41
    —
Wat jij zoekt is er niet echt, het is allemaal wat versnipperd. Wel heb je deze studiegids. http://studiegids.leidenuniv.nl/studies/show/904/rechtsgeleerdheid

Daarnaast is er per vak een studiegids met daarin precies de literatuur en wat je per week moet doen. Dus dan moet je weten over welk vak je iets wilt weten, dan kan ik je wel een paar mailen...
Misschien is deze trouwens ook wel interessant
http://media.leidenuniv.nl/legacy/roosterschema-ba-10-11.xls.pdf

#41:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: di 01 mrt 2011 1:58
    —
John Locke schreef:
Wat jij zoekt is er niet echt, het is allemaal wat versnipperd. Wel heb je deze studiegids. http://studiegids.leidenuniv.nl/studies/show/904/rechtsgeleerdheid

Daarnaast is er per vak een studiegids met daarin precies de literatuur en wat je per week moet doen. Dus dan moet je weten over welk vak je iets wilt weten, dan kan ik je wel een paar mailen...
Misschien is deze trouwens ook wel interessant
http://media.leidenuniv.nl/legacy/roosterschema-ba-10-11.xls.pdf


Heel erg bedankt! Vooral het laatste link brengt mij veel duidelijkheid want ik ben opdeling in blokken gewend in plaats van semester. Maar ik zie dat je in het eerste jaar zoiezo gelukkig niet meer dan 2 vakken tegelijk volgt binnen een semester.

Van de eerste link de studiegids kende ik inderdaad die informatie al maar dan staat er bijvoorbeeld "op Blackboard per week aangegeven verplichte studiestof".
Ik zou dan bijvoorbeeld willen weten wat er zoiezo gelezen moet worden bij de vakken van de eerste semester.
Je hebt bijvoorbeeld bij Inleiding Staats- en bestuursrecht 3 verschillende boeken en ik zou dan niet het fout willen maken dat ik van bijvoorbeeld "Beginselen van de democratische rechtsstaat" per ongeluk hoofdstukken lees die misschien worden overgeslagen.

Ik zou dan van die eerste twee vakken, Encyclopedie van de rechtswetenschap en Inleiding Staats- en bestuursrecht, willen weten wat per week aan leesstof wordt opgegeven zodat ik die leesstof van de zomervakantie op een gestructureerde manier vooruit kan werken.

Als je de tijd zou willen nemen om dat naar me toe te sturen zou ik je heel erg dankbaar zijn! Ik wil gewoon zeker weten dat het begin van het jaar goed loopt want dat zet meestal wel de sfeer en motivatie voor de rest van het jaar.

Nogmaals bedankt voor je reactie! Very Happy


Laatst aangepast door Love_Scenario op za 12 mrt 2011 17:57, in totaal 1 keer bewerkt

#42:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: di 01 mrt 2011 11:33
    —
Het wordt misschien toch geen Leiden..... Ik bedacht me dat ik nog maar 1 jaar recht heb op een ov-kaart. Ongeacht waar ik zou studeren zou ik sowieso het eerste jaar naar de werkgroepen etc. gaan, want die zijn verplicht. Echter, als ik er toch ook voro zou kiezen om in het tweede jaar naar de colleges etc. te gaan, dan wordt het een dure grap vanuit Den haag naar Amsterdam te reizen een paar keer per week.

Ik vind dit wel een geod criterium om mijn keuze van af te laten hangen.



Voor degene hierboven: wat een goed idee om alvast te gaan lezen. Ik zou ook wel van in ieder geval de eerste twee vakken het schema willen hebben waar de lesstof in staat, dan ga ik ook alvast wat lezen.

#43:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: di 01 mrt 2011 13:45
    —
vik_r schreef:
Het wordt misschien toch geen Leiden..... Ik bedacht me dat ik nog maar 1 jaar recht heb op een ov-kaart. Ongeacht waar ik zou studeren zou ik sowieso het eerste jaar naar de werkgroepen etc. gaan, want die zijn verplicht. Echter, als ik er toch ook voro zou kiezen om in het tweede jaar naar de colleges etc. te gaan, dan wordt het een dure grap vanuit Den haag naar Amsterdam te reizen een paar keer per week.

Ik vind dit wel een geod criterium om mijn keuze van af te laten hangen.


Ik denk dat je bedoelt dat je nu toch wel naar Leiden ga in plaats van Amsterdam? Leiden lijkt mij voor iemand uit Den Haag zoiezo ideaal, het zal voor jou niet langer dan 20 minuten duren om op school aan te komen. Amsterdam daarintegen duurt een uur reizen.

Ik woon echter zelf in Gorinchem en dan is Leiden een anderhalf uur reizen van mij vandaan (1 uur 40) maar dat heb ik ervoor over omdat ik uit mijn onderzoek van werkwijze, organisatie, vakken, minors, gebruikte boeken en de daarnaast beschikbare uitreksels van StudentsOnly, Leiden toch het beste vond.

Maar misschien dat ik je tegenkom dan komend semester. Smile

#44:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: di 01 mrt 2011 20:11
    —
@LoveScenario: Mocht je de stof nog niet hebben, dan heb ik nog werkboeken en readers liggen waar alle stof in staat, ben namelijk eerstejaars in Leiden. Laat maar even weten of je nog iets nodig hebt.

#45:  Auteur: John Locke BerichtGeplaatst: wo 02 mrt 2011 0:46
    —
Love_Scenario schreef:
John Locke schreef:
Wat jij zoekt is er niet echt, het is allemaal wat versnipperd. Wel heb je deze studiegids. http://studiegids.leidenuniv.nl/studies/show/904/rechtsgeleerdheid

Daarnaast is er per vak een studiegids met daarin precies de literatuur en wat je per week moet doen. Dus dan moet je weten over welk vak je iets wilt weten, dan kan ik je wel een paar mailen...
Misschien is deze trouwens ook wel interessant
http://media.leidenuniv.nl/legacy/roosterschema-ba-10-11.xls.pdf


Heel erg bedankt! Vooral het laatste link brengt mij veel duidelijkheid want ik ben opdeling in blokken gewend in plaats van semester. Maar ik zie dat je in het eerste jaar zoiezo gelukkig niet meer dan 2 vakken tegelijk volgt binnen een semester.

Van de eerste link de studiegids kende ik inderdaad die informatie al maar dan staat er bijvoorbeeld "op Blackboard per week aangegeven verplichte studiestof".
Ik zou dan bijvoorbeeld willen weten wat er zoiezo gelezen moet worden bij de vakken van de eerste semester.
Je hebt bijvoorbeeld bij Inleiding Staats- en bestuursrecht 3 verschillende boeken en ik zou dan niet het fout willen maken dat ik van bijvoorbeeld "Beginselen van de democratische rechtsstaat" per ongeluk hoofdstukken lees die misschien worden overgeslagen.

Ik zou dan van die eerste twee vakken, Encyclopedie van de rechtswetenschap en Inleiding Staats- en bestuursrecht, willen weten wat per week aan leesstof wordt opgegeven zodat ik die leesstof van de zomervakantie op een gestructureerde manier vooruit kan werken.

Als je de tijd zou willen nemen om dat naar me toe te sturen zou ik je heel erg dankbaar zijn! Ik wil gewoon zeker weten dat het begin van het jaar goed loopt want dat zet meestal wel de sfeer en motivatie voor de rest van het jaar.

Mijn email adres is demolition.lovers@live.nl

Nogmaals bedankt voor je reactie! Very Happy
Ik heb voor je gekeken, maar ik zie bij beide vakken geen document met literatuur per week. Dat staat in een werkboek dat je apart moet kopen. Ikzelf heb die werkboeken van afgelopen jaar niet.
Je zou eventueel langs kunnen gaan in Leiden als je in de buurt bent en dan die werkboeken kunnen kopen bij Onderwijsmaterialen. Of bellen of ze die werkboeken nog hebben, wie weet sturen ze ze wel op naar je.

Ik kan je wel de literatuur geven zoals ze die aan de studenten hebben opgegeven:
- Inl. Staats- en bestuursrecht:
Materiaal/literatuur

De studiestof voor het vak Inleiding staats- en bestuursrecht bestaat uit:

" M.C. Burkens, H.R.B.M. Kummeling, B.P. Vermeulen, R.J.G.M. Widdershoven, Beginselen van de democratische rechtsstaat. Inleiding tot de grondslagen van het Nederlandse staats- en bestuursrecht, Deventer: Kluwer 2006 (zesde druk).

G.A.C.M. van Ballegooij e.a., Bestuursrecht in het Awb-tijdperk, Deventer: Kluwer 2008 (zesde, geheel herziene druk).

A.M.M.M. Bots e.a. (red.), Staats- en bestuursrecht. Jurisprudentie 1849-2007, Nijmegen: Ars Aequi Libri 2007 (derde herziene druk).

Het werkboek Inleiding staats- en bestuursrecht (verkrijgbaar bij de afdeling Onderwijsmaterialen).

Een actuele wetteneditie: de Sdu Verzameling Nederlandse Wetgeving 2010-2011 of de Kluwer Collegebundel 2010-2011."

Encyclopedie van de Rechtswetenschap
Materiaal / Literatuur

Tot de tentamenstof behoren:
- P.B. Cliteur en A. Ellian, 'Encyclopedie van de rechtswetenschap', Deel 1 Grondslagen, Kluwer Deventer, 2009. (Hiervan echter niet de hoofdstukken 1, 2, 3, 4 en 7)
- P.B. Cliteur en A. Ellian, 'Encyclopedie van de rechtswetenschap', Deel 2 Positief recht, Kluwer Deventer, 2009.
- Werkboek Encyclopedie van de rechtswetenschap 2010-2011 (verkrijgbaar bij Onderwijsmaterialen).
- Reader Encyclopedie van de Rechtswetenschap 2010-2011 (verkrijgbaar bij Onderwijsmaterialen).."

Meer kan ik ff niet voor je doen...

#46:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: wo 02 mrt 2011 1:04
    —
advocaatjeleefjenog schreef:
@LoveScenario: Mocht je de stof nog niet hebben, dan heb ik nog werkboeken en readers liggen waar alle stof in staat, ben namelijk eerstejaars in Leiden. Laat maar even weten of je nog iets nodig hebt.


Ik wil die werkboeken en readers van de eerste twee vakken wel van je kopen! Heb alleen helaas pas weer geld met de volgende komst van de stufi (of als ik een paar boeken van geschiedenis op marktplaats verkocht krijg)

#47:  Auteur: John Locke BerichtGeplaatst: wo 02 mrt 2011 9:27
    —
Hoe wilde je dan die boeken gaan kopen?? Sleepey Sad

#48:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: wo 02 mrt 2011 15:04
    —
John Locke schreef:
Hoe wilde je dan die boeken gaan kopen?? Sleepey Sad


Van het geld dat ik elk maand van mijn stufi over hou (had deze maand alleen niks over ivm. extra ziektekosten) en van het geld dat ik hopelijk ontvang voor mijn huidige boeken van de opleiding geschiedenis die op marktplaats staan. Meestal koop ik het grootste deel van de boeken voor de komend jaar tijdens de zomervakantie omdat ik dan meer stufi overhou doordat er geen collegegeld betaald moet worden (ik betaal in termijnen).

#49:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: do 03 mrt 2011 12:08
    —
Love_Scenario schreef:

Ik woon echter zelf in Gorinchem en dan is Leiden een anderhalf uur reizen van mij vandaan (1 uur 40) maar dat heb ik ervoor over omdat ik uit mijn onderzoek van werkwijze, organisatie, vakken, minors, gebruikte boeken en de daarnaast beschikbare uitreksels van StudentsOnly, Leiden toch het beste vond.

Maar misschien dat ik je tegenkom dan komend semester. Smile


Vertel eens wat meer over je onderzoekje? Dat van mij heeft zich beperkt tot het stellen van vragen in deze topic Embarassed

#50:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: do 03 mrt 2011 16:15
    —
Werkboeken kopen zou ik niet aanraden, de stof verandert per jaar en het kan best dat de literatuur ook verandert. Bovendien heb je de stof in jaar 2 weer nodig, als de Staats- en Bestuursrecht krijgt bijvoorbeeld. Maar laat maar weten als je een overzicht wil van de eerstejaars stof.

#51:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: do 03 mrt 2011 21:24
    —
vik_r schreef:


Vertel eens wat meer over je onderzoekje? Dat van mij heeft zich beperkt tot het stellen van vragen in deze topic Embarassed


Ik heb mijn onderzoek wel vooral beperkt tot het verschil tussen Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden omdat Amsterdam voor mij het verst reizen was en dus het minst aantrekkelijk.

Toelating opleiding:
Rechtsgeleerdheid in Leiden: vrije instroom (vanwege verbetering kwaliteit)
Rechtsgeleerdheid in Rotterdam: lotingopleiding
Rechtsgeleerdheid VU: vrije instroom

Boeken en Prijzen:
Rechtsgeleerdheid in Leiden:
- Jaar 1: Prijstotaal nieuw voor 13 boeken: €439,40
- Jaar 2: Prijstotaal nieuw voor 15 boeken: €516,12
Rechtsgeleerdheid in Rotterdam (EUR)
- Jaar 1: Prijstotaal nieuw voor 16 boeken: €587,20
- Jaar 2: Prijstotaal nieuw voor 16 boeken: €581,99
Natuurlijk kan je deze prijzen halveren door ze tweedehands te kopen.

Beschikbaarheid StudentsOnly uitreksels:
Rechtsgeleerdheid in Leiden:
- Jaar 1: 6 samenvattingen
- Jaar 2: 10 samenvattingen
Rechtsgeleerdheid in Rotterdam (EUR)
- Jaar 1: 4 samenvattingen
- Jaar 2: 4 samenvattingen

Vakken:
Jaar 1:
Bij EUR uniek gegeven rechtssociologie, bij strafrecht een gedeelte criminologie behandeld. rechtsgeschiedenis in jaar 1.
Bij Leiden uniek gegeven schrijfvaardigheid: juridisch betoog en belastingrecht, Romeins recht pas in jaar 2 (vergelijkbaar met rechtsgeschiedenis).
Jaar 2:
Bij EUR uniek gegeven Handelsverkeersrecht, voor de rest weinig verschil.
Bij Leiden uniek Economie (gedeeld in 2 delen: rechtseconomie en bedrijfseconomie), Ondernemingsrecht en Moot Court waarbij je o.a. leert hoe je in een rechtzaal moet pleiten.

Minoren:
Lees: Bij beide opleidingen is de minor/keuzevakruimte 15 ECTS punten.
Bij EUR vond ik persoonlijk aantrekkelijk:
- War!
- Roots of Modern Europe
- International and European Politics
Bij Leiden vond ik persoonlijk aantrekkelijk:
- Politiek: conflict en consensus
- Europa in de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd
- Europese Unie Studies
- Ruslandkunde
Aangezien ik nu 1 jaar geschiedenis heb gehad overweeg ik om in mijn minor of geschiedenisvakken te nemen of politicologie.
In Leiden zijn de minors normaal 30 punten maar bij rechtsgeleerdheid krijg je maar 15 punten aan ruimte dus dan moet je of de keuzevakkenpakket versie van een minor nemen van 15 punten of zelf 3 losse keuzevakken kiezen van bij elkaar 15 punten.
Algemeen: het aanbod van minors en keuzevakken bij Leiden is groter maar je mag volgens mij altijd een minor bij een ander universiteit volgen.

Masters:
Bij EUR:
- Aansprakelijkheid en verzekering
- Arbeidsrecht
- Generalistische variant
- International and European Public Law
- Privaatrecht
- Recht van de gezondheidszorg
- Staats- en Bestuursrecht
- Strafrecht
- Togamaster
Bij Leiden:
- Civiel recht
- Encyclopedie en filosofie van het recht
- European Law
- Ondernemingsrecht
- Public International Law
- Staats- en bestuursrecht
- Straf- en strafprocesrecht
Zelf overweeg ik civiel recht of straf- en strafprocesrecht.

Ervaring werkwijze, organisatie en begeleiding:
Leiden: Goede organisatie, Leiden Law Practices, studieadviseurs.
EUR: Redelijke organisatie (uit mijn eigen ervaring), studieadviseurs.
VU: Chaotische organisatie, studieadviseurs.

Verder merk ik nog graag op dat er bij Universiteit Leiden de zogenaamde Honours Law College is wat betekent dat als je gemiddeld een 8.0 of hoger staat voor je propadeuse jaar rechtsgeleerdheid dat je in jaar 2 en in jaar 3 in een kleinschalige werkgroep terecht komt met anderen die even gemotiveerd zijn als jij en dan krijg je les van speciaal geselecteerde leraren. (Staat goed op je CV!)

advocaatjeleefjenog schreef:
Werkboeken kopen zou ik niet aanraden, de stof verandert per jaar en het kan best dat de literatuur ook verandert. Bovendien heb je de stof in jaar 2 weer nodig, als de Staats- en Bestuursrecht krijgt bijvoorbeeld. Maar laat maar weten als je een overzicht wil van de eerstejaars stof.


In dat geval zou ik je erg dankbaar zijn als je voor mij en vik_r de overzicht van de eerstejaars stof, in iedergeval eerste semester, bekend zou willen maken! Very Happy


Laatst aangepast door Love_Scenario op zo 06 mrt 2011 20:23, in totaal 1 keer bewerkt

#52:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: vr 04 mrt 2011 23:15
    —
Ook nog een aardig verschil, als je je zorgen zou maken om de BSA (bindend studieadvies) van minstens 40 punten behalen.
Bij de EUR bestaan de vakken of uit 9 ECTS of uit 6 ECTS.
Op deze manier kan je dus nooit meer dan 2 of 3 vakken onvoldoende hebben aan gezien je of 2 vakken kan missen van bij elkaar 18 punten of 1 grote vak en 1 kleine vak van bij elkaar 15 punten. Bij beide scenarios zit je over de 20 punten limiet heen als je nog een derde kleine vak erbij onvoldoende zou hebben aangezien 15 + 6 = 21 punten tekort is 1 teveel. Wel kan je nog 3 kleine vakken missen van bij elkaar 18 punten.

Bij Leiden zijn de vakken, zoals ik ook gewend ben, 10 ECTS en 5 ECTS. Op deze manier kan je wel 3 of 4 vakken onvoldoende hebben, of 2 grote vakken van bij elkaar 20 punten of een grote en 2 kleine vakken van bij elkaar 20 punten of 4 kleine vakken van bij elkaar wederom 20 punten.

Niet dat ik je aanmoedig om zoveel mogelijk vakken onvoldoende te scoren, je moet gewoon proberen om je propadeuse binnen een jaar te halen, maar het is toch een aardig vangnet als je bijvoorbeeld door ziekte of andere omstandigheden het even moeilijk hebt gehad het eerste jaar en dat je dan toch nog naar het tweede jaar door kan. 4 van de 8 vakken mislopen is anders zoiezo een afgang.

#53:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: za 05 mrt 2011 17:47
    —
Ik zal proberen een overzicht te geven. Het eerste semester omvatte de vakken Encylopedie van de Rechtswetenschap (10 ECTS), Inleiding Staats- en Bestuursrecht (10 ECTS), Rechtsvinding in Theorie en Praktijk (5 ECTS) en Inleiding Internationaal en Europees Recht (5 ECTS). Je kreeg steeds 2 vakken van hetzelfde aantal punten samen. In het 2e semester loopt dit echter scheef, wat inhoudt dat je elke vijf weken 1 tentamen (of meer, als je een herkansing hebt) maakt.

Inleiding Staats- en Bestuursrecht:
Boeken:
- Beginselen van de democratische rechtsstaat
- Bestuursrecht in het Awb-tijdperk
- Jurisprudentiebundel 1849-2007, Ars Aequi

Hiernaast heb je een werkboek en natuurlijk je wettenbundels.

Week 1:
Beginselen H1 t/m 3

Week 2:
Beginselen H4 (niet 4.2.2, 4.3.3, 4.3.6, 4.3.7, 4.5.3 t/m 4.5.5, 4.6) en 5.
Jurisprudentie: Flourideringsarrest

Week 3:
Beginselen H6 en 7 (behalve 7.2)
Jurisprudentie: Arresten Prof. van dan Bergh, De Schans, Harmonisatiewet

Week 4:
Beginselen H5 (alleen 5.4.5), 8 (minus 8.7), 9 t/m 12

Week 5:
Beginselen H13
Awb-tijdperk H11
Jurisprudentie arresten Wilnisser Visser, Emmense Baliekluivers, APV Schiermonnikoog, Verbod persconferentie

Week 6:
Beginselen H14, herhalen 13.2.2
Awb-tijdperk H20
Jurisprudentie arresten Van Gend en Loos, Costa/ENEL, Spoorwegstaking

Week 7:
Awb-tijdperk H1 t/m 5
Jurisprudentie Wegafsluiting Zaandam, Kapvergunning iepen op de Dam (zichtcriterium I), Bouwvergunning voor overkapping (zichtcriterium II), Stichting Silicose Oud Mijnwerkers.

Week 8:
Awb-tijdperk H6 t/m 8
Jurisprudentie Kwantum Nederland (Praxis/Maxis), Alkemade/Hornkamp, Intrekking aanwijzingsbesluit raamprostitutie

Week 9:
Awb-tijdperk H12, 14 t/m 17
Jurisprudentie Wegafsluiting Zaandam. Semper/Crescendo

Week 10:
Awb-tijdperk H9, 10 en 13
Jurispduentie Handhaving gemeente Lisse, Gedogen gemeente Enschede

Encylopedie van de Rechtswetenschap (samen gevolgd met bovenstaand vak)

Boeken:
Encyclopdie van de Rechtswetenschap, Grondslagen (deel 1)
Encyclopedie van de Rechtswetenschap, Positief Recht (deel 2)
Reader
Werkboek

De stof is die voor het hoor en het werkcollege samen. Hiernaast staat in het werkboek ook nog theorie die je moet lezen.

Week 1:
Deel 2: lezen H1

Week 2:
Deel 1: Lezen H5
Tekst reader: Wettelijk onrecht en bovenwettelijk recht, Gustav Radbruch
Deel 5: lezen H5

Week 3:
Tekst reader: Thomas Hobbes, Leviathan
Deel 1: lezen H9 en 10
Deel 2: lezen H2

Week 4:
Reader: lezen teksten Over het staatsbestuur van John Locke en Over de geest van de wetten van Montesquieu
Deel 2: lezen H6

Week 5:
Reader: lezen Het maatschappelijk verdrag of beginselen der staatsinrichting van J. Rousseau en Ontwerp van staatsregeling voor het Bataafsche volk 1798
Deel 1: lezen H10
Deel 2: lezen H4

Week 6:
Reader: lezen Totalitarisme van Hannah Arend, Over de geest van de wetten Montesquieu, Tegen de decadentie van Paul Cliteur
Deel 2: H4

Week 7:
Deel 2: H3
Reader: M. Groenhuijsen, Straf en wet, oratie UvTilburg, Wat is de Verlichting? van I. Kant

Week 8:
Deel 1: H8
Reader: M. Groenhuijsen, De doodstraf voor Saddam Hoessein, Het debat over de uitspraken van minister Nawijn over een mogelijke herinvoering van de doodstraf.
Deel 2: H3

Week 9:
Deel 2: H7
Reader: Wereldburgers, personen in het internationale recht door E. Hirsch Ballin, oratie UvTilburg

Week 10:
Deel 1: H6
Reader: Arrest Refah vs. Turkije
Deel 2: H8

Hopelijk krijg je nu een goed beeld van de zwaarte van de studie.

#54:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: za 05 mrt 2011 18:18
    —
Heel erg bedankt! Dat helpt me al een heel stuk op weg dat ik me ervan kan verzekeren dat die eerste 20 punten goed en wel binnen zullen komen.

Ik merk nu voor het eerst hoe dankbaar ik moet zijn dat ik een jaar geschiedenis heb gestudeerd aangezien we vorig blok het uitgebreid over Hobbes' Leviathan, John Locke, Montesquieu, Rousseau en Immanuel Kant hebben gehad tijdens Geschiedenis van Vroegmoderne Samenlevingen.
Ik mis eigenlijk alleen wel Hugo de Groot in dat lijstje, om ook nog erbij eraan te doen herinneren dat hij op Universiteit Leiden heeft gezeten!

Ik heb nu een goed inzicht in hoe de verdeling van het stof is. Het lijkt me goed te doen aangezien je weinig contacturen hebt. Hopelijk hou ik me tegen die tijd aan mijn eigen goede voornemens om alle hoorcolleges bij te wonen om aantekeningen te maken en om elk week een samenvatting van de stof te maken. Verder zal ik dan denk ik in de laatste week ter voorbereiding van de tentamens bij de JoHo die oefententamens met antwoorden kopen en gebruiken.

Thanks again Mascha!

#55:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: za 05 mrt 2011 19:54
    —
Graag gedaan!

Overigens moet ik nog zeggen dat JoHo ook uittreksels aanbiedt, net als SIL en Slim Studeren trouwens.

Hugo de Groot komt inderdaad wel aan bod in het vak Inleiding Europees en Internationaal Recht. De studievereniging hier in Leiden (Grotius) is ook naar hem vernoemd. Echter, bij Encyclopedie is hij niet met zoveel woorden aan bod gekomen. Hobbes en Rousseau zijn voor dit vak belangrijker.

Het is inderdaad goed te doen, zolang je alle colleges volgt en de te lezen stof goed bijhoudt. Ik ken ook studenten die alles op samenvattingen doen en nooit hoorcolleges volgen, maar dat zou ik je niet aanraden.

#56:  Auteur: 1e_jaars_fiscaal_recht BerichtGeplaatst: zo 06 mrt 2011 19:47
    —
Hugo de groot komt ook aan bod bij europese rechtsgeschiedenis en nederlandse rechtsgeschiedenis. Geloof mij, misssen zul je hem tijdens je rechtenstudie niet.

#57:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: zo 06 mrt 2011 20:12
    —
LoveScenario, ik wil nog even aanvullen dat iedereen die in Leiden afstudeert dat doet met civiel effect. Dit is nodig om toegelaten te worden tot de togaberoepen. Geen speciale richting nodig dus.

Romeins Recht zat trouwens voorheen in jaar 1, maar het is best wel een struikelblok gebleken. Daarom is het verplaatst naar jaar 2. Belastingrecht daarentegen zit nu in jaar 1 en voorheen in jaar 2. Vind ik persoonlijk beter omdat je dan nog de keuze kunt maken om van Rechtsgeleerdheid over te stappen op Fiscaal Recht, wat lastig is als je nooit een fiscaal vak hebt gehad van tevoren.

Verder zijn vakken als Schrijfvaardigheid (jaar 1) en Moot Court (jaar 2) heel handig voor de togaberoepen. Mocht je pleiten lastig of eng vinden, dan kun je ook bij een debatteerclub gaan. Ik zit zelf bij de Leiden Debating Union, ook wel bekend als de Leidsche Beck. Ze doen ook mee aan internationale toernooien in bijvoorbeeld Cambridge en Oxford. Misschien een idee?

#58:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: zo 06 mrt 2011 21:03
    —
advocaatjeleefjenog schreef:
Graag gedaan!

Overigens moet ik nog zeggen dat JoHo ook uittreksels aanbiedt, net als SIL en Slim Studeren trouwens.

.


van welke org. zou je de samenvattingen aanraden?

#59:  Auteur: John Locke BerichtGeplaatst: ma 07 mrt 2011 0:38
    —
advocaatjeleefjenog schreef:
LoveScenario, ik wil nog even aanvullen dat iedereen die in Leiden afstudeert dat doet met civiel effect. Dit is nodig om toegelaten te worden tot de togaberoepen. Geen speciale richting nodig dus.
En dit klopt dus niet....

#60:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: ma 07 mrt 2011 1:00
    —
John Locke schreef:
advocaatjeleefjenog schreef:
LoveScenario, ik wil nog even aanvullen dat iedereen die in Leiden afstudeert dat doet met civiel effect. Dit is nodig om toegelaten te worden tot de togaberoepen. Geen speciale richting nodig dus.
En dit klopt dus niet....


Quote:

Binnen de Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid in combinatie met een Master Rechtsgeleerdheid moeten de volgende vakken zijn behaald:

* Verbintenissenrecht (BA II, 10 ects)
* Goederenrecht (BA III, 5 ects)
* Burgerlijk procesrecht (BA III, 5 ects)
* Staats- en bestuursrecht (BA II, 10 ects)
* Straf- en strafprocesrecht (BA III, 10 ects)

Voor de Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid in combinatie met Bedrijfswetenschappen of Economie wordt het Juridisch Civiel Effect behaald wanneer studenten het vak Straf- en strafprocesrecht (BA III) inhalen in combinatie met een Master Rechtsgeleerdheid.

Met enige verschil dat Goederenrecht nu in jaar 2 semester 2 is.

Dus lijkt het mij dat advocaatjeleefjenog wel gelijk heeft want zolang je in principe al je vakken van je bachelor Rechtsgeleerdheid hebt gehaald dan ontvang je civiel effect. Of begrijp ik het stukje over "in combinatie met een master rechtsgeleerdheid" niet helemaal goed en proberen ze daarmee aan te duiden dat je dus wel een bepaalde specialisatie moet hebben gekozen?

Edit: Oh laat maar ik zie het al, dit is wat wij misten:
"Wanneer deze voorwaarden is voldaan komt de 'aantekening Civiel Effect' op het masterdiploma te staan."
Maar als advocaatjeleefjenog met "in Leiden afstuderen" dat ook bedoelde, dan klopt het in mijn ogen gewoon allemaal hoor. Smile

#61:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: ma 07 mrt 2011 11:55
    —
Klopt, ik ging er gewoon van uit dat je al je vereiste vakken zou halen.

#62:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: do 10 mrt 2011 14:29
    —
vik_r schreef:
advocaatjeleefjenog schreef:
Graag gedaan!

Overigens moet ik nog zeggen dat JoHo ook uittreksels aanbiedt, net als SIL en Slim Studeren trouwens.

.


van welke org. zou je de samenvattingen aanraden?


In het verlengd evan deze vraag: zijn samenvattingen op zich voldoende om een vak te halen?

#63:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: vr 11 mrt 2011 0:49
    —
vik_r schreef:
vik_r schreef:
advocaatjeleefjenog schreef:
Graag gedaan!

Overigens moet ik nog zeggen dat JoHo ook uittreksels aanbiedt, net als SIL en Slim Studeren trouwens.

.


van welke org. zou je de samenvattingen aanraden?


In het verlengd evan deze vraag: zijn samenvattingen op zich voldoende om een vak te halen?

Ik denk dat het nooit aan te raden valt op te proberen te overleven op alleen maar samenvattingen. Ik neem ook van aan dat de leraar tijdens de werkgroep van je verwacht dat je bepaalde boeken soms meeneemt.

Het is eigenlijk maar net wat voor soort samenvattingen jij prefereert.

StudentsOnly uitreksels bij bol.com te koop zijn samenvattingen per boek, dus als je voor een vak 2 of 3 boeken gebruikt zou je daar 2 of 3 samenvattingen van moeten kopen. Ze kosten €5,95 als je ze download en €7,95 als je ze bezorgd wil krijgen.

JoHo (zelf ophalen)biedt samenvattingen meestal per boek en anders op basis van de reader. Een samenvatting van 1 boek wordt echter in 2 delen verkocht dus dan moet je deel 1 en deel 2 kopen voor het geheel. Soms zijn daar wel de te lezen arresten bij samengevoegd wat wel eens handig kan zijn. Als je lid bent kost het per stuk €3,50 anders kost het €5,00.
JoHo biedt echter ook vele andere handige studiemateriaal. Zo kan je bijvoorbeeld Oefenpakketten kopen waarin ongeveer 10 oude tentamens in staan inclusief de uitwerkingen (ook €3,50 bij lid, €5,00 bij niet lid).
Bij sommige vakken wordt nog iets extras aangeboden zoals een beslissingsmodel, supersamenvatting of een overzicht van de voorgeschreven arresten, deze kosten je meestal niks als je lid bent en die betaal je 1 credit per stuk.

SlimStuderen (online te bestellen) biedt complete samenvattingen aan waarbij per vak meestal in 1 complete deel alle leerstof wordt samengevat, dus wat je van alle boeken en arresten moet kennen. Ze kosten €6,95 enige nadeel is dat Slimstuderen niet bij alle vakken hun samenvattingen aanbiedt. Zo bieden ze bijvoorbeeld in het eerste jaar geen samenvattingen aan voor de vakken Inleiding straf- en strafprocesrecht en Inleiding burgerlijk recht.
Lees: de samenvattingen voor Encyclopedie van de Rechtswetenschap en Inleiding Staats- en Bestuursrecht zijn niet in 1 complete samenvatting, zo moet je voor elk vak een deel 1 en deel 2 komen waardoor je voor 1 vak 2 x €6,95 uitkomt.

Dan heb je ook nog SIL verslagen
Quote:
Vanaf heden zijn SIL verslagen uitsluitend nog verkrijgbaar in onze winkel in Leiden. Er worden geen bestellingen meer aangenomen ter verzending.

SIL verslagen zijn echter geen samenvattingen per boek of per vak, ze bieden de aantekeningen aan van de hoorcolleges en de werkgroep colleges. Je betaalt dus voor hoorcolleges en werkgroep colleges apart. Handig als je een keer ziek bent en lessen hebt gemist dat je dan ermee je aantekeningen compleet kan maken. De prijs per stuk ben ik vergeten en het valt niet meer op de site te vinden omdat ze het niet meer online voor bestelling aanbieden.

#64:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: vr 11 mrt 2011 19:38
    —
Ik koop zelf nooit samenvattingen. Maar ik hoorde van SIL verslagen dat ze een beperkt deel samenvatten en van JoHo verslagen dat er vaak fouten in zitten. Kan iemand vertellen of dit klopt?

#65:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: vr 15 apr 2011 20:37
    —
5000 Euro om in Leiden te studeren en 9000 euro voor Amterdam...... Crying or Very sad

#66:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: za 16 apr 2011 22:30
    —
vik_r schreef:
5000 Euro om in Leiden te studeren en 9000 euro voor Amterdam...... Crying or Very sad


Per jaar aan collegegeld alleen al?

#67:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: wo 20 apr 2011 10:30
    —
Love_Scenario schreef:
vik_r schreef:
5000 Euro om in Leiden te studeren en 9000 euro voor Amterdam...... Crying or Very sad


Per jaar aan collegegeld alleen al?


Ja, ik dacht dat universiteiten zelf konden kiezen of ze iemand die al een masteroleiding had instellingscolelgeel dte laten betalen, dat is ook zo, maar ik had niet gedacht dat ze het in alel gevallen zouden doen.

#68:  Auteur: John Locke BerichtGeplaatst: wo 20 apr 2011 19:14
    —
Het is tijd voor actie!

Quote:

De SCAU heeft de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg, Utrecht en de Radboud Universiteit aangesproken op de verhoogde tarieven voor 2de masters. De stichting heeft gevraagd om een nadere onderbouwing voor deze verhoging. Het is aan de universiteiten om aan te tonen dat deze tarieven in redelijk verband staan met de werkelijke kosten voor 2de masters.

Blijken de universiteiten hier niet toe instaat, dan zal de stichting voor de rechter betogen dat de universiteiten onbevoegd, oneerlijk en onbetrouwbaar handelen.

Zie hier, met ook de brief aan de universiteiten:
http://www.stcau.nl/wordpress/

#69:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: do 21 apr 2011 11:08
    —
Het is inderdaad tijd voor actie.
Het is toch onvoorstelbaar dat de overheid niet wil investeren in kennis. Mensen doen geen tweede studie omdat ze zo graag de overheid op ksoten willen jagen, het kost immers 4 jaar van je leven, maar om een bijdrage te kunnen leveren in de samenleving.

#70:  Auteur: Love_Scenario BerichtGeplaatst: di 03 mei 2011 19:14
    —
John Locke schreef:
Ik denk persoonlijk dat je veel te veel hooi op je vork neemt door naast te studeren te gaan werken. Ga eerst je terrein verkennen.


Binnenkort is de EL-CID week in Leiden en ik ben van plan om te oriënteren op de verschillende studentenverenigingen zoals Augustinus, Quintus, Minerva etc. Bij veel van de verenigingen moet je in die zelfde week al inschrijven en kan dat niet meer achteraf. Voordat ik een definitieve beslissing maak vroeg ik me af, valt deze studie goed te combineren met lid zijn van een studentenvereniging of kan het ten koste gaan van je prestaties/het halen van je propedeuse in 1 jaar?

#71:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: ma 16 mei 2011 16:02
    —
Dit is zeker te combineren. Ik ben zelf lid van SSR Leiden, de vierde van de Grote Vijf en merk dat dat prima gaat. Het is ook afhankelijk van de verplichtingen die je hebt. Minerva (jaarclubs) heeft de meeste tradities en verplichtingen. Hierna komt Quintus, waar je veel met je dispuut doet. Vervolgens komt Augustinus (cordialen en gezelschappen), daarna SSR (disputen, ben zelf ook lid van een dispuut) en als laatste Catena (genootschappen op basis van interesse), waar je behalve het betalen van je contributie helemaal geen verplichtingen hebt. Het hangt er ook van af wat je er zelf mee doet. Een huisgenoot van mij zit bij Quintus en doet overal aan mee, waardoor de tijd voor studie kleiner wordt. Maar ik ken er ook die het prima kunnen combineren. Op SSR moet je eens in de maand 2 uurtjes schoonmaken of afwassen als je sjaars bent. Daarna zijn er geen verplichtingen meer, maar door de borrelavonden en de disputenstructuur is er genoeg reden om op SSR te zijn. Ook zonder dispuut ben je op SSR trouwens niet verloren, wat op Quintus vaak wel anders is omdat je daar alles vanuit je dispuut doet.

Het is ook zeker aan te raden lid te worden van een kleinere vereniging. Zo zit ik bij SMG Sempre Crescendo, het koor en orkest van Minerva. Het is niet nodig om bij Minerva lid te zijn. Er zijn in Leiden veel van dit soort kleine verenigingen, sommige zijn subs van de Grote Vijf, andere onafhankelijk van een andere vereniging.

Ik zou je zeker adviseren om ergens lid te worden, want het is echt een verrijking. Overigens heb ik me opgegeven als mentor (samen met een vriendin) bij de EL CID week, dus wie weet tot dan?

Sorry voor mijn lange verhaal, maar ik maak graag mensen enthousiast om lid te worden Wink

#72: Studeren Universiteit Utrecht Auteur: Monic BerichtGeplaatst: do 16 jun 2011 12:18
    —
Hoi, ik wil in september starten aan de universiteit Utrecht Rechtsgeleerdheid, nadat ik mijn P HBO Rechten heb gehaald (juli '11) Heeft iemand ervaring op de Universiteit Utrecht??
En zijn er wellicht meer mensen, van mijn leeftijd, die voltijd studeren en daarnaast 2 dagen werken?

Grtz,

Monic

#73: Re: Studeren Universiteit Utrecht Auteur: John Locke BerichtGeplaatst: vr 17 jun 2011 19:50
    —
Monic schreef:
Hoi, ik wil in september starten aan de universiteit Utrecht Rechtsgeleerdheid, nadat ik mijn P HBO Rechten heb gehaald (juli '11) Heeft iemand ervaring op de Universiteit Utrecht??
En zijn er wellicht meer mensen, van mijn leeftijd, die voltijd studeren en daarnaast 2 dagen werken?

Grtz,

Monic
38 jaar!!! Dat is wel heeel oud!

#74: Re: Studeren Universiteit Utrecht Auteur: Nobility BerichtGeplaatst: za 18 jun 2011 19:02
    —
John Locke schreef:
38 jaar!!! Dat is wel heeel oud!


Hopelijk was die reactie niet serieus bedoeld Rolling Eyes

In ieder geval is er bij Criminologie zojuist een vrouw afgestudeerd van 42 die een paar dagen in de week werkte en daarnaast ook haar bachelor in deeltijd (hoewel met voltijd tempo) heeft afgerond.

Niks meer dan respect voor haar en ik kon goed met haar opschieten!

Het is mogelijk en gewoon doen! Voor zover ik weet werd ze ook gewoon geaccepteerd door de andere en jongere leeftijdsgenoten maar het hangt er ook vanaf hoe je jezelf opstelt Wink

#75: Re: Studeren Universiteit Utrecht Auteur: Mileena BerichtGeplaatst: vr 08 jul 2011 0:19
    —
John Locke schreef:
38 jaar!!! Dat is wel heeel oud!


Als dat serieus bedoeld is, dan is het wel een heel erg gare reactie. Rolling Eyes

Ik hoorde dat je op de Erasmus de tentamens waar je een onvoldoende voor hebt gehaald mag herkansen. Wel raar dat dat in Leiden niet mag. De universiteiten zouden eigenlijk allemaal hetzelfde beleid moeten hebben met betrekking tot tentamens.

#76:  Auteur: MarijnP BerichtGeplaatst: vr 08 jul 2011 0:45
    —
Quote:
Ik hoorde dat je op de Erasmus de tentamens waar je een onvoldoende voor hebt gehaald mag herkansen.


Natuurlijk mag je onvoldoendes herkansen, waar zijn herkansingen anders voor?

Bedoelde je: op de EUR mag je voldoendes herkansen? In dat geval heb je het mis.

#77: Re: Studeren Universiteit Utrecht Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: za 09 jul 2011 12:19
    —
Mileena schreef:
John Locke schreef:
38 jaar!!! Dat is wel heeel oud!


Als dat serieus bedoeld is, dan is het wel een heel erg gare reactie. Rolling Eyes

Ik hoorde dat je op de Erasmus de tentamens waar je een onvoldoende voor hebt gehaald mag herkansen. Wel raar dat dat in Leiden niet mag. De universiteiten zouden eigenlijk allemaal hetzelfde beleid moeten hebben met betrekking tot tentamens.


In Leiden geldt een conditionele herkansing, dat wil zeggen je mag alleen herkansen als je een 4 of een 5 had. In Utrecht daarentegen mag je een 3 ook nog herkansen. Ik ben het eens met het Leidse systeem, al vind ik het jammer dat mensen met een 6 er geen 7 van kunnen maken.

#78: Re: Studeren Universiteit Utrecht Auteur: Lexspecialis BerichtGeplaatst: zo 17 jul 2011 13:17
    —
advocaatjeleefjenog schreef:

In Leiden geldt een conditionele herkansing, dat wil zeggen je mag alleen herkansen als je een 4 of een 5 had. In Utrecht daarentegen mag je een 3 ook nog herkansen. Ik ben het eens met het Leidse systeem, al vind ik het jammer dat mensen met een 6 er geen 7 van kunnen maken.


Zeg dat wel, je enige mogelijkheid is dan nog om naar de her-inzage te gaan en te proberen er wat bij te sprokkelen.

advocaatjeleefjenog schreef:
Ik koop zelf nooit samenvattingen. Maar ik hoorde van SIL verslagen dat ze een beperkt deel samenvatten en van JoHo verslagen dat er vaak fouten in zitten. Kan iemand vertellen of dit klopt?


Ik koop persoonlijk nooit JoHo-verslagen, maar de SIL-verslagen vatten inderdaad maar een beperkt deel samen. Dit komt doordat er SIL-verslagen zijn van hoorcolleges en van werkgroepen, en niet van de literatuur die ook gelezen moet worden. SIL-verslagen zijn voor mij vooral om voor tentamens nog snel door te lezen en om arresten mee te leren.

Met alleen SIL en boom basics kom ik vaak ook al vrij ver overigens.

#79:  Auteur: advocaatjeleefjenog BerichtGeplaatst: vr 22 jul 2011 18:16
    —
Ja die was ik nog vergeten, maar Boom Basics heb ik ook veel profijt van gehad, vooral bij moeilijke vakken.



Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Voltijd

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl