Fiscaal + Civiel Effect
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Voltijd

#1: Fiscaal + Civiel Effect Auteur: gab BerichtGeplaatst: vr 14 jan 2011 20:42
    —
Dag allemaal,

Ik ben een eerstejaars fiscaal recht, maar ben ook geïnteresseerd in civiel recht, of privaatrecht in het algemeen. Ik wil in ieder geval wel fiscaal recht blijven doen, want hoewel ik nu natuurlijk nog weinig verstand van zaken heb, vind ik het wel een zeer interessant rechtsgebied en heb ik mijn zinnen gezet op het vak van belastingadviseur.

Daarnaast vind ik het echter wel erg belangrijk om na mijn afstuderen niet alleen de mr-titel te kunnen voeren en dan alleen inhoudelijk in te kunnen gaan op fiscaal recht, maar ook mijn rechten als burger/huurder/consument/etc te kennen en effectief te kunnen laten gelden.

Mijn streven is dus om gespecialiseerd te zijn in fiscaal recht, daar ook mijn beroep van te maken, maar daarnaast voor eigen "gebruik" ook inzicht te hebben in het privaatrecht (ik hoef niet mezelf te kunnen vertegenwoordigen).

Nu vraag ik me af hoe ik dat het beste kan bereiken. Compleet overstappen naar rechtsgeleerdheid is zoals ik al zei geen optie voor mij, maar waar ik wel aan zit te denken:

1. civiel effect halen bij mijn master
2. rechtsgeleerdheid & fiscaal recht combineren

Optie 2 zal natuurlijk heel veel werk met zich meebrengen, als het überhaupt al kan. Ik vraag me alleen af of ik met optie 1 wel het beoogde resultaat bereik.

Wat is de inhoud van het civiel effect? Burgerlijke rechtsvordering? Of ook echt inhoudelijk het civiel recht? Kortom: wordt het civiel recht inhoudelijk behandeld in de vakken voor het civiel effect (als ik het civiel effect combineer met mijn master fiscaal recht), of gaat het bij het civiel effect slechts om het procesrecht?

Alvast bedankt!

#2:  Auteur: BG BerichtGeplaatst: vr 14 jan 2011 21:13
    —
Het civiel effect bestaat uit een aantal vakken. Zie website van je EIGEN universiteit. In Maastricht volstaat het bijvoorbeeld om de bachelor Fiscaal Recht te doen en de vakken Burgerlijk Procesrecht, Oefenrechtbank, Civiele Rechtspleging en Verdieping formeel belastingrecht te behalen.

#3:  Auteur: ksan BerichtGeplaatst: vr 14 jan 2011 22:02
    —
In Rotterdam (EUR) moet je dan naast je master fiscaal ook de vakken burgelijk procesrecht, materieel strafrecht en formeel strafrecht halen.

#4:  Auteur: gab BerichtGeplaatst: za 15 jan 2011 2:35
    —
Ik studeer in Leiden en op de universitaire website kom ik het volgende tegen:

Quote:
Voor de opleiding Bachelor Fiscaal recht wordt het Juridisch Civiel Effect behaald wanneer studenten de vakken Burgerlijk procesrecht (BA III) en Straf- en strafprocesrecht (BA III) en Goederenrecht (BA III) inhalen in combinatie met een Master Fiscaal Recht.


Als ik de namen van de vakken zo zie, betwijfel ik of deze vakken het inzicht in het civiele recht geven dat ik wil verkrijgen? Het burgerlijk- en straf-procesrecht spreken me echter wel aan, het kan nooit kwaad om bekend te zijn met de procedures e.d.

Ik zit er aan te denken om dan toch maar geen combinatie met Rechtsgeleerdheid te gaan doen, dat lijkt me, mede gezien het feit dat ik geen advocaat wil worden, een beetje overkill.

Het lijkt mij het meest efficiënt om bij mijn master het civiel effect te behalen, maar al in het tweede en derde jaar wat extra vakken te volgen met betrekking tot civiel recht.

Ik zal hierover eens contact opnemen met een studiecoördinator.

Ik neem aan dat de verschillende vakken op de verschillende universiteiten wel ongeveer hetzelfde zijn. Kunnen studenten rechtsgeleerdheid hier enkele vakken aanraden die een interessant gebied van het privaatrecht behandelen?

#5:  Auteur: BG BerichtGeplaatst: za 15 jan 2011 10:15
    —
Volgens mij heb je geen idee wat civiel effect is, waarvoor je het nodig hebt, wat het betekent voor je studiebelasting en wat je er mee kan. Probeer dat eerst uit te vogelen.

Als het je te doen is om kennis van het civiele recht kies dan zoveel mogelijk vakken die daarbij passen zoals verbintenissenrecht, goederenrecht, burgerlijk procesrecht, rechtsgeschiedenis etc.. Als je per se ook als adviseur van vrienden etc. wil dienen dan is arbeidsrecht ook altijd een dankbare.

#6:  Auteur: gab BerichtGeplaatst: za 15 jan 2011 15:45
    —
Ik weet dat het civiel effect vereist is om toegang te krijgen tot de togaberoepen, waar ik eerlijk gezegd geen interesse in heb. Het is mij zoals je zegt eigenlijk alleen te doen om de kennis van het civiele recht. Wat betreft de extra studiebelasting: ik ben niet te beroerd om wat extra te werken, zolang het gezond en reëel blijft en het ook echt wat oplevert.

Als het civiel effect daarvoor niet nodig is, omdat de vakken die het civiel effect vormen/de vakken die inzicht geven in het civiele recht ook los te volgen zijn in het tweede en derde jaar, zie ik ook niet in waarom ik me tijdens mijn master ook op het civiel effect zou richten. Ik heb het toch niet "nodig", het gaat mij meer om de kennis van het civiele recht.

Bedankt voor de tips! Ik zal eens in de studiegids kijken hoe die vakken bij ons heten, kijken welke andere vakken er interessant zijn, en hoe die verdeeld zijn over het tweede en derde jaar, en daarna contact opnemen met de studieadviseur.

#7:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: za 15 jan 2011 19:37
    —
"Civiel" in "civiel effect" heeft niets te maken met "civiel" in "civiel recht".

#8:  Auteur: ksan BerichtGeplaatst: za 15 jan 2011 20:17
    —
Zoals bona fides zegt, civiel effect en civiel recht zijn twee verschillende dingen.

Misschien beter om eerst eens je B1 te halen en dan verder over dit onderwerp na te denken.


Succes!

#9:  Auteur: gab BerichtGeplaatst: zo 16 jan 2011 16:13
    —
Ik weet dat het civiel effect en het civiele recht twee verschillende dingen zijn en dat ik geen civiel effect nodig zal hebben om als belastingadviseur te kunnen werken. Het gaat mij om éxtra kennis van het civiele récht.

De enige reden dat ik dacht dat het civiel effect daarvoor handig zou zijn, is de lijst met vakken die daarvoor over het algemeen afgerond moeten worden: burgerlijk procesrecht en goederenrecht, en in Leiden dan ook nog straf- en strafprocesrecht.

Dat laatste vak spreekt mij minder aan, maar de andere onderdelen zijn juist de onderwerpen waar ik meer van wil weten. Dus ik ga eens onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om die vakken in het tweede en derde jaar extra te volgen, in plaats van tijdens mijn master een (voor mij) overbodig civiel effect te behalen, aangezien ik toch geen togaberoep ambieer.

Ik hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb uitgelegd, en ga hierover eens contact opnemen met de studiecoördinator.



Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Voltijd

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl