meerenberg arrest
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Staatsrecht

#1: meerenberg arrest Auteur: LisaS BerichtGeplaatst: zo 31 okt 2010 23:21
    —
ik heb gevonden dat er twee veranderingen na 1878(grondwetswijziging) zijn ten opzichte van meerenberg arrest. Ik noem er 1:

- Enerzijds moeten alle voorschriften, door straffen te handhaven, berusten op de formele wet. Het gegeven dat de Grondwet op een bepaald gebied delegatie aan de regering toestaat, is in deze dus niet voldoende.

Ik snap niet helemaal wat ik heb dikgedrukt.
In het meerberg arrest kwam als voorwaarde:
De voorwaarde dat zij moesten berusten op bevoegdheden die danwel in de Grondwet aan de Koning toegekend of danwel bij formele wet expliciet aan de Koning gedelegeerd waren.

welke voorwaarde geldt na 1878 niet meer dan?
dat de zelfstandige bevoegheid dan niet meer geld(dus dat de grondwet bevoegheid toe kent aan de regering. dat alleen mag als het rust delegatie van wet in formele zin)?

#2:  Auteur: Duch BerichtGeplaatst: ma 01 nov 2010 11:18
    —
Ik begrijp je dikgedrukte zin ook niet meteen. Ik heb het gevoel dat dat er iets mee te maken heeft dat de zin die ervoor staat eruit ziet alsof er nog iets achteraan moet. Er staat immers wel enerzijds maar niet anderzijds.

Als ik het wel heb (ik heb het ff niet nagezocht) is vernieuwend aan het Meerenberg-arrest dat de HR voortaan meent dat de Koning alleen zelfstandige KB's mag uitvaardigen als de Grondwet hem daar expliciet toe machtigt. Voorschriften moeten in deze nieuwe leer dus 'standaard' bij of krachtens wet worden uitgevaardigd, tenzij de Grondwet daar anders over denkt (in plaats van het omgekeerde: de wettelijke vorm hoeft alleen gehanteerd te worden als de Grondwet dat expliciet voorschrijft).

De zin(nen) die je half aanhaalt lijkt me art. 89 lid 2 Gw. te zijn. Daar staat kort gezegd dat voorschriften die bij KB gegeven worden en die door straffen moeten worden gehandhaafd (bv. je mag niet op het gras lopen) slechts krachtens wet gegeven mogen worden (in die gevallen geen zelfstandige KB's dus), en dat de wet de op te leggen straffen (bv. je krijgt 15 jaar cel) bepaalt. Welke straf je krijgt kan dus nooit in een KB staan, omdat de wet die zelf moet vaststellen.

Ik vermoed dat je dikgedrukte zin op de laatste bepaling slaat, of een ongelukkig uitgedrukte interpretatie van de eerst is. Waar is in ieder geval:
- Tegenwoordig mag de regering niet meer zelfstandig, zonder wettelijke grondslag dus, voorschriften uitvaardigen die door straffen moeten worden gehandhaafd (volgens sommigen gaat het hierbij zelfs om 'de burgers bindende besluiten', hetgeen bepaald verder gaat);
- De regering geen strafvoorschriften in een KB neerleggen omdat die slechts in de wet kunnen staan. In dit geval is delegatie aan de regering niet mogelijk.

Is het zo helder voor je? Zo nee, wat begrijp je nog niet?

#3:  Auteur: BG BerichtGeplaatst: ma 01 nov 2010 11:53
    —
De passage van TS lijkt van Wikipedia af te komen:
HR Meerenberg op Wikipedia.

#4:  Auteur: Duch BerichtGeplaatst: ma 01 nov 2010 17:51
    —
Je hebt gelijk. De schrijver die dit stukje getypt heeft is zich er kennelijk niet van bewust dat zijn woordkeuze erg ongelukkig (want dubbelzinnig) is. Confused



Rechtenforum.nl -> Staatsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl