Aansprakelijkheid verhoging tuin door vorige bewoner?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Internationaal en Europees recht

#1: Aansprakelijkheid verhoging tuin door vorige bewoner? Auteur: enkidoe BerichtGeplaatst: vr 28 mei 2010 20:52
    —
wij hebben 8 jaar geleden ee huis gekocht. Een van de vorige bewoners heeft- zonder vergunning- een verhoging van de tuin gedaan. Onbekend wanneer dit was; kan 10 jaar geleden zijn, maar ook 20 of 30 jaar. Een buurman heeft 6 jaar geleden vocht gekregen aan de muur van zijn huis welke ligt aan de verhoogde kant van de tuin. Hij heeft ons nu gedaagd aangezien wij nu in het huis wonen.

Mijn vraag nu, hoe kunnen wij aansprakelijk zijn voor iets waarvan wij niet op de hoogte waren en wat uitgevoerd is toen wij nog niet in het huis woonden. Kan iemand mij vertellen of er europees iets geregeld is waardoor wij deze claim kunnen afwijzen en de buurman kunnen doorverwijzen naar de vorige bewoner(of wie de aanpassing da ook gedaan heeft)??

dank voor de reactie.

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: vr 28 mei 2010 21:48
    —
Enig idee aan welke rechtsgrond voor de claim de buurman denkt?

Wat voor vergunning ontbreekt er? Geen bouwvergunning, lijkt mij.

#3:  Auteur: enkidoe BerichtGeplaatst: za 29 mei 2010 0:09
    —
wat betreft de claim; dee is omdat wij de huidige eigenaren van het pand zijn. Er blijkt verder geen vergunning aangevraagd te zijn voor het ophogen van de grond.

#4:  Auteur: StevenK BerichtGeplaatst: za 29 mei 2010 7:34
    —
enkidoe schreef:
wat betreft de claim; dee is omdat wij de huidige eigenaren van het pand zijn. Er blijkt verder geen vergunning aangevraagd te zijn voor het ophogen van de grond.

Ik vermoed dat de grond het verbod op afwatering op andermans grond. Daarvoor bent u aansprakelijk en verhaal op de verkoper lijkt mij niet haalbaar, omdat dit kwalijk als een verborgen gebrek aangemerkt kan worden

#5:  Auteur: Ronald78 BerichtGeplaatst: ma 31 mei 2010 18:08
    —
Dat laatste lijkt me nog de vraag. Je zou er als koper wellicht vanuit mogen gaan dat de verkoper bij de verhoging rekening heeft gehouden met de afwatering en eventuele overlast voor de buren.

Hoeveel hoger is de tuin komen te liggen?

Interessanter: wanneer is de schade ontstaan en waarom wordt er nu pas geclaimd? De situatie bestaat kennelijk zeker 8 jaar en mogelijk veel langer. De schade is pas later ontdekt, maar nog altijd 6 jaar geleden en wordt nu pas gemeld?

- wellicht was er veel minder schade als het direct gemeld was?
- is de schade wel te wijten aan de ophoging?
- heb je een aansprakelijkheidsverzekering (mogelijk via je woonhuisverzekering)?

#6:  Auteur: enkidoe BerichtGeplaatst: ma 31 mei 2010 18:19
    —
Volgens een expert is de schade te wijten aan de ophoging. maar waar het mij eigenlijk om gaat is dat ik nu alles over mij heen krijg. Wij hebben dus de rechtzaak tegen ons met alle vervelende problemen daarbij. Wij worden aansprakelijk gesteld. Ik zoek gewoon een manier om de rechter zo ver te krijgen dat hij de zaak terug stuurt en dat hij aangeeft dat de eiser bij de vorige eigenaar moet zijn. Wij zitten nu namelijk met de stres en de virtuele kosten. ik begrijp dat de buurman een probleem heeft, maar ik begrijp niet dat wij daar ook het slachtoffer van worden. met een beetje pech moeten wij alles vergoeden plus dan ook nog eens de tuin aanpassen(ongeveer 1.20 meter verhoogd) terwijl wij niets aangepast hebben en ook gewoon neit op de hoogte waren van de verhoging.

#7:  Auteur: Laurens02 BerichtGeplaatst: di 01 jun 2010 10:06
    —
Als de schade al 6 jaar geleden is ontdekt en pas nu wordt gemeld, is de schade misschien in de laatste jaren groter geworden. Dat gedeelte van de schade komt voor rekening van de buurman, omdat hij de schade had kunnen en moeten beperken door deze te melden, zodat je iets aan het afwateringsprobleem kon doen.

Het is sowieso verstandig om zo snel mogelijk de afwatering goed te regelen, zodat de buurman er geen schade meer van kan ondervinden.

Wat de vergunning betreft: dat lijkt me een aanlegvergunning, maar een vergunningplicht voor ophogen van de grond komt volgens mij (bijna) alleen voor als het gaat om een gebied met bijzondere archeologische of landschappelijke waarde. Zo op het eerste gezicht (zonder de inhoud van het bestemmingsplan te kennen, dus met enige reserve) lijkt me het gebrek aan vergunning niet het grootste probleem.



Rechtenforum.nl -> Internationaal en Europees recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl