Uitspraak in Baby Kelly-zaak
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Actualiteiten

#1: Uitspraak in Baby Kelly-zaak Auteur: MterHeide BerichtGeplaatst: vr 18 mrt 2005 23:15
    —
Vandaag heeft de Hoge Raad uiteindelijk arrest gewezen in de Baby Kelly-zaak:

Quote:
Uit hetgeen de Hoge Raad nu - deels in afwijking van het hof en deels in afwijking van de conclusie van de procureur-generaal - heeft beslist volgt dat de aansprakelijke partijen de volgende schadeposten moeten vergoeden:

(a) alle kosten van verzorging en opvoeding van Kelly, inclusief de extra kosten die samenhangen met de handicaps van Kelly, ook na haar 21e jaar;
(b) smartengeld voor de immateriële schade die beide ouders hebben geleden doordat hun zelfbeschikkingsrecht is geschonden;
(c) smartengeld voor de immateriële schade die Kelly zelf lijdt;
(d) de kosten van psychiatrische behandeling van de moeder.


Dit blijkt uit een persbericht op www.rechtspraak.nl. Het arrest staat ook op deze site onder LJ AR5213.

#2:  Auteur: Martijn BerichtGeplaatst: za 19 mrt 2005 10:41
    —
Het is nogal een uitspraak met behoorlijke gevolgen lijkt me, in ieder geval gaan we weer een stukje meer naar het Amerikaanse waar de artsen zich nu nog meer gaan indekken enzo ... of zie ik het nu verkeerd?

#3:  Auteur: ergo sum BerichtGeplaatst: za 19 mrt 2005 12:02
    —
Dit nieuwsbericht is ook te vinden op http://www.rechtennieuws.nl.
Klik hier voor het hele bericht.

Als je zelf nieuws te melden hebt, dat niet op http://www.rechtennieuws.nl te vinden is, klik dan hier.

#4:  Auteur: A.G. Ton BerichtGeplaatst: za 19 mrt 2005 17:01
    —
Las vandaag in het NRC dat de hoge raad zich geen zorgen maakt voor de gevolgen aangezien het hier om een speciaal geval gaat, maar dat de juristen daar anders over denken.

Tja waar gaat het heen, als de dokter ziet dat er misschien een kans is op een afwijking tijdens testen, en de ouders zetten dan toch door.
Wie weet wordt die dokter dan als nog aangeklaagt door het kind, omdat hij maar wat meer door moest pushen op adoptie.

#5:  Auteur: Juul BerichtGeplaatst: za 19 mrt 2005 17:15
    —
Ik denk dat een direct gevolg van dit gedoe is dat een ziekenhuis voortaan veel meer tests zal willen doen, in de angst voor dit soort claims.
Er zal ook heel goed gedocumenteerd moeten worden, dat tests zijn aangeboden en wanneer ouders er vanaf zien een test te doen, dat dat voor hun eigen risico is.
Het zorgt er ook voor dat de verzekeraars meer eisen zullen gaan stellen aan alle mensen die BIG geregistreerd zijn, voor hun beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Die verzekeraars zijn ook niet blij met dit soort claims namelijk.

Ik denk dat dit hele arrest veel meer invloed heeft op de gezondheidszorg dan de hoge raad zich kan voorstellen.

#6:  Auteur: Eva BerichtGeplaatst: zo 20 mrt 2005 1:05
    —
Ik weet niet of het zulke ingrijpende gevolgen heeft. Het gaat hier natuurlijk om een heel specifiek geval dat ben ik zeker eens met de HR. In de familie van die vader kwam toch een chromosomenafwijking voor en daardoor hebben ze om een test gevraagd. De verpleegkundige moet dit dan gewoon doen/uitvoeren. Ik denk dus dat er wel meespeelt dat er al een afwijking in de familie voor kwam en dat ze het desondanks niet hebben willen laten testen. Dat zal in de toekomst dus waarschijnlijk niet meer voorkomen.

#7:  Auteur: Juul BerichtGeplaatst: zo 20 mrt 2005 13:40
    —
Er zijn zat mensen die in hun familie een chromosomale afwijking hebben. Wanneer die mensen niet om een test vragen, en er toch een zwaar gehandicapt kind geboren zal worden, zal het heel moeilijk zijn om te achterhalen of de ouders om een test hebben gevraagd.
Er zal heel goed gedocumenteerd moeten worden over wat er wel of niet besproken is.
Dan rijst de vraag, bij wie ligt de verantwoordelijkheid om aan te tonen of er wel of niet om een test gevraagd is?

#8:  Auteur: Staatsrechtfreak BerichtGeplaatst: ma 21 mrt 2005 13:36
    —
Ja, maar zo blijft het natuurlijk. Bewijslast ligt bij verzoekers.

#9:  Auteur: Michèle BerichtGeplaatst: do 24 mrt 2005 15:28
    —
In dit geval had het ziekenhuis gewoon die test moeten doen, er is een medische fout gemaakt. Hierdoor konden de ouders zelf niet beslissen of ze wel of niet tot abortus over wilden gaan.

Dat lijkt me van een andere orde van grootte dan wanneer er wel netjes is getest maar de 'uitkomst' toch anders blijkt. Wat betreft geboortes en eigenschappen/afwijkingen kan je zelden met zekerheid voorspellen hoe de gezondheid van het kind zal zijn. Daar valt dan ook weinig op aan te klagen lijkt me.

#10:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: do 24 mrt 2005 16:05
    —
Het is gewoon verdraaid lastig dat er "technisch" zo veel mogelijk is.
Vroe-gâh (om maar eens een RF-er te citeren) werd een kind gewoon geboren en dat was dan dat. Als volgende stap in dit soort kwesties voorzie ik dat er bijv. wel getest wordt en dat ouders later procedures starten over dat er ten tijde van de test elders een andere, betere test beschikbaar was etc etc.

We gaan een beetje de Amerikaanse kant op ... geen goede ontwikkeling.

#11:  Auteur: Suijkerbuijk BerichtGeplaatst: do 24 mrt 2005 16:05
    —
Quote:
Wanneer die mensen niet om een test vragen, en er toch een zwaar gehandicapt kind geboren zal worden, zal het heel moeilijk zijn om te achterhalen of de ouders om een test hebben gevraagd.


Het gaat er gelukkig niet om of de ouders om een test hebben gevraagd. Dat dat in dit geval wel is gebeurd staat los van de beroepsfout van de verloskundige.
Ik volg nu toevallig civiele aansprakelijkheid op de EUR, waarbij deze zaak uitvoerig aan bod is gekomen, en ik heb afgelopen week toevallig de tijd gehad om het arrest door te kunnen nemen.
Uit de zaak volgt niet dat de fout van de verloskundige was dat zij niet op het verzoek van de ouders was ingegaan. Er was voldoende aanleiding voor een bekwaam handelend verloskundige om extra onderzoek te laten verrichten. Alleereerst had de vrouw al twee keer eerder een miskraam gehad, en volgde uit de familiegeschiedenis dus dat er bij 2 neven van de vader een erfelijke afwijking was waardoor 1 van hen ook gehandicapt was. Uit een 3-tal deskundigenonderzoeken heeft het hof aangenomen dat een bekwaam handelend verloskundige had moeten besluiten tot extra onderzoek. Dat dit niet is gebeurd is een aan de verloskundige toe te rekenen beroepsfout.


Quote:
Het is gewoon verdraaid lastig dat er "technisch" zo veel mogelijk is.
Vroe-gâh (om maar eens een RF-er te citeren) werd een kind gewoon geboren en dat was dan dat. Als volgende stap in dit soort kwesties voorzie ik dat er bijv. wel getest wordt en dat ouders later procedures starten over dat er ten tijde van de test elders een andere, betere test beschikbaar was etc etc.


Dit verwacht ik niet. Het aankopingspunt voor een medische fout is immers was een bekwaam en redelijk arts zou hebben gedaan. Hierbij wordt de stand van de techniek ook meegenomen. Als de andere test nog niet tot de stand van de techniek behoorde, d.w.z. nog niet algemeen gebruikt of algemeen als betrouwbaar geaccepteerd is, dan zal het aangegeven argument de ouders niet baten.



Ik heb alleen wel wat moeite met de kosten van levensonderhoud die door de HR worden toegewezen. De ouders wilden immers wel een kind, waarbij ze ook kosten van levensonderhoud zouden hebben.
Volgens de HR moet echter niet worden gekeken naar de situatie dat er wel een gezond kind was geboren, maar naar de situatie dat de fout niet was gemaakt. Dit houdt in dat er een goed onderzoek was gedaan, waarbij de handicap aan het licht zou zijn gekomen, waarbij vaststaat dat de ouders tot abortus zouden hebben besloten. Zonder fout dus geen kosten van levensonderhoud omdat er dan geen Kelly zou zijn, dus zijn de kosten toe te rekenen aan de verloskundige/ziekenhuis.

Groet,

Stefan

#12:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: vr 25 mrt 2005 20:29
    —
In het NRC van vandaag geeft Xandra Schutte wel een interessante opinie over deze kwestie.

#13:  Auteur: arlymar02 BerichtGeplaatst: za 07 mei 2005 4:19
    —
Naar mijn mening is dit een pikante zaak. De reden is dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen de vordering van het kind van die van de ouders. De verloskundige heeft jegens de ouders (de moeder) haar zelfbeschikkingsrecht geschonden door het niet verrichten van het vruchtwateronderzoek.
Maar dit betekent niet dat de verloskundige jegens het kind dat norm heeft geschonden, aangezien het kind geen recht heeft op abortus. Indien dat het geval is, welke norm heeft de verloskundige jegens het kind geschonden?
Is er jegens het kind onrechtmatig gehandeld? Zo ja op grond waarvan?

#14:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: za 07 mei 2005 14:41
    —
De vorderingen van Kelly

Ten aanzien van een geneeskundige behandelingsovereenkomst die een vrouw ter begeleiding van haar zwangerschap sluit, bestaat in het algemeen de mogelijkheid dat zij niet alleen voor zichzelf, maar mede ten behoeve van haar nog ongeboren kind contracteert. Het kind waarvan een vrouw zwanger is, wordt immers als reeds geboren aangemerkt, zo dikwijls zijn belang dit vordert. Bij gebreke van aanwijzingen voor het tegendeel brengt de aard van de onderhavige overeenkomst echter in beginsel mee dat de aanstaande moeder deze uitsluitend voor zichzelf sluit. Indien het nog ongeboren kind niet mede als contractant tegenover de behandelaar heeft te gelden, neemt zulks niet weg dat de door de moeder gesloten behandelingsovereenkomst, zolang deze strekt tot begeleiding van de zwangerschap en niet is of wordt gericht op het afbreken daarvan, naar haar aard mede is gericht op het verlenen van de noodzakelijke zorg aan de nog ongeboren vrucht.



Rechtenforum.nl -> Actualiteiten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl