Jurist consumentenrecht?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Civiel recht

#1: Jurist consumentenrecht? Auteur: Tommy the cat BerichtGeplaatst: do 10 apr 2008 21:28
    —
Is er zoiets als 'de jurist in consumentenrecht'?

Of is dit een te klein rechtsonderdeel om specifiek in af te studeren?

Is er uberhaupt ergens vraag naar een 'consumentenjurist'?

Zoals u begrijpt, in het recht vind ik consumentenrechten erg leuk.

#2:  Auteur: Arnoud Engelfriet BerichtGeplaatst: do 10 apr 2008 21:47
    —
Daar is heel veel werk in, maar je moet wel zin hebben in veel kleine zaakjes. Je hebt tenslotte consumenten als klant die toevallig ruzie hebben met een winkelier.

Maar qua theorie lijkt er mij genoeg stof.

(edit) Oh ja, je zou ook bij de Consumentenautoriteit of de -Bond aan de slag kunnen. Of bij Juridisch Loket of iets dergelijks. Dan zit je niet met dat uurtje-factuurtje.

Arnoud


Laatst aangepast door Arnoud Engelfriet op do 10 apr 2008 22:11, in totaal 1 keer bewerkt

#3:  Auteur: Marckus BerichtGeplaatst: do 10 apr 2008 22:01
    —
Interessant rechtsgebied ivm de ontwikkeling op Europees niveau (consumenten richtlijnen). Maar zoals boven vermeldt zijn dit vaak veel zaken voor weinig geld. Dit levert dan het bekende: uurtje-faktuurtje.

#4:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: do 10 apr 2008 23:27
    —
Marckus schreef:
Maar zoals boven vermeldt zijn dit vaak veel zaken voor weinig geld. Dit levert dan het bekende: uurtje-faktuurtje.


Vergeet niet dat er 2 partijen bij zijn betrokken, wat best een verschil kan zijn voor het uurtje-factuurtje verhaal.

#5:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 10 apr 2008 23:30
    —
Suggereer je om beide partijen bij te staan?

#6:  Auteur: Tommy the cat BerichtGeplaatst: do 10 apr 2008 23:56
    —
Voldoende theorie voor een specialisatie, veel werk; klinkt veelbelovend. Een masterrichting zal dan iets worden als verbintenissenrecht/overeenkomstenrecht?

Het uurtje-factuurtje verhaal/veel zaken voor weinig geld: dat begrijp ik niet helemaal. Uurtje-factuurtje is niks anders dan een systeem van factureren en zegt toch niets over zaken als bijvoorbeeld salaris?

Bovendien zullen naar ik aanneem de kleine zaken (een horloge van 200 euro dat niet aan de verwachting voldoet, een special edition DVD dat beschadigd is, enz..) toch niet doorgespeeld worden naar een jurist? Dan zijn de kosten immers hoger dan de potentiele baten...

#7:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: vr 11 apr 2008 0:49
    —
bona fides schreef:
Suggereer je om beide partijen bij te staan?


Shame on you

Toch is de vraag interessant. Wat te doen indien beide partijen behoren tot het cliëntenbestand van hetzelfde advocaten kantoor (of de potentie in zich bergen daartoe te gaan behoren)? Een situatie die naar mijn idee veelvuldig aan de orde is in de praktijk.

#8: Re: Jurist consumentenrecht? Auteur: StevenK BerichtGeplaatst: vr 11 apr 2008 10:40
    —
Tommy the cat schreef:
Is er zoiets als 'de jurist in consumentenrecht'?

Ja, dat bestaat; veel zaken tussen ondernemers en niet-ondernemers zijn doorspekt van het consumentenrecht. Ik heb op dit moment onder andere enkele bouwrecht-dossiers in behandeling waarin het consumentenrecht een belangrijke rol speelt.
Quote:

Of is dit een te klein rechtsonderdeel om specifiek in af te studeren?

Daar is zelfs heel veel in te onderzoeken!
Quote:

Is er uberhaupt ergens vraag naar een 'consumentenjurist'?

Er is heel veel vraag, het probleem is dat veel van deze zaken te weinig belang hebben...

#9: Re: Jurist consumentenrecht? Auteur: Tommy the cat BerichtGeplaatst: vr 11 apr 2008 14:46
    —
StevenK schreef:

Er is heel veel vraag, het probleem is dat veel van deze zaken te weinig belang hebben...


Denkt u dat er te weinig grotere zaken overblijven om te kunnen spreken van een interessante richting om in te slaan?

#10:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: vr 11 apr 2008 16:53
    —
bona fides schreef:
Suggereer je om beide partijen bij te staan?


abraxes schreef:

Toch is de vraag interessant. Wat te doen indien beide partijen behoren tot het cliëntenbestand van hetzelfde advocaten kantoor (of de potentie in zich bergen daartoe te gaan behoren)? Een situatie die naar mijn idee veelvuldig aan de orde is in de praktijk.


Wat ik in dit verband wel wel interessant vind is het rechtssociologisch onderzoek van S. Macaulay. Het gaat hierbij om het effect van consumentenrecht op de advocatenpraktijk.
Deel I
Deel II
Bron

@Tommy the cat, of de in dit topic genoemde 'bezwaren' prominent aanwezig zullen zijn is mede afhankelijk van welke partij(en) jij beoogt bij te staan en daarnaast, van de aard van het werk. Voor wat betreft juridische dienstverlening in commerciële zin zal, indien je je meer richt op de ondernemerszijde ‘het belang’ van het consumentenrecht in vergelijk met het bijstaan van de consument veelal aanzienlijker zijn. Tenminste, dat zal snel het geval zijn wanneer 'het belang' betreft het kunnen ontwikkelen van een duurzame relatie en het daarmee voorzien in het kunnen bepalen van strategie, in het ontvangen van afdoende honoraria en in het kunnen investeren in kennis. Voorgenoemde voordelen vindt men in het algemeen eerder bij de ondernemer dan bij de consument. Onder meer de losse contacten van korte duur met consumenten, de soms geringe waarde van de vordering en hun relatief veelal minder gunstige vermogenspositie maken het dat er in die zin veelal sprake is van ‘weinig belang’.

Is ‘het belang’ meer idealistisch van aard dan zal het zo kunnen zijn dat het zo-even genoemde in mindere mate speelt.

Overigens kent ‘de aard van het werk’ uiteraard meer facetten. Wanneer je bijvoorbeeld beoogt te participeren binnen een geschillencommissie, de consumentenbond o.i.d. dan zijn de verhoudingen wel anders. Echter binnen dat spectrum zal de aanbodzijde op de arbeidsmarkt vrij gering zijn, hetgeen wellicht eveneens ‘een belang’ is voor het bepalen van de studierichting.

#11:  Auteur: StevenK BerichtGeplaatst: vr 11 apr 2008 19:15
    —
Overigens moeten we niet vergeten dat er een grote groep juristen is die hoofdzakelijk met consumentenrecht te maken hebben: de medewerkers van de diverse rechtsbijstandverzekeraars.

#12:  Auteur: abraxes BerichtGeplaatst: vr 11 apr 2008 20:03
    —
Dat moeten we zeker niet vergeten, al vraag ik me af of de jurist van de rechtsbijstandverzekeraar hoofdzakelijk te maken heeft met consumentenrecht. Want vaak geldt er een financiële drempel zodat een aanzienlijk aantal consumentenzaken niet wordt behandeld en voorts denk ik dat er ook veel andere juridische conflicten dan consumentenzaken bij de rechtsbijstandverzekeraar worden voorgedragen, zoals arbeidsconflicten en een verscheidenheid aan conflicten tussen niet consumenten. Dus of 'the cat' daarmee genoegen zal nemen kan ik thans niet met volle zekerheid zeggen, hahaha. Smile

Een en ander neemt niet weg dat het consumentenrecht op het niveau van de rechtsbijstandverzekeraar een belangrijke factor is en dat binnen die context de eventuele bezwaren, tegen opkomen voor rechten van consumenten zoals deze hierboven in deze draad ter sprake kwamen voor wat betreft het meer individuele commerciële dienstverlenende aspect aan de zijde van de consumenten ten overstaan van de ondernemer, gelet op de kracht van het collectief, mogelijkerwijs op andere wijze zullen kunnen worden belicht.

#13:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: vr 11 apr 2008 22:43
    —
Is er al eens geprobeerd bij een beroep op Europees consumentenrecht een volledige proceskostenvergoeding te vorderen? Beperking van de proceskostenvergoeding tot de forfaitaire vergoeding lijkt mij in een zaak waarin het om een klein bedrag gaat in strijd met het doeltreffendheidsbeginsel.



Rechtenforum.nl -> Civiel recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl