Welk strafbaar feit; kopie van spel verkopen op marktplaats
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken
Ga naar pagina Vorige  1, 2  Laat alle berichten zien
Rechtenforum.nl -> Strafrecht

#16:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 14 jun 2007 17:16
    —
Ik kom een lijvig proefschrift tegen over, onder meer, de vermogensrechtelijke eigenschappen van (computer)gegevens.

Mijn eerste indruk van de inhoud is erg negatief! De schrijver lijkt opzettelijk gegevens niet los te kunnen willen zien van de gegevensdrager.

Zo schrijft hij over NJ 1997, 574 (hierboven aangehaald door Nemine Contradicente):
Quote:
In de (Arubaanse) casus waar in de toelichting op het wetsvoorstel aan wordt gerefereerd, was als verweer in cassatie aangevoerd, dat het hof ten onrechte computergegevens als een ‘goed’ in de zin van de art. 334, 335 Sr. Aruba (verduistering, respectievelijk verduistering in dienstbetrekking) heeft geacht. De Hoge Raad overwoog dienaangaande het volgende:
Quote:
6.3 De middelen stellen aan de orde de vraag of computergegevens kunnen gelden als ‘enig goed’ dat kan worden ‘toegeëigend’ als bedoeld in genoemde wetsbepalingen.
6.4 Deze vraag moet ontkennend worden beantwoord. Immers, van een ‘goed’ als bedoeld in de hiervoren genoemde wettelijke bepalingen moet als een wezenlijke eigenschap worden beschouwd dat degene die de feitelijke macht daarover heeft deze noodzakelijkerwijze verliest indien een ander zich de feitelijke macht erover verschaft. Computergegevens ontberen deze eigenschap.

Deze, wel uiterst summiere, motivering is onbegrijpelijk. In casu beschikte de verdachte over een diskette met computergegevens van zijn werkgever. Door deze computergegevens niet terug te geven aan zijn werkgever, heeft de verdachte zich daarover de feitelijke macht verschaft en heeft zijn werkgever daarover de feitelijke macht verloren. Het is niet anders.

Wat de HR echter zegt is dat het niet juist is om de gegevens, los van de diskette, als goed aan te merken. In hetzelfde arrest legt de HR echter het arrest van het Hof zo uit, dat het Hof onder "gegevens" heeft verstaan de gegevensdrager. De HR casseert derhalve niet.

De motivering is derhalve volledig begrijpelijk. De HR zegt dat gegevens geen goed zijn in de zin van diefstal en verduistering, maar dat de gegevensdrager dat wel is. Daar waar het dus alleen gaat om het kopiëren van gegevens, en niet om het wegnemen van de gegevensdrager, zal dus geen sprake zijn van diefstal of verduistering.

Een andere passage die ik in de gauwigheid tegenkom:
Quote:
Onderstaande uitspraak van THOLE, tenslotte, leidt tot merkwaardige consequenties:
Quote:
Software dient, evenals bijvoorbeeld een roman, vooral als een geestelijke schepping te worden gezien. Het enkele feit dat software zich steeds manifesteert in een lichamelijk drager, levert onvoldoende reden op om software als zodanig als zaak aan te merken.”

Een variant die daarop denkbaar is, zal weinig instemming ontmoeten:
Quote:
Boeken dienen, evenals software, vooral als een geestelijke schepping te worden gezien. Het enkele feit dat boeken zich steeds manifesteren in een lichamelijke drager, levert onvoldoende reden op om boeken als zodanig als zaken aan te merken.

De schrijver heeft hier welbewust de verkeerde analogie gekozen. Correct zou zijn:
Quote:
Verhalen dienen, evenals software, vooral als een geestelijke schepping te worden gezien. Het enkele feit dat verhalen zich steeds manifesteren in een lichamelijke drager, levert onvoldoende reden op om verhalen als zodanig als zaken aan te merken.

(Al kunnen verhalen natuurlijk ook mond-op-mond worden overgeleverd. In theorie kan dat met software overigens ook.)

Dankzij het keyword "Kleve" vind ik eindelijk de draad terug die hier ook iets mee te maken heeft.

#17:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 14 jun 2007 18:42
    —
Ik kom in "De verkrijging van de eigendom van electronische bestanden over internet", mr. E.D.C. Neppelenbroek, NJB 10/2006 in voetnoot 9 een zelfde soort reactie als de mijne tegen op Kleve's commentaar op Thole's uitspraak (die niet van Thole blijkt te zijn).

Interessant is dat Neppelenbroek het vastleggen van gegevens op een drager als zaaksvorming (art 5:16 BW) ziet.

Als Neppelenbroek gelijk heeft, dan geldt het kopiëren zonder toestemming van een auteursrechtelijk beschermd werk op een legaal aangeschafte blanco gegevensdrager als het door misdrijf verkrijgen van een goed (nl. door zaaksvorming, originaire verkrijging). De persoon die zo'n kopie aanschaft (en die moet weten dat het om een illegale kopie gaat) maakt zich dan schuldig aan heling.

Of Neppelenbroek gelijk heeft weet ik niet. Persoonlijk vind ik het discutabel.

#18:  Auteur: Arnoud Engelfriet BerichtGeplaatst: do 14 jun 2007 21:39
    —
Misschien nog een hele stomme vraag hoor, maar als de auteurswet specifiek het hebben van de kopie al als misdrijf betitelt, gaat dat dan niet voor een algemene strafbepaling als heling?

Arnoud
(zoiets heb ik onthouden van encyclopedie van het recht)

#19:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 14 jun 2007 21:55
    —
Lex specialis gaat voor lex generalis, maar ik denk niet dat je hier kunt spreken van een lex generalis. Er is geen strafbepaling in de auteurswet die precies past op diefstal, zeg maar. Die alle bestanddelen van diefstal heeft en meer.

Maar eigenlijk vind ik wel dat je gelijk hebt, in de zin dat het volgens mij weinig zin heeft om creatief commune strafbepalingen op te rekken naar typisch auteursrechtelijke overtredingen.

Wat het auteursrecht niet lijkt te kennen is een strafbepaling op het kopen van illegaal gekopieerde werken. Maar misschien is dat sowieso al geen inbreuk?

edit: Ik bedenk dat het vervaardigen van een boek in ieder geval wel zaaksvorming zal zijn. Het kopen van een illegaal gekopieerd boek zou dus onder heling moeten vallen. Dan is er toch wel wat te zeggen voor het standpunt van Neppelenbroek.

#20:  Auteur: Eternity BerichtGeplaatst: zo 12 aug 2007 20:07
    —
Is "Oplichting" niet een veel simpeler antwoord?

#21:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 12 aug 2007 20:41
    —
Eternity schreef:
Is "Oplichting" niet een veel simpeler antwoord?

Voor oplichting (art 326 Sr) en kopersbedrog (art 329 Sr) is opzet nodig. Overtreding van art 32 Auteurswet 1912 lijkt mij eenvoudiger te bewijzen. Bespaart ook de vraag of het om "listige kunstgrepen" gaat.

Oplichting/kopersbedrog lijkt mij wel een betere mogelijkheid dan (schuld)heling, tenzij het branden van een cd onder zaaksvorming valt.

#22:  Auteur: luckytjebbe BerichtGeplaatst: ma 27 aug 2007 8:20
    —
Waarom zo moeilijk, je moet niet alles proberen uit te zoeken, hou het simpel!
Zeg tegen de aanbieder als zij het geld niet terug geef dat jij aangifte dit bij de politie/stichting brein, zij gebruiken hun middelen !!

#23:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: ma 27 aug 2007 9:57
    —
luckytjebbe schreef:
Waarom zo moeilijk

Daar zijn wij studenten voor.

#24:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 29 nov 2007 23:10
    —
Dit bericht zou niet geheel misstaan in de Habbo Hotel-draad, maar past denk ik toch beter hier.

'Justitie moet Geenstijl vervolgen wegens naaktbeelden'
Quote:
Gerkens stelde Kamervragen (pdf) over de via internet verspreide naaktbeelden van presentatrice Manon Thomas. (...)

Volgens het SP-Kamerlid is hier sprake van heling door de site. 'De man die de foto's heeft verspreid is opgepakt wegens computervredebreuk. Als je dan als site alsnog doorgaat met het publiceren van dat materiaal, dan is er sprake van opzet- of schuldheling.' Ze verwijst naar de artikelen 416 of 417bis van het Wetboek van Strafrecht.

Als ik de redenering van Gerkens volg, zou publicatie van al het "gestolen" materiaal strafbaar zijn, ongeacht de inhoud van het materiaal. Dus ook, bijvoorbeeld, arresten van de Hoge Raad die mevr. Thomas toevallig op haar harde schijf had staan (en waar dus geen auteursrecht op zit).

Het lijkt mij dat het beter is toepassing te geven aan art. 31 en 35 Auteurswet dan art. 416 en 417bis Sr op te rekken.

Ik ben benieuwd wat de minister gaat antwoorden.



Rechtenforum.nl -> Strafrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Ga naar pagina Vorige  1, 2  Laat alle berichten zien
Pagina 2 van 2

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl