Onrechtmatig voordoen als politieagent...
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken
Ga naar pagina 1, 2  Volgende  Laat alle berichten zien
Rechtenforum.nl -> Strafrecht

#1: Onrechtmatig voordoen als politieagent... Auteur: baba BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 10:24
    —
Is het in Nederland strafbaar om je onrechtmatig voor te doen als politieagent, bv door het dragen van een politieuniform??

Anders gezegd; levert alleen het dragen van een politieuniform op de openbare weg een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit op??

Volgens mij moeten er al handelingen zijn verricht zoals het fouilleren van toeristen (met de bedoeling deze te beroven), het geven van boetes (met de bedoeling geldbedragen te incasseren) of een strafbare voorbereiding cq poging.

Zijn er mensen hier die denken dat er al door het onrechtmatig dragen van een politieuniform zelf, een strafbaar feit gepleegd wordt???

Natuurlijk zullen er mensen tijdens carnaval zijn die een politieuniform dragen.... maar mij lijkt dat de andere daar geen goede bedoelingen mee hebben...

#2:  Auteur: JetKroket BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 11:25
    —
Het dragen van een politieuniform, anders dan door politieagenten, is verboden.

Het wetsartikel kan ik je niet geven.

#3:  Auteur: baba BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 11:31
    —
Eeehm "geen feit is strafbaar dan uit kracht van een daaraan voorafgaande wettelijke strafbepaling"...
dus ik ben nou juist wel heel erg benieuw naar een artikel....

#4:  Auteur: JetKroket BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 11:50
    —
Er zit hier vast wel iemand tussen die dat weet. Even geduld a.u.b....

#5:  Auteur: Iseut BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 13:00
    —
Art. 435a WvSr: "Hij die in het openbaar kledingstukken of opzichtige onderscheidingstekens draagt of voert, welke uitdrukking zijn van een bepaald staatkundig streven, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste twaalf dagen of geldboete van de tweede categorie."

Iseut

#6:  Auteur: Arnoud Engelfriet BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 14:16
    —
Artikel 435a Sr gaat volgens mij meer over het dragen van nazi-uniformen en zo. Een politieuniform geeft geen blijk van een het werken aan een "bepaald staatkundig streven".

Volgens mij is 196 Sr het artikel dat de OP zoekt: "Hij die opzettelijk onderscheidingstekens draagt of een daad verricht behorende tot een ambt dat hij niet bekleedt of waarin hij geschorst is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie."

Het verbaast me dan ook dat dit bericht, onder "Nep agenten aangehouden", suggereert dat 435a wel de basis was om mensen aan te houden die een politieuniform droegen.

Ik vond namelijk in de Memorie van Antwoord, EK 26 735 (Wijziging van de Gemeentewet ter verbetering van de mogelijkheden tot bestrijding van grootschalige verstoringen van de openbare orde) deze tekst:
Quote:
In de jaren dertig is deze bepaling wel toegepast ten aanzien van personen die in het openbaar een zwart hemd, boord en das van de NSB droegen. Sindsdien is deze bepaling zelden toegepast. In 1995 is veel kritiek geuit op het gebruik van deze bepaling bij een demonstratie van extreem rechts in Utrecht, waarbij tegendemonstranten op grond van uiterlijke kenmerken werden opgepakt. In reactie op de aan de orde zijnde vraag wordt opgemerkt dat artikel 435a WvSr op zichzelf los staat van de groepskenmerken die een rol kunnen spelen bij de toepassing van de maatregel van bestuurlijke ophouding.


Een agent is verplicht zich op verzoek te legitimeren als hij in uniform is (art. 2 lid 2 van de Ambtsinstructie voor de politie. Presenteert iemand dan een vervalst legitimatiebewijs, dan levert dat valsheid in geschrifte (225 Sr) op.

Maar: hoe kunnen er op de openbare weg nog politiefilms worden opgenomen?

Arnoud

#7:  Auteur: baba BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 15:35
    —
Ja, 196 SR staat natuurlijk ook in de titel "misdrijven tegen het openbaar gezag". In een toelichting op dit artikel lees ik dat het voldoende is dat de drager ervan de indruk wekt het politieambt te bekleden.

Voorbeelden van 435a SR staan ook genoemd in deze toelichting:
- zwart hemd, boord en das NSB (zoals Arnoud al zei) HR 28 mei 1934, NJ 1934, 1246
- onder bepaalde omstandigheden een rood hemd als uitdrukking van een socialistisch streven HR 24 juni 1936, NJ 1935, 1331.
- onder zekere voorwaarden een rode tulp op 1 mei HR 18 februari 1935 NJ 1935, 539.

Allemaal vooroorlogse jurisprudentie dus..

#8:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 16:05
    —
Met wat goede (kwade?) wil kun je in art 435a Sr ook een boerka-verbod lezen, zoals in een recent artikel in het NJB werd opgemerkt. Het is twijfelachtig of art 435a Sr wel houdbaar is onder het EVRM (vrijheid van meningsuiting).

edit: kwade ziet er beter uit met één a


Laatst aangepast door bona fides op do 22 feb 2007 20:44, in totaal 1 keer bewerkt

#9:  Auteur: JetKroket BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 19:31
    —
Arnoud, je schreef:

Maar: hoe kunnen er op de openbare weg nog politiefilms worden opgenomen?

Als een politieuniform wenselijk is voor film of theater, dan stuit je op regels die ik je helaas niet kan geven.

#10:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 20:45
    —
Voordat je op de openbare weg een politiefilm opneemt lijkt het me sowieso handig om even met de gemeente te gaan praten.

#11:  Auteur: JetKroket BerichtGeplaatst: do 22 feb 2007 21:04
    —
De nepagent komt geregeld voor. Typ maar eens 'nepagent' in bij zoeken op www.nu.nl

#12:  Auteur: JetKroket BerichtGeplaatst: ma 26 feb 2007 19:35
    —
Je kunt er een aardige straf voor krijgen.........
___

Achttien maanden cel voor nepagenten

Uitgegeven: 26 februari 2007 18:23

AMSTERDAM - Drie Roemenen die zich in Amsterdam en Rotterdam voor politieagenten uitgaven en toeristen beroofden, zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraffen van achttien maanden.

Ook moeten de veroordeelden een schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) maandag weten.

De drie nepagenten werden op heterdaad betrapt door de politie toen ze in het centrum van Amsterdam een Aziatische toerist insloten en hem dwongen zijn zakken leeg te halen. De toerist wist zich los te rukken, waarop de politie de achtervolging inzette om de drie aan te houden. Twee van de drie Roemenen konden na een autorit door de stad worden gepakt. De derde nepagent werd later aangehouden.

Bron: www.nu.nl

#13:  Auteur: raphidae BerichtGeplaatst: za 06 okt 2007 19:35
    —
Ik kwam deze thread tegen bij het zoeken, want ik vraag me enigzins hetzelfde af.

Art. 196 had ik ook al gevonden, maar ik vraag me toch af in hoeverre dit artikel het dragen van politiekleding dekt. Het woord 'onderscheidingstekens' wordt bijv. in de "Kledingregeling voor de politie" alleen gebruikt voor de rangtekens. Hetzelfde is het geval bij de brandweer en het leger.

Het lijkt mij dat het onderscheid dat bedoeld wordt het onderscheid tussen de verschillende rangen is en niet het onderscheid tussen een ambtenaar en een burger, en dat het artikel voornamelijk gericht is op bijv. een agent die rangen draagt van een hoofdagent.

Het dragen van een volledig politieuniform, maar zonder 'onderscheidingstekens' van de Nederlandse politie zoals beschreven in de "Kledingregeling voor de politie" zou hier dan niet onder vallen.

Een pagina op politie.nl lijkt dit te bevestigen:

Quote:

Rangen en standen
Een rang die bijna iedereen kent is de agent. Die zie je vaak in de straat of de buurt. Toch hebben niet alle mensen met hetzelfde uniform ook dezelfde rang. Je moet goed op de schouders kijken om het verschil te zien. De surveillant heeft twee strepen, de agent drie strepen. De hoofdagent heeft er zelfs vier. Mensen die nog op de politieschool zitten, hebben maar één streep. De verschillende tekens noemen we de onderscheidingstekens.

#14:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: za 06 okt 2007 20:24
    —
raphidae schreef:
Art. 196 had ik ook al gevonden, maar ik vraag me toch af in hoeverre dit artikel het dragen van politiekleding dekt. Het woord 'onderscheidingstekens' wordt bijv. in de "Kledingregeling voor de politie" alleen gebruikt voor de rangtekens. Hetzelfde is het geval bij de brandweer en het leger.

In art. 196 Sr staat "onderscheidingstekens" niet voor medailles, lintjes en rangtekens, maar voor tekens die horen bij een bepaald ambt (en dus niet rang). Dit kun je m.i. ook afleiden uit de andere tak van art. 196 Sr, namelijk het verrichten van een daad behorende tot een ambt dat je niet bekleed. Het dragen van alleen een politiepet lijkt mij onder omstandigheden al voldoende om onder art. 196 Sr te vallen, nl. wanneer dit aanleiding geeft of kan geven tot verwarring. Net zoals het kloppen op een deur onder het roepen van "politie! doe open!" een door art. 196 Sr strafbaar gestelde daad is.

Quote:
Het lijkt mij dat het onderscheid dat bedoeld wordt het onderscheid tussen de verschillende rangen is en niet het onderscheid tussen een ambtenaar en een burger, en dat het artikel voornamelijk gericht is op bijv. een agent die rangen draagt van een hoofdagent.

Voor een agent die zich voordoet als hoofdagent lijkt een disciplinaire straf mij veel geschikter, al valt het misschien ook onder art. 196 Sr.

Quote:
Het dragen van een volledig politieuniform, maar zonder 'onderscheidingstekens' van de Nederlandse politie zoals beschreven in de "Kledingregeling voor de politie" zou hier dan niet onder vallen.

Maar het publieke belang dat art. 196 Sr beoogt te beschermen is nu juist het voorkomen dat mensen slachtoffer worden van personen die zich als bijv. agent voordoen.

De betekenis van "onderscheidingstekens" in art. 196 Sr staat dus duidelijk los van de meer specifieke betekenis die het binnen de politie heeft.

Zie ook bovenstaande reactie van baba. Om onder art. 196 Sr te vallen is het voldoende dat de drager van het teken de indruk wekt het politieambt te bekleden.

#15:  Auteur: raphidae BerichtGeplaatst: za 06 okt 2007 21:40
    —
bona fides schreef:
In art. 196 Sr staat "onderscheidingstekens" niet voor medailles, lintjes en rangtekens, maar voor tekens die horen bij een bepaald ambt (en dus niet rang). Dit kun je m.i. ook afleiden uit de andere tak van art. 196 Sr, namelijk het verrichten van een daad behorende tot een ambt dat je niet bekleed.


Een verschil is dat de betreffende daden dan ook zijn toegewezen aan een ambt in regelingen. De enige onderscheidingstekens die zijn toegewezen aan het politieambt zijn de rangen. Hetzelfde geldt voor de brandweer.

Quote:

Maar het publieke belang dat art. 196 Sr beoogt te beschermen is nu juist het voorkomen dat mensen slachtoffer worden van personen die zich als bijv. agent voordoen.


Als dit zo is, waarom wordt dan juist het woord 'onderscheidingstekens' hier gebruikt?

Uit regelingen blijkt duidelijk dat in de context van de politie, brandweer, het leger, etc. 'onderscheidingstekens' de rangtekens en evt. onderscheidingen die op het uniform gedragen worden betreffen, niet de uniformen zelf.

Met jouw uitleg is het op z'n minst zeer onduidelijk en verwarrend om 'onderscheidingstekens' in dit artikel te gebruiken terwijl dit woord een verschillende betekenis heeft binnen de ambten waar het om gaat.

Misschien zit ik er naast, maar de Politiewet beschrijft het politieambt (bevoegdheden/daden als bedoeld in 196 Sr.) -> Art. 49 lid 1 Pw -> Kledingregeling Politie -> Onderscheidingstekens van het politieambt zijn de rangen.



Rechtenforum.nl -> Strafrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Ga naar pagina 1, 2  Volgende  Laat alle berichten zien
Pagina 1 van 2

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl