Zeggenschap bij een stichting
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Ondernemingsrecht

#1: Zeggenschap bij een stichting Auteur: Flash BerichtGeplaatst: do 02 nov 2006 15:45
    —
Stel dat je een aantal personen zeggenschap wilt geven bij een stichting, dan kun je dat m.i. op een aantal manier vormgeven:

1) Ieder van deze personen kan aangeslotene bij deze stichting worden. Het betreft hier een contractuele regeling waarbij in beginsel alles overeengekomen kan worden. Wel dient opgelet te worden dat op grond van de inhoud van deze overeenkomst een aangeslotene niet als lid aangemerkt kan worden. Je kunt bij deze regeling de aangeslotene ook enige zeggenschap geven. Nadelig hieraan is wel dat het afhandelijk is van hetgeen zij uiteindelijk overeenkomen en gezien het obligatoire karakter van het geheel zal er bij slecht een tekortkoming zijn als de stichting zich niet aan de afspraken houdt.

2) Een apart (statutair) orgaan voor deze personen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een algemene vergadering of een algemeen (niet dagelijks) bestuur. Bij de statuten kan invulling gegeven worden aan de mate van zeggenschap die aan dit orgaan toegekend wordt. Ook hierbij moet wel opgelet worden dat er geen lidmaatschap ontstaat. In bepaalde gevallen kan dit orgaan zelfs de vertegenwoordigingsbevoegdheid van het dagelijks bestuur doorbreken.

3) De personen kunnen zelf in het bestuur gaan zitten. Op deze wijze (voorzover statutair niet anders geregeld) verloopt alles via deze personen en zijn zij overal bij betrokken. Nadelig is wel dat er een hoop meer bij komt kijken dan slechts zeggenschap en dat ze op grond van het uitkeringsverbod niet meer als gerechtigde aangewezen worden bij een batig liquidatiesaldo na ontbinding.

Zijn er nog meer opties die ik hierbij over het hoofd heb gezien? Of ga ik op deze manier te kort door de bocht? Uiteraard begrijp ik dat statutair er een hoop geregeld kan worden, maar m.i. vallen de meeste opties toch onder deze drie punten.

#2:  Auteur: Marco S BerichtGeplaatst: do 02 nov 2006 23:54
    —
Ik vraag me zeer af of er wel andere personen dan bestuurders formele zeggenschap kunnen hebben in een stichting. Zeggenschap over een stichting komt neer op besturen. En dat besturen is m.i. uitsluitend voorbehouden aan het bestuur, gelet op art. 2:291.
Uiteraard is het mogelijk een directeur te benoemen, welke in dienst is van de stichting en daarmee dan een materiele zeggenschap krijgt. Dit, in combinatie met de vertegenwoordigingsbevoegdheid ex art. 2:292 lid 4.

Ik denk dat het afhankelijk is van het doel van de stichting hoe je het eea kan vormgeven.

#3:  Auteur: tikSimone BerichtGeplaatst: vr 03 nov 2006 0:07
    —
Je kunt die persoon ook in de Raad van Toezicht zetten.

Verder: als ik de artikelen zo even bekijk, dan betreft de wettelijke regeling de externe werking (het vertegenwoordigen van de stichting, het bevoegd zijn rechtshandelingen te verrichten). Dat is echter iets anders dan IN de stichting. Formele zeggenschap kan gewoon intern werken. Dat even netjes vastleggen is wel prettig, maar het hoeft niet.

#4:  Auteur: Flash BerichtGeplaatst: za 04 nov 2006 12:23
    —
Marco S schreef:
En dat besturen is m.i. uitsluitend voorbehouden aan het bestuur, gelet op art. 2:291.


In lid 1 staat nadrukkelijk vermeld dat je hiervan kunt afwijken bij de statuten. Dus op zichzelf is het geven van zeggenschap aan derden niet onmogelijk. Of het wenselijk is, is natuurlijk een ander verhaal.

#5:  Auteur: Marco S BerichtGeplaatst: za 04 nov 2006 13:50
    —
dat dacht ik in 1e instantie ook. Echter, ik val over het woord "beperkingen" . Wil beperken zeggen dat je besturen ook aan derden kan overlaten??? m.i. niet.

#6:  Auteur: Flash BerichtGeplaatst: za 04 nov 2006 14:03
    —
Het besturen als geheel wellicht niet. Maar je kunt een bestuur wel voor een gedeelte afhankelijk maken van een ander orgaan. Op deze wijze geef je dan vrij veel zeggenschap aan een ander orgaan dan het bestuur.

Het bestuur zal nog steeds verplicht zijn om voor de dagelijkse rompslomp te zorgen, maar voor de belangrijkere zaken is bijv. toestemming nodig van een orgaan (soort Raad van Toezicht of Algemene Vergadering). Of deze toestemming ook de externe vertegenwoordigingsbevoegdheid beperkt, hangt af van het feit of dit wettelijk mogelijk is gemaakt.

Overigens heb ik nog een extra manier gevonden om deze derden meer grip te geven op de Stichting. De derden kunnen verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van het bestuur. Zij kunnen degene zijn die de bestuurders benoemen en zelf degene die de bestuurders zouden kunnen ontslaan. Als je de samenstelling van het bestuur van de stichting bepaalt, bepaal je ook voor een gedeelte op welke wijze de stichting bestuurd gaat worden.

Overigens zul je hier wel heel erg mee op moeten passen. Want deze derden beginnen inmiddels een aardige dictatuur te krijgen binnen de stichting! Confused



Rechtenforum.nl -> Ondernemingsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl