De Staat is vergunningsplichtig
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: De Staat is vergunningsplichtig Auteur: Kevin BerichtGeplaatst: za 24 feb 2007 16:46
    —
Is er in de wet ergens iets aparts geregeld voor rechtspersonen naar publiekrecht en het aanvragen van een vergunning. Bijv. wanneer gemeente X een bouwvergunning wil voor bouwerk Y kan een vertegenwoordiger van de gemeente dan gewoon de standaardprocedure volgen voor de aanvraag voor een bouwvergunning aan het B+W? Concreet, als Wethouder A(niet als ambtsbekleder) gemeente X in rechten vertegenwoordigd bij de aanvraag van een bouwvergunning dan zal hij zich als bestuursorgaan ook buigen over de aanvraag (toch?)... Is dit in de wet geregeld? Of werkt het gewoon zo en zijn er door inspraak mogelijkheden door belanghebbende etc. voldoende waarborgen gecreeerd om aparte regel- wetgeving hieromtrent weg te laten. (Uit Goorden haal ik hierover niets, Van Wijk ben ik nog door aan het spitten en hetzelfde geld ook voor Hoofdlijnen Ruimtelijk bestuursrecht)
......................................................................................................
Ik wil meteen van de gelegenheid gebruik maken om nog een korte vraag te stellen... op een tentamen had ik de vraag: waarom ligt het niet voor de hand dat b+w handhaven vanuit het privaatrecht? Ik heb dit beantwoord met het feit dat er wel vanuit het privaatrecht (kan) word(en) gehandhaafd (uiteraard met voorbeelden zoals Staat-Kabayel)...(zie bijv. Goorden p. 131 e.v.) dit was een fout antwoord!

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: za 24 feb 2007 17:11
    —
Ik weet niet hoe dit in de praktijk precies gaat, maar het lijkt me dat een gemeente (althans het relevante bestuursorgaan) wel kan besluiten zichzelf een vergunning te verlenen. Uit een oogpunt van rechtsbescherming denk ik niet dat het anders hoeft te gaan dan bij een normale vergunning. Ik kan me uit een arrest of boek alleen niet direct zo'n situatie herinneren.

Wat betreft je andere vraag, misschien is het handiger om daar een andere draad voor te openen en daarin de hele tentamenvraag te vermelden. Ik ga er tenminste vanuit dat de vraag nav een bepaalde casus of in een bepaalde context is gesteld. Of anders zal het antwoord wel iets zijn als "eerst komt het publiekrecht in aanmerking" gevolgd door een uitleg van de doorkruisingsleer.

#3:  Auteur: cia76 BerichtGeplaatst: zo 25 feb 2007 12:08
    —
Ik kan hier ook wat over zeggen:

In principe geven bestuursorganen inderdaad vergunning aan de rechtsperonen waartoe zij zelf behoren. Voor Rijkswaterstaat bijvoorbeeld (een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat) is hier als volgt invulling aan gegeven. Iedereen die wat doet in deze sfeer doet dan namens de minister (of soms stas maar even simpel houden verder). De minister vraagt aan, de minister vergund en de minister handhaaft. Da's niet zo logisch lijkt het. Hierom is binnen het ambtelijk apparaat een verdeling van wie welk belang behartigt gedaan. Je hebt dus vergunningverlenende afdelingen, afdelingen die projecten draaien (waarvoor vergunningen nodig zijn) en handhavingsafdelingen. Voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat is na een aantal rampen die plaatsgevonden hebben een inspectiedienst opgericht (Inspectie Verkeer en Waterstaaat). Deze inspectie heeft onder meer de vergunningverlenende en handhavende verantwoordelijkheid van de regionale diensten weggehaald en doet deze zelf (kort gezegd). Dus vergunning eigen dienst voor bijvoorbeeld RWS Zuid-Holland wordt door de inspectie behandeld. Een en ander blijft wel allemaal NAMENS de Minister.

Volgens mij zijn gemeentes, provincies en waterschappen nog niet zo ver maar er is bijvoorbeeld ook een VROM-inspectie en zo meer. Ik denk dat dit nog verder in ontwikkeling gaat. Overigens zegt de titel "de staat is vergunningplichtig" maar een gemeente is als rechtspersoon dus gewoon zelf vergunningsplichtig en niet de staat. HEt zou best logisch geweest zijn wanneer een eigen dienst vergunning zou moeten worden verleend dat bijvoorbeeld bevoegd gezag verschruift naar een hoger orgaan maar dat is niet geregeld.

Over de vraag waaom het niet voor de hand ligt dat gemeentes primair privaatrechtelijk handhaven sluit ik me bij Bona Fides aan. Ik wil nog ter nadenken meegeven over bijvoorbeeld privaatrechtelijke belangen voor de gemeente als rechtspersoon die vanuit een bestuursrechtelijke bevoegdheid gehandhaafd zouden worden.... (detournemtent de pouvoir).



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl