Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
VA loan rates ...
180-dagen rege...
reparatiehuwel...
Res Nullius ?
proces verbaal...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu do 28 mrt 2024 18:30
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

kind-asiel aanvragen in ander-EU land vs toegang onderwijs
Moderators: Michèle, Nemine contradicente, Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Rotje



Leeftijd: 52
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Leeuw
Studieomgeving (BA): EUR
Studieomgeving (MA): EUR
Berichten: 23


BerichtGeplaatst: di 25 jun 2013 23:06    Onderwerp: kind-asiel aanvragen in ander-EU land vs toegang onderwijs Reageer met quote Naar onder Naar boven

Tijdje terug was in het nieuws dat er kinderen zijn die geen school kunnen vinden. Ze worden niet aangenomen op scholen in hun woongebied, en daarbuiten. In dat nieuws werd ook gesproken over art. 11g Leerplichtwet; het doen van verzoek tot ontheffing van de leerplicht. Maar dat is een verzoek. Dus een recht. Een plicht tot het doen van zo'n verzoek is er dus niet.
Nu heb ik hier discussie over het volgende, en ik vraag me af of het mogelijk is.

Stel; kind A woont in land B (een EU-land), is daar geboren, en heeft ook de nationaliteit van land B. Een andere nationaliteit heeft kind A niet.
Kind A wil graag iets studeren met scheikunde of natuurkunde (voorbeeld). Maar, kind A kan niet studeren wat hij/zij wil. Geen enkele school in de woonregio wil hem aannemen, of kan onderwijs bieden in de richtingen scheikunde/natuurkunde.
Kind A wordt dus uitgesloten van de toegang tot onderwijs. Kind A kan niet studeren in wat hij/zij graag wil. Kind A zit hierdoor noodgedwongen thuis, of wordt gedwongen te studeren in een richting die hij/zij niet wil.

(NB: Kind A wil geen ontheffing Leerplicht. Kind A wil onderwijs volgen op een school waar hij/zij natuur-/scheikunde kan volgen. Art. 11g Leerplichtwet is hier dus niet van toepassing.)

Een nogal typische thuiszitters situatie dus.

Nu is de vraag waarover discussie is:
Kan kind A op de grond dat hij/zij in het land van herkomst (B) geen onderwijs kan volgen, asiel aanvragen in land C (bijvoorbeeld Zweden, ook EU, om het makkelijk te houden)?

Het moet dus wel gaan om een typische thuiszitter situatie hier. Een kind dat geen onderwijs kan volgen, en/of ook niet in de richting die hij/zij wil.
Maar, kan dat een reden zijn om asiel aan te vragen in een ander land?

Mijn standpunt is dat het mogelijk kan zijn, maar ik kan het niet goed onderbouwen.
Mijn gesprekspartners zeggen dat het niet kan, en wijzen naar dat er geen recht op onderwijs is (art. 23 Gw), hooguit op recht tot toegang tot het onderwijs. Maar in het geval van thuiszitters, en hier in geval van Kind A, geldt dat er van toegang tot het onderwijs geen sprake is.

Weet iemand het antwoord?
Bekijk profiel Stuur privé bericht
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22889


BerichtGeplaatst: di 25 jun 2013 23:57    Onderwerp: Re: kind-asiel aanvragen in ander-EU land vs toegang onderwijs Reageer met quote Naar onder Naar boven

Rotje schreef:
1. Kan kind A op de grond dat hij/zij in het land van herkomst (B) geen onderwijs kan volgen, asiel aanvragen in land C (bijvoorbeeld Zweden, ook EU, om het makkelijk te houden)?

Binnen de EU hoef je geen asiel aan te vragen. Er is vrij verkeer van personen. Wel moet je kunnen voorzien in je levensonderhoud. Misschien is er recht op studiefinanciering e.d.

Quote:
2. Kan kind A op de grond dat hij/zij in land B geen onderwijs kan volgen op gebied van scheikunde en/of natuurkunde, asiel aanvragen in land C (waar dat wel kan)?

Voor binnen de EU, zie boven. Dit heeft niet veel te maken met de zogenaamde "onmogelijkheid" om in het eigen land een bepaalde exotische opleiding te doen. Recht op onderwijs impliceert geen recht op laten we zeggen het kunnen volgen van een heksenopleiding. Scheikunde/natuurkunde hebben doorgaan geen numerus fixus, maar geneeskunde is dat wel: er is ook geen recht op het volgen van een opleiding geneeskunde. Er is ook geen recht op het volgen van onderwijs dat je niet aankunt of waarvoor je geen geschikte vooropleiding hebt gedaan.

Recht op onderwijs betekent dat je het recht hebt om te leren lezen en schrijven en andere basisvaardigheden op te doen om op een normale manier te kunnen functioneren in de maatschappij. Om dat recht te garanderen zal de overheid al snel onderwijs tot een bepaalde leeftijd verplicht moeten stellen, want anders zouden de ouders het kind onderwijs kunnen onthouden. Vandaar ook leerplichtwet.

Recht op onderwijs betekent niet dat de overheid je in staat moet stellen om willekeurig welke opleiding te volgen.

Een asielzoeker uit Afrika waar zojuist alle universiteiten door fundamentalistische groeperingen zijn afgebrand, zal in NL tevergeefs een beroep doen op zijn "recht op onderwijs" als argument om hier asiel te krijgen. Maar voor zover hij of zij qua leeftijd onder de leerplichtwet valt, zal hij of zij hier denk ik wel onderwijs krijgen zolang de asielprocedure loopt (hoe dit precies gaat weet ik niet).

Quote:
Het moet dus wel gaan om een typische thuiszitter situatie hier. Een kind dat geen onderwijs kan volgen, en/of ook niet in de richting die hij/zij wil.
Maar, kan dat een reden zijn om asiel aan te vragen in een ander land?

Ik weet niet wat je bedoelt met "typische thuiszitter situatie". Thuiszitters zitten thuis en als je thuis zit heeft het geen zin in een ver land asiel aan te vragen.

Quote:
Mijn gesprekspartners zeggen dat het niet kan, en wijzen naar dat er geen recht op onderwijs is (art. 23 Gw), hooguit op recht tot toegang tot het onderwijs. Maar in het geval van thuiszitters geldt dat zij er van toegang tot het onderwijs geen sprake is.

Ik kan hier eigenlijk geen touw aan vastknopen. Thuiszitters? Die hun deur niet uitkomen zodat ze dus ook geen schoolgebouw binnenkomen? Voor zover ze onder de leerplicht vallen zullen ze hun deur wel uit moeten (tenzij er een bijzondere regeling wordt getroffen zoals thuisonderwijs door de ouders, maar dat zal door de onderwijsinspectie gecontroleerd worden). Voor zover ze niet langer leerplichtig zijn mogen ze lekker thuis blijven. Recht op een uitkering kan zo'n thuiszitter echter wel vergeten: daarvoor moet je je beschikbaar stellen voor de arbeidsmarkt en je alleen beschikbaar stellen voor thuiswerk is te beperkt (waarbij ik ervan uitga dat de thuiszitter helemaal gezond is).

Art. 23 lid 2 Gw gaat over de vrijheid van (het geven van) onderwijs, waarbij wordt gedoeld op levensbeschouwelijke aspecten. Je mag binnen de grenzen van de wet een school oprichten voor kinderen die een bepaald geloof aanhangen.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
bona fides




Geslacht: Man

Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 22889


BerichtGeplaatst: wo 26 jun 2013 0:42    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Ik begrijp nu dat je met thuiszitter bedoelt een leerplichtige jongere die om één of andere reden niet naar school gaat.

Zo'n persoon zal dus toch naar school moeten. Voor zover het gaat om een persoon die door zijn gedrag in het verleden geen school kan vinden die hem toelaat, zal er toch naar een oplossing moeten worden gezocht.

Verhuizen naar een ander EU-land is op zich altijd een optie, maar niet zo heel realistisch als de "thuiszitter" de enige reden is. Als je zover wilt gaan om te verhuizen is het eenvoudiger om naar een andere stad te verhuizen dan naar een ander land.

Zodra je het stadium bereikt van natuurkunde of scheikunde studeren heb je al een VWO-diploma op zak en is er geen "thuiszit" probleem meer. Door dat voorbeeld bracht je me op een dwaalspoor.
_________________
Hanc marginis exiguitas non caperet.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Rotje



Leeftijd: 52
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Leeuw
Studieomgeving (BA): EUR
Studieomgeving (MA): EUR
Berichten: 23


BerichtGeplaatst: zo 30 jun 2013 16:03    Onderwerp: Re: kind-asiel aanvragen in ander-EU land vs toegang onderwijs Reageer met quote Naar onder Naar boven

Hallo Bona Fides,

Danke je voor het beantwoorden van mijn bericht. Zie mijn opmerkingen onder die van jou.

bona fides schreef:
Binnen de EU hoef je geen asiel aan te vragen. Er is vrij verkeer van personen. Wel moet je kunnen voorzien in je levensonderhoud. ...


Je hebt gelijk dat je voor zo'n situatie ook zou kunnen emigreren, maar dan niet alle ouders zullen in dat onderhoud kunnen voorzien. Bijvoorbeeld een-ouder gezinnen waarbij een persoon thuis blijft voor de opvang thuis en begeleiding aan de kinderen. In dat geval zal die ouder niet zelf in het onderhoud kunnen voorzien.

bona fides schreef:
... Recht op onderwijs impliceert geen recht op laten we zeggen het kunnen volgen van een heksenopleiding. ...


De situaties waar jij aan denkt is niet helemaal wat ik in gedachten had.
Meer specifiek dacht ik aan de volgende situatie:
- een 14 of 15 jarige,
- in het speciaal onderwijs,
- die havo volgt, en
- graag een bepaald profiel wil volgen (bijv. natuur & gezondheid),
- dat de huidige school niet aanbiedt,
- welk kind door andere vso-scholen in de regio wordt geweigerd,
- en ook door de andere (reguliere) scholen in de regio wordt geweigerd.

Klinkt dat vreemd? Ja, en dat vond ik ook, tot dat ik in eigen omgeving bemerkte dat er dus echt kinderen zijn die zich in die situatie bevinden.

Het gaat dan dus niet om iemand die een HBO-opleiding hekserij of voor mijn part jongleren wil volgen, of een andere zeer specialistische opleiding. Nee, hier gaat het om 'basisvaardigheden' waar je ook onderwijs in de schoolprofielen (economie & maatschappij, natuur & gezondheid, natuur & techniek en cultuur & maatschappij) toe behoren.

In zulk geval kan de 'speciaal-onderwijs-leerling', die verder overigens een normale intelligentie bezit (wat blijkt uit het havo-niveau) en geen andere fysieke beperkingen (bijv. blind, slechthorend of rolstoel) heeft, dus niet volgen wat hij/zij graag wil volgen.
Gevolg is dan dus ook dat het kind nooit zijn droom om (bijv.) arts of bioloog te worden verwezenlijken. Immers; de daartoe bestemde vervolgopleiding vereisen daartoe namelijk dat je in het voortgezet onderwijs een profiel hebt gevolgd, dat toegang tot zulk een opleiding biedt.
Als daarvoor (bijv.) het pofiel A of B voor is vereist, terwijl de vso-school alleen maar het profiel C biedt, dan wordt dat kind dus niet alleen beperkt qua toegang tot onderwijs, beperkt qua onderwijs aanbod, maar ook (en nog belangrijker) zal het nooit kunnen worden wat hij/zij graag wil.

bona fides schreef:
...
Er is ook geen recht op het volgen van onderwijs dat je niet aankunt ...


In het geval van een speciaal-onderwijs-havist lijkt mij dat dit argument geen stand kan houden. Ik zie niet in hoe men zou kunnen verdedigen dat een speciaal-onderwijs-havist WEL het profiel Economie & Maatschappij zou kunnen volgen, maar vervolgens het profiel Natuur & Techniek niet zou aan kunnen.

bona fides schreef:
... Recht op onderwijs ... Vandaar ook leerplichtwet.


Begrijpelijk, maar ik denk dat in geval van de door mij beschreven situatie er groepen leerlingen zijn voor wie het een uitkomst zou zijn als er een leerRECHTwet zou zijn, in plaats van alleen maar een leerPLICHT.

bona fides schreef:
... Recht op onderwijs betekent niet dat de overheid je in staat moet stellen om willekeurig welke opleiding te volgen. ...


Dat argument kan ik begrijpen in geval van de opleiding tot hekserij, clown of acrobaat, maar dat is hier niet de situatie.
Zou je tot een eensluidend antwoord komen als het gaat om de profielen (N&G, N&T, E&M, C&M)?????
Denk je ook dan er het zelfde over. Of zou je antwoord anders zijn?

bona fides schreef:
... Een asielzoeker uit Afrika ... voor zover hij of zij qua leeftijd onder de leerplichtwet valt, zal hij of zij hier denk ik wel onderwijs krijgen zolang de asielprocedure loopt (hoe dit precies gaat weet ik niet).


Dat doet me denken aan de Mauro-zaak, alhoewel niet helemaal vergelijkbaar. Zelf dacht ik aan, bijvoorbeeld, meisjes uit Pakistan of Afghanistan die geen onderwijs mogen volgen. Ze mogen niet naar school.

In die gevallen lijkt mij het aanvragen van asiel wel mogelijk.
Was er niet een meisje, onlangs, dat zulk asiel ook kreeg in Engeland? Dat meisje dat door haar hoofd geschoten was, vervolgens in Engeland behandeld, nu daar asiel heeft gekregen en nu daar onderwijs volgt? Ik ben even haar naam vergeten. Wat ik niet weet is of ze daar nu asiel heeft gekregen omdat ze geen onderwijs kon volgen, omdat het gevaarlijk is daar voor haar (ze werd immers door het hoofd geschoten), of dat ze asiel kreeg op grond van beide punten.

Verder heb ik heel even toch me betrapt op een lach, toen ik las hoe letterlijk je het woord 'thuiszitters' nam. Maar begrijpelijk. Was ik niet bekend met het begrip, dan had ook ik gedacht van: 'Huh, thuis zitten doe je toch op een bank, dus hoe-zo??'
Kinderombudsman Dullaert bepleitte onlangs nog voor deze groep thuiszitters de leerplichtwet los te laten (zie: http://www.intermediair.nl/vakgebieden/onderwijs/geen-leerplichtwet-meer-voor-thuiszitters)
Maar ook dat lijkt mij geen goed idee voor het geval dat ik hier beschreef; het geval van de speciaal-onderwijs-leerling dat gedwongen wordt onderwijs in profiel C te volgen, terwijl het zelf graag later een beroep wil doen en daartoe een vervolgopleiding wil volgen waar nu juist onderwijs in profiel A of B voor vereist is.

Inmiddels heb ik ook enkele stukken gelezen op het gebied van de wet kwaliteitsverbetering VSO en de wet Passend Onderwijs. Ik heb de indruk dat de wetgever en andere beleidsmakers helemaal niet hebben stilgestaan bij de situatie die ik hiervoor omschreef. Is dan sprake van een omissie in de wet? Misschien? Maar stel je voor dat je als kind, of ouder, in die situatie zit? Wat kan je er dan aan doen?
Weinig dus. Want, in de wet is het niet geregeld.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Regin



Leeftijd: 36
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Leeuw
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 1042


BerichtGeplaatst: zo 30 jun 2013 22:47    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Volgens mij haal je twee dingen door elkaar. Zoals gezegd hoef je geen asiel aan te vragen, als je ergens anders binnen de EU wilt wonen. Maar dat heeft weinig te maken met je probleem: een kind wil regulier onderwijs volgen en kan dat niet doen, omdat hij overal wordt geweigerd of de school het onderwijs niet aanbiedt. In dat geval zou ik eerst onderzoeken waarom de (reguliere) scholen plaatsing van het kind weigeren. Een school mag een kind niet zomaar weigeren.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Rotje



Leeftijd: 52
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Leeuw
Studieomgeving (BA): EUR
Studieomgeving (MA): EUR
Berichten: 23


BerichtGeplaatst: ma 01 jul 2013 0:41    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Regin schreef:
Volgens mij haal je twee dingen door elkaar. Zoals gezegd hoef je geen asiel aan te vragen, als je ergens anders binnen de EU wilt wonen.


Het begon dan ook met een hypothetische vraag: 'als een kind in zijn land of regio wordt uitgesloten van onderwijs, kan dan onder omstandigheden op die grond asiel aangevraagd worden'. En: 'kan dat ook als het een Nederlands kind zou betreffen'.
Nogmaals, hypothetisch natuurlijk. Het voorbeeld van meisjes die in het buitenland geen onderwijs kunnen volgen spreekt, geef ik toe, dan meer tot de verbeelding dan het voorbeeld van een Nederlands kind dat wordt uitgesloten van onderwijs. De meesten die ik ken, kunnen zich daar niet goed iets bij voorstellen. Inmiddels weet ik dat het echt voorkomt. Die laatste groep worden soms ook 'thuiszitters' genoemd.
Het voorbeeld van de thuiszitter dat ik gaf, is weer wel 'echt' en ontleend aan eigen omgeving.


Regin schreef:
Maar dat heeft weinig te maken met je probleem: een kind wil regulier onderwijs volgen ...

Kleine correctie. In casu gaat hem om speciaal onderwijs. Zo'n leerling krijgt een cluster beschikking en dat geeft weer recht op een plek in het onderwijs. Wil geen enkele school in het speciaal onderwijs het kind hebben, dan moeten ouders+kind dus wel uitwijken naar het regulier. Als ook die het kind niet willen hebben, ontstaat er dus een probleem.
En dat probleem leidde dus tot de discussie en vraag waarmee dit topic begon. Wat kan je in zulk geval doen als ouder.

Regin schreef:
en kan dat niet doen, omdat hij overal wordt geweigerd of de school het onderwijs niet aanbiedt. In dat geval zou ik eerst onderzoeken waarom de (reguliere) scholen plaatsing van het kind weigeren. Een school mag een kind niet zomaar weigeren.


Niet zomaar. Volgens de regels. De praktijk is heel anders.
Het komt voor dat groepen leerlingen nergens in hun regio onderwijs kunnen volgen in de richting die ze graag willen volgen (niet zijnde; havo met profiel 'hekserij' maar bijv. havo met profiel natuur & techniek).
En dat is dus de situatie, niet van het hypothetische voorbeeld, maar het 'echte'.
Mijn standpunt is dat de keuze voor een profiel (of het nu natuur & techniek is of economie & maatschappij voor mijn part) voor iedere leerling mogelijk moet zijn binnen zijn of haar regio. Er moet wel voldoende dekking en aanbod zijn. Dat is dus niet zo.

En zo kwam ik dus tot de discussie die leidde tot de vraag waarmee dit topic gestart is. Stel; je zit in die situatie. Wat kan je dan doen? Asiel? Is dat mogelijk? Maar, nogmaals, dat was niet meer dan een hypothetische vraag die 'zomaar' tijdens een discussie naar voren kwam en inmiddels besproken.

Het overige dat te zeggen valt over het 'echte' voorbeeld, zal ik verplaatsen naar een ander deel op dit forum. Want, als we daar op verder gaan heeft het weinig meer te maken met internationaal recht. Eerder met bestuursrecht. Als ik later op de dag tijd heb, zal ik die casus, en de vragen daarover, daar plaatsen.

Nogmaals dank voor de reacties.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds