Het nut van Economie...
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken
Ga naar pagina 1, 2  Volgende  Laat alle berichten zien
Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Voltijd

#1: Het nut van Economie... Auteur: V. van den Bos BerichtGeplaatst: za 10 jan 2004 18:04
    —
Beste Mensen,

In Bachelor 2 van de EUR krijg je in het 1e semester het vak Economie aangeboden. De docenten verdedigen dit door te stellen dat het 'van groot nut' kan zijn om een andere visie op het recht te bekijken. Stel dat je het hier mee eens bent, hoe verklaar je dan het feit dat vervolgens 9/10 van de stof gaat over economische begrippen (wat natuurlijk logisch is bij economie..) die vrijwel, tot geen betrekking hebben op het recht.

Jullie reacties graag Smile

#2:  Auteur: Kafka BerichtGeplaatst: zo 11 jan 2004 1:28
    —
Ik ben zelf afgestudeerd in de Economie, en ik kan toch het nut van Economie binnen en voor het recht wel begrijpen.
Rechten is een algemene en brede studie waarvoor een algemene kennis van heel veel zaken vereist is.
Om dezelfde reden worden ook vakken als rechtsfilosofie gegeven die an sich geen meerwaarde hebben voor een jurist.
Hierdoor kun je echter wel reflecteren over het nut en de zin van het recht.
Op een zelfde wijze kan economie nuttig zijn aangezien het recht vrijwel altijd inefficient is en een negatief saldo op een kosten baten analyse oplevert.
Door (meer) inzicht te verkrijgen in de economie van het recht zul je dus ook anders handelen.
Hierbij moet ik wel opmerken dat ik natuurlijk helemaal niet weet wat jullie curriculum behelst, en het dus vrij lastig is om een goed antwoord te geven op je vraag.

#3: Zit ik verkeerd? Auteur: Denise BerichtGeplaatst: di 10 feb 2004 14:54
    —
Hai hai

Misschien zit ik een beetje verkeerd hiero... Ik doe Fiscaal Recht en dan is economie toch wel heel heel heel erg nuttig enzo... ik vind het ook leuk, ik ben niet echt zo'n doorsnee rechtenstudente die bij het zien van cijfertjes begint te bibberen ofzo... eerder een uitdaging, je kan nooit genoeg weten, toch? Laughing

Groetjes,
de enige aankomende fiscaliste zo te zien hier....
Denise

#4:  Auteur: BG BerichtGeplaatst: di 10 feb 2004 16:41
    —
Sowieso is het wel eens fijn om gewoon wat naar cijfers te mogen staren in plaats van voetnoten tot in den treure. Ik verlang soms zelfs terug naar wiskunde.

Economie is wel belangrijk voor een jurist, zijn toch 2 vakgebieden die niet echt zonder elkaar kunnen functioneren en het is dan ook niet meer dan terecht dat een jurist wat beginselen van de economie bij gebracht worden. Zijn we straks breed inzetbaar binnen onze vereniging (ander onderwerp).

#5:  Auteur: Kafka BerichtGeplaatst: di 10 feb 2004 18:09
    —
Ik denk dat de hedendaagse (westerse) maatschappij op twee pilaren kan steunen, het recht en de economie.
Want wat heb je aan een goede rechtsstaat zonder de middelen om die in praktijk te brengen, en wat heb je aan een goede economie zonder de waarborgen die een goede rechtsstaat bied?
Daarom lijkt me dat ook de rechtenstudent (een beetje) economie moet kennen en dat economie studenten de rudimentaire kennis van het recht hebben.


Laatst aangepast door Kafka op vr 05 mrt 2004 17:25, in totaal 1 keer bewerkt

#6:  Auteur: essie BerichtGeplaatst: di 10 feb 2004 20:26
    —
ik ben er ook mee eens dat iedereen een beetje economische kennis moet hebben maar stel je de volgende situatie eens voor:
op de HAVo heb ik 1 jaar economie gehad in het 3e jaar, maar wij waren de proefklas, het was een test om te kijken hoe het zou bevallen. voor mij was het meer wiskunde met een verhaaltjes vorm........zo ervaarde iedreen het.

nu5 jaar later krijg ik 2 economische vakken, gegeven door docenten van de economische faculteit. zij praten en smijten met economische termen waar mij oren van gaan flapperen, en niet alleen die van mij, van iedereen want niemand van ons heeft een economische achtergrond (niemand had economie in zijn/haar vakkenpakket)
kortom: wij snappen er geen bal van omdat we de basiskennis niet hebben die ieamand die wel economie heeft gehad wel heeft....voor mij zijn dit nu echt ramp vakken en worstel me er met veel moeite doorheen
economie oke, maar begin dan wel van voor af aan

#7:  Auteur: Michèle BerichtGeplaatst: ma 08 mrt 2004 16:42
    —
Mtewes: de discussie over bijlessen is verplaatst naar de lounge

#8:  Auteur: Bernard BerichtGeplaatst: za 20 mrt 2004 12:16
    —
Ik doe zelf Fiscaal Recht en Fiscale Economie. Daar waar ik eerst begonnen ben met Fiscale economie. Ik moet zeggen dat ik het als zeer prettig ervaar om zowel juridische kennis als economische kennis te beschikken. Veel termen kunnen binnen de studies vanuit verschillende invalshoeken benaderd worden, wat een breder inzicht geeft.

#9:  Auteur: Flash BerichtGeplaatst: za 20 mrt 2004 16:18
    —
Ik doe Notarieel Recht en daar is een beetje kennis van Economie zeer gewenst. Overigens geloof ik dat na de invoering van de BaMa-structuur Economie op de UvA niet meer verplicht is (weet ik niet zeker).

Niettemin vond ik een hoop van de onderwerpen die bij Economie aan bod kwamen niet anders dan Economie 1 en 2 op het voortgezet onderwijs. Dus op zich zou een eventuele vrijstelling voor studenten die al economie op het voortgezet onderwijs hebben gehad misschien niet verkeerd zijn.

#10:  Auteur: Bernard BerichtGeplaatst: za 20 mrt 2004 16:47
    —
Flash schreef:
Niettemin vond ik een hoop van de onderwerpen die bij Economie aan bod kwamen niet anders dan Economie 1 en 2 op het voortgezet onderwijs.


Ik weet niet precies wat de vakken economie inhouden binnen de opleiding notarieel recht. Ik denk dat het eerder een soort bijspijkeren is, van algemene economie. Bij een vak als vennootschapsbelasting vind ik het zelf toch wel makkelijk dat ik een economische achtergrond heb, omdat bepaalde zaken sneller duidelijk worden. Zoals bijv. journaalposten, maar ook andere termen. Ik denk dat je economie als extra aanvulling moet zien op het Recht als zelfstandige entiteit en andersom. Het 1 kan niet zonder het ander...

Daarom vind ik uitspraken als; "Ik ben er trots op dat ik Rechten doe en niet een simpele berekening kan maken en nog net tot 10 kan tellen, zoals een econoom" een beetje overdreven. En geloof me: dit soort uitspraken heb ik laatst nog tijdens een college gehoord... ik als semi-jurist/semi-econoom ga er dan wijselijk niet op in. Maar ik vind het een beetje kort door de bocht...

#11:  Auteur: Flash BerichtGeplaatst: za 20 mrt 2004 17:05
    —
Binnen het Notarieel Recht was het inderdaad vrij beperkt allemaal. Economie was gewoon de basis en hetzelfde gold eigenlijk voor bijvoorbeeld balanslezen.

Niettemin was die basis wel een vereiste voor de fiscale vakken (die wij ook in beperkte vorm kregen) en voor de ondernemingsrechtvakken.....

Het viel me inderdaad wel op tijdens de college's van Economie en balanslezen dat de gemiddelde rechtenstudent heel anders denkt dan een econoom en dat het voor onze docent (een econoom) ook erg lastig was de stof aan ons uit te leggen....

#12:  Auteur: Bernard BerichtGeplaatst: za 20 mrt 2004 18:11
    —
Flash schreef:
Het viel me inderdaad wel op tijdens de college's van Economie en balanslezen dat de gemiddelde rechtenstudent heel anders denkt dan een econoom en dat het voor onze docent (een econoom) ook erg lastig was de stof aan ons uit te leggen....


Ik geloof dat je vroeger ook fiscaal comptabele toepassingen had, gegeven door Smid (berucht en bekend)... en daar merk je wel enigszins verschil tussen een die-hard jurist of een die-hard econoom.

#13:  Auteur: Daniel BerichtGeplaatst: zo 21 mrt 2004 13:40
    —
Ik heb het vak Economie voor Juristen deels gevolgd, als je eerste HAVO en daarna VWO ben afgestudeerd met economie is het vak supersimpel...

Maar als je dat niet hebt gedaan, geen punt.. immers is het zo dat de Vraag-aanbodcurve (je weet wel; met een kruising bij de Evenwichtsprijs) ruim wordt besproken... daar werden 4 werkgroepen (á 1,5 uur) aan besteedt een beetje veel...

Een beetje slecht universitair niveau... om te kunnen vertellen in 6 uur dat wanneer de vraag stijgt de prijs kan stijgen en vice-versa...

Wat dat betreft voelde ik mezelf echt geniaal!!!!

#14:  Auteur: essie BerichtGeplaatst: zo 21 mrt 2004 15:21
    —
fijn dat het bij jullie wel goed uitgelegd word
Ik heb nu het vak bestuurseconomie en de docent is zelf van de economische faculteit en verwacht dus van ons (of denkt) dat wij al die economische termen wel kennen. Nou niet dus want ik heb op de havo 1 jaar economie gehad (en toen waren we proefklas, dus echt geweldig was het ook niet) en meer niet.
Ik ben zelf maar basisboeken gaan lezen om in beetje de termen te leren kennen maar snap er absoluut geen bal van.......ik en economie zullen nooit samen gaan

#15:  Auteur: Denise BerichtGeplaatst: zo 21 mrt 2004 23:42
    —
Nou bij ons ist helemaal een beetje belachelijk af en toe want de leraren gaan ervan uit dat juristen per definitie niet zijn geboren voor economie. En dat bij een studie als fiscaal recht, waar toch best wat economie bij komt kijken. Dus ze doen soms net alsof we helemaaaal niks snappen en daar word IK af en toe een beetje simpel van... (maar ik ben dan ook een economie talentje Razz Wink )

Liefs,
Denise



Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Voltijd

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Ga naar pagina 1, 2  Volgende  Laat alle berichten zien
Pagina 1 van 2

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl