Universiteitskeuze (leiden,uva,vu,erasmus)
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende  Laat alle berichten zien
Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Voltijd

#1: Universiteitskeuze (leiden,uva,vu,erasmus) Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: zo 30 jan 2011 17:25
    —
Ik wil in september met een studie Rechten beginnen en heb nog een paar vragen over enkele universiteiten, te weten: Erasmus, Leiden, UvA, VU.

1 Hoe is het niveau van deze vier universiteiten? Aan welke universiteit is de studie 'makkelijker' en aan welke universiteit 'uitdagender'?
Sommige universiteiten hebben de reputatie makkelijker of moeilijker te zijn, maar het liefst hoor ik van mensen die zelf aan een van deze universiteiten studeren wat ze van het niveau vinden.
2 Zijn er in het eerste jaar (en in het tweede en derde jaar) vakken waarbij verplichte aanwezigheid geldt? Zijn de werkcolleges verplicht?
3 Zouden jullie een voorbeeld van een rooster willen geven? Hoeveel uren per week college en ongeveer op welke tijdstippen (middag, ochtend)? Wanneer zijn de werkcolleges (overdag, 's avonds)?

Dankjewel!

Vik

#2:  Auteur: gab BerichtGeplaatst: ma 31 jan 2011 0:25
    —
Elsevier heeft ook in 2010 weer de verschillende universiteiten onder de loep genomen en hun opleidingen een cijfer gekeken. Kijk voor de resultaten op: Beste studies 2010 - Elsevier

Ik studeer zelf in Leiden, en zowel de studie Fiscaal Recht als de studie Rechtsgeleerdheid staan hoog aangeschreven aan deze universiteit. Voor Rechtsgeleerdheid leid ik dit af uit het onderzoek van Elsevier, dus kijk zelf ook even op Leiden op de verschillende onderdelen scoort.

De studie is tot op heden (halverwege eerste jaar) nog geen uitdaging voor mij, dat wil zeggen: geen onoverkomelijke uitdaging. Je kunt makkelijk werken, een sociaal leven hebben en dan ook nog achten en negens halen. Maar dat verschilt natuurlijk per persoon!

Ik vind het niveau niet te hoog, maar ook zeker niet te laag. Ik heb wel het gevoel dat ik dingen leer waar ik echt iets aan heb, dat er een grondige basis wordt gelegd. Daarnaast is de beoordeling van het niveau natuurlijk subjectief, de een heeft er meer moeite mee of heeft minder "studeercapaciteit" dan de ander, en zal het niveau dus hoger inschatten.

Wat betreft de kwaliteit van de opleiding: zie Elsevier. Ik doe zelf Fiscaal Recht, maar het eerste jaar is identiek aan de propedeuse Rechtsgeleerdheid.

Als je Rechtsgeleerdheid (of een andere rechtenstudie) gaat doen, ben je in het eerste jaar dus verplicht om de werkgroepen bij te wonen. (In het tweede jaar en verder ook, mits je je inschrijft. Dat is niet verplicht, maar inschrijven = komen.) Eén of twee werkgroepen missen is geen punt, zodra je er meer mist, zonder geldige reden, word je uitgesloten van het tentamen. Daarnaast moet je naast de vakken die je in de studiegids tegenkomt verplicht het vak Leiden Law Practices (LLP) volgen, waar je bekend wordt gemaakt met het gebruik van de wettenbundel, een rechtbankbezoek doet, etc. Het niet volgen van LLP (je mag één of twee bijeenkomsten missen) betekent automatisch geen P, zo werd ons verteld.

Ik had en heb iedere week 4 uur hoorcollege en 4 uur werkgroepen. We doen twee vakken tegelijk, dus 2 uur werk- en hoorcollege voor het ene vak, en idem voor het andere vak. Voorbeeld van een rooster heb je niet veel aan, dat wisselt continue. Daarnaast hoef je niet per se je eigen rooster te volgen qua hoorcolleges, je kunt ook bij de andere groepen gaan zitten, als dat je beter uitkomt. Werkgroepen moet je wel verplicht volgens je rooster volgen.

De hoor- en werkcolleges zijn altijd 's ochtends of 's middags, in ieder geval wel voor de voltijd studenten. Dus vanaf 9.00 uur zou er iets kunnen beginnen, en je bent om uiterlijk 17.00 uur klaar.

Succes met het maken van je keuze en mocht je nog wat algemene vragen over Leiden hebben, ga je gang. Smile

#3:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: ma 31 jan 2011 0:59
    —
Dankjewel voor je uitgebriede antwoord, gab. Nog heel effe ter verduidelijking: klopt het dat je 2 keer 4 uur achter elkaar les hebt? Voorbeeld: 4 uur op maandag en 4 uur op woensdag.
Hoe vaak per week heb je het vak LLP?



Graag hoor ik nog ervaringen van andere mensen van andere universiteiten.





Misschien nog ter info, voor de mensen die geinteresseerd zijn: ik heb al een universitaire studie afgerond (twee masters, kan je nagaan), maar op de arbeidsmarkt vlot het niet en daarnaast zijn er nog andere kleine redenen. Ik wil dus een weloverwogen besluit maken.

#4:  Auteur: gab BerichtGeplaatst: ma 31 jan 2011 1:30
    —
Nee, je hebt niet per definitie 4 uur achter elkaar les, maar zo'n rooster kan er natuurlijk altijd uitrollen, en dat is de afgelopen periode ook gebeurd.

Wij volgen standaard twee vakken, voor ieder vak volg je een hoorcollege en een werkgroep, welke allebei twee uur duren. Deze worden over de week verspreid, of worden vlak achter elkaar geplaatst, dat ligt er maar net aan hoe het uitkomt.

Je hebt in principe vier losse delen van telkens twee uur die op heel veel verschillende manieren in je week gepland kunnen worden door de universiteit.

Wat betreft LLP, het rooster voor dat vak was nogal rommelig, de ene week wel, de andere week niet, een rechtbank bezocht in Haarlem, enzovoort. Hier is een rooster voor LLP zoals dat aan het begin van het jaar gold:

Werkgroep Di 09-11-2010 13:00 - 15:00 KOG C012
Werkgroep Vr 10-09-2010 14:00 - 17:00 KOG C014
Werkgroep Vr 24-09-2010 t/m 01-10-2010 15:00 - 17:00 KOG C014
Werkgroep Vr 22-10-2010 15:00 - 17:00 KOG C014
Werkgroep Vr 29-10-2010 09:00 - 17:00 N.A N.A
Werkgroep Vr 05-11-2010 11:00 - 13:00 KOG A144

In principe dus één keer per week, in beginsel twee uur per keer, maar dat kan per activiteit (reguliere bijeenkomst / bezoek rechtbank / evaluatieronde) verschillen, maar dat wordt duidelijk op voorhand gecommuniceerd.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat je gestudeerd hebt, waarmee je niet makkelijk aan een baan komt, maar daarnaast ook nog interesse en motivatie hebt voor rechten? Je refereert er naar, dus ik dacht, ik vraag het even! Smile

#5:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: ma 31 jan 2011 15:05
    —
Oh, jammer dat het niet altijd zo kan zijn dat je achter elkaar les hebt, dan kun je namelijk de overige drie dagen nog werken. Ja, ik wil niet weer de student uithangen en voor de leukigheid erbij werken, maar juist zoveel mogelijk werken.

Rechten spreekt mij aan vanwege een sterk rechtvaardigheidsgevoel dat ik altijd al gehad heb, het lijkt me dus echt leuk om op te komen voor rechten van mensen (strafrecht heeft mijn interesse).
De aard van het werk spreekt me ook aan, het 'debatteren', continu argumenten verzinnen en weerleggen om je standpunt duidelijk te maken.




Zijn er echt geen mensen van EUR, UvA of VU hier?

#6:  Auteur: Lexspecialis BerichtGeplaatst: di 01 feb 2011 9:45
    —
gab schreef:


Als je Rechtsgeleerdheid (of een andere rechtenstudie) gaat doen, ben je in het eerste jaar dus verplicht om de werkgroepen bij te wonen. (In het tweede jaar en verder ook, mits je je inschrijft. Dat is niet verplicht, maar inschrijven = komen.)


Vanaf het tweede jaar wordt echter niet meer de toegang tot het tentamen ontzegd als je te vaak niet naar de werkgroep komt. Wat wel kan gebeuren is dat de toegang tot de werkgroep wordt ontzegd.

#7:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: di 01 feb 2011 14:55
    —
Lexspecialis schreef:
gab schreef:


Als je Rechtsgeleerdheid (of een andere rechtenstudie) gaat doen, ben je in het eerste jaar dus verplicht om de werkgroepen bij te wonen. (In het tweede jaar en verder ook, mits je je inschrijft. Dat is niet verplicht, maar inschrijven = komen.)


Vanaf het tweede jaar wordt echter niet meer de toegang tot het tentamen ontzegd als je te vaak niet naar de werkgroep komt. Wat wel kan gebeuren is dat de toegang tot de werkgroep wordt ontzegd.


Nu j ehier toch reageert, mag ik je vragen wat jouw ervaring is met Leiden (het gaat dan vooral om vraag 1 die ik gesteld heb)?
O ja, was jouw rooster in het eerste jaar ook altijd precies zo dat je 4 uur achter elkaar les had?

#8:  Auteur: Lexspecialis BerichtGeplaatst: di 01 feb 2011 17:03
    —
Het gekke bij mij is dat hoewel mijn eerste jaar me ook wel redelijk goed afging, het vanaf mijn tweede jaar bij de meeste vakken stukken beter gaat.

In principe is het overgrootte deel van de vakken die je krijgt goed te doen (zeker voor een ervaren student als jij bent). Wel zitten er af en toe een paar struikelblokken tussen (Romeins Recht bijvoorbeeld).

Hoe de universiteit Leiden het qua niveau doet vergeleken met andere universiteiten zou ik niet kunnen zeggen. Op grond van de Elsevier-test kan je echter wel aannemen dat het met de kwaliteit en het niveau van Leiden wel goed zit.

Over mijn rooster in het eerste jaar; Dat hing echt af van de periode. De eerste paar maanden was het perfect geregeld en sloot alles mooi aan. Voor zover ik me kan herinneren was het de laatste periode echter wat minder. Toen had ik elke dag wel één studieactiviteit geloof ik. Ik heb ook wel eens tijden gehad dat er een paar uur tussen de verschillende blokken op een dag zat.

Het probleem is uiteraard dat hoorcolleges niet afgestemd worden per werkgroep. Je hebt in het eerste jaar wel vaak een keuzemogelijkheid tussen twee hoorcolleges(bijv. één van 11 tot 1 en één van 1 tot 3) Betwijfel of dit beter geregeld is op een andere universiteit.

Als je meer vragen hebt hoor ik het wel.

edit: Vergeet trouwens niet dat in een juridisch beroep 'je standpunt verdedigen' bijna altijd neer komt op 'het standpunt van mijn cliënt verdedigen, hoe zeer ik het er ook mee oneens kan zijn'.

#9:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: wo 02 feb 2011 11:21
    —
Weer een vraag die bij me opkomt: moet je veel opdrachten maken?
Ik vind het zelf beter als opdrachten maken optioneel is en je er dus ook voo rkan kiezen om gewoon alle stof te lezen en dan het tentamen te maken.

#10:  Auteur: Lexspecialis BerichtGeplaatst: do 03 feb 2011 1:42
    —
Of je per week VEEL opdrachten moet maken hangt er echt vanaf welke 2 vakken je op dat moment hebt. Af en toe is het behoorlijk wat, en soms vlieg je er gewoon binnen een uur doorheen.

In principe geldt; ingeschreven en aanwezig in de werkgroep = opdrachten gemaakt.

#11:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: vr 04 feb 2011 13:20
    —
Zou je meer kunnen vertellen over de opdrachten. Ervan uitgaande dat je twee vakken hebt waarvoor redelijk wat gemaakt moet worden, hoeveel tijd ben je dan in een week ongeveer kwijt aan het makenvan de opdrachten?

#12:  Auteur: Rianne999 BerichtGeplaatst: vr 04 feb 2011 22:59
    —
Sjonge, wat hebben jullie het makkelijk in Leiden zeg Wink Ik heb op dit moment zelfs één blok 5 vakken... nog 2 van het eerste semester die een blok doorlopen en 3 nieuwe erbij.... en 18 a 20 uur les per week. Gelukkig maar tot april en dan wordt het weer minder, maar toch.. Verder is Nijmegen heeeel leuk, dus je kan ook daar nog voor kiezen Very Happy

#13:  Auteur: vik_r BerichtGeplaatst: zo 06 feb 2011 1:10
    —
Rianne999 schreef:
Sjonge, wat hebben jullie het makkelijk in Leiden zeg Wink Ik heb op dit moment zelfs één blok 5 vakken... nog 2 van het eerste semester die een blok doorlopen en 3 nieuwe erbij.... en 18 a 20 uur les per week. Gelukkig maar tot april en dan wordt het weer minder, maar toch.. Verder is Nijmegen heeeel leuk, dus je kan ook daar nog voor kiezen Very Happy


Ik geloof je direct op je woord als je zegt dat het leuk is Smile , maar Nijmegen is best ver als Den Haag het vertrekpunt is. (Op kamers gaan lijkt me niks.)

#14:  Auteur: Rianne999 BerichtGeplaatst: zo 06 feb 2011 12:02
    —
vik_r schreef:
Rianne999 schreef:
Sjonge, wat hebben jullie het makkelijk in Leiden zeg Wink Ik heb op dit moment zelfs één blok 5 vakken... nog 2 van het eerste semester die een blok doorlopen en 3 nieuwe erbij.... en 18 a 20 uur les per week. Gelukkig maar tot april en dan wordt het weer minder, maar toch.. Verder is Nijmegen heeeel leuk, dus je kan ook daar nog voor kiezen Very Happy


Ik geloof je direct op je woord als je zegt dat het leuk is Smile , maar Nijmegen is best ver als Den Haag het vertrekpunt is. (Op kamers gaan lijkt me niks.)


Den Haag en Nijmegen is niet echt heel erg handig nee, haha. Ik wilde trouwens eerst ook echt niet op kamers.... en nu woon ik er alweer ruim 3 maanden.

Maar over Leiden hoor je altijd wel goede verhalen.. Staat volgens mij wel beter bekend als bijvoorbeeld rotterdam, amsterdam, utrecht.

#15:  Auteur: John Locke BerichtGeplaatst: zo 06 feb 2011 12:32
    —
Zo kun je het niet helemaal vergelijken. Je weet bijv hoeveel je voor een vak moet lezen.. veel colleges zegt ook niet alles.



Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Voltijd

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende  Laat alle berichten zien
Pagina 1 van 6

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl