Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten? Blog
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Zeer dubieuze ...
WOZ waarde bij...
Niet naleven o...
Vve en grootve...
Mag fiscus een...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu za 21 dec 2024 17:08
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

geldigheid master rechten in buitenland
Moderators: Nemine contradicente, Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
MikkieMuis



Leeftijd: 37
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Weegschaal
Studieomgeving (BA): UvA

Berichten: 29


BerichtGeplaatst: za 24 apr 2010 0:07    Onderwerp: geldigheid master rechten in buitenland Reageer met quote Naar onder Naar boven

Een in Nederland behaalde master in rechten is niet geldig om advocaat te worden in Belgie, tenminste dat hoorde ik. Volgens mij werden alle diploma's dmv de Europese BaMa structuur gelijkgesteld in heel Europa. Wie een master in geneeskunde haalt in Nederland kan ook dokter worden in Belgie. Kan het dat er een uitzondering is mbt het diploma rechten?
Bekijk profiel Stuur privé bericht
komodo

komodo

Leeftijd: 53
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Stier
Studieomgeving (BA): OU

Berichten: 312


BerichtGeplaatst: za 24 apr 2010 10:35    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Er is natuurlijk wel een verschil in de situaties die je beschrijft. Een Belg is biologisch niet anders dan een Nederlander, terwijl Belgisch recht op punten wel af zal wijken van Nederlands recht. Dus dat je met alleen een master Nederlands recht geen advocaat kunt worden in België neem ik direct aan.

Wel is het zo dat ingevolge het vrije verkeer van diensten en goederen binnen de EU, het noodzakelijk is dat als jij een Nederlandse advocaat bent ook in staat moet worden gesteld in België je beroep uit te kunnen voeren. Richtlijn 98/5/EG is voor de advocatuur van belang.

Artikel 2 bepaalt dat Elke advocaat heeft het recht permanent in elke andere lidstaat onder zijn oorspronkelijke beroepstitel de in artikel 5 omschreven werkzaamheden van advocaat uit te oefenen. Toetreding tot het beroep van advocaat in de lidstaat van ontvangst is aan de bepalingen van artikel 10 onderworpen.

Artikel 5 geeft weer wat jij als Nederlandse advocaat in België zonder meer mag doen. Let wel: dat mag alleen onder de oorspronkelijke beroepstitel en daarbij mag geen verwarring optreden met de Belgische advocaten. Ook van belang is dat lidstaten regels mogen stellen als je wil komen procederen. Het lidstaat mag eisen dat je om te procederen in dat land bijgestaan wordt door een andere advocaat die dan verantwoordelijk is.

Artikel 10 van deze richtlijn geeft de voorwaarden weer waaronder andere landen verplicht zijn om jou als advocaat te erkennen en gelijk te schakelen met advocaten van het ontvangende land. De belangrijkste eis is dat je tenminste 3 jaar als advocaat in Nederland werkzaam bent, in het recht van het ontvangende land. Daaronder wordt ook verstaan het gemeenschapsrecht. Dat is van belang, omdat de vervulling van die voorwaarde maakt dat je wordt vrijgesteld van de voorwaarden voor de beroepsuitoefening die gesteld zijn in richtlijn 89/48/EEG.

Tot je aan die voorwaarden voldoet, mag je alleen onder je eigen beroepstitel werken in dat andere land. Dus je moet nadat je in Nederland advocaat bent geworden, 3 jaar in België werken onder Belgisch recht en daarna moet men je gelijkstellen met Belgische advocaten. Richtlijnen moeten echter in het nationale recht worden geïmplenteerd op zo'n wijze dat de bedoeling van de richtlijn wordt bereikt. Met andere woorden, je zult je ook in België moeten orienteren op de exacte regels die men heeft gesteld omtrent de beroepsuitoefening onder je eigen beroepstitel, en de exacte procedure omtrent de erkenning. Houdt daarbij de laatste versie van de richtlijn bij de hand, om te bezien of het nationale recht op de juiste manier de richtlijn heeft geïmplementeerd.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
komodo

komodo

Leeftijd: 53
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Stier
Studieomgeving (BA): OU

Berichten: 312


BerichtGeplaatst: za 24 apr 2010 11:03    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

komodo schreef:
Er is natuurlijk wel een verschil in de situaties die je beschrijft. Een Belg is biologisch niet anders dan een Nederlander, terwijl Belgisch recht op punten wel af zal wijken van Nederlands recht. Dus dat je met alleen een master Nederlands recht geen advocaat kunt worden in België neem ik direct aan.


Hier moet ik trouwens even op terugkomen. Op http://ec.europa.eu/youreurope/nav/nl/citizens/working/qualification-recognition/lawers/index_nl.html lees ik namelijk:

Indien u niet volledig bevoegd bent om het beroep van advocaat in uw land van herkomst uit te oefenen (omdat u bijvoorbeeld na uw academische opleiding geen beroepsstage hebt gevolgd) zijn de Richtlijnen 89/48/EEG, 98/5/EG en 77/249/EEG niet van toepassing. De kwestie van de erkenning van opleidingsperiodes als zodanig, bijvoorbeeld van academische studies of beroepsstage(periodes), met het oog op de voortzetting van uw opleiding in een andere EU-lidstaat, is niet in het afgeleid EU-recht geregeld, maar wel in het recht van de lidstaten en in overeenkomsten tussen lidstaten, universiteiten of balies.

Het beginsel van non-discriminatie en, onder bepaalde voorwaarden, de artikelen 39 en 43 van het EG-Verdrag, zijn echter wel van toepassing. Indien u met name in het bezit bent van een rechtendiploma dat door een universiteit van een lidstaat is afgeleverd en u de verplichte bezoldigde praktijkervaringsperiode (vóór of na het beroepsexamen) wilt voltooien, hebt u recht op erkenning van uw diploma overeenkomstig de bepalingen van het EG-Verdrag. Het Hof van Justitie heeft in zijn arrest-Morgenbesser (zaak C-313/01) namelijk geoordeeld dat het ongerechtvaardigd is te eisen dat voor toelating tot de bezoldigde werkzaamheden van advocaat-stagiair voorafgaande academische erkenning wordt geëist van de rechtendiploma’s die in andere lidstaten zijn behaald en heeft er tevens op gewezen dat de in dit geval toepasselijke beginselen voortvloeien uit de rechtspraak van het Hof die is gebaseerd op de artikelen 39 en 43 van het EG-Verdrag. Volgens deze beginselen moeten de nationale overheden de kennis van de betrokkene, verworven door beroepskwalificaties of opgedaan door beroepservaring in zijn land van herkomst of in het gastland, vergelijken met de kennis die beantwoordt aan de diploma’s die de nationale wetgeving vereist. Indien uit het vergelijkend onderzoek slechts een gedeeltelijke overeenstemming blijkt, kan het gastland eisen dat de betrokkene aantoont dat hij de ontbrekende kennis heeft verworven (zie arrest-Vlassopoulou, zaak C340/89, en arrest-Heylens, zaak C-228/89).

Nou heb ik de arresten verder nog niet gelezen, maar ik krijg de indruk dat all is not yet lost en zal België je, onder voorwaarden, in principe moeten gaan toelaten tot de Belgische beroepsopleiding. Daarbij mag België wel rekening houden met de hoeveelheid ervaring die je hebt en mag redelijke eisen stellen om de deficienties weg te werken. Een en ander is dus wel mogelijk, maar met wat meer moeite.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds