Recht van de school
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5  Volgende  Laat alle berichten zien
Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: Recht van de school Auteur: Chyemera BerichtGeplaatst: do 10 sep 2009 20:18
    —
Ten eerste ik ben nieuw op dit forum, ik weet dus niet of ik dit de juiste sectie geplaatst heb.

Onze school heeft een nieuwe regel ingesteld, deze luidt als volgt: de school acht zichzelf bevoegd om een telefoon van een leerling een week in te nemen.

Mijn vraag is dus of het wettelijk toegestaan is voor een organisatie als school om het eigendom van een ander in te vorderen, zonder de eigenaar zijn toestemming hiervoor te hebben?

Bij voorbaat dank en het spijt mij als het in de verkeerde sectie staat.

Mvg,

Ruben

#2:  Auteur: theod BerichtGeplaatst: do 10 sep 2009 21:54
    —
Even het hele verhaaltje vertellen.

De school zal niet zomaar een mobieltje onder zich gaan houden, dit zal enkel gebeuren naar aanleiding van een overtreding van een regel zoals niet telefoneren tijdens de lessen.

Of het wettelijk is toegestaan ga ik me niet in verdiepen, ik vind het persoonlijk een goede actie, je volgt de lessen om iets te leren en niet om te telefoneren.

#3:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 10 sep 2009 22:25
    —
theod schreef:
Even het hele verhaaltje vertellen.

(...)

Of het wettelijk is toegestaan ga ik me niet in verdiepen, (...)

Dus je wilt het hele verhaaltje alleen horen om er een moreel oordeel over te vellen? Daar wordt de vraag niet voor gesteld lijkt mij. Voor een moreel oordeel kan Ruben ook bij de bakker om de hoek aankloppen.

Chyemera schreef:
Mijn vraag is dus of het wettelijk toegestaan is voor een organisatie als school om het eigendom van een ander in te vorderen, zonder de eigenaar zijn toestemming hiervoor te hebben?

De school kan niet (bijv. via de rechter) afdwingen dat een leerling zijn telefoon afgeeft. Wel kan een school vermoedelijk via haar huisregels een regel stellen als "wie wordt betrapt op bellen tijdens de les, heeft de keuze tussen het tijdelijk inleveren van zijn telefoon of een week schorsing".

#4:  Auteur: Chyemera BerichtGeplaatst: do 10 sep 2009 22:48
    —
Het volledige verhaal lijkt me niet echt relevant om eerlijk te zijn, dit doet er namelijk niet toe.

Ik snap dat de school het met een regel het kan afdwingen, maar is het niet zo dat er ook rekening worden gehouden met de leerling, deze ondervindt namelijk ongelofelijk veel nadeel hiervan. Denk bijvoorbeeld aan niet gebeld kunnen worden door ouders, werkgevers en medeleerlingen. Tegenwoordig is een telefoon in mijn ogen gewoon een verplichting die je door andere mensen wordt opgelegd en daarom niet zomaar kan ontbreken of ontnomen kan worden.


Laatst aangepast door Chyemera op do 10 sep 2009 23:00, in totaal 2 keer bewerkt

#5:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 10 sep 2009 22:59
    —
Zolang de maatregel in verhouding staat tot de overtreding zie ik niet zo'n probleem. Het gebruik van een telefoon tijdens de les (als het daarom gaat) is natuurlijk buitengewoon storend en als een leerling aan een waarschuwing niet genoeg blijkt te hebben, zal er toch een maatregel moeten volgen.

#6:  Auteur: Chyemera BerichtGeplaatst: do 10 sep 2009 23:03
    —
Nu blijkt het toch dat ik het iets nader moet toelichten. Het betreft niet eens bellen in de les dit is echt ten strengste verboden en is niet eens te vergelijken met de werkelijke overtreding.

De overtreding die bestraft wordt is wanneer de telefoon zichtbaar is voor de vakdocent, hiermee stoor je naar mijn inziens niet de les zodanig dat er zulke sancties opgezet kunnen of mogen worden. Werkelijk telefoneren in de les is geen sprake van.

Tevens is er geen waarschuwing, het is bij de eerste overtreding direct raak.

#7:  Auteur: elmajimbe BerichtGeplaatst: do 10 sep 2009 23:39
    —
Dit soort maatregelen worden vaak genomen in het kader van Zero-Tolerance. Kennelijk is de overlast die wordt veroorzaakt door bellende scholieren, binnen of buiten de les, zodanig, dat tot een dergelijke maatregel wordt besloten. Op de middelbare school hier ter plaatse worden (soms) bij de entree de scholieren gecontroleerd op het bezit van o.a. mobiele telefoons, I-pods, e.d. (ook wapens, drugs en alcohol).
De school heeft deze items verboden verklaard op het schoolterrein. Bij overtreding worden de items in beslag genomen, al dan niet tijdelijk.
Als ouder van een schoolgaande tiener vind ik het enerzijds wel jammer dat de jeugd dit communicatie-middel onthouden wordt, maar anderszijds loopt het gedrag van een deel van de leerlingen zo de spuigaten uit dat wel tot draconische maatregelen overgegaan moet worden.
Zo als zo vaak, lijden de goeden weer eens onder de kwaden.
Of de inbeslagname op een wettelijke bevoegdheid rust, betwijfel ik. Het zal wel gegrond zijn op, zoals bona fides al suggereerde, een 'vrijwillige' afgifte van de zaak, bij gebreke waarvan de leerling geschorst of van school verwijderd wordt.

#8:  Auteur: theod BerichtGeplaatst: vr 11 sep 2009 7:58
    —
elmajimbe schreef:
Op de middelbare school hier ter plaatse worden (soms) bij de entree de scholieren gecontroleerd op het bezit van o.a. mobiele telefoons, I-pods, e.d. (ook wapens, drugs en alcohol).
De school heeft deze items verboden verklaard op het schoolterrein.


Deze handelswijze vind ik te ver gaan.

Het verbieden van het gebruik van een I-pod of mobiele telefoon op het schoolterrein kan ik begrijpen en keur het ook goed echter het bij hebben bestraffen van dergelijke apparatuur lijkt mij zelfs onwenselijk, zeker bij een mobiele telefoon.

Een kind moet onderweg van en naar huis hulp in kunnen roepen bij calamiteiten (dus ook bij een lekke band) en gezien tegenwoordig steeds meer mensen gaan werken en ook dus er niemand meer thuis is is een hulpvraag niet meer mogelijk of moeilijk als het kind geen mobiel heeft.

Dit is de zienswijze van vele schoolbesturen en schoolleidingen.


In het geval zoals jij omschrijft zou ik zowel de schoolleiding als het schoolbestuur verzoeken hun zienswijze te wijzigen (ouder / voogd) en het bij hebben toe te staan.

#9:  Auteur: pacta sunt servanda BerichtGeplaatst: vr 11 sep 2009 8:20
    —
elmajimbe schreef:
Of de inbeslagname op een wettelijke bevoegdheid rust, betwijfel ik. Het zal wel gegrond zijn op, zoals bona fides al suggereerde, een 'vrijwillige' afgifte van de zaak, bij gebreke waarvan de leerling geschorst of van school verwijderd wordt.


Inbeslagname rijm ik nooit met afgifte. Inbeslagname betreft strafrecht en dit mag alleen bij ontdekking van een strafbaar feit op heterdaad of buiten heterdaad door een opsporingsambtenaar. Dus wettelijke grondslag lijkt mij niet van toepassing.

Wel kan de school zelf regels vaststellen waaraan je je dient te houden. Zij mogen ook een sanctiebeleid vaststellen op bepaalde, door de school ingevoerde, overtredingen.

Persoonlijk vind ik de maatregel dat een mobiel moet worden afgegeven wegens het in het zicht liggen niet in verhouding staan. Ik snap het achterliggende doel hiervan ook niet. Maar wat ik aan de andere kant ook niet begrijp is dat als je je mobiel toch niet gebruikt tijdens de les, hij toch op je tafel zou moeten liggen. Maargoed, ik vind op de eerste plaats de maatregel buitenproportioneel.

Je zou kunnen vragen wat de regel dient te moeten bereiken; wat is het doel van de regel?

#10:  Auteur: Chyemera BerichtGeplaatst: vr 11 sep 2009 11:43
    —
Hij ligt uiteraard niet op tafel, het is als je bijvoorbeeld even snel wil kijken hoe laat het is of iets dergelijks. Wanneer dit gezien wordt moet je hem meteen inleveren en kan hem hem over het genoemde aantal dagen op komen halen.

#11:  Auteur: pacta sunt servanda BerichtGeplaatst: vr 11 sep 2009 11:50
    —
Hangt er geen klok bij jullie in de klas?

Er moet toch een reden zijn dat de school een dergelijke ingrijpende maatregel toepast? Ik zou mij kunnen indenken dat er bijvoorbeeld veel ge-smst wordt. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor je concentratie.

#12:  Auteur: ouwe sloeber BerichtGeplaatst: vr 11 sep 2009 13:15
    —
Quote:
Hangt er geen klok bij jullie in de klas?


Dat is wel heel ouderwets. ......Is een horloge tegenwoordig ook een achterhaald concept? Sooooo last century (if ever)

Niet op je telefoon kijken tijdens gesprekken (of les) is een kwestie van fatsoen en respect naar je gesprekspartner of leraar. Hij kan immers niet zien of je sms'jes leest of kijkt hoe laat het is.

Vaak kom je er het beste uit als je een voorstel doet naar diegene met wie je het niet eens bent. Je zult zien dat ze waarderen dat je meedenkt. Dat voorstel zou kunnen zijn: Telefoons in de tas, klok in de klas (blijkbaar wil je toch graag weten hoe lang die les nog duurt), wiens telefoon zichtbaar of hoorbaar is, is de klos. Een vierkant rooster ofzo, maar geen inname van het eigendom.

#13:  Auteur: pacta sunt servanda BerichtGeplaatst: vr 11 sep 2009 14:38
    —
ouwe sloeber schreef:
Telefoons in de tas, klok in de klas


Postbus 51 Laughing

#14:  Auteur: Chyemera BerichtGeplaatst: vr 11 sep 2009 22:30
    —
Ik denk dat jullie het punt niet helemaal snappen, het is gewoon zo je kijkt voor wat voor een reden dan ook even op je telefoon en je kan hem gewoon meteen een week inleveren, dit is gewoon het punt dat mij en mijn medeleerlingen irriteerd.

Als je het alleen maar gebruikt om klok te kijken zou een horloge net zo veel afleiding geven. Ik vind persoonlijk die vergelijking dus niet helemaal opgaan.

#15:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: vr 11 sep 2009 23:04
    —
Een docent kan niet weten of je alleen maar naar de tijd kijkt of andere dingen zit te doen. De lesuren zijn er ook niet om dat uit te zoeken. Bij een proefwerk mocht je naar ik vermoed toch al niet op je mobiel kijken en wel op een horloge.

Met de regel lijkt me daarom op zich niet veel mis. Zo'n regel schept ook duidelijkheid voor zowel leerling als docent. Wat een redelijke sanctie is bij overtreding valt over te discussiėren.



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5  Volgende  Laat alle berichten zien
Pagina 1 van 5

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl