Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
180-dagen rege...
reparatiehuwel...
Res Nullius ?
proces verbaal...
aansprakelijkh...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
»
Exoneratieclausules en gronden voor ontbinding
Geplaatst: do 21 sep 2006 20:00
Auteur: mr. Wienke Zwier
Visie  Attendeer mij op nieuwe reacties op deze visie  Maak favoriet  Printvriendelijk  E-mail vriend(in)  Download als PDF
di 19 sep 2006 19:37 'In God we trust, all others we monitor'  do 23 nov 2006 8:40 Verwarring bij schoonmaakbedrijven rond thuiszorg

Een software licentie nader bekeken. Contracten bevatten vaak clausules die de aansprakelijkheid van de ene partij tegenover de andere uitsluiten of beperken. Een contract dat geen enkele aansprakelijkheidsbeperking of uitsluiting bevat wordt zelfs wel gezien als onaf of incompleet. Ondanks de schijnbaar klare taal waarin exoneratieclausules vaak worden opgesteld, zijn deze clausules regelmatig onderwerp van geschil tussen de partijen bij een overeenkomst. De uitspraak van de Rechtbank ‘s Hertogenbosch (13 april 2005) welke hieronder wordt besproken is een voorbeeld van zo’n geschil.

De casus
Kluwer, een Nederlandse uitgever van onder meer juridische boeken, vakbladen en andere producten en diensten, ontwikkelde een automatiseringsprogramma voor advocatenkantoren genaamd Fidura Office. Fidura bestaat uit verschillende modules die de gebruiker onder andere in staat stellen documenten, dossiers, contacten, alsmede de financiële en personeelsadministratie efficiënt te beheren en gebruiken. Volgens Kluwer’s reclamemateriaal is Fidura uitermate gebruiksvriendelijk en bij uitstek geschikt voor kleine en middelgrote kantoren.

In december 2001 sluiten Steinz en Kluwer een overeenkomst voor de levering en implementatie van Fidura. Kluwer installeert het pakket vervolgens ook daadwerkelijk bij Steinz maar Fidura functioneert niet zoals verwacht. Fidura blijkt namelijk niet geschikt om te worden gebruikt op computers waarop het besturingsprogramma Windows 98 draait. Steinz maakt echter gebruik van juist dit besturingsprogramma en kan als gevolg daarvan slechts 2 van de 8 modules tegelijkertijd gebruiken. Steinz lijdt schade.

In september 2003 stelt Steinz Kluwer officieel in gebreke en sommeert Kluwer om de gebreken te verhelpen. Wanneer Kluwer nalaat de gebreken binnen de gestelde termijn te verhelpen ontbindt Steinz de overeenkomst en vordert schadevergoeding ter hoogte van ruim € 23.000. Kluwer, op haar beurt, vordert dat Steinz wordt veroordeeld tot het betalen van enkele nog openstaande rekeningen. Daarnaast doet zij een beroep op de exoneratieclausule uit haar algemene voorwaarden waarin eventueel te vergoeden schade wordt beperkt tot een bepaald bedrag. Ook voert Kluwer aan dat Steinz de overeenkomst überhaupt niet kan ontbinden omdat alleen Kluwer daartoe gerechtigd zou zijn op basis van de algemene voorwaarden. Steinz, zo stelt Kluwer, heeft alleen het recht de overeenkomst op te zeggen. Dit zou betekenen dat, in tegenstelling tot de situatie bij ontbinding van de overeenkomst, er geen ongedaanmakingsverbintenissen ontstaan bij beëindiging van de overeenkomst, zodat reeds betaalde bedragen niet kunnen worden teruggevorderd. In rechte strijden partijen over de vraag of de exoneratieclausule geldig is tussen partijen en over de vraag of de overeenkomst nu door Steinz is ontbonden of opgezegd.

De rechter beslist dat de exoneratieclausule geldig is en beperkt het te betalen schadebedrag tot het maximum zoals daarin overeengekomen. Daarnaast bepaalt de rechter echter ook dat de ontbinding door Steinz rechtsgeldig is, ondanks het feit dat de algemene voorwaarden dit recht uitdrukkelijk aan Kluwer voorbehouden.

Juridisch perspectief
Vanuit juridisch oogpunt is deze uitspraak interessant om tenminste twee redenen. In de eerste plaats wijst de Rechtbank de claim van Steinz af waarin zij stelt dat de exoneratieclausule onredelijk bezwarend jegens haar zou zijn. Omdat Steinz een advocatenkantoor is wordt zij geacht het belang en de gevolgen van exoneratieclausules in te zien. Hoewel deze overweging op zich niet verrassend is, vervolgt de Rechtbank met de overweging dat de omstandigheid dat een van de partijen verzekerd is tegen de geleden schade als zodanig onvoldoende zwaarwegend is om de exoneratieclausule onredelijk te achten. Steinz had namelijk gesteld dat de exoneratieclausule buiten toepassing moest worden gelaten omdat Kluwer verzekerd was tegen dergelijke schade. Op dit punt lijkt de beslissing van de Rechtbank een verfijning van eerdere uitspraken. Eerdere jurisprudentie had uitgemaakt dat een dergelijke verzekering een relevante factor kon zijn bij de beslissing of een exoneratieclausule geldig is of niet.

Het tweede interessante punt in deze beslissing is het feit dat de Rechtbank bepaalt dat Steinz de overeenkomst mocht ontbinden zonder dat zij daar contractueel toe was gerechtigd. De bepaling die ontbinding door Steinz uitsloot, werd wel onredelijk bezwarend geacht.

Vanwege de ontbinding van de overeenkomst rust op partijen een verbintenis tot ongedaanmaking van de prestaties die zij reeds hebben ontvangen zodat zij beiden weer in dezelfde positie worden gebracht als voor het aangaan van de overeenkomst. Voor Kluwer betekent dit dat de bedragen die Steinz reeds had betaald moeten worden teruggestort; voor Steinz dat het Fidura pakket moet worden geretourneerd. Wat de Rechtbank buiten beschouwing laat is de vraag of, en zo ja in hoeverre, Steinz iets moet betalen voor de periode waarin zij Fidura heeft gebruikt. Het uitgangspunt is dat indien een bepaalde prestatie niet ongedaan gemaakt kan worden, de ontvangende partij in plaats daarvan een vergoeding moet betalen ter hoogte van de waarde die de prestatie voor haar heeft gehad. Hoewel valt te betwisten of Steinz wel daadwerkelijk waarde heeft gehad van het gebruik van Fidura, de software functioneerde immers van begin af aan niet zoals verwacht, blijft het vreemd dat de Rechtbank dit punt überhaupt niet heeft betrokken in haar overwegingen.

mr. Wienke Zwier is advocaat bij Bird & Bird te Den Haag


Visie | Een visie insturen | Maak favoriet | E-mail vriend(in) | Download als PDF
di 19 sep 2006 19:37 'In God we trust, all others we monitor'  do 23 nov 2006 8:40 Verwarring bij schoonmaakbedrijven rond thuiszorg
Meer visies
Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze visie.


Agenda 


Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds