Rechtenforum
Terug
Inhoud
Wat is RSS?
RSS is een toepassing van de internetmetataal XML. RSS-bestanden worden veelal gebruikt om webkopij in syndicatie te brengen. Gegevens van de website worden omgezet in een formaat zodat andere sites deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen.

Het is niet helemaal duidelijk waar de afkorting voor staat. Volgens de ene lezing staat de afkorting voor 'RDF Site Summary' of 'Rich Site Summary', volgens de andere staat de afkorting voor 'Really Simple Syndication'.

De oorsprong van RSS is wel bekend. RSS is ontwikkeld door Dan Libby voor Netscape en in maart 1999 voor het eerst toegepast bij My.Netscape. Ook toen was het bestandsformaat al bedoeld om webkopij in syndicatie te brengen, bij Netscape pushkanalen. Netscape ondersteunt RSS niet meer sinds april 2001. Dave Winer zette de ontwikkeling voort binnen zijn bedrijf Radio Userland. De huidige generatie Netscape- en nauwverwante Mozilla-browsers ondersteunen RSS wel, in het tabblad News in de linkermarge.

RSS maken en lezen
Met de groei van het aantal weblogs is ook het gebruik van RSS toegenomen. Weblogs worden in de regel bijgehouden met speciaal ontwikkelde publicatiesoftware. Dit soort software (bijvoorbeeld Blogger, Movable Type, Pivot en Radio Userland) genereert naast de reguliere HTML-output ook vrij eenvoudig, of zelfs automatisch, een RSS-output.

RSS-bestanden worden in de regel gegenereerd door de publicatiesoftware van degene die een website onderhoudt. Deze vorm van publiceren is niet louter voorbehouden aan webloggers. Ook grote webuitgaven als News.com, Washington Post en Slashdot spugen hun kopij behalve in HTML ook in RSS uit.

Om RSS-bestanden te lezen is aparte software nodig. RSS-lezers zijn er in vele soorten en smaken, betaald en niet betaald, voor Linux, Macintosh en Windows. Met sommigen kunnen louter RSS-feeds gelezen worden, met anderen kan ook geblogd worden en kunnen Usenet-groepen gebruikt worden. Een kleine greep uit het aanbod. Het aantal sites dat zijn kopij in syndicatie brengt via RSS is immens en groeiend. Er is een aantal websites dat optreedt als gids en gecategoriseerde overzichten biedt van bestaande en in ontwikkelingen zijnde RSS-bestanden. Een aantal van die portalen zijn: Syndic8, NewsIsFree en Moreover. Een site als O'Reillys Meerkat geeft RSS-feeds weer op een webpagina in een HTML-omgeving, een optie die wat programeerkennis vereist.


(Emerce gelezen in Newzcrawler)
Maar, wat heb ik er aan?
Webkopij lezen via een RSS-lezer bespaart de internetter surf- en zoektijd. De programma's zijn bedoeld voor internetters die snel en gericht op de hoogte willen komen van het actuele aanbod in hun interessegebied op internet.

Een voorbehoud moet gemaakt worden. RSS wordt voornamelijk toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, nieuwssites, community sites en weblogs. Dat betreft voornamelijk nieuwssites, maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar.

De XML-toepassing kan gebruikt worden voor iedere soort informatie die op metaniveau geaggregeerd moet worden. In zijn boek 'De wereld van het World Wide Web' geeft World Wide Web-uitvinder Tim Berners-Lee een voorbeeld waarbij in principe niet-koppelbare belastingsystemen toch informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Ook bespreekt hij een voorbeeld waarbij iemand graag een gele auto zou willen kopen maar geen webdiensten kan vinden met een actueel assortiment van zijn interesse. Mits opgemaakt in het juiste XML-schema kan dit soort vraag en aanbod ook via RSS samen worden gebracht.

Hoe weet ik of een site een RSS-feed heeft?
RSS feeds zijn over het algemeen te herkennen aan de aanwezigheid van een rechthoekig, oranje blokje met daarin de witte letters XML () of een blauw blokje met de tekst RDF (). Ook ziet men wel een oranje blokje met daarin de witte letters RSS (). Andere mogelijkheden zijn louter tekstuele verwijzingen in bewoordingen als RSS, RDF en XML, al dan niet in combinatie met de term 'syndicatie'. Deze tekst of afbeelding is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed. Het internetadres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door op de rechter muisknop te klikken, gevolgd door het commando 'Kopieren'. De link moet vervolgens in de RSS-lezers 'geplakt' worden.

RSS-lezers als NewzCrawler en Syndirella herkennen tijdens een surftocht automatisch of een website al dan niet beschikt over een RSS-output. Althans, als het RSS-leesprogramma en de Autodiscovery-optie aan staan. De aanwezigheid van de RSS-feed wordt gemeldt aan de computergebruiker en deze bepaalt of de feed al dan niet aan het programma toegevoegd mag worden.

Is mijn RSS-feed goed te lezen?
Een RSS-validator controleert of een RSS-feed goed opgemaakt en te lezen is. De validator controleert of de feed aan de gestelde standaarden voldoet en geeft, eventueel, suggesties voor verbetering.

Wat is scrapen?
Scrapen is het omzetten van een HTML-pagina naar een RSS-feed. HTML-pagina's kunnen gescrapet moeten worden, omdat er standaard geen RSS-feed aanwezig is maar deze wel wenselijk is. Scrapen is een stap tussen het publiceren van statische HTML-pagina's en het automatisch genereren van RSS-feeds. AroundMyRoom scrapet bijvoorbeeld de websites van een aantal Nederlandse nieuwssites omdat er geen RSS-feed beschikbaar zijn. AroundMyRoom scrapet, net als NewIsFree.com, ook op verzoek.

Meer lezen over RSS
Hier onder volgt een opsomming van een aantal Nederlandse en Engelse artikelen die verder in gaan op huidige RSS-praktijken.
 
Dit artikel is gelicensieerd onder deze Creative Commons-licentie.
Erwin Boogert 2003-2004
Bron van artikel: http://weblog.r-win.com/losse_html/rss.html
Terug