ongewenst (puber) vader
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

#1: ongewenst (puber) vader Auteur: Tessy BerichtGeplaatst: zo 05 dec 2010 22:49
    —
Goedenavond allemaal,

De ex vriendin van mijn zoon beweert zwanger van hem te zijn. Zij is 19 jaar oud mijn zoon is 16, en heeft geen idee hoe hij hiermee om moet gaan, het liefst steekt hij zijn kop in het zand en wil hier niets mee te maken hebben.

Zij beweerde aan de pil te zijn en mijn zoon is zo dom geweest om geen condooms te gebruiken.

Wat zijn de rechten en plichten van mijn zoon? Daar hij minderjarig is, ben ik dan de verantwoordelijke omtrent alimentatie? Ik ben zelf weer studerende en moet ook rondkomen van een klein salaris.

Ik hoop dat iemand mij hier verder mee kan helpen.

Vriendelijke groetjes,

#2:  Auteur: Judge Tatting BerichtGeplaatst: ma 06 dec 2010 16:08
    —
Hoewel dit niet mijn vakgebied is vrees ik dat de bescherming uitgaat naar het kind en niet naar uw zoon.

#3:  Auteur: BartjeD BerichtGeplaatst: di 07 dec 2010 0:52
    —
Als ik het me goed herinner kan de moeder of het kind gerechtelijke vaststelling van de vader afdwingen waaruit familie rechtelijke banden vloeien. (artikel 207 boek 1 BW - gerechtelijke vaststellings procedure)

Daarvan is nog geen sprake tenzij de vader het kind erkent of zo'n procedure succes heeft. Pas wanneer dit is gebeurd is de vader onderhoudsplichtig etc..

Wettelijke aansprakelijkheid voor kinderen eindigt op 16 jaar maar de onderhoudsplicht loopt door tot 21 jaar. (artikel 395a boek 1 BW - onderhoudsplicht, 165 & 169 boek 6 Burgerlijk wetboek - wettelijke aansprakelijkheid kinderen & toezicht)

Voor zover ik weet betekent de wettelijke onderhoudsplicht niet dat u op moet draaien voor gokschulden dan wel ongewenste zwangerschaps kosten van uw zoon maar enkel voor redelijke kosten ontrent het voeden, kleden, woonruimte en opleiding. (etc..)

In het kort:
De moeder kan gerechterlijk laten vast stellen dat uw zoon de vader is en zo familie banden laten ontstaan. (erfrecht, onderhoudsplicht etc..)

De moeder of uw zoon kan niet uw vermogen aanspreken om het kind te onderhouden. Uw zoon is zelf verantwoordelijk voor de kosten hoewel u hem hierin wel kunt kiezen te steunen.
Wel verantwoordelijk bent u voor de redelijke kosten ter onderhoud van uw zoon zelf.

#4:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: di 07 dec 2010 2:46
    —
BartjeD schreef:
Als ik het me goed herinner kan de moeder of het kind gerechtelijke vaststelling van de vader afdwingen waaruit familie rechtelijke banden vloeien. (artikel 207 boek 1 BW - gerechtelijke vaststellings procedure)

Daarvan is nog geen sprake tenzij de vader het kind erkent of zo'n procedure succes heeft. Pas wanneer dit is gebeurd is de vader onderhoudsplichtig etc..

De verwekker van een kind zonder juridische vader is als ware hij ouder onderhoudsplichtig, zie art. 1:394 BW. Hiervan is sprake. Vaststelling van het vaderschap is niet nodig.

Natuurlijk zal de moeder bij betwisting van het vaderschap moeten bewijzen dat de zoon van TS de verwekker is, maar het lijkt mij eenvoudiger om in onderling overleg een dna-test te doen en de uitkomst daarvan te accepteren. Niemand schiet er iets mee op als hier een rechtszaak van wordt gemaakt.

#5:  Auteur: Tessy BerichtGeplaatst: wo 08 dec 2010 12:02
    —
Bedankt voor de reakties.

Toch nog 1 vraag.. Daar mijn zoon nog naar school gaat, kan hij nog geen alimentatie betalen, houdt de rechter daar ook rekening mee? Of moet mijn zoon stoppen met studeren en gaan werken?

#6:  Auteur: Judge Tatting BerichtGeplaatst: wo 08 dec 2010 12:21
    —
Bij mijn weten geldt ook hier het draagkrachtbeginsel. Maar mevrouw, gaat u eens praten bij een juridisch adviesbureau, advocatenkantoor of het juridisch loket.Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl