afronding werktijden te nadele van werknemer
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

#1: afronding werktijden te nadele van werknemer Auteur: bobkeizer BerichtGeplaatst: ma 03 mrt 2014 14:31
    —
Graag leg ik onderstaande situatie voor waarbij het gaat om wijzigen van kloktijden van medewerkers. Ik hoop via hier meer informatie te krijgen alvorens verdere stappen te ondernemen.

Indien een medewerker 2 minuten na het hele uur inklokt verandert de werkgever deze tijd in kwart over. Moet men om 6:00 uur beginnen en klokt om 06:02 in, wordt het 06:15 uur. Dit vind ik behoorlijk punitief. Dit geldt overigens ook als men pas om 06:15 uur binnen zou komen maar, in tegenstelling tot de collega van 06:02 zal men hier dan natuurlijk op worden aangesproken.

Indien een medewerker aan het einde van zijn of haar werkdag tussen het hele uur en xx:13 uitklokt verandert de werkgever deze tijd naar het hele (voorafgaande) uur. Bij 14 minuten over wordt het xx:15 uur (overwerk)
Dit betekend dat bij 13 minuten overwerk de tijd niet wordt betaald.
Zelfde wordt vervolgens ook gehanteerd bij xx:29, xx:44 en xx:59

In de CAO bestaat geen regeling over niet uitbetalen van een x aantal minuten overwerk na de roostertijden. Ik weet dat sommige bedrijven bijvoorbeeld de eerste 30 minuten overwerk niet compenseren maar dat is hier niet het geval.

Motivatie leiding is onder andere dat dit afronden (personeels)kosten bespaart.
Genoemde wijzigingen worden gedaan door de teamleiders van de afdeling en niet door PZ of salarisadministratie. Verloning gaat conform (aangepaste) kloktijden.

De enige communicatie hierover is middels een nieuwsbrief van de desbetreffende afdeling gedaan, niet in het huishoudelijk reglement of CAO.
Binnen dezelfde organisatie/gebouwencomplex wordt deze werkwijze niet consequent toegepast.Andere afdelingen hanteren de zuivere kloktijden, ook bij te vroeg inklokken.

Met name het gelijkheidsbeginsel en goed werkgeverschap is volgens mij hier in het geding maar ik ben feitelijk op zoek naar een wettelijke basis/jurisprudenties waarin dit eventueel is geregeld dan wel verboden.

Wie helpt mij?

#2:  Auteur: Kees van Lier BerichtGeplaatst: di 04 mrt 2014 15:12
    —
Indien uw werktijd aanvangt om 6:00, dient u niet om 6:02 in te klokken. U dient als goed werknemer enige tijd van tevoren in te klokken. Indien uw werkgever 100 mensen in dienst heeft is het dagelijks bij binnenkomst 100 x 2 minuten, een kostenpost van ruim 3 man uren. U kunt toch niet van uw werkgever vergen dat dat voor zijn rekening komt? BW 7:611 noemt niet alleen de werkgever.

Daarnaast: vanaf het moment van inklokken starten doorgaans de werkzaamheden niet meteen. Het jasje moet uit, PC of machine moet worden opgestart, nog even een kop koffie, nog even een sigaretje, een plasje, een praatje. De 2 minuten zijn inmiddels vijf of meer minuten geworden

Welke regelgeving zou u toepassen als u werkgever was met 100 man personeel en met hen contractueel afgesproken was om 6:00 te beginnen? En dat uw personeel in januari 2 minuten te laat komt, in februari 4 minuten te laat, in maart 6 minuten te laat (er wordt immers toch niets van gezegd), in april 8 minuten te laat enz.

Manuren zijn ontzettend duur, zowel in de productie als in de dienstverlening. Zorg dat u op tijd bent (uitzonderingen om zeer dringende redenen daargelaten) want dat bent u afgesproken.

Voordat u stappen gaat ondernemen wat de tijden betreft en de verhoudingen misschien onnodig op scherp zet raad ik u aan eerst goed onderzoek te doen: is er binnen de organisatie naast de cao ook een huishoudelijk / arbeid reglement? Wat staat daar in? Is er een OR? Wat hebben de leden van de OR voor argumenten? En uw andere collega ‘s?

#3:  Auteur: bobkeizer BerichtGeplaatst: vr 07 mrt 2014 18:06
    —
je betoog is duidelijk
Ik geef ook niet aan dat 2 minuten te laat komen gerechtvaardigd is. Primair gaat het over de uren overwerk in de vraag,

Natuurlijk hebben wij een OR en een huishoudelijk reglement en een CAO. Ik zeg ook niet dat ik de boel op scherp wil zetten, dat is niet aan mij en ben ik ook niet van plan.

Ik klok altijd ruim van tevoren in en ik weet wat personeel kost. Maar daar gaat de vraag niet over.

Ik ben alleen op zoek naar juridische informatie waar dit soort zaken in geregeld zijn. That's all.



Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl