WWB + werkende kinderen
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

#1: WWB + werkende kinderen Auteur: Vicky26 BerichtGeplaatst: wo 12 jan 2011 16:02
    —
Ik leef momenteel van WWB uitkering en heb twee minderjarige kinderen van 15 en 17 jaar. De jongste heeft vanaf november 2010 een bijbaantje genomen ( een wijkkrant). Ik heb tijdig de sociale dienst van de gemeente ingelicht over de verdiensten van mijn kind.
Volgens SVB mag een kind tot 16 jaar onbeperkt bijverdienen. Daarna een bedrag dat boven 800 euro per kwartaal uitkomt moet verplicht gemeld worden bij SVB.
Mijn gemeente denkt anders over. Mijn consulente beweert dat een kind mag niet meer dan de kinderbijslag per kwartal bijverdient worden.
Ik wil eigenlijk niet dat mijn uitkering wordt gekort omdat mijn kinderen bijverdienen.
Weet iemand mij te vertellen wat de wetelijke regels voor zijn?
Tellen de inkomsten van mijn inwonende minderjarige kinderen mee voor de uitkering/ vrijstelling gemeentelijke belastingen etc.

Alvast bedankt voor een antwoord

#2:  Auteur: BG BerichtGeplaatst: wo 12 jan 2011 16:49
    —
Volgens mij heeft de consulent van de gemeente GEEN gelijk gelet op artikel 31 lid 2 sub h van de Wet werk en bijstand:

Art. 31. Middelen

1. Tot de middelen worden alle vermogens- en inkomensbestanddelen gerekend waarover de alleenstaande of het gezin beschikt of redelijkerwijs kan beschikken. Tot de middelen worden mede gerekend de middelen die ten behoeve van het levensonderhoud van de belanghebbende door een niet in de bijstand begrepen persoon worden ontvangen. In elk geval behoort tot de middelen de ten aanzien van de alleenstaande of het gezin toepasselijke heffingskorting, bedoeld in hoofdstuk 8 van de Wet inkomstenbelasting 2001.

2. Niet tot de middelen van de belanghebbende worden gerekend:
h. inkomsten uit arbeid van de tot zijn last komende kinderen, alsmede door hen ontvangen uitkeringen inzake werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, tenzij het de verlening van bijzondere bijstand betreft voor bijzondere noodzakelijke kosten van het bestaan van die kinderen;[/b]

#3: WWB + werkende kinderen Auteur: Vicky26 BerichtGeplaatst: zo 16 jan 2011 23:17
    —
Hoi, bedankt voor u antwoord. Hopelijk komt mijn uitkering niet in gevaar zolang ik nog geen baan heb gevonden. Mocht ik onterecht gekort worden op mijn uitkering hoe moet ik vervolgens handelen? Bezwaar indienen?
Behoud ik het recht op kwijtschelding voor de gemeentelijke belastingen, bijzondere bijstand b.v. vergoeding voor sociaal-culturele uitgaven, waar vrij iedere gezin met minimum inkomen recht op heeft en bijdrage voor kinderen die voorgezet/beroeponderwijs volgen?

Bij voorbaat dank

#4:  Auteur: BG BerichtGeplaatst: ma 17 jan 2011 0:01
    —
Je schrijft dat je om en nabij november 2010 de gemeente al hebt ingelicht over deze verandering. Als er nu nog niet gekort is dan lijkt het me dat jullie niet over hetzelfde hebben gesproken. Immers dat zou dan al in de uitkeringshoogte verwerkt moeten zijn.

Vraag anders even schriftelijk aan de gemeente op basis van welke gegevens de huidige uitkering wordt uitbetaald.

Het gegeven van de SVB ziet volgens mij op iets anders en is vergelijkbaar met het gegeven dat een student ook niet onbeperkt bij mag verdienen als die studiefinanciering krijgt.

#5: WWB + werkende kinderen Auteur: Vicky26 BerichtGeplaatst: ma 17 jan 2011 20:41
    —
Goede avond,

Ik denk dat er sprake van een verrekening is pas als drie maanden vanaf november om zijn. In februari a.s. merk ik pas of ze dat geld van mijn uitkering hebben afgehaald. Na elke uitbetaling krijg ik een paar dagen later de specificatie toegezonden, dus ik hoef voorlopig niets aan hun te vragen. Zoals mijn consulente zei een tijdje geleden, dat zolang de verdiensten niet hoger dan de kinderbijslag voor het kind zijn, is er niets aan de hand. Dus ze willen de loon binnen de grenzen houden.
Maar de wet zegt volgens u, dat inkomsten van kinderen niet meetellen met de uitkering.
Wat SVB betreft, mag een kind onder 18 jaar sowieso 800 per kwartaal verdienen zonder meldingsplicht. Voor de 18 jarige en ouder gelden andere regels, en daar heb ik me nog niet in verdiept. Maar wat u zegt is waar, dat een student mag niet onbeperkt bijverdienen.
Dus de leeftijd in dit geval speelt een belangrijke rol.
Maar ik wacht nog even af wat er gaat gebeuren. In februari ga ik aan de uitkeringsspecificatie merken of ik verlies loop door mijn kinderen wat eigenlijk onlogisch lijkt. Ik wou eerst voor mezelf uitzoeken of de baantjes van mijn kinderen een gevolg hebben op de bijstandsuitkering en andere regelingen.

groetjesRechtenforum.nl -> Rechtshulp

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl