Vruchtgebruik afhankelijk of zelfstandig recht?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Voltijd

#1: Vruchtgebruik afhankelijk of zelfstandig recht? Auteur: Sara93 BerichtGeplaatst: ma 10 mrt 2014 10:10
    —
Hallo,

Ik ben bezig met studeren voor mijn tentamen Goederen- en Insolventierecht voor aanstaande zaterdag. Ik kom er echter niet uit of vruchtgebruik een afhankelijk of zelfstandig recht is? Ik weet dat het een beperkt recht is en dat de meeste beperkten rechten afhankelijke rechten zijn in de zin van art. 3:7 en dus niet afzonderlijk vatbaar zijn voor overdracht, bijvoorbeeld erfdienstbaarheid. Erfdienstbaarheid "kleeft" dan ook aan het heersend erf.. als het heersend erf wordt vervreemd, dan wordt de erfdienstbaarheid dus van rechtswege vervreemd.

Maar bijvoorbeeld erfpacht is wel een beperkt recht, maar geen afhankelijk recht: je kunt het dus afzonderlijk overdragen. Het "kleeft" dus meer aan de persoon.. Zie ik dat goed?

Maar hoe zit het dan met vruchtgebruik? Kan het vruchtgebruik op zichzelf overgedragen worden aan een ander? En kleeft het dus aan de persoon? D.w.z.. waar ik ook ben/waar ik ook woon, ik kan mijn vruchtgebruik altijd uitoefenen? Of is het juist een afhankelijk recht? Ik kan hier in de literatuur niets over vinden en ook via internet kom ik er niet uit!

Alvast bedankt!

#2:  Auteur: Sara93 BerichtGeplaatst: ma 10 mrt 2014 10:24
    —
Oh, ik zie net art. 3:223: een vruchtgebruiker kan zijn recht overdragen of bezwaren (...). Dus het recht is afzonderlijk overdraagbaar? Kan ik hieruit afleiden dat het vruchtgebruik een zelfstandig recht is?

#3:  Auteur: Sara93 BerichtGeplaatst: ma 10 mrt 2014 10:31
    —
En hoe zit het dan met droite de suite? In mijn literatuur staat: "beperkte genotrechten volgen het goed waarop zij rusten (droit de suite)". Dit geldt dan toch alleen voor afhankelijke beperkte rechten en niet voor zelfstandige beperkte rechten? Of wordt hiermee iets anders bedoeld?

#4:  Auteur: dr.dunno BerichtGeplaatst: ma 10 mrt 2014 13:07
    —
Bij verkoop van de zaak waarop een vruchtgebruik rust, volgt het vruchtgebruik de zaak (= droit de suite).

Dit kun je in contrast zien met de overeenkomst, niet zijnde vruchtgebruik, tussen twee personen om voor een periode van vijf jaar een stuk grond te kunnen gebruiken naar eigen welbelieven, hetgeen níet de zaak volgt op het moment dat de eigendom wordt overgedragen naar een derde. De gebruiker heeft dan een vordering op de voormalige eigenaar, maar kan in beginsel geen rechten ontlenen jegens de nieuwe eigenaar, tenzij die zelf apart akkoord is gegaan met het gebruik.

#5:  Auteur: DanielS BerichtGeplaatst: za 02 aug 2014 15:30
    —
Een afhankelijk recht zoals pandrecht of hypotheekrecht verdwijnt als de vordering teniet is gegaan. Het beperkte recht is dus afhankelijk van de vordering.

Droit de suite geldt voor alle absolute rechten en dat wil zeggen dat het zaaksgevolg heeft.

Als ik het goed heb tenminste

#6:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: za 02 aug 2014 16:23
    —
Sara93 schreef:
En hoe zit het dan met droite de suite? In mijn literatuur staat: "beperkte genotrechten volgen het goed waarop zij rusten (droit de suite)". Dit geldt dan toch alleen voor afhankelijke beperkte rechten en niet voor zelfstandige beperkte rechten? Of wordt hiermee iets anders bedoeld?

Wat wordt bedoeld is dat zo'n recht dat "op een goed rust" in beginsel niet wordt aangetast door een overdracht van dat goed aan een ander.

Als ik een pandrecht heb op jouw fiets en jij verkoopt die fiets, dan blijf ik in beginsel pandhouder en kan ik dat recht uitoefenen jegens de nieuwe eigenaar van de fiets. (Wel moet je kijken naar derdenbescherming.) Dit is droit de suite. Dat het pandrecht vervalt als de vordering teniet gaat is iets anders.

Heb ik het vruchtgebruik op een stuk land van jou, dan blijf ik vruchtgebruiker ook als jijj het land overdraagt aan een ander. Opnieuw droit de suite.

Bij een erfdienstbaarheid is het nog iets ingewikkelder, omdat er dan twee zaken in het spel zijn: het heersende erf en het dienende erf. De eigenaar van het heersende erf kan bepaalde rechten uitoefenen jegens de eigenaar van het dienende erf. Dit verandert niet door overdracht van één van beide erven aan een ander. De nieuwe eigenaar van het heersende/dienende erf neemt de plaats in van de oude eigenaar van dat erf. Er is dus in twee opzichten sprake van droit de suite.

#7:  Auteur: marja.verstralen BerichtGeplaatst: za 02 aug 2014 18:47
    —
Maak goed onderscheid tussen afhankelijkheid en droit de suite.
Om het lastig te maken: een pandrecht op een vordering op naam. Maak dan goed onderscheid tussen de vordering waarvóór het pandrecht is gevestigd en de vordering waaróp het pandrecht is gevestigd. Het pandrecht is afhankelijk van de vordering waarvoor het is gevestigd: als deze vordering wordt voldaan en teniet gaat, gaat het pandrecht ook teniet. Het pandrecht volgt (droit de suite) de vordering waarop het is gevestigd. Wordt de vordering overgedragen, dan gaat het pandrecht mee over.

Pand en hypotheek zijn afhankelijke beperkte rechten (zij gaan teniet als de vordering waarvoor ze zijn gevestigd teniet gaat). De overige beperkte rechten, ook erfdienstbaarheid en vruchtgebruik zijn zelfstandige rechten. Zij volgen bij overdracht van de zaak (of bij vruchtgebruik de vordering) waarop zij gevestigd zijn, die zaak (droit de suite), maar zij zijn niet afhankelijk van een ander recht.



Rechtenforum.nl -> Nederlands Recht Voltijd

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl