Rechten m.b.t. kind 12 jr, woont bij ouder zonder gezag
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

#1: Rechten m.b.t. kind 12 jr, woont bij ouder zonder gezag Auteur: onvoorwaardelijkmoeder BerichtGeplaatst: zo 09 okt 2011 17:07
    —
Het is voor mij onduidelijk in hoeverre het al dan niet gewenst is je op dit forum te registreren met alleen de intentie advies in te winnen en niet omdat dit forum relevant is voor bij mijn studiekeuze.

Toch lees ik veel vragen en waag ik het er op.


Korte samenvatting + vraag:


Moeder met gezag, kind 12 jr woont al 1 jaar bij vader zonder gezag, geeft aan hier te willen blijven wonen. Kan moeder toch het kind naar huis halen? (magische grens van 12 jaar ook geldig als andere ouder geen gezag heeft?)


Mocht u toch uitgebreidere informatie nodig hebben, zie hieronder.

Situatie:
Moeder met ouderlijk gezag.
Vader zonder ouderlijk gezag, maar heeft wel het kind erkent.
Kind 12 jr oud

Vader en moeder woonden ongehuwd samen tot het kind 3 jaar was. Het laatste jaar hiervan heeft vader al grotendeels bij zijn eigen ouders geslapen. Slechts de eerste 2 jaar is vader dus dagelijks bij de zorg betrokken geweest.
Vanaf het 4e levenjaar van het kind heeft moeder een nieuwe relatie, ze is getrouwd en er zijn 3 kinderen uit dit huwelijk geboren.

Al die tijd is er een omgangsregeling geweest tussen kind en biologische vader.
Kind 11 jaar: wil graag biologische vader beter leren kennen en vind de luxe die zijn biologische vader hem kan bieden ook interessant.

Moeder begrijpt dit (ondanks dat haar hart breekt bij de gedachte hem niet meer dagelijks te kunnen zien, steunen en verzorgen) en regelt het met biologische vader die dit ook heel graag wil. (en daar al eerder op gezinspeelt had).

Na enkele maanden kwamen de eerste duidelijke signalen dat het kind meer mist uit zijn oude situatie dan hij verwacht had. Als het gezin eet wil het kind graag dat de webcam aangaat en hij mee kan kijken en kletsen. (slechts een van de signalen)

Moeder vindt dat zij hem niet moet beinvloeden en is er voor hem, maar houdt haar mond over het onderwerp.

Nu heeft het kind inmiddels meermaals zelf zijn twijfel over de keuze uitgesproken en lijkt te willen dat er voor hem beslist wordt. Vader kan zijn eigen mening en emoties iets minder goed verbloemen en werkt (al dan niet bewust) behoorlijk op het geweten van het kind.

Enkele weken geleden heeft het kind duidelijk uitgesproken dat hij weer naar huis wil (dat geeft al aan wat hij als thuis ziet).
Zijn motivatie:
bio papa is weinig thuis. Hij kan hem nog steeds niet leren kennen.
werkt fulltime, sport 2 keer per week, speelt poker met kameraden en gaat in het weekend uit.
kind mist gezinsverbanddingen. Koken, samen eten. (er wordt daar voornamelijk eten gehaald of makkelijk voedsel bereid. Kind is dan ook heel veel kilo's aangekomen)
mist zijn broertjes
kan niet praten met bio vader. veel onderwerpen lijken taboe en kind heeft het gevoel dat er vaak geen ruimte is voor eigen gevoelens/mening. Vraagstukken of gesprekken worden zo geformuleerd dat kind aangeeft het gevoel te hebben slechts 1 soort reactie te kunnen geven.

Moeder begrijpt dit en kind is natuurlijk! welkom terug.
Kind gaat echter na het weekend terug naar bio vader en gaat gesprek aan. Vervolgens twijfelt hij weer en kiest er uiteindelijk weer voor (timide en met gebogen hoofd) dat hij toch liever bij papa woont.

Moeder moet nu kiezen alles te laten zoals het is, of haar moederhart te volgen en de moeilijke keuze van de schouders van het kind te halen en voor hem te kiezen. (terug naar gezin)
Met deze keuze kunnen jullie waarschijnlijk niet helpen.

Wel zou moeder graag weten wat haar rechten zijn en of zij juridisch gezien voldoende grond heeft om haar kind terug naar " huis" te halen.
(met medewerking van vader gaat dit niet lukken, dat gesprek is al geweest. Vader staat weinig open om in het kind te kijken.)

(Ir)relevante ? Note: biologische vader heeft nare trekjes die waarschijnlijk voortkomen uit simpelheid/ holbewoners mind.
Kan enorm uitbarsten in emotioneel gedoe, is in het verleden geweldadig naar moeder geweest (reden verbreken relatie), nooit! geweldadig naar kind geweest, rijdt bij nieuwe relaties met vrouwen langs hun werk en huis om te controleren of ze de waarheid wel spreken en daadwerkelijk thuis zijn// werken en doet dit met kind in de auto.

#2:  Auteur: dr.dunno BerichtGeplaatst: zo 09 okt 2011 20:48
    —
Oke, om te beginnen kunnen we met het cursieve deel niets. De vader heeft vast over jou ook vanalles te vertellen. Hetzelfde geldt voor overige subjectieve toevoegingen.

M.i. is de belangrijkste vraag op grond waarvan de biologische vader geen ouderlijk gezag zou hebben. Want als dit hem nooit is ontnomen bij een gerechterlijke uitspraak en hij het kind wel heeft erkend, dan heeft hij m.i. wel degelijk een gedeeld gezag. En dat houdt in dat je er samen met hem uit moet komen. En dat als dat niet lukt je naar de rechter moet om een omgangsregeling vast te laten stellen.

Overigens ook vreemd dat er geen alimentatieregeling is vastgesteld. We missen m.i. een deel van de feiten.

#3: Re: Rechten m.b.t. kind 12 jr, woont bij ouder zonder gezag Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 09 okt 2011 23:33
    —
onvoorwaardelijkmoeder schreef:
Het is voor mij onduidelijk in hoeverre het al dan niet gewenst is je op dit forum te registreren met alleen de intentie advies in te winnen en niet omdat dit forum relevant is voor bij mijn studiekeuze.

Dat is geen enkel probleem.

Quote:
Moeder met gezag, kind 12 jr woont al 1 jaar bij vader zonder gezag, geeft aan hier te willen blijven wonen. Kan moeder toch het kind naar huis halen? (magische grens van 12 jaar ook geldig als andere ouder geen gezag heeft?)

Dat kan ze, want zij heeft het gezag en vader niet.

Vader heeft wel recht op een omgangsregeling. Vader kan bovendien proberen via de rechter het (gezamenlijk) gezag te krijgen.

dr.dunno schreef:
M.i. is de belangrijkste vraag op grond waarvan de biologische vader geen ouderlijk gezag zou hebben.

Op grond van welk artikel in boek 1 BW heeft de biologische vader volgens jou het gezag?

#4:  Auteur: onvoorwaardelijkmoeder BerichtGeplaatst: ma 10 okt 2011 9:13
    —
Vriendelijk bedankt voor de tijd en energie die jullie gestoken hebben in het lezen van en reageren op mijn bericht.

Volgens mij heeft het al dan niet over en weer betalen van allimentatie weinig te maken met de vraag over de beslissingsbevoegdheid van de moeder.
Maar in de tijd dat het kind bij de moeder woonde is er af zo nu en dan allimentatie betaald door vader. Moeder heeft hier nooit moeilijk over gedaan, omdat zij de verstandhouding belangrijker vond dan een extra zakcentje.

Is denk ik ook niet relevant.

Vader heeft het gezag niet. Ouders zijn nooit getrouwd geweest en de vader heeft het kind enkel erkent. Ik denk het dus niet, dat is feit.

Een omgangsregeling is geen issue. Het gaat namelijk niet om vader/ moeder.. het gaat om het kind. Die heeft recht (volgens moeder) op omgang met beide ouders tot hij zelf ooit zou besluiten dit niet te willen. Moeder heeft toen het kind bij haar woonde vader juist gepushed het contact niet te laten verwateren.

Het is echt enkel de vraag of moeder het kind terug kan halen ondanks dat hij 12 jaar is en af en toe opeens zijn mening weer herzien heeft en bij vader wil wonen.

De signalen zijn nu zo duidelijk dat zij erover denkt om de knoop voor het kind door te hakken, maar wil weten of zij dat juridisch kan. Zelfs op een moment dat een 12 jarige aangeeft bij de niet gezaghebbende ouder te willen wonen.

Ik begrijp dat dit kan.. heel erg bedankt.

#5:  Auteur: dr.dunno BerichtGeplaatst: ma 10 okt 2011 12:09
    —
Hm ok, ik dacht te hebben gelezen dat er tenminste sprake was van een samenlevingscontract, in welk geval de vader volgens mij automatisch het gezag zou hebben verworven na erkenning. Dit is namelijk gewijzigd in 2002, voor welke datum automatisch toekennen van gezag alleen plaatsvond voor kinderen die erkend zijn en voortgekomen zijn uit een huwelijk.

Die link tussen alimentatie en gezag heb ik overigens nooit gelegd, maar het blijft wel een onbeantwoorde vraag die contextueel relevant is (immers kan de gedachte zijn dat alimentatie niet hoeft te worden betaald voor het kind als het kind bij hem woont).

Ik ben geen familierechtspecialist, maar als hij geen gezag heeft en het kind tegen zijn zin tegen het oordeel van degene die wel gezag heeft bij vader zit heet het volgens mij kinderontvoering. En ook al zit het kind niet bij vader tegen zijn zin, hij is 12 en hij heeft maar te luisteren naar in dit geval z'n moeder. Vader kan ook niet het ouderlijk gezag doorkruisen hierin.

Maar als hij echt wil dwarsliggen dan kan hij zoals bona zegt natuurlijk wel voor bijvoorbeeld gezamenlijk ouderlijk gezag gaan.

Wat is eigenlijk de reden dat je je zoon niet gewoon ophaalt als je denkt dat hij bij vader niet op zijn plaats is? Je hebt toch als enige het ouderlijke gezag? Waarom laat je dit gezag niet gelden? Gewoon interesse.

#6:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: ma 10 okt 2011 23:08
    —
dr.dunno schreef:
Hm ok, ik dacht te hebben gelezen dat er tenminste sprake was van een samenlevingscontract, in welk geval de vader volgens mij automatisch het gezag zou hebben verworven na erkenning. Dit is namelijk gewijzigd in 2002, voor welke datum automatisch toekennen van gezag alleen plaatsvond voor kinderen die erkend zijn en voortgekomen zijn uit een huwelijk.

Pak boek 1 BW er toch eens bij. Van wat je schrijft klopt niet veel.

#7:  Auteur: Romy_D BerichtGeplaatst: za 29 okt 2011 23:21
    —
Erkenning brengt inderdaad geen gezag mee, dit zal de vader moeten aanvragen. Nu de moeder alleen het gezag heeft lijkt mij dat ze het kind wel terug kan halen. Echter wordt op grond van art. 809 RV. kinderen van 12+ gehoord. Als zij de waarde en belang van een zaak goed kunnen inschatten telt hun mening. (Dit is pas van toepassing als er gerechtelijke tussenkomst bij komt kijken bij bijv. de aanvraag gezag).Rechtenforum.nl -> Burgerlijk recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl