Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
VA loan rates ...
180-dagen rege...
reparatiehuwel...
Res Nullius ?
proces verbaal...

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu vr 29 mrt 2024 2:22
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Goede advocaat worden
Moderators: StevenK, Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
EvaK



Leeftijd: 36
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 1


BerichtGeplaatst: ma 12 sep 2011 13:56    Onderwerp: Goede advocaat worden Reageer met quote Naar onder Naar boven

Beste allen,

Dit is mijn eerste berichtje op dit forum. Zoals velen is het ook voor mij erg lastig om een stageplaats in de advocatuur te vinden. Na eerst mavo, havo en 1 jaar HBO-rechten heb ik mijn rechtenstudie na 5,5 jaar afgerond met een 7,5 gemiddeld. Altijd vastbesloten geweest om advocaat te worden. Ik ben begin 2010 afgestudeerd. Toen heb ik 6 maanden me doodgesolliciteerd op een stageplaats wat elke keer net niet lukte. Ik heb gedurende mijn studie veel gedaan, lid van een studentenvereniging, sportvereniging, buitengriffier en student-assistent op de sectie handeslrecht. Toch wilde het niet lukken. Daarnaast enkele bestuursfuncties gedaan. Ik wil zo graag advocaat worden, daarvoor heb ik me helemaal opgewerkt en nu lukt het niet.

Ik heb na 6 maanden een baan aangenomen bij een grote financiële instelling. HBO-niveau, maar er werken alleen maar afgestudeerde juristen. Mijn contract is helaas niet verlengd en nu zijn we weer terug bij af. Inmiddels kan ik als juridisch medewerker aan de slag bij een redelijk groot advocatenkantoor (welke elke dag een reistijd van 3 uur, maar het is anderzijds een investering in je toekomst). Helaas krijg ik maar een contract voor een halfjaar, waardoor ik niet direct ga verhuizen. Mocht het verlengd worden kan ik mogelijk een stageplaats krijgen. Alleen ben ik bij mijn vorige baan tegengevallen (heeft mijn manager gezegd). Na lang nadenken ben ik erachter gekomen dat ik erg veel moeite heb om te theorie in de praktijk toe te passen. Daarnaast ben ik onzeker over mijn kunnen. Ik ben bang om dingen fout te doen waardoor ik onzeker overkom. Dat is ook een van de redenen dat ik bij mijn oude baan weg moest. Dit heeft mij zo bang gemaakt dat ik nu echt faalangst heb. Wat als het nu weer niet lukt dan sta ik straks weer op straat? De stof van allerhande rechtsgebieden is ver weggezakt. Hoe kan ik nu succesvol dat halfjaar doorkomen en dan hopelijk eindelijk die stageplaats krijgen? Alle boeken gaan doornemen is echt geen doen. Zeker met die reistijd (auto). Ik wil echt heel graag slagen maar ben zo bang dat het allemaal weer mislukt. Daarnaast klik ik ook slecht in groepen... ik ben erg verlegen, terwijl anderen vinden dat ik soms arrogant overkom. Zelf ben ik dat echt niet, ik ben namelijk superonzeker wat ik denk ik verhard. Ik wil dolgraag advocaat worden. Er zijn mensen in mijn omgeving die zo kant en klare topcontracten krijgen... en mensen waarvan je het verwacht lukt het niet. Slechte tijden of gewoon echt een verzadiging aan juristen? Ik heb zo'n lange weg afgelegd en ik wil zo graag advocaat worden.

Ik zou graag wat tips en adviezen hebben om nu wel goed in een groep te vallen en wel te slagen. Ik moet mijn zelfvertrouwen terugvinden.... maar dat is gezien hetgeen wat gebeurd is voor mij erg lastig. Ik ben in het begin erg onzeker, maar kan wel spontaan overkomen wat mogelijk op anderen van de hak op de tak overkomt. Daarnaast is mijn kennis (algemene praktijk) weggezakt omdat ik mij afgelopen jaar alleen maar bezig heb gehouden met fiscaal recht. De reistijd is tijdelijk, als ik meer zekerheid heb zal ik zeker verhuizen voor die baan. Ik hoop dat jullie nuttige tips voor me hebben, ik zit er nu ff echt doorheen.

Alvast bedankt!!
Bekijk profiel Stuur privé bericht
pacta sunt servanda

pacta sunt servanda

Leeftijd: 43
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): OU
Studieomgeving (MA): OU
Berichten: 805


BerichtGeplaatst: ma 12 sep 2011 14:53    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Doe veel ervaring op waardoor je zeker wordt van jezelf en ga heel hard netwerken.
_________________
~Tempora mutantur, et nos mutamur in illis~
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Sansa



Leeftijd: 35
Geslacht: Vrouw
Sterrenbeeld: Stier


Berichten: 1


BerichtGeplaatst: ma 12 sep 2011 18:04    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Beste Eva,

Wat moet dit een moeilijke en onzekere periode voor je zijn. Ik vroeg me af of je op dit moment nog aan het solliciteren bent en of je als reactie op je sollicitatie dan wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek. Als je steeds niet wordt uitgenodigd kun je misschien wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van een goede motivatiebrief en/of CV.

Als je wel wordt uitgenodigd, maar later in de procedure wordt afgewezen, moet je misschien bedenken dat het echt niet alleen aan jezelf hoeft te liggen. Het kan zijn dat er andere, veel sterkere kandidaten toevallig gelijk met jou in de procedure zitten en dat het kantoor daar uiteindelijk toch de voorkeur aan geeft omdat die nét wat hogere cijfers hebben of nét wat meer relevante nevenactiviteiten hebben gedaan. Voor succesvol solliciteren is het belang van 'geluk' zeker niet te onderschatten.

Verder kun je je afvragen of de kantoren waar jij solliciteert niet te hoog gegrepen zijn. Kleinere kantoren hebben vaak wat minder vergaande eisen en meer mogelijkheden. Bij kleinere kantoren krijg je meteen vrij veel verantwoordelijkheid, waardoor je ontzettend veel leert. Misschien kun je dan na je advocatenstage weer aan de slag bij een groter kantoor.

Ben je trouwens aan het solliciteren bij kantoren die alleen gespecialiseerd zijn in het strafrecht? Want dan is het namelijk logisch dat het moeilijker gaat. Naar strafrechtadvocaten is minder vraag dan naar advocaten gespecialiseerd in bijv. ondernemingsrecht. Misschien kun je een tweede Master gaan doen (als je je nu vooral op strafrecht gefocust hebt) en ondertussen netwerken? STEP in-housedagen zijn zeer nuttig en dus aan te raden! De volgende cyclus is in november, maar misschien kun je je alvast aanmelden via de website (www.stepweb.nl).

Verder kun je ook goed je best doen als juridisch medewerker en vragen of er nog ruimte is voor een nieuwe advocaat-stagiaire. Ik zou je trouwens aanraden gewoon te verhuizen naar een kamer/appartement wat dichter bij dat advocatenkantoor, want elke dag drie uur op en neer reizen is funest voor je motivatie! Solliciteren gaat ook veel makkelijker vanuit de Randstad!

Ik wens je in ieder geval heel veel succes!
Bekijk profiel Stuur privé bericht
BartL



Leeftijd: 48
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Maagd


Berichten: 442


BerichtGeplaatst: di 13 sep 2011 9:27    Onderwerp: Re: Goede advocaat worden Reageer met quote Naar onder Naar boven

Hoi EvaK,

Dat klinkt allemaal vervelend. Maar heb je er al wel eens over nagedacht om een iets langere route naar de advocatuur te bewandelen. Uit je verhaal klinkt duidelijk door dat je nog moet wennen aan een nieuwe rol als werkend persoon. Om wat meer zelfvertrouwen op te doen zou je ook een paar jaar werkervaring op kunnen doen in een wat minder "harde" en concurrerende omgeving. Bijvoorbeeld in de non-profit sector of bij een bank. Op die manier kun je eerst als persoon groeien en jezelf en je mogelijkheden onderzoeken om dan bijvoorbeeld na twee jaar bewust en met kennis van jezelf alsnog de keuze voor de advocatuur te maken.

Maak je daarbij niet druk over je aanwezige juridische parate kennis. Uit je bul blijkt dat je een bepaald juridisch denk- en werkniveau aan kan. Dat is belangrijk. Je databank vullen met de benodigde parate kennis doe je wel op je werkvloer. Het is niet de bedoeling dat je voor de rest van je leven alle kennis in je hoofd hebt maar dat je het weet te vinden en kan toepassen. (Met de kanttekening dat overstappen tussen rechtsgebieden, straftrecht, civiel recht, fiscaal recht en bestuursrecht, lastiger wordt.).
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Leer Ling



Leeftijd: 123
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUN

Berichten: 185


BerichtGeplaatst: vr 16 sep 2011 10:33    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Nou nou, jij bent precies het voorbeeld waarvoor ik een tijd geleden een topic had gemaakt. Ik ben dezelfde lange weg aan het afleggen en ben bang dat ik tzt ook die problemen ga krijgen. Sad

Hopelijk komt het goed.

Ik zou de baan aannemen om van daar uit verder proberen te komen. Tevens zou ik daar op kamers gaan.

Sterkte en succes!
Bekijk profiel Stuur privé bericht
pacta sunt servanda

pacta sunt servanda

Leeftijd: 43
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): OU
Studieomgeving (MA): OU
Berichten: 805


BerichtGeplaatst: vr 16 sep 2011 11:39    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Leer Ling schreef:
Nou nou, jij bent precies het voorbeeld waarvoor ik een tijd geleden een topic had gemaakt. Ik ben dezelfde lange weg aan het afleggen en ben bang dat ik tzt ook die problemen ga krijgen. Sad

Hopelijk komt het goed.

Ik zou de baan aannemen om van daar uit verder proberen te komen. Tevens zou ik daar op kamers gaan.

Sterkte en succes!


Ik denk zeker dat jij later problemen gaat krijgen........ gezien je leeftijd..... Hypocrite
_________________
~Tempora mutantur, et nos mutamur in illis~
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Leer Ling



Leeftijd: 123
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): RUN

Berichten: 185


BerichtGeplaatst: vr 16 sep 2011 13:07    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Haha, nouja ik ben (pas) 25. Rolling Eyes Very Happy
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Lexus



Leeftijd: 64
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Steenbok


Berichten: 164


BerichtGeplaatst: vr 16 sep 2011 21:28    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Eva, ik denk dat het verstandig is om je doelstelling om advocaat te worden voorlopig op een lager pitje zou moeten zetten. Je meldt dat het tot nog toe niet zo lekker loopt. Maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden dan alleen een advocatenkantoor. Om er een paar te noemen: werken op een notariskantoor (alhoewel notarissen het nu ook moeilijk hebben), een overheidsinstantie zoals een gemeente, waterschap etc. of een (groot) verzekeringsconcern.
Als het ergens naar wens gaat, zul je waarschijnlijk vanzelf zekerder van jezelf worden. Als dat te lang een probleem is, doe daar dan ook iets aan. Ga eens naar een psycholoog, al is het eerst maar eens voor een goed eerste gesprek.
En realiseer je ook dat niemand oud wordt zonder de nodige tegenslagen. Als het goed is word je daar ook sterker van.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
mr. J.J. Brosius



Leeftijd: 71
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Leeuw


Berichten: 13


BerichtGeplaatst: zo 18 sep 2011 0:47    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Weggezakte kennis: actualiseren door b.v. volgen jurisprudentie op rechtspraak.nl. en bijhouden vakliteratuur op uw (gewenste) specialisatiegebieden.

Onzekerheid: wellicht training volgen (doorverwijzing huisars naar psycholoog of zo, mogelijk betaalt uw ziektekostenverzekering dan). Natuurlijk niet aan de grote klok hangen.

Het risico van falen insluiten (eventueel een plan B in het achterhoofd, dat alleen maar rust hoeft te scheppen voor verwezenlijking van plan A).
Plankenkoorts blijft altijd wel een beetje, maar kan ook stimuleren. Als je er voor staat, is de plankenkoorts weg. Als dat niet zo is, is het verstandig begeleiding/hulp te zoeken.

Een goede patroon zoeken, die niet alleen op juridisch vlak patroon is, maar u ook kan ondersteunen in de beroepshouding/assertiviteit.
_________________
www.advocatenkantoor-brosius.nl
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Verstuur e-mail
de hacker



Leeftijd: 63
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Schorpioen
Studieomgeving (BA): UL
Studieomgeving (MA): UL
Berichten: 36


BerichtGeplaatst: zo 18 sep 2011 14:20    Onderwerp: Re: Goede advocaat worden Reageer met quote Naar onder Naar boven

Beste Eva,

De grootste uitdaging is er achter te komen wat je werkelijk wilt. Als je weet wat je wilt, dan verwerkelijkt het zich ook. Niet op de wijze waarop je dat gedacht had en ook niet op het moment waarop je het verwacht had. Met geduld en volharding zul je advocaat worden, want blijkens deze hartuitstorting wil je het, ondanks de hindernissen die je ziet.

Concentreer je niet op de, vermeende, hindernissen, maar op de qualiteiten die je hebt. Ik weet niet waarom de titel van deze thread "Goede advocaat worden" is, maar als er al zo iets zou bestaan van permanent 'goed' zijn, dan leiden je volharding en geduld daar meer toe dan de vaardigheden, waarvan je meent, dat je die nog niet hebt.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds