APV in strijd met bestemmingsplan, wat geldt er nu?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: APV in strijd met bestemmingsplan, wat geldt er nu? Auteur: woodies BerichtGeplaatst: wo 06 mrt 2019 16:46
    —
Beste Rechtenforum,

Een tijdje geleden heb ik een stuk bosgrond gekocht (buiten de bebouwde kom) en ik vroeg me af of ik hier zelf, alleen, met mijn eigen kampeermiddelen, een nacht mag overnachten.

Via het bestemmingsplan van het gebied zie ik dat de grond aangemerkt is als enkelbestemming 'Natuur', waarbij de regels van deze bestemming aangeven dat kamperen en verblijfsrecreatie in strijd zijn met de bestemming 'Natuur', dus beide niet zijn toegestaan.
Op grond hiervan zou ik niet mogen kamperen op mijn eigen stuk bosgrond.

In de APV staat dat het plaatsen van kampeermiddelen buiten een in het bestemmingsplan aangewezen kampeerterrein is verboden, met als uitzondering het plaatsen van kampeermiddelen door de rechthebbende op een terrein (dit is dus het geval) voor eigen gebruik (dit is dus ook het geval).
Op grond hiervan zou ik dus in ieder geval kampeermiddelen (voor eigen gebruik) plaatsen op mijn eigen stuk bosgrond.
Ik ga er daarmee vanuit dat ik er ook mag overnachten.

Zie hier de mij ontstane verwarring: volgens het bestemmingsplan mag er überhaupt niet gekampeerd worden op mijn bosgrond, maar volgens de APV wel, mits het door mij gebeurt met mijn eigen kampeermiddelen.
De gemeente hierover gecontacteerd (volgens mij weten zij niet helemaal hoe het zit) en zij geven aan dat de APV hier niet geldt en dat er dus niet gekampeerd mag worden op grond van het bestemmingsplan.
Nu ben ik geen rechtenspecialist, maar volgens mij geldt de APV op het gehele gemeentelijke grondgebied, tenzij anders aangegeven (denk aan wildplassen, daarbij staat vaak specifiek dat dit enkel binnen de bebouwde kom verboden is).

Kan een van jullie mij misschien verheldering brengen?

Alvast hartelijk dank!

#2:  Auteur: ro-er BerichtGeplaatst: do 07 mrt 2019 16:44
    —
Wat kort door de bocht, maar in dit geval wellicht voldoende:
Het bestemmingsplan gaat om de structurele en duurzame zaken, de APV om de incidentele.
Als u een enkel keertje per jaar korte tijd op eigen terrein kampeert met een meegenomen tent (oftewel er wordt niets permanent geplaatst) dan zie ik geen strijdigheid met het bestemmingsplan. Het is dan te weinig structureel.

Dat wordt anders als u het terrein erop gaat inrichten, er bouwwerken voor gaat oprichten en voorzieningen gaat aanbrengen. Of er derden op laat kamperen zonder dat u zelf mee kampeert.

Advies: ga hierover in overleg met de gemeente. Vraag wat wel of niet acceptabel is. Uiteindelijk is het de gemeente die bepaalt of er gehandhaafd wordt en wanneer.



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl