Werkgever wil loon inhouden
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

#1: Werkgever wil loon inhouden Auteur: voyager4 BerichtGeplaatst: vr 21 apr 2017 14:07
    —
Onze schoondochter werkt in een horeca gelegenheid van defensie. Ongeveer 4 weken gelden deed zich het volgende voor. Tijdens de bediening kwam ze bij een tafel waar een klant plots zijn armen wild zwaaide. Hierdoor trok zei uit reflex het blad waar o.a. een blik sardientjes in olie op stond weg om te voorkomen dat dit over de klant heen zou vallen. Het blikje viel hierdoor van het blad en veroorzaakte vlekken op het overhemd van de klant. Na een aantal keren haar excuses te hebben gemaakt en het met o.a. zout de vlek geprobeerd te verwijderen zei de klant dat het goed was en ze haar uiterste best had gedaan. Ze heeft hem toen en nogmaals bij het verlaten van de horeca gelegenheid gevraagd of ze nog iets kon betekenen maar hij zei dat het goed was zo. Afgelopen week werd ze bij haar chef geroepen die haar vroeg naar het voorval. Ze heeft precies verteld wat er gebeurd was en wat de klant haar had duidelijk gemaakt. Nu blijkt dat deze klant een rekening van €55,- naar het restaurant heeft gestuurd voor het stomen van het hemd. Haar chef gaf aan dat het restaurant geen wa verzekering heeft en dat ze dus zelf de schade moet betalen, dit d.m.v. inhouding van haar loon.
Is dit zomaar toegestaan? Er was geen sprake van opzet o.i.d.
Gaarne uw raad

#2: Re: Werkgever wil loon inhouden Auteur: voyager4 BerichtGeplaatst: vr 21 apr 2017 14:30
    —
Het is inmiddels opgelost, de werkgever heeft e.e.a. terug getrokken.

#3:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: vr 21 apr 2017 14:34
    —
Fijn dat het opgelost is. Ter informatie nog: werkgever mag dit niet doen, tenzij sprake is van opzet of roekeloosheid van werknemer.

#4:  Auteur: voyager4 BerichtGeplaatst: za 22 apr 2017 0:16
    —
UwJurist.nl schreef:
Fijn dat het opgelost is. Ter informatie nog: werkgever mag dit niet doen, tenzij sprake is van opzet of roekeloosheid van werknemer.


Hartelijk dank voor uw duidelijke antwoord. Ik heb van mijn schoondochter begrepen dat ze een formulier moest tekenen dat het bij een volgende keer wel op haar wordt verhaald. Ik had haar gezegd niet te tekenen maar helaas heeft haar chef haar toch over weten te halen.

#5:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: za 22 apr 2017 9:58
    —
Ik adviseer haar om haar werkgever er schriftelijk op te wijzen dat hij in strijd handelt met de wet en dat het getekende formulier nietig is en dat werkgever haar dit schriftelijk bevestigt. Ook kan ze vragen om brief in haar dossier te laten opnemen.

Een werkgever mag geleden schade alleen van een werknemer vorderen als hij kan aantonen dat sprake was van opzettelijk of bewust roekeloos handelen van de werknemer. Dit is te vinden in artikel 7:661 Burgerlijk

Artikel 7:661 luidt:
1. De werknemer die bij de uitvoering van de overeenkomst schade toebrengt aan de werkgever of aan een derde jegens wie de werkgever tot vergoeding van die schade is gehouden, is te dier zake niet jegens de werkgever aansprakelijk, tenzij de schade een gevolg is van zijn opzet of bewuste roekeloosheid. Uit de omstandigheden van het geval kan, mede gelet op de aard van de overeenkomst, anders voortvloeien dan in de vorige zin is bepaald.
2. Afwijking van lid 1 en van artikel 170 lid 3 van Boek 6 ten nadele van de werknemer is slechts mogelijk bij schriftelijke overeenkomst en slechts voor zover de werknemer te dier zake verzekerd is.

#6:  Auteur: voyager4 BerichtGeplaatst: za 22 apr 2017 19:01
    —
Zeer helder, nogmaals hartelijk dank voor uw antwoord.



Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl