APV
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: APV Auteur: Peter12345 BerichtGeplaatst: do 22 dec 2016 0:20
    —
Dag,

Hopelijk kan iemand mij helpen aan wat informatie omtrent de APV;
Indien iets zowel qua geluid als optisch overlast veroorzaakt en volgens de APV dit niet mag. Oa op grond van hinder voor omwonende,

-bij wie moet je handhaving ogv de APV verzoeken/eisen?
-is men hoedanook verplicht ter plaatse te komen en eea te meten?
-wie bepaalt of 'hinder' van toepassing is? Hoe moet dit worden vastgesteld? Zijn hier gangbare objectieve criteria voor?
-Kunnen er structurele ontheffingen op een APV worden afgegeven door een gemeente?
-is het gemeente verplicht deze structurele ontheffingen publiekelijk te communiceren, maw kan ik deze in principe inzien?
-en kan een omwonende igv een structurele ontheffing daar een soort van schade claim op indienen? Zit daar nog een termijn aan vast?

Gezien dat de gemeente zelf de veroorzaker is van de waarschinlijke overtreding van de APV kan ik deze vragen aldaar niet stellen.

Mijn dank is groot,
Mvg Peter

#2:  Auteur: Ultratus BerichtGeplaatst: ma 24 apr 2017 11:22
    —
Hoi Peter,

Uit je verhaal heb ik kunnen begrijpen dat je geluidsoverlast ondervindt. In beginsel kun je dan bij het college (de gemeente) waar je woont een handhavingsverzoek indienen. Het college is verplicht je verzoek in behandeling te nemen. Wel moet je uitdrukkelijk om handhaving verzoeken. Meeste gemeenten hebben dan de neiging om een informatieverzoek te versturen en je zodoende van je rechten als verzoeker om handhaving te “ontnemen”.

Het is heel irritant als de gemeente zelf de veroorzaker is van de (geluids)overlast. Maar, dat wil niet zeggen dat je geen verzoek om handhaving kan indienen bij het college. Aangezien ook de gemeente moet voldoen aan de gestelde normen in de vergunning/ontheffing. Vervolgens zal een ambtenaar deskundig op het gebied van geluid een meting doen en checken of er sprake is van overschrijding van de vergunde activiteit.

Indien het college een ontheffing dan wel een vergunning heeft verleend voor een bepaalde activiteit is het lastig om daarvoor een schadevergoeding te krijgen, maar je kunt het proberen. Voorts moet de gemeente vergunde activiteiten op de gemeentelijke site/krant, publiceren. Je hebt dan als burger de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Het is verstandig om deze van tijd tot tijd in de gaten te houden!

Groet,

Ultratus

#3:  Auteur: Karelappel BerichtGeplaatst: vr 08 sep 2017 11:32
    —
Goedemorgen je kan natuurlijk ook de gemeente als rechtspersoon ( art. 4:5 bw een rechtspersoon staat wat het vermogensrecht betreft gelijk met een natuurlijk persoon) aansprakelijk stellen dan wel op grond van hinder (5.4 bw bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven, art.5:37 bw de eigenaars van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.).
Het college kan wel een vergunning verlenen onder bepaalde voorschriften aan de gemeente maar het vrijwaart de gemeente niet om u rechten als zodanig aan te tasten met betrekking tot het burgerlijk recht, al zouden ze de voorschriften naleven.
Omdat de gemeente een monopolie positie heeft zijn zij verplicht, daar zal de burgerrechter ook aan toetsen, de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht te nemen. (art. 3:14 bw een bevoegdheid die iemand krachtens het burgerlijk recht toekomt, niet mag worden uitgeoefend in strijd met geschreven of ongeschreven regels van publiekrecht).
Een gemeente is keurslager van zijn eigen vlees, mochten geluidsmetingen getoetst worden doe dat dan door een onafhankelijk professioneel bedrijf.



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl