art. 8-1-d, Rijkswet Nederlanderschap
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: art. 8-1-d, Rijkswet Nederlanderschap Auteur: cicero BerichtGeplaatst: do 18 dec 2014 8:46
    —
Volgens art. 8-1-d wordt het Nederlanderschap slechts verleend aan "de verzoeker die in het Koninkrijk en het land van ingezetenschap als ingeburgerd kan worden beschouwd op grond van het feit dat hij beschikt over een bij algemene maatregel van rijksbestuur te bepalen mate van kennis van de Nederlandse taal en – indien hij in Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba hoofdverblijf heeft – de taal die op het eiland van het hoofdverblijf gangbaar is, alsmede van de staatsinrichting en maatschappij van het Europese deel van Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, en hij zich ook overigens in een van deze samenlevingen heeft doen opnemen."

1. Welke algemene maatregel van rijksbestuur bepaalt de vereiste mate van kennis van de Nederlandse taal?
2. Is deze algemene maatregel van rijksbestuur vandaag geldig?
3. Kan de Staatssecretaris vandaag een naturalisatieverzoek afwijzen als de verzoeker niet voldoet aan de vereiste kennis van de Nederlandse taal?

#2:  Auteur: ArneL BerichtGeplaatst: do 18 dec 2014 9:55
    —
Dit is wel heel erg gemakkelijk te vinden:
1. Besluit naturalisatietoets
2. Ja
3. Lijkt mij dan wel

#3:  Auteur: hilde12 BerichtGeplaatst: do 18 dec 2014 10:04
    —
Dus 3 ook ja Very Happy

#4:  Auteur: cicero BerichtGeplaatst: do 18 dec 2014 10:05
    —
Wordt het vereiste niveau van de kennis van de Nederlandse taal werkelijk vastgesteld door het Besluit Naturalisatietoets, of schuift de rijksregering in het Besluit Naturalisatietoets deze bevoegdheid af op de Minister ?

Is deze delegatie van regelgevende bevoegdheid toegestaan ?

#5:  Auteur: cicero BerichtGeplaatst: zo 04 jan 2015 13:36
    —
Welke mate van kennis van de Nederlandse taal schrijft het Besluit Naturalisatietoets voor om te kunnen naturaliseren tot Nederlander ?

#6:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 04 jan 2015 18:50
    —
Kun je het besluit niet vinden??

Dit is geen maak-mijn-huiswerk forum.

#7:  Auteur: cicero BerichtGeplaatst: ma 05 jan 2015 19:57
    —
Ik kan het Besluit Naturalisatietoets wel vinden, maar ik betwijfel of in deze algemene maatregel van rijksbestuur wordt aangegeven welke mate van kennis van de Nederlandse taal vereist is.

Kun jij me vertellen wat de vereiste mate is, ALS de algemene maatregel van rijksbestuur het vereiste niveau aangeeft?

Ik sluit niet uit dat de vereiste mate van kennis van de Nederlandse taal niet bij algemene maatregel van rijksbestuur is vastgesteld, maar door verboden subdelegatie.

#8:  Auteur: ArneL BerichtGeplaatst: ma 05 jan 2015 20:58
    —
cicero schreef:
Kun jij me vertellen wat de vereiste mate is, ALS de algemene maatregel van rijksbestuur het vereiste niveau aangeeft?
Kom op zeg, verwacht je nou dat hier een uittreksel verschijnt van het genoemde Besluit en de Regeling naturalisatietoets Nederland?

#9:  Auteur: cicero BerichtGeplaatst: di 06 jan 2015 8:40
    —
Beste Arne,

Als de vereiste mate van kennis van de Nederlandse taal in de Regeling Naturalisatietoets zou zijn vastgesteld, dan wil ik dat graag weten. Dan is er m.i. sprake van verboden subdelegatie. De Regeling Naturalisatietoets is immers niet een algemene maatregel van rijksbestuur.

#10:  Auteur: Regin BerichtGeplaatst: di 06 jan 2015 23:00
    —
cicero schreef:
Ik kan het Besluit Naturalisatietoets wel vinden, maar ik betwijfel of in deze algemene maatregel van rijksbestuur wordt aangegeven welke mate van kennis van de Nederlandse taal vereist is.

De maatstaf staat genoemd in artikel 2 lid 1 en 2 van het Besluit Naturalisatietoets en is hieronder gecursiveerd.

Quote:
Artikel 2
1. Een verzoeker beschikt over voldoende kennis van de taal alsmede van de staatsinrichting en maatschappij als bedoeld in artikel 8, eerste lid, aanhef en onder d, van de Rijkswet op het Nederlanderschap, indien hij beschikt over een zodanige mate van kennis van de taal alsmede van de staatsinrichting en maatschappij, dat hij zelfstandig in de samenleving van Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba kan functioneren.
2. Of hij beschikt over de mate van kennis van de taal alsmede van de staatsinrichting en maatschappij, bedoeld in het eerste lid, wordt vastgesteld aan de hand van een door Onze Minister op te stellen naturalisatietoets. Onze Minister stelt de naturalisatietoets voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten vast na overleg met de Minister van Justitie van het betrokken land.

Waarom zou er sprake zijn van verboden subdelegatie?

#11:  Auteur: cicero BerichtGeplaatst: za 10 jan 2015 12:23
    —
Hartelijk dank voor je antwoord! Het criterium is inderdaad dat je zelfstandig kan functioneren in de Nederlandse samenleving.

Omdat dit een vage maatstaf is, wordt de maatstaf geoperationaliseerd door de eis van het inburgeringsdiploma op niveau A2.

Als/omdat/voorzover de minister criteria heeft opgesteld om de norm-van -zelfstandig-functioneren te operationaliseren, is er geen sprake van verboden subdelegatie.



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl