Ontslag: vast brutoloon component keuze auto of brutering?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: Ontslag: vast brutoloon component keuze auto of brutering? Auteur: twente18 BerichtGeplaatst: wo 02 jul 2014 20:43
    —
Beste lezer,

In mijn arbeidscontract heb ik de keuze om gebruik te maken van een auto van de zaak tot een bedrag van 600 euro. Eventueel lager leasebedrag wordt bruto verloond. Ook kan er voor gekozen worden om het volledige bedrag te bruteren en geen auto van de zaak te nemen.

Mag ik de 600 euro in de kantonrechtersformule meerekenen als brutoloon?

Alvast heel erg bedankt voor uw reactie.

mvg

#2:  Auteur: marja.verstralen BerichtGeplaatst: do 03 jul 2014 10:27
    —
In principe maakt een lease auto geen deel uit van het brutoloon. Maar ik weet niet hoe het dan zit, als u de kosten van de auto als een soort toeslag op uw loon krijgt.

#3: Re: Ontslag: vast brutoloon component keuze auto of brutering? Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 03 jul 2014 14:51
    —
twente18 schreef:
Mag ik de 600 euro in de kantonrechtersformule meerekenen als brutoloon?

Volgens deze bron:
Quote:
De B-factor is gelijk aan de maandelijkse bruto beloning van de werknemer. Het gaat dan om het vaste bruto maandinkomen inclusief vakantietoeslag en een eventuele dertiende maand, structurele overwerkvergoeding en vaste (ploegen)toeslag. Zaken als een lease-auto, werkgeversdeel pensioenpremie, onkostenvergoeding, bijdrage in de zorgverzekering maken geen deel uit van deze B-factor.

Dus in beginsel wordt de leaseauto niet meegenomen in de berekening.

Dit betekent echter niet dat jij niet kunt proberen om die 600 euro wél meegerekend te krijgen.

Voor zover je in onderhandeling bent met je werkgever over een ontslagvergoeding, en er min of meer overeenstemming is over het gebruik van de kantonrechtersformule voor het bepalen van de hoogte van die vergoeding, staat het je vrij om je op het standpunt te stellen dat die 600 euro als brutoloon moet worden meegeteld. Het staat je werkgever echter ook vrij om daar anders over te denken. Onderhandelen dus. Maar de werkgever heeft het argument dat als jullie niet tot een akkoord komen en er gekozen wordt voor ontbinding door de kantonrechter, de kantonrechter die 600 euro waarschijnlijk niet in de berekening zal meenemen.

Voor zover je werkgever al een verzoek bij de kantonrechter heeft ingediend om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, kun je tegenover de kantonrechter aangeven dat naar jouw mening die 600 euro dient te worden meegerekend. Het is dan aan de kantonrechter om hierover te beslissen. Hij is niet strikt gebonden aan de kantonrechtersformule.



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl