Onderverhuren aan partner om huurtoeslag + uitwonende beurs
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Pro - Contra

#1: Onderverhuren aan partner om huurtoeslag + uitwonende beurs Auteur: bdwnsmt BerichtGeplaatst: di 11 feb 2014 19:24
    —
- Huurder 1 en huurder 2 hebben een voor de wet niet-geregistreerde relatie en willen gaan samenwonen. Ze hebben een woning gevonden die per maand €650 euro aan kale huur kost, er zijn geen service kosten voor deze woning. In de woning zit een woonkamer, 2 slaapkamers, losse keuken en een badkamer/wc. De woning bevindt zich boven een Bistro/restaurant maar is via een eigen buiten deur op de eerste etage te betreden.

- Huurder 1 schrijft zich als enige in als hoofdhuurder voor het ontvangen van huurtoeslag (dus zonder huur toeslagpartner). Dit resulteert in een huurtoeslag voor huurder 1 van +- €288 i.v.m. part-time salaris.

- Huurder 1 verhuurt het huis (met goedkeuring van de hoofdverhuurder) onder aan huurder 2 zodat deze recht heeft op uitwonende beurs. Dit resulteert in een uitwonende beurs voor huurder 2 van €600 i.v.m. thuissituatie.

- Huurder 1 en Huurder 2 wonen samen in het huis en ontvangen in totaal €888,- per maand voor een huis dat slechts €650 euro per maand kost.

Mag dit?

#2:  Auteur: dr.dunno BerichtGeplaatst: vr 14 feb 2014 18:53
    —
Huurder 1 en 2 zijn (of althans behoren) beiden op het adres ingeschreven te zijn. Je kunt geen huurtoeslag aanvragen als alleenstaande als je samenwoont en/of niet in je eentje een eigen voordeur hebt voor jezelf, terwijl je die deelt met een ander. Voor de studiefinanciering zie ik geen belemmering, voorbehoudens dat de belastingdienst niet jullie relatie aanmerkt als een fiscaal partnerschap, 2 voldoet aan alle voorwaarden enz.

Overigens vergeet je in je gelukzaligheid wel dat huurder 2 ook nog collegegeld, boeken en andere dingen moet betalen van die beurs + lening. Gratis wonen zit er kortom dus niet in.

#3:  Auteur: tolunayaras BerichtGeplaatst: zo 15 mrt 2015 21:38
    —
In dit geval ontvangt huurder 1 huurtoeslag, gezien zijn inkomen heeft deze daar recht op. Huurder 1 heeft hiernaast huurder 2 ingeschreven en ontvangt een uitwonendenbeurs, dit is geen huurtoeslag, maar een extratje voor als je niet meer thuis woont, dus niets strafbaar. Wat wel van belang is dat huurder 1 aangeeft hoeveel huurpenningen deze krijgt van huurder 2, als deze geen huurpenningen krijgt hoeft deze niets door te geven aan de fiscus. Huurpenningen zijn namelijk inkomsten.

#4:  Auteur: hilde12 BerichtGeplaatst: ma 16 mrt 2015 9:28
    —
Het is wel strafbaar.
Huurder 1 woont namelijk niet alleen, maar samen, dat is tenminste de bedoeling.
Ze moeten dus huurtoeslag voor samenwonenden aanvragen.

Studiefinanciering staat daarbuiten.



Rechtenforum.nl -> Pro - Contra

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl