Nederlands onroerend goed in buitenlandse nalatenschap
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Notariaat

#1: Nederlands onroerend goed in buitenlandse nalatenschap Auteur: vent BerichtGeplaatst: zo 24 jul 2011 0:37
    —
Situatie is als volgt. De erflater was Italiaanse, was woonachtig in Italie. Enige erfgename is Italiaanse, maar is al jaren woonachtig in Nederland. Italiaanse notaris handelt de gehele erfenis af, waaronder een huis in Nederland, en heeft een acte van erfrecht opgesteld.

Hoe gaat het nu in de praktijk verder? Ik heb begrepen dat hier het Italiaanse erfrecht van toepassing is. Moet een Nederlandse notaris wederom een acte van erfrecht opstellen voor het Nederlands onroerend goed ? Wat is er allemaal nodig?

#2:  Auteur: Lexspecialis BerichtGeplaatst: zo 24 jul 2011 14:12
    —
Even kort uit mijn hoofd (kan m'n wetboek privaatrecht zo snel niet vinden), een dergelijke akte moet worden ingeschreven in de openbare registers. Dit dient bij notariële akte te gebeuren.

Een notariële akte kan in Nederland enkel worden verleden door een volgens de Wet Notarisambt bevoegde notaris. Je zal, voor zover mij bekend, je alsnog tot een Nederlandse notaris moeten wenden om de akte van erfpacht in te doen schrijven in de openbare registers.

#3:  Auteur: vent BerichtGeplaatst: do 28 jul 2011 15:01
    —
Inmiddels van kadaster begrepen dat de procedure pas in gang gezet hoeft te worden bij verkoop van het huis ? Tot die tijd blijft het huis op name van de overledene staan ? Mag dat zomaar een tijdlang ? Weet iemand of daar een limiet op zit ?

#4:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: do 28 jul 2011 15:50
    —
Dat mag inderdaad, en daar zit geen limiet aan.

Het huis is op het moment van overlijden onder algemene titel in eigendom overgegaan op de erfgename. Het huis is dus al van de erfgename. Het kadaster geeft dit niet correct weer, maar dat geeft pas problemen bij de verkoop of bij de vestiging van een hypotheek, etc.

#5:  Auteur: vent BerichtGeplaatst: do 28 jul 2011 22:29
    —
Erg vreemd dat de notaris een nederlandse verklaring van erfrecht wilde opstellen, of althans niet gewoon de italiaanse verklaring van erfecht wilde laten registreren bij het kadaster.

Bona fides, kun je nog aangeven wat 'onder algemene titel' wil zeggen ?

#6:  Auteur: vent BerichtGeplaatst: do 28 jul 2011 22:41
    —
Mijn excuses Bona Fides, mijn goede vriend google heeft het al duidelijker gemaakt Smile

#7:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: vr 29 jul 2011 1:58
    —
vent schreef:
Erg vreemd dat de notaris een nederlandse verklaring van erfrecht wilde opstellen, of althans niet gewoon de italiaanse verklaring van erfecht wilde laten registreren bij het kadaster.

Dat is niet vreemd, want een Italiaanse verklaring van erfrecht kan in Nederland niet worden ingeschreven. Zie art. 27 Kadasterwet.

Quote:
Bona fides, kun je nog aangeven wat 'onder algemene titel' wil zeggen ?

Dit heb je inmiddels dus al gevonden. Eigendomsoverdracht onder algemene titel (zoals bij erfopvolging) moet worden onderscheiden van eigendomsoverdracht onder bijzondere titel (zoals bij koop). Voor eigendomsoverdracht van een onroerend goed (zoals een huis) onder bijzondere titel is (onder meer) inschrijving van een leveringsakte in de openbare registers een vereiste. Zonder inschrijving wordt de koper van het huis geen eigenaar. Bij erfopvolging werkt dit dus heel anders.

#8:  Auteur: vent BerichtGeplaatst: vr 29 jul 2011 10:54
    —
En daar wringt het zich een beetje. De nederlandse notaris heeft weinig middelen om de gebruikelijke zaken te toetsen, hij heeft geen toegang tot de registers, burgerlijke stand, etc. Artikel 27 van de kadasterwet verwijst weer naar artikel 188 boek 4 BW en zo rol je Nederlands erfrecht in. Iedereen is het er wel over eens dat hier Italiaans erfrecht speelt.

Ook is het voor mij vreemd dat voor de verkoop van het nagelaten huis deze notariele toetsing onnodig zou zijn.

#9:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: vr 29 jul 2011 11:09
    —
Ik zie niets wringen. Misschien is het goed te beseffen dat er dagelijks mensen in het buitenland overlijden die onroerend goed in Nederland bezitten, dus het is echt niet zo dat de Nederlandse regelgeving hier opeens tekort zou schieten of zo.

De Nederlandse verklaring van erfrecht moet weergeven dat de erfgenaam ook naar Nederlands recht onder algemene titel de eigendom van het huis heeft verkregen. De notaris zal dit moeten controleren aan de hand van de feiten, de Italiaanse verklaring van erfrecht en het internationaal privaatrecht. Dit is het werk van een notaris.

Quote:
Ook is het voor mij vreemd dat voor de verkoop van het nagelaten huis deze notariele toetsing onnodig zou zijn.

Volgens mij is hierboven steeds aangegeven dat je zonder inschrijving van een verklaring van erfrecht juist bij de verkoop problemen kunt verwachten. In principe is verkoop mogelijk zonder inschrijving, maar dan moet de notaris bij de levering controleren dat alles in orde is. Misschien is dat alles bij elkaar genomen een goedkopere oplossing, maar dat moet je aan de notaris vragen.

#10:  Auteur: vent BerichtGeplaatst: vr 29 jul 2011 17:07
    —
Ik zeg niet dat de regelgeving te kort schiet. En natuurlijk komt dit vaker voor.

In bovengenoemd geval wilde de Nederlandse notaris opnieuw proberen te achterhalen wie de erfgenamen waren (naar Nederlands recht?!) ipv de Italiaanse verklaring van erfrecht als uitgangspunt te nemen. Dat verbaasde me.

#11:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: vr 29 jul 2011 18:53
    —
Ik ben geen notaris, maar ik vermoed dat dit ermee te maken heeft dat een Italiaanse notariële akte naar Nederlands recht geen bijzondere bewijswaarde heeft, zodat de notaris zich verplicht voelt ook langs andere wegen te controleren dat de erfgename naar Italiaans recht inderdaad de erfgename is.

#12:  Auteur: vent BerichtGeplaatst: vr 29 jul 2011 22:37
    —
Precies wat ik bedoelde dat het ging wringen. Een Nederlandse notaris wordt dus geacht zonder kennis van zaken en zonder toegang tot de registers iets te doen wat een buitenlandse notaris (EU lidstaat) al gedaan heeft....
Maargoed, dat wordt een politieke discussie.

#13:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: vr 29 jul 2011 22:40
    —
Zonder kennis van zaken? Een notaris is hiervoor opgeleid. En de persoon die aansprakelijk is als dingen misgaan.

#14:  Auteur: vent BerichtGeplaatst: vr 29 jul 2011 22:48
    —
Notaris is toch niet opgeleid in het erfrecht van de 250 landen van deze wereld ? Inclusief de allerlaatste regels ? In elk geval bleek de notaris die betrokken is geweest in deze casus weinig ervaring te hebben met dit soort zaken.



Rechtenforum.nl -> Notariaat

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl