#151:  Auteur: EvaBerichtGeplaatst: vr 03 dec 2004 15:50
    —
Doorstromen Mastersprogramma na HBO rechten, ja of nee?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Volgende  Laat alle berichten zien
Rechtenforum.nl -> Juridische masters

Doorstromen Mastersprogramma na HBO rechten, ja of nee?
Ja
47%
 47%  [ 47 ]
Nee
24%
 24%  [ 24 ]
Rechten hoort sowieso niet thuis op HBO
28%
 28%  [ 29 ]
Totaal aantal stemmen : 100

Het is duidelijk dat er een verschil zit tussen HBO en Uni. Maar de manier waarop MichAEl dat toetst is gewoon belachelijk. Hij heeft het over mensen die geen goede kleding aanhebben, of mensen snel opspringen na college, beweert allerlei rare dingen over het iq van studenten.... Slaat gewoon allemaal compleet nergens op. Ik snap wel dat sommige mensen dat irritant vinden. Maarja, gewoon negeren, is meestal het beste.

#152:  Auteur: Sovereign BerichtGeplaatst: vr 03 dec 2004 16:02
    —
Zoals ik ergens eerder in deze draad heb opgemerkt ligt het niveau op het HBO gewoon lager, zowel qua toetsing als de stof die wordt behandeld. Daarnaast blijven van de 4 jaar er maar ongeveer 3 over voor een goede theoretische onderbouwing, nagenoeg gelijk aan de universitaire bachelor.

#153:  Auteur: StevenK BerichtGeplaatst: vr 03 dec 2004 16:49
    —
Eva schreef:
Het is duidelijk dat er een verschil zit tussen HBO en Uni. Maar de manier waarop MichAEl dat toetst is gewoon belachelijk. Hij heeft het over mensen die geen goede kleding aanhebben, of mensen snel opspringen na college, beweert allerlei rare dingen over het iq van studenten....

Michael's opmerkingen gaan, voor zover ik dat niet kan beoordelen, niet over HBO-ers, maar over (sommigen van) zijn medestudenten.

#154:  Auteur: Michael BerichtGeplaatst: vr 03 dec 2004 23:44
    —
StevenK schreef:
Eva schreef:
Het is duidelijk dat er een verschil zit tussen HBO en Uni. Maar de manier waarop MichAEl dat toetst is gewoon belachelijk. Hij heeft het over mensen die geen goede kleding aanhebben, of mensen snel opspringen na college, beweert allerlei rare dingen over het iq van studenten....

Michael's opmerkingen gaan, voor zover ik dat kan beoordelen, niet over HBO-ers, maar over (sommigen van) zijn medestudenten.


Zeer juist. Ik voor mij heb hier zelfs nog niets gezegd dat opgevat kan worden als gaand over het onderscheid tussen HBO-Uni. Eva wordt gewoon snel boos, door welke gramstorigheid ( Cool ) haar leesvermogen vermindert. Wink

#155:  Auteur: Eva BerichtGeplaatst: za 04 dec 2004 2:02
    —
@MichAEl: Het maakt helemaal niet uit of je het over HBO-ers hebt of over medestudenten van de Uni. Het gaat er gewoon om dat je vaak zinloze stukken post met meestal slechte argumenten. Dat irriteert mij ja, maar boos, nou nee. Klink ik zo...??? Cool Laughing

#156:  Auteur: marcel BerichtGeplaatst: za 04 dec 2004 19:02
    —
Ik heb al eerder aangegeven: Ik zeg niet dat er geen schakeljaar moet zijn ( die conclusie heb ik in de loop van de thread wel getrokken), slechts dat het huidige schakeljaar op sommige punten veel herhaalt en op andere punten tekort schiet voor HBO-Recht studenten. Er wordt op dit moment druk overleg gevoerd over hoe dit vraagstuk vorm te geven. Vermoedelijk wordt het schakeljaar deels op de HBO, en deels op de Uni aangebode. Dat gaat dan ten koste van veel economische basis in het eerste jaar.
lijkt me goed plan!
Daarbij vind ik het maar de vraag, in hoeverre theoretische vaardigheden niet een beetje zijn doorgeschoten. Heb ik het mis, of gaat het na de studie vooral om de rechtspraktijk?

#157:  Auteur: Sovereign BerichtGeplaatst: za 04 dec 2004 19:07
    —
marcel schreef:

Daarbij vind ik het maar de vraag, in hoeverre theoretische vaardigheden niet een beetje zijn doorgeschoten. Heb ik het mis, of gaat het na de studie vooral om de rechtspraktijk?
No smile

#158:  Auteur: StevenK BerichtGeplaatst: za 04 dec 2004 19:34
    —
marcel schreef:
Heb ik het mis, of gaat het na de studie vooral om de rechtspraktijk?

Ik hoop van harte dat je het mis hebt.

#159:  Auteur: marcel BerichtGeplaatst: za 04 dec 2004 20:14
    —
Hmm dat zal de rechter leuk vinden: Edelachtbare, ik hoop van harte dat U het mis heeft!
Waar is het wettig en overtuigend bewijs? Grapje hoor Wink

#160:  Auteur: Sovereign BerichtGeplaatst: wo 15 dec 2004 22:32
    —
Even inspringen op een oud onderwerp, sommigen weten nog vast wel dat de UvA tegenwoordig een ieder (met een WO of HBO bachelor) toelaat tot een master rechten ook al heeft de desbetreffende persoon geheel geen juridische bachelor c.q. vooropleiding gevolgd.

Hierover heb ik per email navraag gedaan bij het ministerie van onderwijs, vandaag heb ik schriftelijk bericht ontvangen voor wat betreft mijn vraag over een noodzakelijke inhoudelijke samenhang tussen de bachelor en de master.

Nu had ik de UvA vooralsnog niet genoemd in mijn email en heb ik volstaan met een algemeen voorbeeld van een niet-samenhangende bachelor en master. Men schrijft mij onder meer:

Quote:
De instelling is verplicht om degenen die voldoen aan de eis van het bachelorniveau (kennis, inzicht, vaardigheden) toe te laten tot de opleiding.. Degenen die niet voldoen aan de eisen zullen niet worden toegelaten. Het lijkt mij dat in het door u gegeven voorbeeld, de desbetreffende persoon niet voldoet aan de eisen".


Kennelijk is het Ministerie dus wel degelijk van mening dat er enige samenhang dient te bestaan tussen de vooropleiding en de master. Ik heb daar middels de volgende fax op gereageerd:

Quote:
Onderwerp: Toegang tot WO-masteropleiding

Eindhoven, 15 december, 2004

Geachte heer Minnée,

Naar aanleiding van uw schrijven d.d. 13 december doe ik u deze fax toekomen. U kunt in dit kader mijn tweede (verzoek per) e-mail negeren daar ik in dit schrijven het e.e.a. integraal zal herhalen.

Ter illustratie gaf ik u eerder als voorbeeld de student met een voltooide WO bachelor natuurkunde, die middels een eenjarig schakelprogramma zou instromen in een master rechtsgeleerdheid en zo ipso facto in twee jaar de academische titel meester (mr.) verkrijgt. In uw schrijven deelt u mij mede dat voor wat betreft dit voorbeeld, waarbij geen werkelijke samenhang meer bestaat tussen de bachelorfase en het mastertraject, de desbetreffende persoon niet zou voldoen aan de eisen die een instelling aan haar studenten dient te stellen.

De Universiteit van Amsterdam biedt evenwel een dergelijk traject aan. Zo is te lezen op de UvA site, en ook telefonisch bevestigt men, dat elke juridische master (uitgezonderd notarieel en fiscaal recht) te volgen is met een niet juridische bachelor of doctoraalopleiding na het volgen van een kort (1-jarig) schakelprogramma. Voor de niet-juridische HBO bachelors wordt niet meer dan een extra inleidend vak als eis naast het schakelprogramma gevraagd.

Dit leidt mijns inziens tot wel zeer vreemde constructies, zoals ik reeds in het bovenstaande voorbeeld heb mogen aangeven. Ook in het buitenland kent men een dergelijke opzet niet en dient er enige cohesie te bestaan tussen bachelor en master.

Het lijkt mij dan ook dat met het op bovenvermelde wijze oprekken van de instroommogelijkheden aan de bedoelingen van het BAMA-stelsel voorbij wordt gegaan.

Gaarne verneem ik dan ook uw zienswijze op de instroommogelijkheden die men thans aan de UvA hanteert voor wat betreft rechtsgeleerdheid.

Verblijft met vriendelijke groet,

mr. JCLMA van Gemert


Ik ben benieuwd wat er nu volgt. Wink

#161:  Auteur: Eva BerichtGeplaatst: do 16 dec 2004 0:29
    —
Zo, zo, een nieuwe klokkenluider!! Laughing

#162:  Auteur: Sovereign BerichtGeplaatst: do 16 dec 2004 0:36
    —
Eva schreef:
Zo, zo, een nieuwe klokkenluider!! Laughing
Twisted Evil

#163:  Auteur: Nemine contradicente BerichtGeplaatst: do 16 dec 2004 16:13
    —
Sovereign schreef:

Ik ben benieuwd wat er nu volgt. Wink


Ik ben nieuwsgierig naar de reactie van het ministerie van onderwijs.
Houdt ons op de hoogte.

#164:  Auteur: sam BerichtGeplaatst: do 16 dec 2004 16:16
    —
Hee! Geen slapende honden wakker maken! Evil or Very Mad
Ik wilde juist gebruik maken van deze mogelijkheid! Vergeet ook niet dat mensen die op deze manier hun master halen geen togadragend beroep mogen uitoefenen, ook geen kleine beperking dunkt mij.
Verder ben ik al behoorlijk academisch gevormd na drie jaar bachelor en heb ik veel vakken statistiek en onderzoeksmethoden en technieken gevolgd.
Iets wat ik in het onderwijsprogramma van rechten niet zie terugkomen (UvA), en me toch wel handig lijkt voor wetenschappelijk onderzoek. Bovendien heb ik al mijn vrijekeuzevakken met rechtenvakken gevuld (1/2 jaar). Ik denk dat mensen die van deze doorstroom mogelijkheid gebruik maken dit vaak net zo doen. Hoe weet je anders dat je geinteresseerd bent in een rechten master? Smile

#165:  Auteur: Sovereign BerichtGeplaatst: do 16 dec 2004 17:02
    —
Sorry Sam, maar ik ben principieel tegen de mogelijkheid om 'meester' te worden in twee jaren, en zal dan ook alles in mijn macht doen om dit geschrapt te krijgen. Twisted Evil



Rechtenforum.nl -> Juridische masters

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Volgende  Laat alle berichten zien
Pagina 11 van 13

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl